Theresa Mayová dosud nedosáhla dohody s Irskem o irské hranici

4. 12. 2017

čas čtení 3 minuty

Britská premiérka Theresa Mayová a irská vláda se dosud nedohodly o tom, jaká má být po odchodu Británie z EU hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, jediná pozemní hranice mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Dublin požaduje, aby byla hranice zcela otevřená jako dosud, to by ovšem vyžadovalo, aby Severní Irsko nebo celá Velká Británie zůstaly v jednotném evropském trhu a v evropské celní unii, což Británie odmítá.

Faisal Islam, Sky News: Před Barnierovým konzultacemi s Evropským parlamentem zde v Bruselu: "Irsko úplně zablokováno - žádný pokrok":




Udržení existující otevřené hranice je podmínkou pro to, aby rozhovory o brexitu v Bruselu mohly postoupit k druhé fázi vyjednávání, tedy o budoucí obchodní dohodě Británie s EU. Zda Británie splnila veškeré podmínky, o tom bude rozhodovat evropská sedmadvacítka na svém prosincovém summitu dne 14. prosince.

V pondělí 4. prosince bude o tom jednat Mayová s předsedkou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Irští činitelé oznámili v neděli o půlnoci, že ohledně irské hranice do té doby nedošlo k dohodě s londýnskou vládou, avšak "irská vláda si udržuje naději". "V tuto chvíli je však velmi obtížné cokoliv předpovídat," uvedl činitel irské vlády.

Před pondělním setkáním s Mayovou bude Juncker jednat s koordinátorem Evropského parlamentu pro Brexit Guyem Verhofstadtem a členy výboru Evropského parlamentu pro brexit, kteří poukazují na to, že nebyly vyřešeny všechny problémy s právním postavením evropských občanů v Británii, především to, že Británie odmítá, aby měli právo se ve sporu s britskou vládou i nadále odvolat k Evropskému soudnímu dvoru, což EU vyžaduje. Evropský parlament požaduje, aby evropští občané žijící v Británii nemuseli platit žádné poplatky za povolení k pobytu v Británii a aby jejich budoucí rodinní příslušníci měli právo na sociální dávky, které poskytuje svým občanům britská vláda. Evropský parlament musí ratifikovat jakoukoliv dohodu, uzavřenou Bruselem s Británií, před odchodem Británie z EU v březnu 2019.

Premiérka Mayová je pod silným tlakem fundamentalisticky euroskeptického křídla v Konzervativní straně, kteří odmítají kompromisy, které britská vláda už udělala. Asi třicet jejích konzervativních poslanců chce, aby Mayová s Bruselem prostě přestala vyjednávat, pokud vrcholná schůzka EU 14. prosince odmítne souhlasit s přechodem k druhé fázi vyjednávání. Čtyři nejvýraznější euroskeptikové v neděli protestovali, že je nepřijatelné, aby měl Evropský soudní dvůr jurisdikci nad Británii během dvouleté přechodové fáze odchodu Británie z EU po březnu 2019. Je zjevné, že Mayová prostě fundamentalistické euroskeptiky ve své straně nepřesvědčí.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6536

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2017