Noam Chomsky: Proč je Trump úspěšným kandidátem na prezidenta USA

Strach a rozpad společnosti v období neoliberalismu

25. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Noam Chomsky (87) je nepochybně zdaleka nejtvrdším kritikem americké politiky z tamních akademických kruhů. Rozhovor s ním o důvodech popularity Donalda Trumpa, sociálních sítích a dalších tématech přinesl server Alternet.

Aaron Williams: Mnoho lidí v současnosti čerpá mediální informace ze sociálních sítí, prostřednictvím toho, co se jim zobrazí na jejich profilech. Naneštěstí jsou tyto články někdy publikovány zdroji, které mají nějakou politickou tendenci a záměrně manipulují informace v jejich prospěch. Naštěstí je tu mnoho lidí, kteří nečtou jen titulky a kriticky reagují. 

Noam Chomsky: Navíc jsou sociální média velmi povrchní. Ukazuje se, že podporují to, čemu mladí říkají "skim reading" (povrchní čtení, pozn. red.) 

Williams: Jak podstatnými se podle vás sociální média stala s ohledem na ovlivňování veřejného mínění a jak velký vliv mají na lokální voličské základny politických stran? 

Chomsky: Sociální sítě jsou užitečné k organizaci, jako informační zdroje je nelze srovnávat s tištěnými médii, ani s TV či rádiem. 

Williams: Co si myslíte o překvapivém postupu Donalda Trumpa? Lze to vysvětlit atmosférou strachu? 

Chomsky: Strach společně s rozpadem společnosti během neoliberální éry. Lidé se cítí být izolováni, zoufalí, jako oběti mocných sil, jimž nerozumí a jež nemohou ovlivnit. Je zajímavé porovnat to se situací ve 30. letech, jejichž jsem pamětníkem. Chudoba a utrpení bylo objektivně větší. Jenže i mezi chudými pracujícími a nezaměstnanými lidmi byl patrný velký pocit naděje, jenž nyní chybí.  Částečně kvůli rozmachu militantního odborářství a částečně kvůli existenci politických organizací mimo hlavní proud. 

Williams: Když se podíváte na úspěch tak výrazných socialistů, jako je Sanders (překvapivě rovnocenný protikandidát Hillary Clintonové na demokratického kandidáta prezidentských voleb v USA, pozn. red.) a současného šéfa labouristů ve Velké Británii Jeremy Corbyna, jde o start nové politické éry? Je to důsledek politiky škrtů?  

Chomsky: Sanders je dle mého čestným a slušným demokratem ve stylu New Deal. Corbyn zastává tradiční labouristické hodnoty. Fakt, že jsou považováni za "extrémní" je ilustrací posunu celého politického spektra doprava, k němuž došlo během období vlády neoliberalismu. 

Williams: Kdo se podle vás stane příštím prezidentem USA? 

Chomsky: Mohu mluvit o strachu a nadějích, nemohu ale předvídat. 

Kompletní rozhovor v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13245

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2016