Britský miliardář vychvaluje "fantastickou nejistotu", kterou by vyvolal odchod Británie z EU

12. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Miliardář Peter Hargreaves, který financuje kampaň za odchod Británie z Evropské unie se vyjádřil, že Brexit by vyvolal "fantastickou nejistotu", která by fungovala jako silný katalyzátor, aby se Britové víc snažili. "Byl by to historicky největší stimulus pro to, abychom pracovali jako diví," vyjádřil se Hargreaves, který patří k nejbohatším lidem v Británii.

"Začneme pořádně pracovat a budeme neuvěřitelně úspěšní, protože budeme zase v nejistotě. Nejistota je fantastická věc."

Jeho názor je v ostrém kontrastu s nejprominentnějšími aktivisty za odchod Británie z EU, kteří tvrdí, že k žádné nejistotě nedojde. Bývalý londýnský primátor Boris Johnson zesměšnil názor britského premiéra Camerona, že by odchod Británie z EU vedl k ohrožení míru v Evropě.

Největší londýnské finanční instituce silně podporují, aby Británie zůstala v EU. Vydávají hospodářské předpovědi varující, že Brexit by způsobil zemi vážné ekonomické škody. Několik velkých bank darovalo peníze anti-Brexitové kampani. Argumentují, že nejistota ohrozí podnikání.

Italský ministr financí Pier Carlo Padogan ve středu v Londýně varoval, že odchod Británie z EU by posílil ultrapravicové a euroskeptické síly po celé Evropě a měl by na Evropskou unii vážný destabilizační dopad:

0
Vytisknout
6037

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2016