Střípky (1)

28. 5. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Už před lety jsem občas do BL něco psal "na pokračování", jakoby na doklad setrvalé potřeby stále se nad něčím divit, anebo být něčím zničehonic překvapen. Napadlo mě, že bych možná mohl na to znovu stručnými STŘÍPKY navázat.

* Na konci 50. let 20. století (a jak to teď už kostrbatě zní) dvoumotorové dopravní letadlo DC-3 jako kdyby mělo mít podle leteckých expertů své dny sečteny. Kupodivu (?) ještě o celých šest desítek let později stále tohoto typu letadla celé stovky jich je stále v aktivním provozu!

** Když byly první volby do Evropského parlamentu v roce 1979, byla na nich 63 % účast. Ve volbách z roku 2009 už jen 43%, čili o celou jednu třetinu menší! Přitom naopak sledovaný trend důvěry v tuto volenou instituci za posledních 20 let zaznamenal víc jak dvojnásobný růst nedůvěry; z 25 % (1995) dnes 53 %! (Mj. viz Economist, 17/5/2014, str. 18-20.) Má smysl teď připomínat, že ČR a SR se ocitly teď v těch květnových volbách 2014 až na dvou posledních místech, pokud sledujeme účast na těch volbách?

*** Francie má dodat do Ruska dvě válečné lodě (třídy Mistral). (Je ovšem členskou zemí NATO. Nejen Evropa zřejmě čelí stále latentní krizi v Ukrajině. Sankce, nesankce?) V loděnicích v Saint-Nazaire je díky této zakázce přímo zaměstnáno 400 lidí, a dalších víc než tisíc je angažováno nepřímo. Už příští měsíc má do St.-Nazaire přicestovat 400 ruských odborníků k zácviku pro provoz na první objednané lodi. (Viz stejné číslo Economistu, str. 22-23.) -- Ne že by nás muselo hned napadnout, jak těžké je uskutečňovat sankce proti jistým opatřením Ruska, když tu je ta bližší košilka než kabát!

**** Bude nám zřejmě nepředstavitelný běžný osud žen v navenek bohaté Saúdské Arábii. Na olympiádě z roku 2012 poprvé -- po nemalých obtížích -- startovaly z této země dvě ženy. Předtím, již roku 2007, bylo jich do ústředního poradního orgánu ("Šura") panovníkem jmenováno 30 (ze 150-členného kolegia). Nemalý problém ovšem je v tom, že např. pro návštěvu lékaře nebo cestu do práce musí mít tamní žena povolení, buďto od manžela či otce, anebo bratra, ne-li dokonce syna (!), jinak riskuje právní postih. Zrovna minulý měsíc byla jedna tamní žena potrestána k 150 ranám bičováním a 8 měsícům vězení za zločin: že řídila automobil!

0
Vytisknout
10091

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2014