Akce Putinových špionů vedly k výraznému sjednocení Evropy

10. 10. 2018

čas čtení 2 minuty


Bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin jednou poznamenal, "Chtěli jsme to nejlepší, ale dopadlo to jako vždycky." Když minulý týden vydali holandští, britští a američtí činitelé společný odsudek ruských operací proti internetu, vypadalo to, že Černomyrdinův známý výrok nabyl nového významu, píše Natalie Nougayrède.

Přichází totiž množství informací o zásadních chybách ruských, ne zrovna tajných služeb. Nejnověji identifikoval investigativní server Bellingcat druhého ruského agenta, který se v Salisbury podílel na pokusu otrávit Skripalovy.

 
Pro ruského prezidenta, který se pyšní tím, že jedná efektivně a chce, aby Rusko vypadalo mocné, to vypadá jako zásadní selhání. Nejtrapnější detail, že si jeden z ruských agentů u sebe nechal stvrzenku na cestu taxíkem, dokazující, že jel přímo z ústředí ruské vojenské rozvědky GRU v Moskvě na moskevské letiště, zrovna neodpovídá Putinovu narativu o sílícím a mocném Rusku.

Je nyní naprosto zjevné, že Rusko se už nezaměřuje jen na své bývalé satelity ve snaze udržet je ve svém vlivu, ale snaží se destabilizovat instituce po celé Evropě. Po zveřejnění podrobností ruských akcí zaměřených proti Holandsku je vidět, že terčem těchto akcí jsou nyní i malé západoevropské země bez historie ostrých geopolitických konfrontací s Ruskem.

Podobnou zkušenost letos zažilo i Řecko, kulturně proruská země v důsledku své křesťanské pravoslavné tradice. I Řecko bylo nuceno odsoudit zasahování Ruska do svých domácích záležitostí ve sporu o jméno Makedonie. I francouzský prezident Emmanuel Macron obvinil Rusko, že se snaží "rozbít Evropskou unii" - což je pozoruhodně ostrý výrok ze země, které se tradičně snažila udržovat dobré styky s Moskvou. Někteří analytikové zaznamenávají ostřejší tón vůči Rusku i v Německu v jeho rozhodnutí zaměřit se daleko silněji na střední Evropu. Ruští agenti chycení v Haagu plánovali zaútočit na laboratoř v neutrálním Švýcarsku - v zemi, kterou lze těžko považovat za součást úsilí NATO ponižovat Rusko.

Jak se vyjádřil jeden německý činitel tento týden, činy Ruska zřejmě výrazně podpořily jednotu Evropy. Je nyní možné, že Západoevropané budou mít daleko větší porozumění pro Polsko a pro pobaltské země, které dlouho varují před útoky Ruska, ale měly dosud pocit, že je Západ moc neposlouchá. Zdá se, že akce ruských špionů vedly k posílení jednoty celé Evropy proti Rusku. To není výsledek, z kterého se Putin může radovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8945

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2018