Francie na neurčito odložila dodávku Mistralů Rusku

25. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident François Hollande dnes na neurčito odložil rozhodnutí, zda předat Rusku první dokončenou vrtulníkovou loď Mistral. Odvolal se přitom na "současnou situaci na východní Ukrajině".

"Prezident republiky se domnívá, že situace na východní Ukrajině stále nedovoluje dodávku prvního (vrtulníkového a velitelského plavidla) BCP," říká prohlášení prezidentského úřadu.

"Proto se tedy rozhodl, že je přiměřené až do dalšího odložit přezkoumání žádosti o nezbytnou autorizaci exportu první BCP do Ruské federace."

Prohlášení následuje po měsících spekulací o kontraktu, kdy Paříž čelí silnému tlaku NATO na zrušení zakázky v hodnotě 1,2 miliardy eur.

Loď Vladivostok měla být prvním ze dvou plavidel třídy Mistral dodaných Rusku podle původní smlouvy z roku 2011.

Lodě stavěné v loděnici Saint-Nazaire na západě Francie měly být dodány v posledním čtvrtletí roku 2014.

Ve Francii panuje obava, že zrušení smlouvy by poškodilo mezinárodní reputaci země, která čelí rekordní nezaměstnanosti. Rusko údajně varovalo Francii před "vážnými" důsledky, pokud první plavidlo nedodá do konce listopadu. Nicméně náměstek ministra obrany Jurij Borisov dnes řekl RIA Novosti, že Rusko nebude Francii postihovat a očekává, že kontrakt bude splněn.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8073

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2014