Mnichovský vrah byl teenager samotář, kterého šikanovali ve škole a který byl posedlý Breivikem a masovým vražděním

23. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Německo má znepokojující historii vraždění ve školách



Osmnáctiletý Němec, který v pátek večer usmrtil v mnichovském nákupním středisku devět lidí, byl posedlý masovým vražděním, vlastnil knihu o masakrech v amerických školách a hrál počítačové střílečky.

Většina jeho obětí byli také teenageři, pět z nich bylo mladších šestnácti let. Útočník se jmenoval Ali Sonboly a byl to syn íránských uprchlíků, kteří přišli do Německa v devadesátých letech. Sousedé svědčili, že byl ostýchavý a uzavřený do sebe a neprojevoval žádné známky násilí. Při policejní prohlídce v bytě jeho rodičů, kde Ali žil, v bloku sociálního bydlení v prosperující čtvrti Maxvorstadt, byly nalezeny novinové výstřižky a knihy týkající se masového vraždění.

"Mladík byl posedlý masovými masakry," řekl šéf mnichovské policie Hubertus Andrae. Zajímal se o ultrapravicového teroristu Anderse Breivika, který zavraždil 77 většinou mladých lidí v Oslo a na ostrovním táboře. K mnichovskému útoku došlo v den pátého výročí Breivikova útoku. Sonboly používal Breivikovu tvář jako svou profilovou fotografii na aplikaci WhatsApp.

Úřady stojí před otázkou, zda Sonboly záměrně zabíjel mladé lidi. Sonboly zavraždil sedm teenagerů, dvacetiletou dívku a pětačtyřicetiletou ženu.

Německo má deprimující historii útoků na mladé lidi. Dva teenageři se v posledních patnácti letech vrátili do svých škol a způsobili tam masakry, jednou v roce 2002 a podruhé v roce 2009.

Tisková kancelář DPA zjistila, že pro Sonbolyho byl idolem Tim Kretschmer, který v roce 2009 usmrtil 15 lidí v městě Winnenden, poté, co se vrátil do své někdejší školy. V roce 2002 zabil devatenáctiletý mladík v Erfurtu ve své bývalé škole 11 učitelů, dva další zaměstnance školy, dva studenty a policistu.

Mnichovská policie uvedla, že není dosud známo, co vyvolalo mnichovský útok, ale že neexistovala žádná jasná politická motivace. Prohlídky neobjevily žádné vazby na teroristické organizace a útok zřejmě neměl zcela nic společného s islamistickým terorismem.

Mezi mrtvými byly tři děti z Turecka, tři etničtí Albánci z Kosova a nejméně jeden řecký teenager. Pocty mrtvým přicházejí z celé Evropy a vlajky jsou po celém Německu na půl žerdi.

Bezpečnostní jednotky se snaží identifikovat poloautomatickou pistoli Glock, kterou Sonboly použil. Zřejmě jí zakoupil na černém trhu. Neměl na ni licenci a zbraň měla odstraněné sériové číslo a zřejmě byla kdysi deaktivována.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6474

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2016