K útokům na nevinné občany bude docházet, dokud úřady nezasáhnou trestně proti nenávistným serverům

24. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Muslimky v Česku se bazénům vyhýbají. Trpí tím i děti


Info.cz:



Policisté zadrželi ve středu u koupaliště v Divoké Šárce v Praze 6 dvě ženy, mezi kterými došlo k potyčce. Jedna z návštěvnic areálu si totiž fotila muslimku, která měla na hlavě šátek. Ta ji poprosila o smazání snímků, načež žena začala do muslimky kopat.

„Pořádali jsme výlet pro třináct dětí. Jedna z žen, která byla s námi jako vedoucí, nosí na hlavě šátek. Najednou k nám přišla cizí paní, která si nás začala fotit. Paní s šátkem k ní přišla a proprosila ji, aby fotky smazala. Na to konto jí fotící začala nadávat, kopat do ní a dokonce škrtit,“ popsala svědkyně vznik konfliktu.

„Paní v šátku se pouze bránila, bylo to fakt hrozné a nikdo z kolemjdoucích nepomohl, všichni pouze přihlíželi. Zavolala jsem tedy policii a snažila se uklidnit všechny plačící děti,“ líčí dál.

Policie si obě odvezla. „Ženy byly převezeny na policejní stanici, kde jsme je vyslechli. Nyní případ řešíme jako přestupek proti občanskému soužití,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.


Zdroj: https://www.info.cz/cesko/zena-u-prazskeho-koupaliste-fotila-muslimku-pak-do-ni-pred-detmi-kopala-a-skrtila-ji-13262.html

Lidové noviny:

Rozhovor Britských listů 119:

Lidem se ztratila přehlednost a srozumitelnost světa

21. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



S politologem Jiřím Pehem hovoří Jan Čulík o tom, proč lidé v ČR podporují Andreje Babiše, proč lidé v USA zvolili Donalda Trumpa a lidé v Británii hlasovali pro brexit. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. července 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Čunkovy pochody smrti a Prague Pride

24. 7. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jiří Čunek se zase jednou vyjádřil, tentokrát o Prague Pride: „Já věřím, že je to pochod smrti této civilizace.“ Co je to vlastně „pochod smrti“?

„Pochod smrti je nucený pochod, jehož důsledkem je smrt významné části zúčastněných.

Termín se používá též pro případy pochodů zajatců a vězňů v době II. světové války. Na tichomořském válčišti se jednalo zejména o Bataanský pochod smrti v roce 1942 a Sandakanské pochody smrti v roce 1945. V Evropě byli v letech 1944–5 vězni z koncentračních táborů blízko fronty nuceni pod hrozbou okamžitého usmrcení jít mnohakilometrové pochody bez dostatečné výživy, oblečení a odpočinku. Ač zpravidla primárně plnily úlohu evakuace před postupujícími spojeneckými vojsky, předpokládá se, že smrt co nejvíce vězňů mohla být jedním z očekávaných důsledků.

Polský prezident bude vetovat "nespravedlivý zákon o soudnictví"

24. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Demonstrace zabraly! Dosud nečinný polský prezident právě oznámil, že bude vetovat nespravedlivou "reformu soudnictví". Blahopřeji Polsku! píše komentátorka Anne Applebaum na Twitteru:





Polský prezident Andrzej Duda konstatoval v pondělí, že bude vetovat dva z tří zákonů, jejichž cílem je "zreformovat" polské soudnictví. Do určité míry tak rozptýlil obavy, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost ochromí rozdělení vládní moci.

"Rozhodl jsem se, že pošlu ty zákony zpět do Sejmu, což znamená, že budu vetovat ten zákon o Nejvyšším soudu i ten zákon o Národní radě soudnictví," řekl Duda po mnoha dnech masových protestů, píše tisková kancelář Reuters.

Polský zlotý okamžitě stoupl vůči euru, protože investoři považují Dudovo rozhodnutí za snížení politického rizika v Polsku.

Evropští a afričtí ministři konečně budou jednat o tom, jak řešit uprchlickou krizi

24. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Evropští a afričtí ministři budou v pondělí jednat v Tunisu o plánu, jehož cílem je regularizovat proud uprchlíků z Afriky do Evropa a umožnit příchod do Evropy přibližně 20 000 lidí ročně. Zároveň má být realizována daleko tvrdší strategie deportací ilegálních migrantů z Itálie a státy mají zasáhnout proti organizacím pašeráků.

Bitva o Mosul a její nadčasová symbolika

24. 7. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Patrně hlavním důvodem, proč katastrofický průběh bojů o Mosul nevyvolal tak ohromné pobouření na světové politické scéně a v mediálním světě jako zběsilé dobývání Aleppa, je skutečnost, že město okupoval teroristický kult Daeše, kdežto v Aleppu operovala různorodá směsice „rebelů“. Jenže toto zdůvodnění má své očividné trhliny, jak si ukážeme dále v textu, jelikož bitvu a následné dobytí Mosulu obestírá nejeden palčivý otazník.    

Mosul: Druhé vítězství Teheránu za sedm měsíců

24. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Těsně před Vánoci roku 2016 skončila v Sýrii bitva o Aleppo - nejvýznamnější sídlo kontrolované sunnitskými povstalci bojujícími proti režimu Bašára Asada. Obranu města, na niž prorežimní síly začaly útočit v únoru odříznutím zásobovací trasy z Turecka, zajišťovala široká koalice povstaleckých uskupení, přičemž radikální islamisté ze syrské al-Kájdy ("Fronta an-Nusra") a několika dalších frakcí tvořili přibližně desetinu příslušníků ozbrojeného personálu. Ukončení jejich přítomnosti sloužící režimu jako vítané alibi pro brutální metody obléhání se ještě v říjnu neúspěšně pokusil vyjednat zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ZDE. To ovšem nezastavilo ani útok na Aleppo, ani příval íránsko-asadistické propagandy ohledně "Aleppa obsazeného islamisty", který trvá dodnes.

Studie Pentagonu: Americké impérium se „drolí“ a „kolabuje“

24. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Studie Pentagonu s názvem At Our Own Peril: DoD Risk Assessment in Post-Primacy World tvrdí, že uspořádaní světa, v jehož čele od konce 2. světové války stály Spojené státy, se „drolí“ a „kolabuje“. „Zatímco Spojené státy nadále zůstávají globálním politickým, ekonomickým a vojenským gigantem, v současnosti se již tváří v tvář státním konkurentům nenacházejí v neotřesitelné pozici světového hegemona,“ čteme v textu. Status quo, který byl po 2. světové válce udržován při životě americkými stratégy a po dlouhá desetiletí představoval hlavní politickou linii amerického ministerstva obrany, se může brzy zhroutit.

O novinářské nepoctivosti

24. 7. 2017

čas čtení 3 minuty

Konečně jsem pochopil pracovní metodu Terezy Spencerové při tvorbě jejích "zasvěcených" korespondenčních rozhovorů pro Parlamentní listy, nad nimiž se tolik lidí tetelí blahem. Je to metoda zdrcujících vynechávek, píše na Facebooku Martin Hekrdla, který souhlasí s publikací svého statusu na stránkách BL.

Bodláky Václava Duška

Volební papiňák

24. 7. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Já mám demokracii, ty máš demokracii – máme demokracii oba. V tomto punktu nám zbývá pouze truchlit. Dokážeme pošpinit každého, už to máme přece povoleno. Nepárej se s nikým, čím výše budeš mířit, tím ničeho nepokazíš. I když trefíš přesně, panák přežije, zbohatne, zalkne se vlastní důležitostí a v budoucnu se vyhoupne do sedla strany, hnutí, spolku, obsadí radnici, dřepne si pevně a neomylně do správní rady čehokoli. Demokracie kvete, u nás vážeme bohaté kytice, pleteme pestré věnce i mučenkové slávověnce.

Polsko schválilo zákon, který ohrožuje jeho demokracii

23. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

"Zrádci! Zrádci!!"

Polští politikové nyní ovládli polský Nejvyšší soud. Schválili zákon, který odstraní všechny soudce od Nejvyššího soudu a nahradí je jinými.

"Myslím, že nebudeme moci cokoliv říci o svém životě. Naše členství v EU je ohroženo, diverzita je ohrožena. Náš rozvoj je ohrožený, stejně jako naše svoboda. Svoboda myšlení, svoboda médií."


Desetitisíce demonstrantů vyšly do ulic Varšavy a dalších polských měst. Lidé rozdávali bílé rúže jako symbol svého nesouhlasu s novými zákony. Davy měly svíčky v rukou na shromáždění před polským parlamentem.

Návrh zákona schválila ve čtvrtek vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost. Nazývají ho "reformou soudnictví". V pátek zákon schválil polský Senát. Opozice varuje, že zákon ochromí polskou demokracii.

Boris Budka, bývalý ministr spravedlnosti: "Je to největší podvod v historii polského parlamentarismu. Je to porušením všech demokratických pravidel, ale především byla Polákům odebrána jejich svoboda. Pokud budou všechny ty změny zavedeny. Za velmi krátkou dobu se ukáže, že už nejsme v Evropské unii."

Vláda nedávno posílila svou kontrolu nad polskými médii. To také mnozí považují za nedemokratické.

Evropská rada nový zákon kritizuje, že porušuje evropské hodnoty. Donald Tusk ty změny označil za "zpátečnické".

Mezitím v Absurdistánu 34:

Jak je to v Polsku s těmi soudy?

23. 7. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Tak o čem je celý ten skandál se soudy v Polsku? Všechno to začalo, když řekl Kaczyński: "Postulát, který jsem já osobně podporoval, vytvořit Národní radu soudnictví, byl důležitým krokem na cestě učinit Polsko demokratickou zemí s vládou zákona." Aha, ale počkejte, ale to byl Lech Kaczyński, náš někdejší prezident, který zahynul při letecké havárii ve Smolensku. Začněme úplně znovu:

Tak o čem je celý ten skandál se soudy v Polsku? Všechno to začalo, když Jarosław Kaczyński řekl: "Národní rada soudnictví je postkomunistická instituce."

Podle vládnoucí strany Právo a spravedlnost jsou soudy poslední baštou komunismu v Polsku. Proto musí být zlikvidována jejich nezávislost a musejí být podřízeny vládě. Jen to umožní vládě očistit soudy od všech těch komunistů, protože v současnosti jsou údajně polské soudy komunistů plné. A tak se soudci považují za zvláštní elitářskou kastu, která si osobuje zvláštní práva, nadřazená všem ostatním občanům. Soudci jsou však obyčejní zloději a zločinci.

O ekonomickém růstu (trochu jiný pohled)

23. 7. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 8 minut


Česká ekonomika roste, daří se nám.

Tento titulek znáte a nepochybujete o něm, že je pravdivý. Ekonomové přece nelžou a HDP je přesně změřitelná veličina.

Růst je důležitý. Pokud ekonomika stagnuje či dokonce klesá, je to doprovázeno všemi myslitelnými negativními faktory: firmy jsou najednou opatrné a neinvestují, naopak škrtají a propouštějí, domácnosti jsou opatrné a neutrácejí, šetří. Nejdou nahoru platy, pracovní místa jsou v ohrožení - támtoho propustili, toho taky. Co já? Recese vytváří další recesi, často i z přílišné opatrnosti a pesimismu, právě tak jako konjunktura vytváří další konjunkturu, často i z přílišného optimismu a neúměrného utrácení.

EU: "Polsko musí zrušit zákon omezující nezávislost soudů do září"

23. 7. 2017

čas čtení 2 minuty



Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl v sobotu, že Budapešť bude bojovat za Polsko. "Inkviziční ofenzíva proti Polsku nemůže být nikdy úspěšná, protože Maďarsko využije všech právních možností v Evropské unii k solidaritě s Poláky," řekl.


Očekává se, že Evropská unie poskytne polské pravicové vládě lhůtu do září, aby zrušila nové zákony, které podřizují polské soudnictví ministrům.

Polský Senát v sobotu ignoroval mezinárodní kritiku i masové demonstrace v polských městech a schválil zákon, který umožňuje propuštění nynějších soudců u Nejvyššího soudu, pokud je neschválí ministr spravedlnosti a prezident.

Polská státní TV: "Pouliční revolta je způsobem, jak do Polska přivést muslimské imigranty"

22. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Ve všech polských městech se konají rozsáhlé demonstrace polských občanů proti likvidaci demokracie podřízením nezávislého soudnictví vládě ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Stranou Právo a spravedlnost zcela ovládaná polská státní televize TVP tvrdí, že prodemokratické demonstrace "jsou způsobem jak do Polska přivést muslimské imigranty".

Polský Senát schválil zákon poskytující vládě moc nad soudnictvím

22. 7. 2017

čas čtení 3 minuty

"Tlaku neustoupíme. Nenecháme se zastrašovat polskými a zahraničními obhájci zájmů elity," řekla polská premiérka  Beata Szydło ve státní televizi.

Horní komora polského parlamentu schválila "reformu" Nejvyššího soudu, na vzdor Evropské unii a kritikům v Polsku, kteří varují, že nový zákon ochromuje demokratickou rovnováhu mezi jednotlivými větvemi vlády.

Desetitisíce demonstrantů se shromáždily ve Varšavě a v městech po celém Polsku a během vigilií se svíčkami protestovali proti návrhu tohoto zákona, zatímco Senát o novém zákonu debatoval pozdě do noci.

Někteří demonstranté nesli polské vlajky a vlajky EU a skandovali: "Svobodné soudy!"

V Polsku se strhla obrovská lavina občanského hněvu

22. 7. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 5 minut

Foto Artur Śleziak

Pokud existuje něco jako "revoluce prostřednictvím sociálních sítí", je to něco, čeho jsem právě v této chvíli svědkem na svém Facebooku, píše v pátek po půlnoci Tomasz Oryński.

Vzhledem k tomu, že žiju ve Skotsku, nemohu se aktivně účastnit událostí v Polsku a musím pohlížet na svou zemi zpovzdálí. A z této perspektivy je jedna věc jasná: Jestliže se straně Právo a spravedlnost podařilo dosáhnout v něčem úspěchu, podařilo se jim Poláky opravdu rozhněvat.

Samozřejmě, můj Facebook mi dává přístup jen k mé vlastní sociální bublině, ale i z toho lze učinit určité závěry, podle nichž lze posoudit obrovské věci, které se právě odehrávají v Polsku.

Trump: "Udělím si sám sobě milost"

22. 7. 2017

čas čtení 1 minuta


V sobotu ráno amerického času zveřejnil Donald Trump opět sérii hysterických výroků na Twitteru poté, co deník Washington Post informoval, že Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions jednal o Trumpově kampani za zvolení do Bílého domu ve Washingtonu r. 2016 s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem.

Washington Post citoval odposlechy amerických výzvědných služeb, které protiřečí Sessionsovým tvrzením, že prý s ruským velvyslancem o Trumpově předvolební kampani nehovořil.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Jemen je v důsledku války postižen obrovskou, lidmi vyvolanou epidemií cholery

22. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



 



Cholera je lehce léčitelná nemoc. V důsledku války, kterou vede proti vzbouřencům z kmene Houthi v Jemenu Saúdská Arábie, tam onemocnělo cholerou za poslední tři měsíce více než 360 000 lidí.

Je to   nejhorší epidemie cholery na světě od doby, kdy se to začalo zaznamenávat. Od dubna na ni epidemii cholery v Jemenu zemřelo 2000 osob.

Po dvou letech války se rozkládá jemenský systém zdravotnictví. Není k dispozici pitná voda a nefunguje sanitace.


Místní podnikatel: "Svět nás ignoruje. Když dojde k těmto katastrofám, OSN nemá lidskost. Jsou rozhádaní a nejsou schopni učinit rozhodnutí."

Lidé v Jemenu jsou nuceni pít vodu z nakažených studní.  

Babiš je jednooký mezi slepými

22. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Bylo by dobře změnit volební systém tak, aby více práv měl volič a méně práv stranické sekretariáty a různá ta tajná bratrstva, která dokáží vždy zmanipulovat volební konference a na přední místa kandidátek dosadit lidi nekompetentní a mnohdy i morálně méněcenné.

Obávám se, že obliba strany A. Babiše úzce souvisí s tím jak špatné jsou VŠECHNY ostatní (tradiční) politické strany. Jsem voličem ČSSD, ale občas si přitom musím zacpat nos. A ty pravicové strany v čele s ODS a TOP 09, tak o těch se myslím nemá cenu vůbec zmiňovat. Stačí se podívat na jejich neúspěšné vládnutí, které skončilo naprostou ostudou jak v roce 1998, tak i v roce  2012, píše Jaroslav Obermajer. 

Podobné je to s kritikou Miloše Zemana. Jeho protikandidáti jsou bohužel ještě horší. Například kníže pán byl místopředsedou oné nelidské a ekonomicky neúspěšné pravicové vlády vedené Nečasem a před tím Topolánkem a pan Horáček je člověk, který zbohatl na hazardu, či neštěstí jiných.

Výběr mezi politiky je více než žalostný. Bylo by dobře změnit volební systém tak, aby více práv měl volič a méně práv stranické sekretariáty a různá ta tajná bratrstva, která dokáží vždy zmanipulovat volební konference a na přední místa kandidátek dosadit lidi nekompetentní a mnohdy i morálně méněcenné.

Proto se obávám, že Babiš i Zeman jsou těmi jednookými mezi slepými.

"Lidem se ztratila přehlednost a srozumitelnost světa"

21. 7. 2017 / Vladimír Hejnic

čas čtení 4 minuty

Pane Čulíku,

Názvem rozhovoru jste se trefil, píše Vladimír Hejnic.  Rozhovor s panem Pehem je srozumitelný, ale vy, pan Pehe i politické strany v předvolebním období, včetně Babiše i mladého Klause předkládáte lidem (nám nepatrným a obyčejným) pohled jakoby zvenčí, tak říkajíc božský.

Zcela správně jste pojmenovali mechaniku moci před listopadem, snahy Babiše i dalších, jen jste zapomněli  použít model Bati, nebo Čuby, které byly a jsou pro mnohé také pomyslným modelem a regionálně velice úspěšným..

Zbavit se postkomunistického pojetí Západu

Brexit a polské události jsou dvě strany jedné mince

21. 7. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 4 minuty

S články Karla Dolejšího a Borise Cveka z větší části souhlasím. Skutečně nevidím naději v destrukci stávajícího systému ve jménu „národní suverenity“, jak píše Dolejší – což je přece starý a nechvalně známý princip stalinistů „čím hůř, tím líp“. Víme dobře, kam to vedlo. Cvek zase správně upozorňuje na rozpornost středoevropských politiků, jako je Viktor Orbán (nebo Václav Klaus), kteří se ze stoupenců neoliberálního kapitalismu 90. let stali ultrakonzervativními národovci – což je nový příběh, u něhož si s analogií s dobou před rokem 1989 nevystačíme.

U obou článků však zaráží nereflektovaná idealizace Západu. Považuji za pozoruhodné, že Dolejší na jedné straně poukazuje na nesmyslnost a nebezpečnost brexitu, a na straně druhé jako by setrvával u představy „západní části kontinentu“, která nepřijde východním „buranům“ na pomoc. Cožpak není brexit právě radikálním narušením této představy, že existuje cosi jako pevnost Západu, která by měla či neměla někoho zachraňovat (například před rozpínavým Ruskem)?

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Zuhoor se učí jak žít bez prstů

21. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Toto dítě přišlo o prsty při leteckém úderu v Jemenu. Zuhoor je teprve jeden rok. Celý svůj život prožila v této válce.

Faisal, otec Zuhoor: "Byl to přímý letecký úder, který zasáhl dům. Viděli jsme jen ohňovou bouři. Volal jsem na ně, aby lezli směrem ke mně. Matka Zuhoor plakala: ´Uvnitř je moje dcera.' Někteří lidé ji viděli a slyšeli její hlas. Kopali v troskách a našli ji a ještě jedno dítě."




Organizace Save the Children uvádí, že Saúdskou Arábií vedená koalice v Jemenu spáchala minulý rok proti dětem 23 vážných zločinů. Mezi nimi bylo bombardování škol, trhů a nemocnic.

Zuhairovi je 13 let. Přežil tvrdý útok na civilisty účastnící se pohřbu. Má popáleniny po celém těle.

Zuhair: "A pak, když první raketa zasáhla první bránu, druhá raketa zasáhla druhou bránu a třetí raketa zasáhla do prostředku síně. Viděl jsem lidi rozházené na podlaze. Byli mrtví. Viděl jsem jen kusy těl."

Jeho matka musela používat krémy a rajčatový protlak na jeho popáleniny, než se jim dostalo ošetření.

Při tomto útoku loni v říjnu bylo usmrceno nejméně 140 osob. Saúdská koalice tvrdí, že na vině byly "chybné informace".

Organizace Save the Children požaduje okamžitý zákaz prodeje britských zbraní do Saúdské Arábie. Za poslední dva roky bylo ve válce v Jemenu usmrceno nebo zmrzačeno 4000 dětí. 

Dobývání Mosulu aneb Destrukce za každou cenu

21. 7. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

 Zvěrstva, která páchají irácké jednotky, jsou receptem na proměnu porážky ISIS v Mosulu v ISIS 2.0:



Ačkoli devět měsíců trvající boje o Mosul skončily teprve nedávno, skutečný rozsah destrukce včetně civilních ztrát není dosud plně znám. Aktuální informace však naznačují, že počet usmrcených civilistů v Mosulu je mnohem vyšší, než se původně očekávalo. Monumentální destrukce v bývalé baště Daeše, na níž se podepsaly irácké vojenské síly, džihádisté a koalice vedená Spojenými státy, je podle nejčerstvějších odhadů dokonce horší než v případě hojně medializované bitvy o Aleppo, které na sklonku loňského roku dobyla syrská armáda a její spojenci.     

Osvobodit se od liberalismu a prosperity

21. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Na britskou ekonomiku dopadají s několikaměsíčním zpožděním důsledky rozhodnutí o brexitu, libra oslabuje a ekonomika též ZDE. Velcí investoři veřejně odsoudili Trumpův záměr odstoupit od Pařížské klimatické dohody ZDE. Nedomyšlená a laciná obhajoba "národního zájmu" povede ve jmenovaných zemích k tomu, že "národ" bude nakonec chudnout.

Dopad Brexitu: Letos zřejmě zažádá o irský pas celý milion britských občanů

21. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta





Dosud vydala letos Irská republika britským občanům více než půl milionu irských pasů a počet vydaných irských pasů zřejmě do konce roku překročí jeden milion.

Počet žádostí o irský pas v první polovině roku 2017 stoupl ve srovnání s rokem 2016 o 50 procent.

Roku 2016 vydala Irská republika britským občanům celkem 733 000 irských pasů.

V Británii žije asi 6 milionů občanů irského původu.

Venezuela: Generální stávka proti Madurovi

21. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek byla řada venezuelských ulic zabarikádována v rámci čtyřiadvacetihodinové generální stávky vyhlášené oponenty prezidenta Nicolase Madura. Stávkující požadují nové volby - po čtyřech měsících pouličních protestů, při nichž zemřela takřka stovka lidí.

Přečetli jsme:

Igor Lukeš: Babiš a Trump se zásadně liší, oligarchové ve funkcích jsou ale smrtí politiky

21. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jeho doménou je mezinárodní politika. O Rusku mluví jako o největším nebezpečí pro Evropu, ačkoli za něj Češi nejčastěji považují spíš islámský fundamentalismus. Obavu z něj chápe v západoevropských státech kvůli muslimským ghettům.*) Tam je ale menší než v případě Česka. „Země přijala jednotky uprchlíků. Strach je výrazem hysterie, která nemůže nemít nějaké propagační manipulační kořeny,“ říká historik Igor Lukeš.

Celý článek: ZDE

*) Např. v Británii nemohou být muslimská ghetta, protože podle zákona nesmí dopustit žádný komunální úřad, aby v jakékoliv městské čtvrti vzniklo etnicky homogenní obyvatelstvo, jak vysvětluje Tomasz Oryński ZDE

V Praze umírají stovky lidí každý rok vinou prachem znečištěného ovzduší

20. 7. 2017

čas čtení 6 minut


Tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví ze dne 20. července 2017

Praha, 20. července 2017 – Více než 500 předčasných úmrtí obyvatel Prahy lze každý rok přičíst důsledkům znečištění ovzduší prachem. K takovému závěru došlo hodnocení zdravotních rizik, které dnes zveřejnilo Centrum pro životní prostředí a zdraví.

Šéf Trumpovy předvolební kampaně Manafort dlužil miliony ruským oligarchům

20. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

 

Z daňových přiznání, podaných na Kypru vyplývá, že Paul Manafort, šéf Trumpovy předvolební kampaně v roce 2016, dlužil ruským oligarchům až 17 milionů dolarů, než začal v březnu 2016 pracovat pro Donalda Trumpa.


Tyto dluhy udělaly Manafortovy firmy, spojené s jeho podnikáním na Ukrajině, kde Manafort pracoval jako konzultant pro proruskou Stranu regionů.

Údaje z Manafortova daňového přiznání obsahující podrobnosti nejrůznějších půjček, byly certifikovány jako přesné jednou účetní firmou v prosinci 2015 a byly podány u kyperských úřadů v roce 2016. Souhlasí to i se soudní pří, kterou zahájil v  roce 2015 ve Virginii ruský oligarcha Oleg Deripaska, který tvrdil, že Manafort a jeho partneři mu dluží 19 milionů dolarů v souvislosti s investicemi do kabelové televize na Ukrajině, které selhaly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Future Czech leader: I do not want a single refugee in the Czech Republic

20. 7. 2017

čas čtení 4 minuty


Worryingly, Andrej Babiš, the powerful Czech oligarch and leader of the ANO political party, which is poised to win the general election in the Czech Republic in October 2017, has given an interview to Parlamentní listy, a Breitbart-like racist, islamophobic and anti-refugee website which has been, systematically and deliberately,  spreading unsubstantiated alarmist "news" in the Czech Republic.  The mere fact that future Czech Prime Minister has no qualms to give an interview to a highly questionable website should ring alarm bells about the future direction of the Czech Republic. But also consider Babiš's remarkable argumentation:


"I would like Donald Trump and Vladimir Putin to cooperate closely," says Babiš in the interview. He continues:

Britská strana: Jako školáci, kteří se nepřipravili na zkoušku

20. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Dojem z vyjednávání o brexitu: Barnier zní, jako že se skutečně účastnil na procesu vyjednávání. David Davis  (britský vyjednavač) jako že čte z papíru a jako školák, který se nepřipravil na zkoušku:



PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2017

18. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

V červnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 142,18.  Příjem z reklamy byl 24 452 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 58 933,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem června 2017 172 887.05 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22673