Squatteři: Neposloucháme vrchnostenská opatření!

28. 5. 2014

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva sdružení Obsaď a žij!

Ve středu 28.5. od 9:00 hod. se na MU Prahy 1, Vodičkova 18, zahajuje přestupkové řízení s 27 squatterskými aktivisty. Ti v předvečer loňských parlamentních voleb pod heslem "Nespoléháme na volební urny. Volíme 365 dní v roce" obsadili sedm let prázdný dům ve Washingtonově ulici patřící ministerstvu spravedlnosti s cílem otevřít zde autonomní sociální centrum jako alternativní podobu "volební místnosti".

Squatteři čelí několika tisícové pokutě za to, že se nepodrobili "vrchnostenskému opatření" a budovu neopustili. "Svobodný jedinec v občanské společnosti nemůže být v právním státě partnerem správního orgánu vykonávajícího vrchnostenská oprávnění", stojí v odůvodnění přestupku. Squatteři vinu odmítají. "Neposlouchat a zpochybňovat vrchnostenská nařízení, ať již znamenají ochranu soukromých spekulantů a developerů, elitních politiků či svévolných policistů, považujeme za základ demokracie, tj. vlády lidu, lidem pro lid. V časech, kdy se z veřejných a státních zdrojů stávají dojné krávy přinášející soukromé zisky bohatým a mocným a kdy státní úřady až příliš častou jdou na ruku zájmům developerů, považujeme za důležité udržovat napětí mezi legálním a legitimním", říká jeden ze squatterů Franta Sauer.

Říjnová squatterská akce měla upozornit na nebezpečnou iluzi, že skutečná demokracie leží ve volebních urnách a že je to akt, který se provádí individuálně, za plentou, jednou za čtyři roky. Squatteři chtěli upozornit, že oni vnímají demokracii jako každodenní proces, protože svobodu je třeba neustále vykonávat a vyjednávat spolu s ostatními a nelze ji v izolaci zahodit do volební urny. Proto chtěli v nevyužívaném domě otevřít autonomní sociální centrum, které by poskytlo prostor pro každodenní kulturní, sociální a politické aktivity a participaci. Vlastník, Ministerstvo spravedlnosti, nechal dům vyklidit za nasazení vrtulníku a desítek těžkooděnců. Od té doby je dům opět prázdný.

Squatterská iniciativa Obsaď a žij

0
Vytisknout
7859

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2014