Ruská policie v Soči obtěžovala a zatkla dva norské novináře

6. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruská policie v budoucím dějišti zimních olympijských her obtěžovala a zatkla dva norské novináře. Oznámila to lidskoprávní organizace Human Rights Watch a jejich mateřská televizní stanice TV2.

Podle HRW by Mezinárodní olympijský výbor měl žádat od ruských úřadů vysvětlení a trvat na tom, aby se podobné incidenty neopakovaly. Policie údajně jednoho z novinářů obvinila z užívání drog a oběma prohledala zavazadla.

Stanovisko krasnodarské oblastní policie se nepodařilo získat. Zástupce stanice TV2 potvrdil, že televizní štáb byl minulý týden v Rusku kvůli reportáži o přípravách olympijských her, avšak policie mu nedovolila vykonávat jeho práci. Ředitel stanice Jan Ove Aarsaether pro Reuters popírá, že by jeho zaměstnanci pracovali pod vlivem drog nebo alkoholu.

Ruská média se soustředila téměř výlučně na úspěchy příprav. Kritika zvýšené přítomnosti policie nebo environmentálních dopadů se většinou omezuje na osobní blogy.

Podle HRW byli žurnalisté po cestě do Soči i nazpět několikrát zatčeni. Krasnodarská oblast sousedí s turbulentním regionem Severního Kavkazu. Policie nepředložila jasné důvody zatčení.

Nicméně samotní novináři se měli údajně vyjádřit, že neidentifikovaný policista jim sdělil, že poznávací značka jejich vozidla byla nahlášena policejním stanovištím zpravodajskou službou FSB, následnicí komunistické KGB. Policisté se poté snažili zabránit tomu, aby novináři přinesli o přípravách olympijských her negativní zprávy.

Rusko se na žebříčku indexu World Press Freedom zpracovávaným organizací Reportéři bez hranic umisťuje na 148. místě z 179. Tlak na média zesílil s loňským návratem prezidenta Putina do funkce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7575

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013