Je pád Harveyho Weinsteina důkazem, jak obtížné to navzdory tzv. "politické korektnosti" Západu mají ženy pořád všude?

12. 10. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Vzhledem k drsné genderové nerovnosti žen v České republice, kde jsou ženy často v daleko těžší podřízenosti vůči mužům než v mnohých rozvojových zemích (srovnejte analýzu Světového ekonomického fóra, v níž je ČR v žebříčku genderové nerovnosti na šokujícím 77. místě , daleko i za zeměmi třetího světa, jako je např. Rwanda (5. místo), Filipíny (7. místo), Burundi (12. místo), Namibie (14. místo), Botswana (54. místo), Zimbabwe (56. místo), atd., atd.), není divu, že v ČR nevyvolává zrovna velkou pozornost pád vlivného amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, o němž konečně vyšlo najevo, že znásilňuje a šikanuje ženy - konec konců v České republice je to běžná praxe, anebo se do mnoha oborů lidské činnosti na vyšší postavení ženy vůbec nedostanou, jen se podívejte na šokující záběry tzv. předvolebních "diskusí" v českých televizích, kam mají povolen přístup většinou jen osoby s penisem.



Pád Harveyho Weinsteina fascinuje anglosaské sdělovací prostředky, britský rozhlas a televize o něm informuje jako o první zprávě dne a věnuje mu mnoho minut ve svých zpravodajských a publicistických pořadech. 

Šokující na Weinsteinově případě je, že po mnoha letech až desetiletích údajného "až přehnaného" (podle středoevropských komentátorů) "vítězství feminismu" na Západě a především v anglosaských zemích, se najednou ukazuje, že ženy zůstávají i v americké společnosti v postavení tvrdé podřízenosti a že muži v mocných a vlivných pozicích si tvrdě vynucují sexuální služby oplátkou za umožnění kariérního postupu pro znásilňované ženy.

V britských médiích se diskutuje o tom, zda touto šokující praxí je postižen pouze filmový průmysl a média, anebo zda dodneška existuje sexuální  zneužívání žen a nutnost dělat kariéru přes postel ve všech oborech lidské činnosti.

Dalším šokujícím odhalením ve Weinsteinově případě je stádovidost a zbabělé, ovčí chování jeho spolupracovníků, kolegů i nadřízených vůči tomuto drsně agresivnímu jedinci, chovajícímu se tak vůči všem, nejen sexuálně vůči ženám. O Weinsteinově zneužívání žen se vědělo dlouhá léta - dokonce se jeho eskapády dostávaly - přímo jmenovitě - jako ironické zmínky do amerických televizních sitcomů anebo jako vtípky při udělování Oskarů:





Přesto však se nikdo neodvážil vystoupit a poukázat na to, že Weinsteinovo chování vůči ženám je brutální a nepřijatelné. Před sedmi lety o jeho znásilňování žen napsala pro deník New York Times investigativní článek  reportérka Sharon Waxmanová, ve středu večer interviewovaná v Channel Four News, redaktoři listu však reportáž potlačili - nikdy nevyšla.

Konečně však nyní vyšly najevo případy četných hereček - italská herečka Asia Argento uvádí, že ji Weinstein znásilnil, když jí bylo 21. Obdobně svědčila  Lucia Evans.  Gwyneth Paltrow a Angelina Jolie se s velkým úsilím jeho sexuálnímu nátlaku ubránily.  Podrobnosti o mnoha obdobných případech ZDE.


 

-1
Vytisknout
14812

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2017