Brazilský soud potvrdil rozsudek nad bývalým prezidentem Lulou

26. 1. 2018

čas čtení 2 minuty
Odvolací soud v Porto Alegre potvrdil rozsudek v korupční kauze bývalého prezidenta Luly da Silvy. To může znamenat, že Lula nesmí v nadcházejících volbách potřetí kandidovat.


Lula byl v červenci odsouzen na devět let a šest měsíců za korupční jednání a praní špinavých peněz. Odvolací soud tento týden rozsudek potvrdil, což znamená mimořádný zvrat v osudu nejpopulárnějšího lídra v moderní brazilské historii.

Tři soudci ve středu rozhodli jednohlasně a ještě zvýšili sazbu na dvanáct let a jeden měsíc.

Rozhodnutí vyvolalo protesty po celé zemi a jejich účastníci zapalovali pneumatiky a blokovali ulice v Porto Alegre a Sao Paulu.

Lula vede v předběžných průzkumech k říjnovým volbám, ale rozsudek může znamenat zákaz kandidatury.

Bývalý odborový lídr tvrdí, že je nevinný a proces je politicky motivován; jeho příznivci soud označují za "útok na demokracii".

Lula byl shledán vinným z toho, že získal dvojitý apartmán u moře v ceně asi 755 000 dolarů od stavební společnosti OAS. Tento "dar" byl podle vyšetřovatelů součástí miliardové úplatkářské aféry kontrolované bývalým prezidentem a státní ropnou společností Petrobras s cílem naplnit stranickou pokladnu.

Lulovi právníci tvrdili, že apartmán exprezident nikdy nevlastnil, tvrdí, že se odvolají.

Rozhodnutí znamená, že Lula není z právního hlediska schopen kandidovat, konstatuje profesorka práva Silvana Batiniová z Nadace Getúlia Vargase v Riu. Ale Lula má řadu možností jak se odvolat, tvrdí Batiniová. Jeho strana chce zaregistrovat kandidaturu 15. srpna, ale konečné rozhodnutí volebních soudů patrně nebude vyneseno před 17. zářím. Očistit se tedy v každém případě nestihne a bude muset operovat právními formalitami.

Mnozí v Porto Alegre tvrdí, že Lula byl vinen zapojením do špinavého financování své strany, i když konkrétní důkazy v procesu byly slabé. Podle řady lidí je nemožné, aby nevěděl o tom, co se kolem stranické pokladny dělo.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6568

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2018