OSN varuje před globální potravinovou krizí

14. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Světové zásoby obilí jsou tak nebezpečně nízké, že by extremní počasí ve Spojených státech či v jiných zemích, vyvážejících potraviny, mohlo příští rok vyvolat velký hladomor, varuje OSN. Selhání letošní úrody v USA, na Ukrajině i v jiných zemích znamená, že rezervy obilí as kukuřice jsou na nejnižší úrovni od roku 1974. Spojené státy zaznamenaly r. 2012 rekordní horka a sucha a mají teď historicky minimální rezervy kukuřice ve výši 6,5 procenta množství, které očekávají, že příští rok spotřebují.

Britští "generálové k pronajmutí" lobovali na ministerstvu obrany ve prospěch zbrojovek

14. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Vysoké britské vojenské důstojníky v důchodu natočili během tři měsíce trvající investigace reportéři z týdeníku Sunday Times, jak na britském ministerstvu vnitra lobbují za zbrojovky a snaží se tam v jejich zájmu vyjednat obrovské vojenské zakázky, ve výši milionů liber.

Vyšlo najevo, že generálplukovník Sir John Kiszely, hrdina z války o falklandské ostrovy a bývalý šéf britské Defence Academy, potvrdil, že může zneužívat své role jako předseda Royal British Legion k prosazování zájmů zbrojovek u britského premiéra a dalších vysokých státních činitelů. Vytahoval se také, že lobboval v zájmu jednoho multimilionového kontraktu.

Volby jako varování vládě

14. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Dnes jsem se bavil s kamarádem, standardně pravicovým voličem, o výsledku voleb. Zaskočil mě tím, že se mu výsledky voleb líbí. Prý volil komunisty. Má vlastní eseróčko, pracuje bez státních zakázek a vede se mu dobře. Ptal jsem se ho, proč tedy volil komunisty a tady je shrnutí jeho odpovědi, píše čtenář, který se podepsal jako Aschenbrenner:

Na shledanou v Bartolomějské

14. 10. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Přijďte se rozloučit s Romanem Smetanou před jeho vzetím do vězení! Přijďte se rozloučit s člověkem, který je příkladem statečnosti, neústupnosti a připravenosti nechat se pro svou pravdu i křižovat. S člověkem, který pro ochromenou ODS představuje nepříjemnou kouli na noze, jíž ji její otec zakladatel není ochoten sundat, protože "pro to nevidí důvod". Nezapomeňme přitom na to, že zatímco "pan Tykadlo" bude ve vězení, my ostatní budeme venku. A záleží na každém z nás, zda a jak dlouho Roman Smetana ve vězení zůstane.

Viditelně vykolejený Nečas, pobavení novináři, rozhovor, při němž se bavila většina národa -- protože ta většina si právě tohoto Nečase a jeho komandu v čele státu viditelně nepřeje.

Tak vypadal sobotní enšpíglovský kousek Romana Smetany, který se nenechal odradit dílčím pátečním neúspěchem, když chtěl premiéra oslovit v pátek v okamžiku volby v jeho bydlišti v Rožnově pod Radhoštěm.

Konkrétní ukázka zaujatosti České televize ve prospěch pravicových stran

14. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Z níže uvedené citace z pořadu ČT Události, vysílaného v sobotu 13. října 2012 večer, je zjevné, jak svými formulacemi Česká televize podprahově ovlivňuje voliče. Vládní škrty označuje eufemistickým slovem "reformy"; přijímá tím politický žargon vládnoucích stran. Ve svých formulacích se moderátorka Marcela Augustová a reportér Vladimír Keblúšek identifikovali s politikou vládních pravicových stran. Novináři ale musejí mít od politických stran, jejich programů a ideologie i od názorů politiků odstup tak, jak to prokázal v témž pořadu ve své reportáži Daniel Takáč. Ten při shrnutí názorů předsedy KSČM Vojtěcha Filipa správně použil celé řady výrazů, jimiž od nich zaujal odstup:

Vážená Modrovize

14. 10. 2012 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

Vážená paní Kroužková, pane Moravče, vážená Modrovize.

Vidím na vás, že jste trochu konsternovaní z "vítězství levice" a zejména KSČM. Co se divíte? Celé roky tady dehonestujete levici, tedy politicko-ekonomický směr, zastoupený ve všech demokratických státech, nejen v Evropě. Vědomě porušujete etický kodex veřejnoprávní televize a bez skrupulí dáváte velký prostor pravici. Všechny ty korupční aféry ODS a TOP 09 úspěšně pomáháte zametat pod koberec a naopak levici buď prostor nedáte vůbec nebo vaši redaktoři, mistři skákání do řeči, jejich vyjádření zkomolí a převrátí. ČSSD jste poškodili v minulých parlamentních volbách, nedávno jste z případu Rath udělali akční bojovku. Hodně voličů ČSSD odešlo, díky vám jinam. Vy naivkové, snad jste si nemysleli, že pak půjdou houfem volit ODS nebo dokonce TOP?

Volby jsou selháním Nečasovy vlády

14. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vítězství levice a vysoká volební neúčast (číselně srovnatelná s jinými krajskými volbami, nicméně přece jen nezvykle vysoká vzhledem k tomu, jak napjatá je v současnosti situace v celé společnosti a jak zásadní "reformy" dělá pravice) v právě proběhlých krajských volbách jsou jasným důsledkem selhání pravicové vlády Petra Nečase, která dlouhodobě nedává žádnou jinou vizi kromě škrtů a dávno nevěrohodného boje proti korupci.

Právě Evropská unie zaručuje, že v ČR nevznikne diktatura

14. 10. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 1 minuta

Malá poznámka k proběhnuvším volbám.

Nejlepším a věru rafinovaným propagandistickým předvolebním tahem komunistů bylo propuštění Marka Dalíka, myslím si.

Nejen v kavárnách a dražších vinárnách slyším často brblání o "blbém nepoučitelném národu, který zase volil bolševiky". Tak brblají především titíž lidé, kteří kudy chodí, tudy nadávají na Evropskou Unii, chudí nebo movití. Nu, myslím, že právě tato Unie mimo jiné zaručuje, že ani třeba sedmdesátiprocentní vítězství komunistické strany by nevedlo ke znárodňování, kříšení státní bezpečnosti a kdo ví čemu ještě a čím nás vždycky před volbami nečasové a ouzcí cabrnochové straší ještě víc, než Řeckem.

Kdybychom nebyli v Unii, mohli bychom se možná (ale já tomu tedy nevěřím ani na milisekundu, protože je to prostě absurdní nesmysl a ani KSČM, kterou věru nemiluji, nic takového v programu nemá a její bohatí funkcionáři už vůbec ne) stát nějakou komunistickou Albánií ve středu Evropy.

Členství v Unii nám zaručuje, že se to prostě stát nemůže. Kdybychom se stali nějakým izolovaným ostrůvkem, potom samozřejmě by bylo možné ledacos.

Záchrana demokracie?

14. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Některé představy, zdá se, recidivují téměř jako závislost na alkoholu. Přitom aby se v nich člověk poněkud orientoval, postačí pouhá trocha historické perspektivy.

Systém vojenských aliancí, který v Evropě existoval v roce 1914, jak známo naprosto spolehlivě zaručoval, že nedojde k žádnému významnějšímu konfliktu. Jako celek měl tento systém ale bohužel tu drobnou vadu, že nestál na základě vzájemné výhodnosti. Ambiciózní centrální mocnosti, zejména vilémovské Německo, nebyly spokojeny s tím, co na ně při dělení světa na evropské koloniální říše zůstalo, a proto jim ten systém nevyhovoval. Součástí celoevropských bezpečnostních opatření znesnadňujících vznik války bylo ovšem i to, že už kvůli aliancím nebylo možno válku v Evropě lokalizovat. Kam to nakonec vedlo, to je dostatečně známo.

Přehnaný pesimismus

14. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

V článku "Záchrana demokracie?" projevuje Karel Dolejší jako obvykle svůj ultrapesimistický názor, že všechno na světě nezadržitelně směřuje k apokalypse. Tato alternativa je jistě možná, ale poněkud nepravděpodobná. (I když nikdo nevylučuje, že se jako lidstvo třeba do čtrnácti dnů nevyhodíme i s celou planetou Zemí do povětří.) Je naprosto nesporné, že Evropská unie měla a má na evropskou politiku i ekonomiku pozoruhodně stabilizující vliv. České republice přineslo členství v EU podstatné výhody, mimo jiné i výrazný hospodářský růst v letech před vstupem do EU i po něm. Obrovské výhody přineslo ČR členství v EU pro mladé Čechy, kteří nyní mohou bez problémů, v rámci programu Erasmus i jinak, studovat po celé Evropě. to jsou možnosti, jakým se předchozím generacím Čechů ani nesnilo.

Jenže my nevíme, jestli je tohle názor národa

14. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Krajských voleb se účastnilo cca 37 procent voličů, prvního kola senátních voleb asi 33 procent. I když je to pro krajské volby relativně silná volební účast, pořád ještě z ní vyplývá, že více než 60 procent občanů se neobtěžovalo k volbám dostavit.

Otevřenou tedy zůstává otázka, jaké politické názory vlastně zastává většina veřejnosti a komu by dala volební podporu (i když velkou míru nespokojenosti se současnou pravicovou vládou signalizují průzkumy veřejného mínění).

Nicméně, nikde není zaručeno, že levicové výsledky nynějších voleb nemohou zmobilizovat dosud nečinné pravicové voliče a že ti se k volbám nedostaví zase příště.

Demokracie v ČR nefunguje

14. 10. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Těch 63 procent voličů v krajských a asi 67 procent voličů prvního kola senátních voleb, kteří nehlasovali, dokazuje, že demokracie v ČR vlastně nefunguje. Podle mě by byly jedinými demokratickými volbami jen takové, v nichž by byla zavedena povinnost volit. Pak by mělo mít i důvod vhodit do volebních uren neplatný lístek... míní Uwe Ladwig a dodává: "ČSSD dostala mandát jen od 8,7% z možných voličů. K tomu bych nechtěl gratulovat..."

Poučení pro Kalouska:

Vládní škrty, prováděné britskou vládou, stojí Británii dalších 76 miliard liber, varuje MMF

14. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Vládní škrty, které provádí britský konzervativní ministr financí George Osborne, připraví Británii do r. 2015 o 76 miliard liber (2356 miliard Kč) více, než Osborne předpokládal. Vyplývá to z analýzy Mezinárodního měnového fondu zabývající se tím, jakou škodu ekonomice napáchají vládní škrty.

Christine Lagarde, ředitelka Mezinárodního měnového fondu, minulý týden konsternovala vlády provádějící kontroverzní škrty, když poukázala na to, že dopad škrtů na hospodářský růst je zřejmě větší, než se dosud usuzovalo.

Britský vládní Úřad pro rozpočtovou odpovědnost použil pro hodnocení záporného dopadu škrtů "fiskální multiplikátor" ve výší 0,5. Znamenalo to, že každá libra škrtů vede ke snížení výkonu ekonomiky o půl libry. Avšak po zkoumání hospodářské situace mnoha zemí, které začaly provádět škrty, dospěl Mezinárodní měnový fond k závěru, že skutečný finanční multiplikátor škrtů se pohybuje někde mezi 0,9 a 1.7. Jinými slovy, za každý škrt ve výši jednoho milionu korun se sníží výkon ekonomiky v některých případech o více než půl druhého milionu korun.

Britské odbory vypočítaly, že v britském případě je skutečný fiskální multiplikátor 1,3. To znamená, že Úřad pro rozpočtovou odpovědnost podcenil dopad vládních škrtů o 76 miliard liber (2356 miliard Kč), což je víc než 8 procent HDP za pětileté období. Namísto snížení výkonu ekonomiky o méně než 1 procent vedly škrty k snížení výkonu ekonomiky o více než 2 procenta. To vysvětluje, proč se Británie octla v druhém kole hospodářské krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ČTK: Výsledky voleb do krajských zastupitelstev z pohledu celé ČR kromě Prahy

14. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Česká republika - celkem 675 mandátů

StranaMandátů ČSSD205 KSČM182 ODS102 KDU-ČSL61 STAN25 TOP 0919 Starostové pro Liberecký kraj13 Strana zelených9 Severočeši.cz9 Jihočeši 20129 HNHRM7 SNK ED7 SPOZ7 Nezávislí5 Změna5 Alternativa4 Východočeši4 Volba pro město1 Nestranící1

Česká republika (36,89/40,30/29,62/33,64)

(řazeno dle dosaženého procenta hlasů)

Volební stranaProcentaHlasy ČSSD23,58621.961 KSČM20,43538.953 ODS12,28324.081 TOP 09 a STAN6,63175.089 KDU-ČSL5,82153.510 SPOZ3,0881.344 Piráti2,1957.805 SZ1,7546.401 Nezávislí1,6844.452 Svobodní1,4839.156 DSSS a SPE1,2332.673 Starostové pro Liberecký kraj1,0928.763 SZ+Změna1,0828.516 Jihočeši 20121,0627.972 Koalice pro Pardubický kraj1,0427.582 SN1,026.599

Pospíšilovo vítězství v Plzeňském kraji je protestním hlasem proti Nečasovi

14. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podle mého názoru to, že se premiér Nečas "bije v prsa" jak pěkně vyhrála ODS v plzeňském kraji, je hrubý omyl. Proč mu nikdo nevysvětlí, že vítězství v plzeňském kraji je vítězstvím osoby JUDr. Pospíšila a je z tohoto úhlu pohledu opět prohrou ODS, protože Pospíšil do značné míry reprezentuje protestní hlasy proti politice vládní ODS, píše Michal Janovský.

Pozn. JČ: Ano, bylo to už včera v televizi. Tuším Jindřich Šídlo se posmíval, že Nečas si to připisuje za vlastní úspěch, přitom je to protestní hlas proti němu, protože Nečas Pospíšila vyhodil.

Demokracie asi činí české pravici problémy

14. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Poté, kdy vládní strany předvedly, jak si představují politiku (čili správu obce, polis), se nelze divit, jak volby dopadly. Můžeme jen děkovat, že mnoho voličů zůstalo doma a ta pouhá třetina která šla volit, to nasypala jen komunistům a ne extrémistům napravo (DSSS, Suverenita, Svobodní, ...) Jak je možné, že zatím ani jednou za celou dobu existence samostatné ČR od roku 1993 dodnes žádná pravicová vláda nedokázala skončit bez ostudy v řádném volebním období? ptá se Vojtěch Merunka.

Poslední pravicová vláda fungující v plném volebním období byla totiž Klausova vláda zvolená ještě za Československa v roce 1992. Tohle je velmi vážné, protože tehdy před 20 lety k rozdělení státu mimo jiné přispěla povolební aritmetika: Pravicové Česko (ODS vedená Václavem Klausem) a populistickolevicové Slovensko (HZDS vedené Vladimírem Mečiarem), pro které bylo tehdy rozdělení společného státu politicky výhodné. A přesto od té doby v podmínkách "ušitých na míru" se zatím ani jednou české pravici nepodařilo uřídit Česko tak, aby to nenaštvalo většinu občanů. A zdá se, že to už pravicové partaje přiznávají. Například místopředsedkyně TOP09 Helena Langšádlová, kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí po Jaromíru Drábkovi do pátečního Metra mimo jiné řekla: "TOP09 a Starostové nikdy nemířili svou konzervativní politikou na většinovou společnost." (Metro 12.10.2013, pražské vydání, str. 6)

Nečas řekl Smetanovi, že poškodil majetek jeho strany

13. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Roman Smetana pronikl v sobotu do sídla ODS s pomocí jednoho mladého filmaře v přestrojení za zvukaře. Hovořil s Nečasem. Nečas mu řekl, že poškodil majetek ODS, ale že by ho ODS už dnes nežalovala, nikoliv proto, že to nebylo spravedlivé, ale proto, že ta žaloba se ODS nevyplatila.

Smetana, který měl na sobě paruku a vybavení zvukaře, se Nečase několikrát ptal, jestli považuje za správné, že půjde do vězení za pokreslení politické reklamy. Ta by podle něj měla být prostorem, na němž se mohou občané vyjadřovat.

Nečas se Smetanou bez emocí diskutoval. Argumentoval tím, že soud považoval jeho čin za ničení majetku a jeho rozhodnutí musí jako každý občan respektovat.

VIDEO ZDE

Nikdo nedal Nečasovi jedinou rozumnou otázku

14. 10. 2012 / Jan Mrskoš

čas čtení 1 minuta

Není bez povšimnutí v tom videu, kde Nečas řekl Smetanovi, že poškodil majetek jeho strany , co vlastně zajímá naše zpravodajce. Smetana se ptá Nečase (a ten rozhovor představuje jen jednu třetinu času, zhruba 4 min.), jestli on vnímá ty politické billboardy jako soukromý nedotknutelný majetek, to přece není jako poškodit lak auta, nebo fasádu domu, to je přece výraz politické debaty. A ty billboardy byly přece pořízeny za peníze z korupčních peněz. Nevadí mu to, co tam bylo kromě těch tykadel o té straně připsáno? Nečas odpovídá, že pro něj je majetek cizích lidí nebo nějaké jiné společnosti nedotknutelný. A že to zastává v každém případě, ne jenom v případě politické reklamy. Jeho asistent ukončuje debatu, že tím bylo tedy řečeno vše.

Nejenom, že nikdo s mikrofonem neměl nějakou otázku pro předsedu vlády, houf zpravodajců s mikrofony se po dalších asi 8 minut zajímá jen o paruku a brejličky (dvakrát ho skoro donutí, nemůžete si to pro nás ještě nasadit, já vám to podržím?), kde bydlí, kdo je to u koho bydlí, kdo jsou ti přátelé, kdy se půjde nechat zase zavřít (otázka dvakrát), co bude ještě dneska dělat, co bude jíst, jak se sem dostal, na jakou legitimaci, jak cestuje, atd.

Snad jen jednoho zajímá to jádro té debaty, zeptat se Smetany, jestli je spokojen s touto debatou. Ale jestli je spokojen s odpověďmi předsedy vlády? Když že Nečas zastává ten názor, že majetek cizích lidí je nedotknutelný v každém případě, nejsou zde jiné známé případy majetku nesmírné hodnoty, který je "dotknutelný"?

Mobilizační efekt antikomunismu přestal fungovat

ČR: V krajských volbách zvítězila ČSSD, KSČM je druhá nejsilnější strana, pravicové strany zaznamenaly výrazné ztráty

13. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Nejvýraznějším vítězem v krajských volbách v ČR se stala KSČM. Umístila se jako druhá nejsilnější strana v republice. Sociální demokraté byli sice první, ale získali v průměru jen asi 23,5 procent hlasů. Po sečtení přibližně 98 procent okrsků v sobotu kolem půl sedmé KSČM vede ve dvou krajích, ČSSD v devíti, ODS v jednom. Účast voličů byla typická pro krajské volby, a to relativně solidních přibližně 37 procent voličů, v senátních volbách asi 33 procent. V senátních volbách se v Praze 8 se v prvním kole dostal na první místo poprvé v historii kandidát KSČM Jiří Dolejš. ČSSD měla v senátních volbách 22 postupujících senátorů, KSČM 12, ODS 10. ČSSD bude dominantní v Senátu a s KSČM v něm zřejmě získá ústavní většinu. Průběžné výsledky ZDE ZDE

Nečasův konec

13. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Navzdory relativně nízké volební účasti i navzdory intenzívnímu strašení Řeckem si z krajských a senátních voleb odnáší vítězství levice. Získala dohromady 11 krajů, zatímco ODS pouze jeden (přitom je však otázka, zda je to pro ODS vůbec vítězství - Pospíšil v tom plzeňském kraji totiž bude jako kůl v plotě, levice má i tam drtivou většinu a s ODS tam do koalice levice nepůjde, pozn. JČ) ; ČSSD má 24% hlasů, KSČM jako druhá v pořadí 20,5%, třetí ODS pouze 12%. Došlo také k průlomu některých tradičních volebních schémat, kdy například v senátních volbách na Praze 8 postoupil do druhého kola Jiří Dolejš a levice uspěla v tradičně "pravicových" krajích s výjimkou Plzeňského. To vše dohromady může znamenat jen jedno jediné: Nečasův konec.

Sedm drobných postřehů z voleb

13. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

1. Olomoucký politolog v Moravcově sobotním volebním speciálu na ČT 24 uvedl jednu velmi zajímavou věc. Poukázal na to, že KSČM volí drtivou většinou starší lidé. Dodal ale: "Pozor, to není generační volba. KSČM začínají v ČR volit občané, jakmile dosáhnou určitého věku, tedy i ti, kteří v mladších letech svého života KSČM nevolili". Je to otřesnou vizitkou politiky dnešních vládních stran. Zjevně, kdo se dostane do kategorie staršího občana, stává se obětí nevybíravého sociálního útlaku a vykořisťování od státních struktur. Tito lidé zřejmě právem cítí, že se jich, jako slabších občanů společnosti, jejichž slabosti vládnoucí mafie zjevně nepokrytě využívá, dokáže zastat jen KSČM.

2. ČT v sobotních Událostech hrubě porušovala principy veřejnoprávní nestrannosti. Když reportér informuje o názorech a postojích politika, musí se od nich distancovat. Nemůže prezentovat politikovy názory jako svoje vlastní. Reportér ČT v Událostech před rozhovorem s Nečasem hovořil o tom, že ODS ve volbách propadla, "protože provádí nezbytné vládní škrty". To je nehoráznost! Reportér měl říci: "protože vláda provádí to, co ODS považuje za nezbytné vládní škrty". Reportér veřejnoprávní televize, každý slušný a profesionální novinář musí informovat o názoru politika s odstupem. Kupodivu to reportéři ČT v těchže Událostech udělali pouze, když informovali o názoru politika komunistického. Je to na stížnost Radě České televize...

Jinak bych chtěl dodat, že způsob, jak reportéři ČT interviewovali politiky, byl nesmírně chabý. Byly desítky palčivých otázek, které měl reportér Nečasovi na jeho bláboly namítnout.

3. Skupina čelných členů ODS v čele s Nečasem vypadala při tiskové konferenci v sobotu odpoledne jako naprostí idioti a zoufalci. Celému jejich vystoupení dal přirozeně korunu Nečas, který prostě plácá nudné hlouposti. Avšak, bohužel, celá ekipa vedení ODS měla na tváři idiotské výrazy a vypadali prostě jako parazité nevalné inteligence, které jakási podivná náhoda vrhla do pozic, kde se mohou chovat jako paraziti. Vedoucí politikové ČSSD naproti tomu při jejich tiskové konferenci nevypadali sice jako sofistikovaní gentlemani, ale vypadali normálně, běžně, obyčejně česky.

4. Oni opravdu mluví jen k svým soukmenovcům. Fascinovalo mě, že při svém nudném televizním vystoupení Nečas (a posléze i Vondra) děkovali pouze voličům ODS. Ti lidé opravdu zřejmě žijí v jakési bublině, kde berou vážně jen ty zoufalce, kteří s nimi souhlasí a kteří se podílejí na jejich čachrech. Nečas otevřeně v televizi přiznává, že vládne jen pro voliče ODS. To je síla. Normální demokratický politik (v Británii, ve Francii) po volbách děkuje všem občanům, i těm, kteří pro jeho stranu nehlasovali! Skutečnost, že premiér ignoruje 90 procent národa, který pro něj nehlasoval, je otřes. Na to může jedině dojet.

5. Výsledky krajských voleb jsou pro ČSSD varováním. "Úspěch KSČM je na prvním místě dílem otřesné vládní politiky, ale také neschopnosti ČSSD přesvědčit voliče, že je k pravici skutečnou, nezkorumpovanou alternativou. Výsledky také ukazují, že pravicové strany budou muset najít jinou taktiku, než mobilizovat proti KSČM. To už evidentně nefunguje," píše na svém blogu Jiří Pehe. Má pravdu.

6. Nacionalismus a šovinismus? Karel Dolejší spekuluje, že se pravicové strany mohou pokusit zachránit se vytvořením nějaké nové nacionalistické strany. Pokusit se o to jistě mohou, ale otázka, je zda to bude úspěšné. V těchto volbách nacionalistické a šovinistické strany (Suverenita Bobošíkové, DSSS) zcela propadly. Neprosadily se ani žádné jiné malé nové "protestní strany", s výjimkou lokálních iniciativ. Zdá se tedy, že pro jiné nové strany než lokální iniciativy není v české politice místo, a není tam ani pro nacionalismus či šovinismus.

7. Volební výsledky jsou problém pro všechny. Kdesi jsem přečetl bystrou poznámku, že výsledky nynějších krajských voleb jsou problém pro všechny strany. Nevyhrál nikdo. Samozřejmě brutálně propadla pravice (zajímavé je, jak se IDnes nemůže přimět k tomu, aby to v titulku uvedla naplno), jenže ČSSD šlapou silně na paty komunisté, výsledky sociálních demokratů nejsou moc dobré. A KSČM vznikl jejím výrazným vítězstvím problém: ztratila výhodnou pozici opozičního kibice stojícího mimo politické hřiště, přestala být stranou, která se neúčastní politického rozhodování a bude se teď muset aktivně podílet na mainstreamové politice. Zvládne to bez poskvrny? Budou výsledky její praktické politiky tak dobré, že komunisty voliči zvolí znova? Ukáže se, že KSČM má proveditelnou a realistickou politiku, nebo že to všechno byly jen kecy?

Gratuluji trhačům lístků, že pomáhají držet ODS u moci

13. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Díky neplatným hlasům ve volebním obvodu Praha 8 si Daniela Filipiová (ODS) nejspíše ponechá senátorské křeslo na dalších šest let. Nestraníka Martina Potůčka (navržen koalicí ČSSD, KDU-ČSL, SZ) předčila o pouhých 98 hlasů a postupuje tak do druhého kola spolu s prvním Jiřím Dolejšem (KSČM).

Takový duel bude mít v pražských poměrech, obávám se, předem jasnou vítězku.

Neplatných hlasů bylo ve volebním obvodu 725, tedy 2,38 % odevzdaných hlasů. Málo na to, aby byl vyslán nějaký "signál", ale víc než dost na to, aby ODS měla v Senátu o jedno křeslo více, píše Marek Nečada, člen Pirátů.

Pro zapomnětlivce...

13. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Pro voliče, kteří jsou tak sešlí věkem, že jim paměť už špatně slouží, připomínám, že, jak vyplývá mj. z tohoto článku, uchazeč o senátorský post Jiří Dolejš byl v kontaktu s provokatérem, který se vydával za majitele sítě heren, ochoten prosazovat změnu zákona o loteriích za úplatek jednoho milionu korun, který měl být posléze vykázán jako inzerce v deníku Haló noviny. Z hlediska percepce osobami, které netvoří tvrdé jádro komunistických voličů, ani nevolí KSČM čistě protestně, je to tedy asi stejně šťastná kandidatura, jako když v jiném kraji komunisté na čelo krajské kandidátky postavili exekutora. Jinými slovy, mobilizovat "slušné" pravičáky proti Dolejšovi lze doslova lusknutím prsty.

Pokud ti kdo jdou volbám nevědí, kdo je a kdo není přijatelný kandidát, nemá žádný smysl pobrekávat nad tím, že se do druhého kola senátorské volby na Praze 8 dostaly dvě nanejvýš problematické osoby, z nichž by do horní komory správně neměla projít ani jediná...

K tomu protinázor: Štěpán Kotrba, Dodatečné sdělení ZDE

Případ Dolejš: Dodatečné sdělení

14. 10. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

doplňující reakce na článek Karla Dolejšího "Pro zapomnětlivce..."

Trestní řízení kvůli podezření z přijímání úplatku, které na základě článku o tzv. "loterijním testu" pro Jiřího Dolejše, zahájil v roce 2009 Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, odložilo v dubnu 2010 Městské státní zastupitelství a nikoho neobvinilo. Případ se tak nikdy nedostal do fáze stíhání, obvinění, ani k soudu.

Dolejš pak podal na MfD žalobu. Podle žaloby byl rozhovor mezi Dolejšem a reportérem, který byl nahráván skrytou kamerou, v článku vytržen z kontextu. Tvrzení, že by Dolejš nabídl lobbing poslanců ve prospěch sponzora, kterého hrál reportér, bylo prý nedůvodné a nepravdivé. Nic takového z vyjádření nahraného kamerou prý nevyplynulo. Podle žaloby šlo o pokus napadnout Dolejše jako politika a poškodit KSČM v předvolebním období. MfD se s Dolejšem dohodla mimosoudně.

Pomluva je trestný čin. Karel Dolejší ve svém článku neuvedl všechny tyto další následné podrobnosti.

Post scriptum na margo žurnalistické neutrality: Tiskový zákon médiím přikazuje takzvané dodatečné sdělení. To znamená zveřejnit konečný stav děje, který otevřou na začátku jako takzvanou "kauzu". Kolik takzvaně "korupčních kauz", otevřených na první straně MfD či Aktuálně jste si na stejném místě se stejně velkým titulkem přečetli v okamžiku, kdy spravedlnost ukončila proces a soud skončil konečně pravomocným rozsudkem? Napovím vám. Ani jednu.

BRITÁNIE:

Policie bude vyšetřována kvůli lhaní a falšování důkazů

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Britská prokuratura a inspekční úřad, který dohlíží na policii, zahájí dosud nejrozsáhlejší vyšetřování kriminální činnosti, z níž je podezřívána britská policie v souvislosti s katastrofou na fotbalovém stadionu v Hillsborough, k níž došlo r. 1989. Při katastrofě zahynulo 96 fanoušků Liverpoolu.

Šéf britské prokuratury Keir Starmer bude zkoumat důkazy o tom, jak 96 osob zemřelo. Očekává se, že jeho zkoumání povede k zahájení trestního stíhání proti policistům za zanedbání svých povinností. Komise pro kontrolu policie bude zkoumat policejní podvody.

Britská vláda může být terčem žaloby za systematické znásilňování žen sexuálním predátorem

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Skandál ohledně bývalého diskdžokeje a dlouholeté televizní celebrity Jimmyho Savilea se v Británii šíří. Rok po Savileho smrti ve věku 84 let vyšlo najevo, že televizní celebrita systematicky znásilňovala nezletilé dívky, a to v období od padesátýcyh do osmdesátých let. Jako předseda nejrůznějších charitativních organizací měl Savile přístup i do některých britských nemocnic, kde znásilňoval i zdravotní sestry a dokonce i mentálně postižené pacientky.

Právníci připravují civilní žalobu obětí proti britskému ministerstvu zdravotnictví a proti BBC za to, že Savileovi umožnila přístup do uzavřené psychiatrické léčebny v Broadmooru.

Společnost BBC, těžce postižená timto skandálem, zahájila dvě vyšetřování Savileovy pedofilie. Účelem jednoho z nich je zjistit podrobnosti o znásilňování - toto vyšetřování se uskuteční, až ukončí své vyšetřování policie, které sleduje nyní 340 linií vyšetřování v jeho případu. Účelem druhého vyšetřování je zjistit, proč BBC zastavila práci na investigativním pořadu, vyšetřujícím podezření, že Savile byl sexuální násilník a pedofil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nobelova cena míru byla udělena Evropské unii

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Nobelova cena míru za rok 2012 byla udělena Evropské unii. Norský výbor ignoroval nynější hospodářskou krizi a pochválil dlouhodobou historickou roli EU při prosazování smíření a míru. Thorbjørn Jagland, předseda výboru Nobelovy ceny, konstatoval, že EU byla silou pro mír jak v období po druhé světové válce, kdy svázala dohromady Německo a Francii, tak po krvavé válce v devadesátých letech na Balkáně.

Dodal: "Musíme si uvědomit, čeho jsme na tomto kontinentě dosáhli, a nedopustit, aby se kontinent znovu rozpadl." Rozpad EU by mohl vést k vzniku "extremismu a nacionalismu", který vedl k tolika "hrozným válkám", varoval Jagland.

Causy Rath a Dalík

Justiční metr z letecké gumy

12. 10. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 19 minut

Přišel jsem na řešení, jak zlepšit materiální a technické vybavení českých soudů. Soudci by si měli dát patentovat materiál z něhož je vyroben metr, kterým měří české soudy. O tak flexibilní a natahovatelnou sloučeninu by byl jistě obrovský zájem v kosmickém, leteckém a automobilním průmyslu, stejně jako v medicíně. Z výnosu z prodeje licence na tento materiál by bylo možné české soudy vybavit tak, že by nám to záviděli i Francouzi a Američané. A ještě by hodně peněz zbylo na pozvednutí mrzkých soudcovských platů nejméně na evropskou úroveň.

Budoucnost bez pozlátka, aneb Hodně zle a ošklivě

12. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 13 minut

V symbolickém roce 1984 napsal český filosof Egon Bondy jednu z mála svých politologických prací, studii Neuspořádaná samomluva. Kniha se tehdy rozšířila samizdatem maximálně k několika stovkám čtenářů - ale i tak vyvolala bouřlivou kontroverzi. I ti, kdo jinak s Bondym souhlasili takřka ve všem, totiž vyjadřovali rozhořčené námitky, a to zejména proti jedné tezi zde obsažené: Že totiž společenský systém nazývaný tehdy "reálný socialismus" a dnes (nesprávně) "komunismus" nevyvinul žádný pro něj specifický výrobní způsob, ale jeho ekonomika je stále založena na prostém loupení nadproduktu. Z této teze byl dále vyvozen závěr, že až koalice "technicko-hospodářských pracovníků" (THP) a generality SSSR dokonale vybrakuje, prodá nakonec konkursní podstatu Západu.

Prosba: volte. Volte menší zlo.

11. 10. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Četl jsem po sobě předvolební články za několik minulých let. Posílily ve mně pocit, že "silný" vliv médií, tak přeceňovaný slabými politiky všech stran, kteří svou vlastní mentální impotenci skrývají za nepřízeň televizních komentátorů, je fakticky mizivý. Média nezmůžou nic - jsou jen pokřiveným zrcadlem pokřivené reality. Voliči nemají paměť a volí (každé dva roky) sny. Dávají iluzím přednost před představivostí důsledků své volby nebo před reálnými důsledky své volby předchozí. Volí modrou šanci před pohledem do vlastní peněženky. Nerekapitulují ony sny a nekonfrontují je s realitou. A média? Média (liberálně pravicová, většinou) vždy dva roky píší, jak je nová (liberálně pravicová) vláda skvělá ("vláda rozpočtové odpovědnosti"), a další dva roky kypří půdu pro její výměnu (to když vláda neliberálně zvedne DPH i novinám).

Jinak se přes hysterickou mediální masáž všech politiků i vás voličů nestane vůbec nic. Vy voliči totiž nezmoudříte snad nikdy....

O kácení památných stromů a o aroganci moci

12. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Se zájmem jsem si přečetl článek na britských listech "Neumíráme hlady, ale daleko k tomu nemáme", píše Daniel Bosák. Situace na severu je opravdu špatná. Shodou okolností jsme s manželkou od 1. 8. 2012 též bez práce. Bylo to po "dlouhém boji" s arogancí moci Městského úřadu ve Velkém Šenově. Vše začalo snahou o záchranu parku a lpěním na výkladu zákona z mé strany, manželka se pak jen svezla se mnou.

Co se týče mé profese, absolvoval jsem Střední lesnickou školu obor ochrana přírody a krajiny. Ve své podstatě je to životní názor.

Fantazie (prý obskurní)

12. 10. 2012 / Ladislav Hinner

čas čtení 8 minut

Politologům a ekonomům k pobavení, někomu snad k zamyšlení.

Tak si představme co by nastalo, kdyby ve volbách nějaká politická strana získala ústavní většinu a v parlamentě prosadila zákony, které by dnes uvítala možná větší než malá část občanů, například :

  • posílení role státních orgánů ve všech sférách hospodářské, sociální a kulturní oblasti, zejména kontrolních pravomocí

Co se za Nečase (ne)děje

12. 10. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Ještě nezmizela pachuť Nečasových slov o plukovnících a jejich vlivu na složení vlády, a máme zde další znepokojující vyjádření, tentokrát z úst bývalého premiéra, M. Topolánka, jenž formuloval své přesvědčení, že Petr Nečas by mohl chtít zkrotit vnitrostranické odpůrce za pomoci "soldatesky".

"Ježišmarjá! Tolik bláznivých vět pohromadě jsem dlouho neslyšel. Jestli si myslí, že premiér ovlivňuje policii a další složky, tak vychází ze zcela mylných domněnek. Jestli se to dělo za Topolánka, nevím, ale za Nečase se to neděje," rozhořčil se v Právu prezidentský kandidát ODS, Přemysl Sobotka. Tak děje, nebo neděje?

Moc jste toho pro Zlínský kraj tedy za ta léta neudělal. Odejděte

12. 10. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Odpověď na osobní dopis občanům Libora Lukáše, kandidáta na hejtmana Zlínského kraje za ODS

Vážený pane Lukáši,

Dovolte mi, abych Vám touto cestou sdělil svůj názor a mínění, týkající se Vašeho dopisu spoluobčanům přátelům, milým sousedům. Promiňte, ale ten dopis je jako od ufňukaného kluka, který škemrá o milost za vše, co nekalého svým kamarádům a přátelům provedl.

Píšete, že jste si vědom politických praktik z pražských paláců a jste si vědom blbé nálady a zklamání lidí z nenaplnění očekávání. Zeptám se Vás tedy, co jste za tu dobu 12 let, co jste ve vrcholné politice udělal, aby tomu tak nebylo? A najednou dáváte flek -- chcete říct rázně dost! A navíc si ještě troufale dovolíte vyzvat občany, aby přišli k volbám a dali najevo, že nevěří žvanilům a populistům. Uvažoval jste někdy sám nad sebou? Kam byste se zařadil, mezi žvanily nebo populisty? Poradím Vám, jste to i ono.

Brusel se chystá žalovat Británii za diskriminaci přistěhovalců z EU

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Přistěhovalci z Evropské unie musejí mít právo dostávat sociální podporu i důchod v Británii, aniž by museli podstupovat test, zda mají skutečně v Británii trvalý pobyt. Britský konzervativní ministr pro práci a důchody Iain Duncan Smith uvedl, že by to stálo Británii 155 milionů liber ročně, kdyby byla Británie donucena zrušit test, zda přistěhovalci z EU jsou v Británii trvale usazeni. Test zkoumá, zda imigrant v Británii žil "po určitou konkrétní dobu" a "má úmysl tam trvale žít", teprve pak má nárok na sociální podporu.

Evropská komise varovala, že bude Británii žalovat, pokud tento test přistěhovalců nezruší. László Andor, evropský komisař pro sociální otázky, konstatoval, že Británie je jediným státem v EU, který požaduje od přistěhovalců z EU, aby se podrobovali rezidenčnímu testu. Tento test podle Bruselu brání přistěhovalcům, kteří legitimně pracovali v Británii, aby dostávali sociální dávky, když je potřebují. Británie musí aplikovat stejná měřítka jako ostatní 26 států EU.

Chris Grayling, bývalý konzervativní ministr zaměstnanosti, se pokusil letos v červenci vyvolat v EU revoluci proti těmto požadavkům. Nepodařilo se to, ale Británie se nechce svého testu vzdát.

Mluvčí britského ministerstva práce a sociálních věcí ve čtvrtek uvedl: "EU nemá právo zasahovat do našich záležitostí a budeme proti tomu dál bojovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Díky za pomoc

12. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

velmi Vám děkuji za publikování mého volání o pomoc na Britských listech. Od dvanácté hodiny řeším pouze odpovědi na příchozí maily. V mnoha byla obsažena slova podpory. V mnoha nabídnutá pomocná ruka. Jen díky Vám se ze situace snad dostaneme.

Velmi Vám za tuto příležitost děkuji.

Štěpán Cháb

Pozn. JČ: To je přirozeně samozřejmost. Děsí mě, že se lidé dostávají do takovýchto situací, a dojímá, že děkují za pomoc v situaci, kdy svou obtížnou situaci sami nijak nezavinili. Je nutno zdůrazňovat, že jejich situace není jejich vina. Je to ostuda lidí ve vládě, jako je Miloslav Kalousek. Měli by se ze svévolného ničení životů zodpovídat.

Jak se sebou necháváme vorat - bajka s širším přesahem

11. 10. 2012 / Miroslav Fiala

čas čtení 2 minuty

Brzy budou zase Vánoce a naši mobilní operátoři se budou předhánět v supervýhodných nabídkách. Jako mávnutím mocné pěsti Chucka Norrise zmizely všechny výhodnější tarify z jejich nabídek aby se před Vánocemi mohly zase s velkým povykem objevit.

Mám pro vás ale řešení.

Chcete už nyní za 330 Kč měsíčně 300 volných minut do všech sítí, 0,5 GB dat, neomezené SMS do všech sítí a neomezené volání do sítě Vodafone zdarma? Přestěhujte se do Velké Británie... ZDE

Stejný operátor nabízí u nás za 399 Kč "Fér tarif 399": 50 volných minut do všech sítí, 150 MB dat, neomezené SMS pouze do vlastní sítě a do ostatních sítí za 1,50Kč/SMS.

Přijde vám to opravdu fér?

Důkaz, "proč" potřebujeme (?) osm či kolik zdravotních pojišťoven. Aneb, čert nám je byl dlužen

12. 10. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Na rozdíl od rčení: Vlk se nažral a koza zůstala celá, v tomto případě platí jednostranné: Vlk se nažral a s kozy nezůstala ani kost! Tak nějak lze posuzovat situaci ve zdravotnictví, resp. ve zdravotním pojišťovnictví. Toto konstatování má opodstatnění ve skutečnosti, že výdaje veřejného zdravotního pojištění přesáhly loni jeho příjmy o více jak pět miliard korun a poprvé od r. 2008 jsou všechny zdravotní pojišťovny v minusu.

Tento stav má své kořeny v nekontrolovatelném klausovském systému volné ruky trhu v devadesátých letech, kdy se, aniž by to situace vyžadovala, rozrostla síť soukromých zdravotních pojišťoven. Pokud se nemýlím, k dnešnímu dni je jich cca osm nebo devět a i když údajně dochází nebo došlo k fúzi dvou pojišťoven, situaci to neřeší, naopak, komplikuje. Do již zmíněného roku 2008 situace byla funkce pojišťoven vcelku přijatelná, konsolidovaná a jejich činnost relativně konzistentní.

Německý ministr financí zaútočil na šéfku MMF, že kritizuje škrty

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý ministr financí Wolfgang Wolfgang Schäuble kritizoval ve čtvrtek šéfku Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardovou, která doporučila, že šéfové EU by měli změkčit požadavky na další škrty v periferních ekonomikách eurozóny.

Wolfgang Schäuble si stěžoval, že v minulosti MMF požadoval škrty a že šéfka MMF Lagardová nyní postoji MMF protiřečí. Poukázal na to, že MMF "opakovaně" varoval, že vysoká úroveň zadluženosti ohrožuje hospodářský růst.

Zpráva od Romneyahua

12. 10. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 9 minut

Kdysi dávno chtěl president Richard Nixon jmenovat určitého právníka do Nejvyššího soudu. „Ale ten člověk je naprostý hlupák“, zvolal jeden senátor. „No a co,“ odpověděl jiný. „Ve Spojených státech je velké množství hlupáků, a i oni mají právo být zastoupeni v soudu, právě tak jako jiný sektor společnosti.“

Snad mají Spojení hlupáci američtí právo zvolit Mitta Romneye prezidentem. Já ale, pro spásu Spojených států a Izraele, doufám, že se tak nestane.

28267

Kateřina Žigmundová: Jsem trochu jiná než většina Romů

12. 10. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 2 minuty

Kateřinu Žigmundovou z Frýdku-Místku znají přátelé spíš pod přezdívkou Katy. Její oblíbené heslo, které má vepsané i na svém Facebooku, zní: Život je jen jeden, tak proč ho nežít na plno. A jak ten "život na plno" u Kateřiny od dětství vypadal? "Musím říct, že i když jsem Romka, tak mezi Romy jsem nevyrůstala. Taky jsem neměla a dosud ani nemám romské kamarády. Nikdy mi to ani moc nevadilo," uvádí. Na základní škole byla Kateřina jedinou romskou žákyní. Ale jak říká, neměla s nikým problém. Stejně tak na středním stupni, kde se vyučila kadeřnicí.

Hnutí za přímou demokracii:

Volební lístky netrhat, je-li koho volit

11. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Nemá cenu opakovat známé věci - výzva Hnutí za Přímou Demokracii už rozčeřila hladinu dost. HzPD není nihilistické a neradí jen trhat. Radí především k odpovědnému a pečlivému výběru těch, kterým se rozhodnete dát svůj hlas, píše Jaroslav Plucar.

Politickou scénou a politickou kulturou v zemi je otráveno až příliš mnoho lidí. Řada lidí se díky politice vládní garnitury ocitla v existenční nouzi. Dělení společnosti na "líné socky" a "zodpovědné úspěšné" kormidluje společnost spíše k sociální konfrontaci než k sociálnímu smíru.

ANALÝZA KOHO VOLIT:

Anketa mezi poslanci a senátory: Funkce budou hromadit i po volbách

11. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 11. 10. 2012 -- Poslanci a senátoři budou hromadit funkce i po krajských volbách. Pouze Alexandr Černý (KSČM) a Patricie Kotalíková (TOP 09) výslovně vyloučili, že by byli zároveň poslanci a krajskými zastupiteli. Vyplývá to z ankety mezi všemi členy Parlamentu kandidujícími v krajských volbách. Provedlo ji sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje parlamentní dění.

Čtenost Britských listů stoupá

11. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vyplývá to z níže uvedeného screenshotu z Google Analytics, které srovnávají čtenost BL za poslední měsíc a za tentýž měsíc před rokem. Za poslední měsíc si BL otevřelo 296 288 individuálních čtenářů (individuálních IP adres). Dodejme, že od 10. října 2011 do 10. října 2012 si Britské listy podle Google Analytics otevřelo 2 741 574 individuálních čtenářů (individuálních IP adres). Mírně poklesla délka setrvání na stránkách Britských listů, má to něco společného s klesající schopností české veřejnosti soustředit se na závažnější téma?

Americký neurochirurg:

Posmrtný život existuje

11. 10. 2012

čas čtení 6 minut

Americký neurochirurg Dr. Eben Alexander, který pracuje 25 let na Harvard Medical School, onemocněl r. 2008 na zánět mozkových blan a dostal se na týden do komatu. Zažil při tom cestu do posmrtného, nadpřirozeného světa. Svědčí o tom tento týden v týdeníku Newsweek, kde píše o své nové knize na toto téma:

Jako neurochirurg jsem nevěřil na fenomén předsmrtných zážitků, píše autor. Jako neurochirurg rozumím tomu, co se děje v mozku u lidí, kteří se blíží smrti, a vždycky jsem byl přesvědčen, že existuje dobré vědecké vysvětlení pro nadpřirozené cesty na nebesa, které zažívají lidé, kteří o vlásek unikli smrti.

Na podzim r. 2008, po sedmi dnech v komatu, kdy lidská část mého mozku, neokortex, byla neaktivní, jsem zažil něco tak hlubokého, že mi to dalo vědecký důvod věřit v existenci vědomí po smrti.

Neumíráme hlady, ale daleko k tomu nemáme

11. 10. 2012

čas čtení 6 minut

Pozn. red. Níže uvedený příspěvek publikujeme jako příklad, při vědomí toho, že Kalouskovou vládou uměle vyvolaná deflační hospodářská krize zřejmě přivedla na hranici hladovění větší počet občanů. Neděláme si iluze, že čtenáři Britských listů mohou všem těmto lidem v těžké situaci pomoci. Nicméně bychom měli o těchto případech alespoň vědět a společně uvažovat o tom, jak se navzájem podpořit a pomoci si. V důsledku stupidního ekonomického vedení státu se situace lidí bude zřejmě dál zhoršovat - je záhodno uvažovat o vytvoření svépomocných sítí. Píšu to při vědomí toho, že v minulosti čtenáři Britských listů ve dvou námi zveřejněných případech radikálně a účinně zasáhli velkou finanční pomocí a zachránili oběti současného režimu v ČR před katastrofou. Čtenář ovšem nežádá o finanční pomoc, ale o práci... Opravdu hloupá by byla reakce, že si za svou situaci může sám, anebo že ve stejné situaci jsou dnes v Česku statistíce lidí...

Dostal jsem se okolnostmi do značně obtížné situace. Bydleli jsme v Praze, kde jsem pracoval jako copywriter. Protože jsem tuto práci mohl dělat z domova a protože vynášela dost na to, abychom přežili, přestěhovali jsme se s celou rodinou na vesnici do Šluknovského výběžku.

Shodou okolností, jakmile jsme se odstěhovali z Prahy, zakázky copywritingu začaly mizet. Dvě společnosti, u kterých jsem se v copywritingu usadil, pomalu přestaly nabízet nové zakázky. Dočkám se od nich pouze několika málo za měsíc. Čímž vydělám jen naprosté minimum. Pro představu -- za září jsem vydělal pouhé dva tisíce, za srpen totéž.

Pokoušel jsem se, a stále se pokouším, nalézt práci v okolí, ale není. Odevšad jsem hnán, všude je mi oznamováno, že nepřibírají, pouze vyhazují. V rámci šetření, samozřejmě, píše Štěpán Cháb.

Pozor, zlý důchodce!

11. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta



Richardu Frištenskému, který na tramvajové zastávce Anděl mírnil podle něj příliš ostrý zásah Městské policie proti bezdomovcům, popíjejícím na veřejnosti víno, hrozí čtyři roky vězení. Lobistovi Marku Dalíkovi, zapletenému do zpronevěry 500 milionů korun, hrozí deset let. Z toho plynou - čistě aritmeticky vzato - dva závěry: Za prvé, česká justice je toho názoru, že společenská nebezpečnost pěti polovin "zlého" důchodce překážejícího městským strážníkům vyváží ztrátu erární půlmiliardy; za druhé, jedna (údajná, nenatočená a nedosvědčená) rána pěstí do strážníka stojí u nás bratru 200 milionů v českých.

Jak se žije poté, co jste byli v cele smrti

11. 10. 2012 / Amy Mackinnon

čas čtení 7 minut

Když poprvé zatelefonuju Randy Steidlovi, je v autě, jede domů, "zavolám vám za půl hodiny". Za půl hodiny. Na těch pár slovech není nic zvláštního, až na to, že téměř po dvacet let svého života mohl Randy o takovéto normální svobodě jen snít.

Čte se to jako kriminální thriller s kafkovským zabarvením. Randy byl prostě normální, pracující člověk, vychovával své děti v malém zemědělském městečku Paris v americkém státě Illinois. Ale během pouhých 97 dní se Randy octl v cele smrti. Byl zatčen, souzen a shledán vinným za brutální vraždu novomanželů Karen a Dyne Rhodesových. Potíž byla, že by nevinen.

Policie: Únik informací z vyšetřovacího spisu do tisku si zjistěte sám

11. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Dne 14.9.2012 jsem zaslal BL trestní oznámení na MF DNES, píše Richard Bébr.Upozornil jsem na systematický únik informací z vyšetřovacího spisu Davida Ratha do tohoto deníku.

Dne 11.10.2012 jsem dostal od Policie ČR tuto odpověď:

V návaznosti na Vaše podání k údajnému úniku informací z vyšetřování obviněného MUDr. Davida Ratha Vám sděluji, že únik informací ze strany policejního orgánu nebyl zjištěn.

Do trestního spisu mají právo nahlížet i jiné osoby v souladu s § 65 trestního řádu.

Doporučuji Vám se obrátit na autory článků, o kterých píšete, aby Vám sdělili svůj zdroj informací.

S pozdravem

plk. Mgr. Zdeněk Novák v.r.
vedoucí odboru

Policie mi tedy doporučila, abych si věc vyšetřil sám. Český Absurdistán se opět projevil.

Proto jsem poslal vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze žádost tohoto znění:

Nový český film nazvaný "7 dní hříchů"

11. 10. 2012 / Ivo Šebestík

čas čtení 9 minut

Začátkem listopadu přichází do českých a slovenských kin celovečerní film režiséra Jiřího Chlumského s názvem 7 dní hříchů. Námět a scénář filmu pochází od spisovatele a scenáristy Josefa Urbana, který je rovněž autorem románu, vycházejícího souběžně v těchto dnech. Pro Jiřího Chlumského, známého zejména jako režiséra mnoha televizních filmů, je 7 dní hříchů čtvrtým distribučním filmem.

Urbana znají čeští diváci i čtenáři z filmu a románu Habermannův mlýn (režie Juraj Herz), jehož látka v určitém smyslu toto jeho nové filmové a literární dílo předchází, neboť i ona se dotýká problematiky viny a trestu zobrazené na osudech sudetských Němců za druhé světové války a bezprostředně po ní.

Stejně jako v Habermannově mlýnu také v 7 dnech hříchů je schematický, černobílý obraz rozložení Dobra a Zla mezi dvě znepřátelené strany, Čechy a sudetské Němce, konfrontován s osudy konkrétních osob, které se v reálné situaci všedních životů složitě proplétají a kříží, takže schéma se komplikuje, drolí a rozpadá, stejně jako charaktery mnohých hrdinů filmu konfrontovaných s dilematy doby.

Znásilňování žen jako válečná zbraň

11. 10. 2012

čas čtení 1 minuta



Znásilňování a ponižování žen se používá ve válkách jako zbraň proti protivníkovi už staletí. Britský ministr obrany William Hague upozornil v rozhovoru pro televizi Channel Four, že k němu v obrovském rozsahu dochází právě nyní v dnešní Sýrii. Tisíce žen tam byly znásilněny. Hague požaduje, aby svět pohnal viníky k odpovědnosti. Kampaň proti znásilňování žen ve válkách přirovnal k úsilí o zrušení otroctví před dvěma staletími. Hague se v této věci spojil s filmovou herečkou a velvyslankyní OSN Angelinou Jolie. Channel Four odvysílal rozhovor s ženou z Demokratické republiky Kongo, která byla znásilněna bojovníky druhé strany v roce 2002. Ti předtím usmrtili veškeré příslušníky její rodiny. O deset let později se žena stále obává, že se násilníci vrátí a zavraždí ji. Postřelili ji do nohy. když se proti znásilnění bránila.

Deset let před tím, v devadesátých letech, bylo při válce v Bosně znásilněno 50 000 bosenských žen. Ve válce v Sierra Leone v letech 1992-2002 bylo znásilněno 64 000 žen a v roce 1994 bylo 400 000 žen znásilněno ve Rwandě během tehdejší genocidy. V Bosně bylo odsouzeno za znásilňování žen jen 30 mužů. "Je děsivé, že jde o hrůzu tak obrovského rozsahu. Nedochází k tomu při nějakém středověkém obléhání města, dochází k tomu dnes. V jednadvacátém století je to stále používáno jako úmyslný válečný nástroj." Británie chce pomoci jednak zviditelněním problému, jednak finančně.

DEBATNÍ KLUB:

Boris Cvek - Jan Paul o umění

7. 10. 2012

čas čtení 1 minuta



Renesančními schopnostmi obdařený vědec, pedagog, neúnavný politický glosátor, milovník literatury a výtvarného umění Boris Cvek debatuje o výtvarném umění s členem Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, literárním autorem a publicistou, akademickým malířem Janem Paulem na témata: Co je dnes veřejnosti prezentované jako výtvarné umění a co to vlastně je? Čím se může výtvarník uživit respektive mělo by být výtvarné umění dotované z veřejných prostředků? A jaká je identita českého výtvarného umění?

Předchozí debaty:

Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

ČLÁNEK, KTERÝ LITOMĚŘICKÝ DENÍK ODMÍTL PUBLIKOVAT:

Směšnost, nebo trapnost?

11. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Je tomu právě šest let od chvíle, kdy jsem v tisku komentoval senátní kandidaturu Alexandra Vondry na Litoměřicku. Článek jsem pojmenoval "Chataři a chalupáři", čímž jsem narážel na fakt, že tento politik (stejně jako někteří jiní) neměl vztah k místu kandidatury. Snad s výjimkou toho, že si v regionu pořídil víkendové sídlo. Jeho volební leták navíc působil tak nešikovně, až z něj přímo vyplývala minimální znalost místních problémů. Šlo zkrátka o nouzové řešení situace, neboť předtím neuspěl v konkurzu na mezinárodního správce postkonfliktní Bosny a Hercegoviny.

Šéfka MMF požaduje zastavení škrtů

11. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová naléhá na vlády, aby přestaly provádět rozpočtové škrty. Mezinárodní měnový fond se začíná silně obávat, že vládní rozpočtové škrty ochromují hospodářský růst.

Lagardová varuje, aby vlády nepokračovaly s ostrými škrty a se zvyšováním daní. "Někdy je lepší mít trochu víc času," řekla na výroční schůzi Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve čtvrtek.

Žádnou mordu na billboardu. Ani jinde

11. 10. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Do poštovních schránek doputovaly poslední tuny předvolebních novin a letáků, ve veřejném prostoru se kření stovky těch, kteří vystavili "své mordy na billboardy", jak zpívá Tomáš Klus. Namnoze jsou opatřeni tykadly, která se stala osvědčeným způsobem občanského protestu. Všechny ty materiály, jejich tisk, distribuce, pronájem ploch, stojí částky, které jsou pro mnohé občany, již se na ně ze svých daní skládají, astronomické. Právo na takové užití prostředků z veřejných rozpočtů si dali páni poslanci, jejichž společenské renomé je nižší než renomé uklízeček, sami.

Šlendrián KSČM

11. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dne 9. 10. 2012 jste uveřejnili příspěvek s názvem "KSČM je pro mě nejsvobodnější stranou v ČR, za niž se nikdo nemusí stydět," píše Boris Pavelec.

Autor tohoto článku uvádí, že ve Volební kalkulačce před krajskými volbami nenalezl svou zřejmě oblíbenou stranu KSČM a naznačuje, že jde o jakési protikomunistické spiknutí.

Rád bych upozornil na to, že pokud v tom či onom kraji KSČM (nebo jakákoliv další strana) není, je to prostě proto, že tato strana nereagovala na žádost tvůrců stránky a nedodala své odpovědi.

Stále je ale před volbami. Autor článku, pokud chce vidět odpovědi své preferované strany ve Volební kalkulačce, může stranu kontaktovat a požádat jí, aby odpovědi dodala. Čím více dotazů stranám přijde, tím hůře se jim projekt bude ignorovat.

Poučení z historie státní zadluženosti

Financial Times: Politika škrtů nedopadne dobře

10. 10. 2012

čas čtení 5 minut

Co se stane, když velká ekonomika s vysokými přijmy, zatížená vysokou mírou zadluženosti a nadhodnoceným, fixovaným kurzem své měny se pokusí snížit svou zadluženost a stát se znovu konkurenceschopnou? Je to situace, v níž jsou dnes Itálie a Španělsko. Relevantní poučení je to, co udělala Británie v období mezi dvěma světovými válkami, píše známý ekonomický komentátor Martin Wolf v deníku Financial Times.

Británie měla těsně po první světové válce zadluženost ve výši 140 procent svého HDP a ceny, které se ve srovnání s předválečnou úrovní zdvojnásobily. Britská vláda se rozhodla vrátit obojí, dluh i ceny, k zlatému standardu předválečné parity, a učinila to r. 1925.

Pohled starého dědka

10. 10. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Z dětství si matně pamatuji bratra mého dědečka. Podle všech pamětníků to byl děsně fajn chlap, který držel pohromadě širší rodinu. Zemřel v roce 1972 v šedesáti letech na srdeční vadu. O deset let později by ho patrně zachránili. Na zanedbanou rakovinu se ovšem většinou umíralo i tenkrát. O dvacet let později, kdy tento stav diagnostikovali mojí mámě, to už bylo zase jinak. Zachránili ji.

Volební Plašmuškové, volte!

10. 10. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Kluci a děvčata odření životem vyrazí vstříc k voličským urnám, urnový háj to na pohled, krása nesmírná! Opotřebované mládí má zase po půstu naději učinit chatrč na volební dareby a štramandy! Rozdávat se budou fendanové bonbony, sliby a naděje v kornoutech z jedlého papíru. Netlačit, na všechny se dostane.

Gruzínci jsou líní, aneb Vítejte do klubu zklamaných voličů

10. 10. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 14 minut

Už je to týden, co gruzínský národ poprvé za dvaadvacet let své nezávislosti zvolil změnu vlády bez vojenského převratu a nepokojů. Jako občan Gruzie se dobře pamatuji, jak v roce 1992 tzv. gruzínská opozice (vyzbrojená ruskou armádou a tvořená také z kriminálů propuštěnými vězni) svrhla prvního zvoleného prezidenta Gruzie, nacionalistu Zviada Gamsachurdiu. V roce 1990 v Gruzii proběhly prezidentské i parlamentní volby. Tentkrát Gruzie byla součástí Sovětského svazu. V Gruzii byla stále rozmístěna početná ruská armáda podél turecké (NATO) hranice. Narodní hnutí bylo vedeno Zviadem Gamsachurdiou, Merabem Kostavou a dalšími disidenty, přesto dokázalo vyvolat svobodné volby a referendum. Proces urychlilo Rusko, které krvavě rozehnalo demonstrace odpůrců komunistického režimu 9. dubna v roce 1989. Dnes víme, že tento proces se odehrával za tiché podpory z  Moskvy. Centrální ulice hlavního Města Tbilisi lehly popelem, nebyla elektřina, plyn, potraviny. Moje rodina žila několik metrů od státní pekárny. Společně s bratrem jsme v noci museli přelézt zeď, abychom se vyhnuli dlouhé frontě lidí, a vzali co nejvíc chleba pro další příbuzné. Lidé vařili společné na chodbě svých paneláků.

Turecko vs. Sýrie

Aneb když zloděj křičí "chyťte zloděje"

10. 10. 2012 / Petr Schnur

čas čtení 7 minut

Turecko stupňuje nátlak na Sýrii a haraší na společné hranici zbraněmi. Údajně se jedná o odvetná opatření za odstřel tureckého území dělostřeleckými granáty, který si vyžádalo několik mrtvých. Podivné na celé záležitosti je hned několik věcí, podobně jako na celé syrské kauze.

Především je podivné, že země, která je v tísnivé situaci, provokuje a riskuje otevření další fronty, tentokráte vnější. Samozřejmě může ze strany syrské armády dojít k omylu, protože ozbrojení povstalci operují zpoza tureckých hranic, boje se konají v jejich bezprostřední blízkosti. Právě Turecko, které již léta beztrestně vědomě narušuje operacemi proti PKK irácké území, nejlépe ví, o co jde. Za první případ se syrská vláda obratem omluvila, dokonce ještě předtím, než se okolnosti případu začaly vyšetřovat. Jde přinejmenším o důkaz, že Sýrie nemá zájem na přímé konfrontaci. Na tureckou odvetu syrská strana nereagovala.

Inkviziční procesy aneb jak církev k majetku přišla

10. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Loni v létě jsem navštívil obec na Šumpersku Velké Losiny, která je známá ruční papírnou a zámkem, kde probíhaly v 17. století inkviziční procesy. Losinský zámek byl místem výslechu a mučení několika desítek nevinných lidí, kteří byli obviněni z čarodějnictví, odsouzeni a popraveni. Inkviziční tribunál byl tvořen úředníky v čele s hejtmanem, přísedícím byl aktivní inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu (dnešní Zlaté Hory). V podstatě byl tribunál jeho poslušným nástrojem, neb ostatním připadl vždy podíl na kořisti a strach z Bobliga zde také sehrál svou roli, píše Jiří Bátěk.

28266

Martina Pilová: Rodiče nás učili, že bez vzdělání nejde nic

10. 10. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

Martině Pilové je třiadvacet. Má ročního syna Samuela, který, jak říká, je pro ni vším. S přítelem a Samuelem bydlí v Podbořanech. Rodiče Martiny se sice oba narodili na Slovensku, ale už dětství prožili v Čechách. "Táta vlastní soukromou stavební firmu a máma pracuje jako šička v jedné německé firmě," upřesňuje Martina.

Čeho si škrti nevšimli

10. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│ Spory o smysl rozpočtových škrtů jsou do značné míry spory o fiskální multiplikátor. Ten vyjadřuje poměr změny ve vládních výdajích oproti změně ve výkonu ekonomiky. Zastánci škrtů vytahují staré statistiky a tvrdí, že se v případě vládních rozpočtových škrtů zmíněný ukazatel pohybuje někde na úrovni 0,5 - tj. snížení vládních výdajů o jeden procentní bod vede ke snížení výkonu ekonomiky o polovinu bodu. Podle jejich teorií tedy je možno za jinak stejných podmínek (konstantní výše daní například) snižovat výdaje rychleji než příjmy, protože výkon ekonomiky klesá výrazně pomaleji než vládní výdaje.

Vtip je ovšem v tom, že tyto "přesné" statistiky se zpravidla týkají zemí, které a) mohly vyvážet na mezinárodní trh nepostižený celosvětovou krizí, nebo v případě předválečné Británie na chráněný trh v koloniích, b) mohly devalvovat národní měny a tím zvýšit konkurenceschopnost. Ani jedno z toho se dnešních ekonomik v eurozóně netýká. Ty které jsou na tom relativně dobře proto vykazují hodnotu multiplikátoru kolem 1 ("nula od nuly pojde"), zatímco ty, jež jsou na tom opravdu špatně, dosahují hodnot až kolem 2. To znamená, že každé procento škrtů způsobí například ve Španělsku pokles HDP o více jak dvě procenta - viz tabulka výše. Jinak řečeno, tímto způsobem se ekonomiky za krize nikdy nedokážou dostat z problémů způsobených zadlužením, ale budou se do nich propadat stále hlouběji.

KSČM není nedemokratickou stranou

10. 10. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Pravicové parlamentní strany ve volební kampani do nadcházejících krajských voleb nepřinesly žádná převratná hesla ani vize. Nezmobilizovaly se ani k mobilizaci vůči reálnému převzetí moci levicí ve většině krajů. Rezignovali i bojovníci z řad umělců jako Martha Issová, či Jiří Mádl, kteří se "bábě" nejspíš nejsou schopni podívat do očí.

Současná vláda totiž prokázala, že je synonymem čehokoliv, krom boje s korupcí.

Legitimita a smysl (ne)volby

10. 10. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Osobně k volbám zásadně chodím. S výjimkou druhého kola senátních voleb, kdy někdy opravdu nemám volbu. Ale to akceptuji jako cenu za volební systém, který považuji za rozhodně lepší, než povinně stranický.

Václav Klaus ve světě, v OSN a doma

11. 10. 2012 / Miroslav Polreich

čas čtení 9 minut

Prezident Klaus je skutečně nesnadno zařaditelný. Nemůže být porovnáván s jeho předchůdcem, který sice měl řadu vzácných úvah, pokud byl sám sebou, ale byl snadno ovlivnitelný a dokonce manipulovatelný jednoduchým pojetím "našeho" mediálního prostředí ( české ani ale nemáme). Ne tak Klaus - a v tom je jeho či spíše náš hlavní problém.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

85604