Francouzská vláda obešla parlament, protlačila kontroverzní reformu zákoníku práce

11. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Francouzská vláda se rozhodla obejít parlament a prosadit kontroverzní reformu zákoníku práce. Rozhodnutí oznámil premiér Manuel Valls na mimořádném zasedání kabinetu a využívá ústavní klauzule 49.3.


Rozhodnutí následovalo po několika týdnech protestů po celé zemi i ve vládní socialistické straně. Předloha rozvolní předpisy o pětatřicetihodinovém pracovním týdnu a další pracovní předpisy. V rámci odvětvových dohod bude možno předpis o pětaticetihodinovém týdnu obejít a dohodnout se na alternativách. Zaměstnanci budou moci pracovat také v rámci osmačtyřicetihodinového týdne nebo na dvanáctihodinových směnách.

Podle dubnového průzkumu 58 % Francouzů návrh odmítá a ten již byl po předchozích protestech oslaben.

Zákonodárství prostřednictvím dekretů již bylo v minulosti za Hollandovy administrativy využito k prosazení jiné kontroverzní ekonomické reformy. Současný prezident je podle dostupných záznamů nejméně populární lídr francouzské historie, jehož vládnutí schvaluje pouhých 13 % občanů.

Hollande oznámil, že zvažuje kandidaturu v roce 2017 jen v případě, že se podaří omezit nezaměstnanost přesahující 10 %.

Mezi mládeží se nezaměstnanost blíží až 25 % a mnozí tráví život v kolotoči krátkodobých zaměstnání a stáží. Reforma pracovního trhu má za cíl zjednodušit zaměstnavatelům najímání a propouštění pracovních sil.

Oponenti reformy ji označují za "anglosaský" útok na francouzský poválečný sociální model, kde břemeno ochrany zaměstnanců omezuje flexibilitu zdůrazňovanou ekonomií strany nabídky.

Pro mnohé na levici a v politickém středu taková reforma znamená povzbuzení pro vládu, aby obdobným způsobem protlačila další zákony považované za destruktivní ve vztahu k systému výhod a pojištění vybudovanému po roce 1945.

"Tohle je opravdu autoritářská vláda," prohlásil Jean-Claude Mailly, šéf odborové centrály Force Ouvriere. "Pokud by to byl opravdu zákon pro sociální pokrok... většina by se našla."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7033

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2016