Jak dva američtí poradci vypracovali v Maďarsku superúspěšný globální model pro volby, založený na vyvolávání nenávisti

Případ Soros: Pro úspěšnou politickou kampaň musíte zkonstruovat nepřítele

21. 1. 2019

čas čtení 12 minut



Ale šlo o víc. Finkelstein a Birnbaum rozšířili svou činnost právě do těch zemí, kde se snažila Nadace otevřené společnosti vytvořit místní liberální elity a hnutí za občanská práva: Na Ukrajině, v Rumunsku, v České republice, v Makedonii, v Albánii. Birnbaum byl přesvědčen, že Soros prosazuje "socialismus, který je pro tyto oblasti nesprávný".


V úřadu George Sorose na Manhattanu se kromě vývoje finanční situace na trzích sleduje i to, co se o Sorosovi píše na sociálních sítích. Publikuje se o něm desetitisíce zmínek týdně. Téměř všechny jsou záporné. Soros je zosobněním zla. Pašuje drogy. Spekulant. Extremista. Organizuje spiknutí. Nacista. Žid. Jsou to vlny čisté nenávisti.

Démonizace Sorose je jedním z charakteristických rysů současné globální politiky a jsou to  většinou lži. Soros je skutečně žid. Byl agresivním obchodníkem s měnami. Podporoval v USA Demokratickou stranu a v bývalém komunistickém bloku myšlenku Karla Popera o "otevřené společnosti". Avšak šílené a virálně se šířící teorie, například že záměrně pomohl rozbít Sovětský svaz, aby uvolnil cestu do Evropy pro Afričany a Araby, jsou tak absurdní, že jsou směšné - až na to, že jsou dnes  všude.

Rozhovor Britských listů 202. Pojďte na prohlídku Prahou. Provede vás bezdomovec

18. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Terezou Jurečkovou z organizace Pragulic, která už šest let v Praze pořádá turistické prohlídky pro domácí i zahraniční návštěvníky, kdy turisty provádějí bezdomovci a ukazují lidem Prahu z jejich pohledu. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

K tomu:


Exekutoři připravili společnost o bilion korun

21. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Jeden diskutující na Facebooku shrnul povahu českého exekučního systému, který predátorsky drtí především chudé lidi na dávkách, takto průzračně (a přitom by stačily lepší zákony, jako v civilizovaném světě, fungující zákony a státní správa):

"Exekutoři a jejich kamarádi si přišli za patnáct let na jeden bilion korun, za to by bylo asi 6 000 km dálnic nebo asi 300 tisíc bytů. My jsme naopak těm exekvovaným zaplatili stejnou částku na sociálních dávkách. Naši prosperitu primárně ohrožují zločinná spiknutí, kterým stát slouží jako prostředek k obohacování."

V Listopadu jsme chtěli dohnat Rakousko, dnes neumíme dohnat ani Polsko

21. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že česká média by se měla mnohem více věnovat analýzám Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), seznamovat s nimi veřejnost a tlačit na konkrétní změny, které tento úřad doporučuje. Byla by to zároveň důležitá výchova české veřejnosti ve věcném způsobu myšlení a ve schopnosti chápat, jak funguje svět. NKÚ má výbornou reputaci už dob pana Voleníka, kterou dodnes neztratil, navzdory pochybnostem pana premiéra o současném šéfovi NKÚ Kalovi. Premiér Babiš o Kalovi řekl v jedněch z minulých Otázek V. Moravce (OVM), že je to bývalý politik. Ano, Voleník byl taky bývalý politik, dokonce za ODS.

Anglie se bouří: Chce odchod z EU bez dohody

21. 1. 2019

čas čtení 5 minut


Procento Angličanů, kteří chtějí odejít z EU bez dohody, v posledních dnech výrazně roste. Ve velkém množství anglického obyvatelstva začíná převládat svůdný mýtus o Británii, která bude stát sama proti svým "utlačitelům".

Podpora pro odchod Británie z EU bez dohody se rovná původnímu "Jděte všichni do prdele!"


Ve hře jsou faktory, které jsou provázány s Anglií a národními charakteristikami Angličanů, které existují už dlouhá staletí. Jednou z nich je tendence dělat nesmyslná, nevysvětlitelná gesta.

Britský politický establishment se obává, že pokud dojde v důsledku brexitu bez dohody k vyprázdnění obchodů, k rozkladu ekonomiky a k vysoké nezaměstnanosti, vyvolá to v Británii pouliční nepokoje. Možná tím ale naopak Angličané budou nadšeni!!

Problém je, že stále větší množství Angličanů, kteří se začínají v nynější krizi přiklánět k "řešení" "Just leave" - "Prostě odejděme!", vůbec neřeší otázku JAK to učinit. Británie má s Evropskou unií přibližně 700 provozních smluv, které definují spolupráci země s EU v nesčetných hospodářských a sociálních oblastech. Odchod Británie z EU bez dohody znamená likvidaci těchto provozních smluv bez jejich jakékoliv náhrady. Například: Přibližně 40 000 britských kamionů pravidelně přiváží z Evropské unie do Británie potraviny a léky, na nichž je Británie ze 70 procent závislá. Po odchodu Británie z EU bez dohody přestává povolení pro tyto kamiony jezdit na území EU platit. Dnem 29. března 2019. Angličané, kteří argumentují, "Prostě hned odejděme!" tohle vůbec neřeší.

17944

České učebnice jako nástroj ruského hybridního konfliktu?

21. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 16 minut

České sdělovací prostředky se tradičně zaobírají banalitami, třeba politickými ambicemi mediálního megalomana Jaromíra Soukupa, ale skutečně závažná témata, jako je názorová symbióza mezi BIS a ministerstvem školství o nutnostech změn ve školních osnovách, je nechává chladnými. Je bohužel příznačné, že se o tomto skandálním jevu nevedou zanícené debaty například v publicistické vlajkové lodi ČT Události, komentáře. Už samotné tvrzení BIS, že jedním z pilířů ruské hybridní války je „trvající (pro)sovětská interpretace moderních dějin a trvající vliv sovětské propagandy“, je naprosto absurdní, a není ani fakticky doloženo. Nadto se nejedná o žádnou nevinnou poznámku pod čarou, jak se může každý přesvědčit. Samotné vměšování silového aparátu státu do záležitostí ministerstva školství za jeho souhlasného přitakání chápu jako nepřístojné nahlodávání základních demokratických principů, neboť taková konstelace se snadno může vymyknout veřejné kontrole.  

Libye: Děsivé podmínky věznění migrantů a uprchlíků

21. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Odpovědnost za to nesou Evropská unie a Itálie. Měly by na spolupráci s Libyií uvalit podmínky




Strategie Evropské unie přispívá k cyklu extremního násilí proti migrantům v Libyi, varuje v pondělí ve své analýze organizace Human Rights Watch. Podpora EU a Itálie pro libyjské pobřežní hlídky přispívá podstatnou měrou k zadržování migrantů a uprchlíků a jejich následnému věznění za děsivých podmínek v Libyi.

Sedmdesátistránková zpráva: "Bez možnosti uniknout z pekla: Strategie EU přispívá k týrání migrantů v Libyi" dokumentuje vážné přeplnění věznic, nehygienické podmínky, podvýživu a absenci adekvátní lékařské péče. HRW zdokumentovala násilné týrání uprchlíků libyjskými strážemi ve čtyřech vazebních střediscích v západní Libyi, včetně bití a bičování. HRW zaznamenala, že velké množství dětí, včetně nově narozených nemluvňat, je zadržováno za hrubě nepřijatelných podmínek. Téměř 20 procent uprchlíků, kteří se dostali z Libye do Evropy v roce 2018, byly děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

ČHMI zanedbává nejnebezpečnější polutant PM2.5, ČT šíří zavádějící infografiku

21. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Evropský index kvality ovzduší (http://airindex.eea.europa.eu/) dnes pro Česko kvůli prachovým částicím PM2.5 ukazuje většinou stupeň
kvality ovzduší "Poor", tedy "špatný", ale ČT ukazuje index na stupni 2-3, tedy "dobrý" až "uspokojivý" (http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/web_generator/actual_hour_data_CZ.html), píše Vojtěch Žítek.

Jak je to možné? ČT přebírá grafiku od ČHMI, který vynechává nejhorší polutant - PM2.5 - jež dle zjištění EU jen v roce 2014 zabil 400 000 Evropanů (https://www.eea.europa.eu/highlights/european-air-quality-index-current), z výpočtu indexu.

Pod aktualizací vyhlášky o způsobu posuzování a vyhodnocení úrovně znečištění 83/2017 Sb. je podepsán ministr Brabec. Proč ČT nepoužije grafiku od Evropské environmentální agentury, nebo alespoň neuvede, že zobrazuje Brabcův index kvality virtuálního ovzduší?



Prostě nějak smrdí všechno

21. 1. 2019

čas čtení 4 minuty

K napsání tohoto příspěvku mě motivoval především tento Váš výrok, píše Jan Knittl:

"Vždycky, když po příletu do Prahy vyjdu na ulici před ruzyňské letiště, ohromí mě znečištěný pražský vzduch"

https://blisty.cz/art/94111-na-rozdil-od-prahy-londyn-zavadi-zonu-ultranizkych-emisi.html

Letiště na Ruzyni leží na hranici širší pražské aglomerace, konkrétně její severozápadní části. Je o 200 metrů výše, než Pražská kotlina. Převažující proudění vzduchu je v celé ČR severozápadní. Tedy to, co tam cítíte, je nejspíš smrad lokální. Auta obsluhující letiště, dálnice, kterými je letiště sevřené a hlavně startující letadla, která Vy pravidelně používáte - na rozdíl od drtivé většiny obyvatel ČR. Omezení v centru Prahy budou mít na kvalitu vzduchu na Ruzyni zcela zanedbatelný dopad. A obecně nemá moc smysl srovnávat kvalitu ovzduší mezi souostrovím vystaveným větrům z Atlantiku a kontinentální kotlinou.

Zapálll se v pátek ten člověk kvůli exekutorské mafii?

21. 1. 2019

čas čtení 1 minuta



V roce 2003 se v ČR upálilo několik lidí, mezi nimi i 21letý student, který chtěl vyjádřit nespokojenost se stavem společnosti. Zanechal několikastránkový dopis, píše Marika Muchová. Média mu nevěnovala (téměř) žádnou pozornost. Tehdejší prezident Klaus ale alespoň publikoval tento otevřený dopis:

Letos se zapálil člověk na Václavském náměstí zřejmě proto, aby upozornil na problémy dnešní doby, konkrétně na exekutorskou praxi posledních let. Bude se k tomu vyjadřovat údajně levicový prezident Zeman?


A nakonec: Je možné brát vážně vyjádření Policie ČR, která uvedla, že nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o protest? 

Američané a Izraelci stojí na počátku teroru na Středním východě

21. 1. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 11 minut


Američané a Izraelci jsou si velmi dobře vědomi nezměrného íránského potenciálu a sílícího vlivu v regionu, a proto se (Američané) rozhodli odstoupit od dohody (JCPOA) uzavřené administrativou Baracka Obamy, která dávala šanci částečného urovnání křivd, kterých se v minulosti Američané dopustili na íránském lidu. Tato dohoda byla koncipována tak, aby z ní mohly profitovat obě strany.

Nedávné kroky a prohlášení vysokých amerických představitelů naznačují, že Spojené státy ani v nejmenším neusilují o zlepšení vztahů s íránským režimem. Nejde jen o plamenná, leč nesmyslná prohlášení prezidenta Trumpa, ale také o zmatené vystoupení Mikea Pompea v Káhiře nebo o neutuchající snahu vyvolat válečný konflikt s Íránem v podání zejména radikálního neokonzervativce Johna Boltona.

Brexit: Theresa Mayová přichází se stále šílenějšími návrhy, zatímco míjí čas

20. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Pro dohodu z Velkého pátku, která ukončila dlouhá staletí násilí, hlasovali občané v referendu, KDY JIM KOMPLETNÍ DOHODA BYLA NEJPRVE PŘEDLOŽENA, podporou 71,1 procent v Severním Irsku a 94,4 procent v Irské republice. Vy, Mayová, ji chcete ochromit v zájmu slepého hlasování pro brexit minimální většinou 51,9 procenta hlasů v zájmu dohody, kterou všichni odmítají?



Konzervativní probrexitový deník Daily Telegraph informuje na titulní stránce svého pondělního vydání, že prý Theresa Mayová navrhuje, že dohoda z Velkého pátku z devadesátých let, o ukončení terorismu v Severním Irsku, "by měla být kvůli brexitu přepracována". Je to další ze šílených návrhů Mayové, zatímco čas míjí a datum odchodu Británie z EU - přestože není k dispozici žádná dohoda - dne 29. března 2019 - se neúprosně blíží.


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

ČR: Hlas oceli a betonu

20. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut


Zářez pro dnešní den. Dík Ondřej Kania, viz níže, že to takhle napálil.

Něco k tomu ještě dodám. Tlak na cut-off score pochází od dobře zorganizované a mocné zaměstnavatelské lobby, která je protihráčem spíš zmatené veřejné správy v podobě různých Tripartit, Hospodářských komor, Svazů průmyslu a podobně. Je to lobby výrobních a stavebních firem, "hlas oceli a betonu", a byť tato lobby reprezentuje jen menší část ekonomiky (cca 25% HDP), je její hlas velice slyšet, protože malí zaměstnavatelé nejsou zorganizovaní a inovativní high-tech si jede svoje a na vládu zvysoka prdí (to je bohužel chyba, ale nic s tím nenadělám).

DějeBIS?

20. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Naši západní sousedé právě přicházejí na to, jak velký vliv na nevědomé návyky široké populace dodnes vykonává nacistický bestseller Johanny Haarerové Die deutsche Mutter und ihr erstes Kind ZDE. Návod lékařky nemocí plicních, jak správně zacházet s kojencem a batoletem, aby se z něj stal patřičně tvrdý voják Říše, má ještě po mnoha dekádách důsledky v podobě depresí nebo i sebevražednosti. 1,2 milionu výtisků (poslední upravené oficiální vydání v roce 1987) v některých rodinách fatálně ovlivnilo zacházení s novorozenci - a posléze si již postižení ani nevzpomenou, jak celá věc vznikla.

Londýnský primátor Sadiq Khan: Londýn je otevřen všem migrantům, Přijďte!!

19. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


PS. Možná vám v rychle se střídajících záběrech tohoto klipu londýnské radnice unikl tento pozoruhodný londýnský česko-slovenský obchod. Opravdu stojí za to si to video zastavovat a podívat se na podrobnosti všech těch mezinárodních restaurací a obchodů, na něž je londýnský primátor tak hrdý. Ať žije rozrůzněnost a multikulturnost! (JČ)


Brexit: Nemůžete se osvobodit od imaginárního útlaku

19. 1. 2019

čas čtení 4 minuty


Brilantní irský komentátor Fintan O'Toole znovu o brexitu: Brexit vůbec není o Evropské unii


Důvod, proč jakékoliv snahy o realizaci brexitu selhávají na celé čáře, jsou jasné: je totiž celé fantazie, která vůbec není o vztahu Angličanů k Evropské unii, argumentuje Fintan O'Toole v dalším ze svých brilantních komentářů. Potíž je, že k stoupencům brexitu se tento komentář nedostane a i kdyby se dostal, nepochopí ho. (Mimochodem, O'Toolovy úvahy platí stoprocentně i o frustraci občanů v České republice):


Kdy došlo k likvidaci brexitu? Už v den referenda o brexitu 26. června 2016. Motorem toho projektu bylo po dlouhá desetiletí systematické lhaní o "tyranii Evropské unie" a prezentace referenda jako fantazie o "celonárodním osvobození". Tato fantazie prostě nemohla přežít kontakt s realitou. Tato fantazie zemřela v okamžik, kdy měla být realizována - nešlo to. Nemůžete se totiž osvobodit od imaginárního útlaku. Brexit musel vždycky dopadnout jako volba mezi dvěma zly: hrdinské, avšak katastrofální selhání - vypadnutí Británie z EU bez dohody, anebo nehrdinské, trochu méně škodlivé nahrazení prvotřídního vztahu s EU vysoce nedokonalým vztahem s EU.  Toto je skutečný posmrtný život onoho zlikvidovaného snu.

Europoslanci podpořili plán seškrtat dotace pro ty členské země EU, které ohrožují demokracii

19. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve středovýchodní Evropě  dotace z EU tvoří velké procento výdajů na infrastruklturu. V Polsku tvoří dotace z EU 61 procent veřejných výdajů, v Maďarsku 55 procent a v Rumunsku 45 procent. ČR v roce 2017 získalo z EU čisté dotace ve výši 55 miliard Kč. Evropský parlament podpořil plány seškrtat fondy EU pro členské země, které ohrožují zákonnost a dovolují šíření korupce. Zřejmě to vyvolá konflikt s Polskem a Maďarskem, které jsou obviňovány z oslabování nezávislosti soudů.

Europoslanci hlasovali v poměru 397 ku 198 hlasům pro návrh zákona, který má omezit dotace z EU, pokud bude zjištěno, že nějaká vláda omezuje demokratické hodnoty. Návrh musejí podpořit členské země EU a může se stát zdrojem ostré bitvy mezi národními vládami při debatách o rozpočtu EU, který dosahuje 1 bilionu euro.

Robert Mueller: Tvrzení o Cohenovi "není přesné"

19. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller přerušil své mlčení a konstatoval, že zpráva serveru BuzzFeed, že Trump nařídil svému právníku Cohenovi, aby lhal Kongresu, "není přesná".

Ve výjimečném veřejném prohlášení zpochybnil úřadu Roberta Muellera šokující zprávu serveru BuzzFeed, že Donald Trump údajně nařídil svému někdejšímu právníku Michaelu Cohenovi, aby lhal Kongresu. Zpráva serveri Buzzfeed v té věci citovala dva federální vyšetřovatele.

Buzzfeed: Trump nařídil svému právníku Cohenovi, aby lhal Kongresu

18. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Američtí Demokraté jsou rozčíleni informací, kterou publikoval Buzzfeed,  že Trump nařídil svému bývalému právníku Michaelu Cohenovi, aby lhal v Kongresu o vyjednávání postavit v Moskvě Trump Tower.

Adam Schiff, nový předseda parlamentního výboru pro výzvědné záležitosti, napsal na Twitteru: "Tvrzení, že prezident Spojených států se zřejmě dopustil svedení ke křivému svědectví před naším výborem ve snaze zabránit vyšetřování a zakamuflovat své podnikatelské jednání s Ruskem patří k dosud nejzávažnějším. Učiníme vše, co je nezbytně, abychom zjistili, zda je to pravda."


Podle serveru Buzzfeed obdržel Trump od Cohena deset aktualizovaných informací o jednání v Rusku a snažil se dosáhnout plánovaného setkání s Putinem.

Přehnaná posedlost Palachovým výročím v českých médiích přinesla první oběť

18. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Politolog Kieran Williams: Toto je jedním z důvodů proč nepodporuju kult Palachova mučedníctví. V době výročí to totiž pravidelně vyvolává pokusy dalších lidí o sebeupálení.
Zpráva o incidentu v pátečním Guardianu ZDE


Už dlouhodobě mě fascinuje prajednoduchý narativ, k němuž se zcela pravidelně uchylují česká média. Buď nějakou skutečnost zredukují na nepravdivou, černobílou, stereotypní banalitu, anebo prostě šíří představy a zájmy jednoho z kmenů v české, tvrdě rozdělené kmenové společnosti.

Padesáté výročí sebevraždy Jana Palacha vyvolalo saturační úroveň mediálního zájmu. Zjevná byla snaha médií i určité části veřejnosti Palacha zbožštit, případně z něho udělat nadlidského velikána bojujícího "proti komunismu".

Konstrukce idolů je vždycky nebezpečná a problematická věc. Proč se komentátoři nedokáží podívat na skutečnosti nezávisle a kriticky?  Přitom k Palachově činu došlo před padesáti lety, takže jen málokdo z dnešní české společnosti rozumí atmosféře, jaká tehdy v Československu vládla začátkem ledna 1969. Situace byla ještě velmi nejasná, národ byl stále sjednocen v odporu pro sovětské invazi, i když někteří, zejména vrcholní politikové, se začínali vzdávat.

Obraz, kterým situaci v lednu 1969 vylíčil zejména první díl minisérie Agnieszky Hollandové Hořící keř, je lživý, už tím, že film vyzmizíkoval Jana Kavana a Luboše Holečka, kteří byli u postele popáleného Jana Palacha. Kromě toho, nátlak totalitního režimu, který první díl tohoto filmu konstruuje, tou dobou ještě neexistoval.

Fascinuje mě, jak obrovskou měrou jsou susceptibilní čeští občané nesmyslům, které jim vnucují české sdělovací prostředky.

Tak nyní máme už jejich první oběť:



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Zvýšením důchodů a mezd stát nasypal exekutorům i sám sobě a potřebným snížil dávky

18. 1. 2019 / Radek Mokrý

čas čtení 3 minuty



Stát ohlásil záměr zvýšit hanebně nízkou životní úroveň důchodců rekordní valorizací penzí. Kdo bral například 12 tisíc Kč, dostal letošního ledna 12 887 korun.

Také na zaměstnance stát obrátil vlídnou tvář a po zvýšení minimálně zaručených mezd má přes 16000,- Kč hrubého zaručené už i třetí nejnižší mzdová třída. Čistého je to přesně 13 274 Kč.

Po zásahu ministerstva financí, které trvalo na nezvyšování životního ani existenčního minima, ale většinu z deklarovaných zvýšení nadělil stát sám sobě a exekutorům.

Vlivní němečtí politikové apelují na Británii, aby neodcházela z EU

18. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Nejvlivnější němečtí politikové otiskli dnes v deníku Times dopis, jímž vyzývají Brity, aby zůstali v Evropské unii. Prvním signatářem je Annegret Kramp-Karrenbauer, politička, která přebírá od Angely Merkelové funkci šéfky CDU a zřejmě se po ní stane kancléřkou. Dalšími signatáři jsou: Andrea Nahles, šéfka sociálních demokratů; Annalena Baerbock a Robert Habeck, šéfové Strany zelených; Dieter Kempf, předseda Federace německého průmyslu; Thomas Enders, ředitel firmy Airbus: a Dieter Zetsche, ředitel automobilky Daimler. Text dopisu zní:

Bez vašeho velkého národa by nebyl tento kontinent tím, čím je dnes: komunitou, definovanou svobodou a prosperitou. Po hrůzách druhé světové války se na nás Británie nevykašlala. Přijala Německo zpět jako suverénní národ a jako evropskou mocnost. To jsme my, jako Němci, nezapomněli a jsme za to vděčni.

Vzhledem k tomu, že si uvědomujeme, že svoboda, které se těšíme dnes jako Evropané, byla v mnoha ohledech vytvořena a hájena Brity, chceme Britům sdělit, že respektujeme jejich volbu. A jestliže si Britové budou přát opustit Evropskou unii nadobro, budou mít vždycky přátele v Německu i v Evropě. Avšak Britové by také měli vědět, že jsme přesvědčeni, že žádná volba není nezměnitelná. Naše dveře zůstanou vždy otevřeny: Evropa je domov.

Británie se stala součástí toho, čím my všichni jsme jako Evropané. A proto by se nám po Británii stýskalo. Chyběl by nám legendární britský černý humor i chození po práci do hostince na pivko. Chyběl by nám čaj s mlékem a ježdění na levé straně silnice. A chyběly by nám vánoční britské pantos. Avšak víc než cokoliv jiného, chyběli by nám sami Britové - naši přátelé za kanálem La Manche. Chyběla by nám Británie jako součást Evropské unie, zejména v této nepokojné době. Proto by Britové měli vědět: z hloubi svých srdcí říkáme: Chceme, aby v EU zůstali.

Zdroj v angličtině ZDE



 

Human Rights Watch: Otřesná humanitární situace v Jemenu. Válečné zločiny

18. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Ozbrojený konflikt v Jemenu usmrtil a zranil od svého začátku tisíce jemenských civilistů. Do listopadu 2018 bylo usmrceno 6872 civilistů a 10 768 zraněno. Drtivá většina z nich leteckými údery vojenské koalice, vedené Saúdskou Arábií, podle údajú Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Skutečný počet usmrcených a zraněných lidí je pravděpodobně daleko vyšší. Tisíce dalších lidí byly boji vyhnány a miliony lidí trpí nedostatkem potravin a lékařské péče, praví se v právě vydané globální zprávě o situaci lidských práv ve světě, vydané organizací Human Rights Watch.

Bojující strany v konfliktu silně prohloubily to, co OSN charakterizuje jako největší světovou humanitární katastrofu, při níž dochází k nezákonné blokaci dodávek zoufale potřebné humanitární pomoci.

Válka v Jemenu v perspektivě, aneb Aktivistický žurnalismus uvedený na pravou míru

18. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Zpráva organizace Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) za rok 2018 přináší jako obvykle možnost vzájemného srovnání různých světových válek v rámci Peace and conflict studies. V tabulce 15 na s. 35 naleznete srovnání počtu obětí syrského (kde režim vítězí, takže zabíjel méně než v roce 2017) a jemenského konfliktu (kde naopak před rozhodnutím došlo k výrazné eskalaci násilí). Počet zabitých civilistů připadajících na 10 000 obyvatel přesto v Sýrii činil 3,97, zatímco v Jemenu dosáhl 0,83 ZDE (pdf). Jinými slovy, ještě i končící syrská válka byla vloni stále pětkrát krvavější než válka v Jemenu.

Proti Trumpovi bude v roce 2020 hlasovat 57 procent Američanů

18. 1. 2019

čas čtení 2 minuty



- Vyplývá to z nového průzkumu veřejného mínění, které provedla americká veřejnoprávní televize PBS, veřejnoprávní rozhlas NPR a organizace Marist. Asi 30 procent voličů je rozhodnuto hlasovat pro Trumpa a dalších 13 procent voličů neví, pro koho budou hlasovat. ZDE 

- List Wall Street Journal informoval, že bývalý Trumpův právník Michael Cohen účtoval Trumpovi částku 50 000 dolarů za práci počítačové firmy, která neúspěšně zfalšovala internetový průzkum veřejného mínění ve prospěch Trumpa a také vytvořila pro Cohena účet na Twitteru jménem Ženy pro Cohena, @womenforcohen. Avšak Cohen té firmě zaplatil pouze asi 12 000 - 13 000 dolarů, ostatní peníze si nechal. Twitterový účet Ženy pro Cohena stále ještě existuje a charakterizuje se jako "Ženy, které milují a podporují Michaela Cohena. Je silný, je to pitbul, sexuální symbol, jasný, orientovaný na věc, a opravdu výjimečný!"  ZDE  

- Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, Demokratka Nancy Pelosi, požádala Trumpa, aby odložil svou Zprávu o stavu Unie, kterou má přednést v parlamentě, na dobu až po zprovoznění amerických vládních úřadů. Dodala, že by ji také mohl předložit písemně, anebo "ať si to odříká v Oválné pracovně". Bílý dům zkoumá, zda by bylo v rámci zákona, aby Trump svou Zprávu o stavu Unie přednesl v Senátu. ZDE  

- Trump se Pelosiové pomstil tím, že zrušil její let do Afghánistánu přes Brusel, kde se měla s delegací setkat s činiteli NATO. Odmítl jí poskytnout vojenské letadlo. (Armáda není postižena ochromením amerických vládních úřadů):



- Slavný americký satirik Stephen Colbert, který Trumpa každodenně tvrdě a velmi zábavně zesměšňuje v televizi CBS ve svém pravidelném, miliony lidí po celém světě sledovaném pořadu The Late Show, (k dispozici na YouTube ZDE ) exkluzivně získal Trumpovu písemně připravenou Zprávu o stavu Unie. Zde je:



(Ve svém nedávném Tweetu, v němž Trump psal o tom, že fotbalistům pozvaným do Bílého domu, koupil hamburgery, protože kuchaři Bílého domu nejsou v důsledku ochromení americké státní správy nyní k dispozici, napsal slovo "hamburger" jako "hamberder"):





Probrexitoví důchodci už vymřeli. Tuto sobotu se Británie stává proevropskou zemí

18. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



V sobotu 19. ledna 2019 se Británie stává zemí, jejíž většina obyvatelstva by nyní hlasovala pro setrvání v Evropské unii. I kdyby se jediný člověk nerozmyslel od referenda o brexitu, které se konalo v červnu 2016, v důsledku demografické změny je nyní Británie proevropskou zemí. Důchodci, kteří v červnu 2016 hlasovali pro brexit, už vymřeli, a byli nahrazeni mladými lidmi, kteří dosáhli dospělosti a získali právo volit. Mladí Britové jsou drtivou převahou pro setrvání Británie v EU.

Peter Kellner, zakladatel organizace pro průzkum veřejného mínění YouGov, vypočítal, že počet voličů pro brexit klesá v Británii každým dnem o 1350 hlasů. Znamená to tedy, že britská premiérka Theresa Mayová svým tvrdošíjným prosazováním brexitu plní vůli zemřelých důchodců.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Angličan na Havajských ostrovech

18. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Na Havajských ostrovech. Snažím se tomu všemu uniknout.

Taxíkář: Vy jste Angličan?

Ano.

Hahaha. Theresa Mayová!!

Ano.

Brexit!

Ano.

Je chaos, jo?

Ano.

My tady máme sopky. Ale ne brexit. Máme štěstí! Hahaha!


Všechna znamení ukazují stejným směrem: Putin má na Trumpa kompromitující informace

18. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Posaďme se na chvíli a vstřebejme odhalení posledních několika dní, napsal Tom Nichols. Zřejmě poprvé v dějinách je samotný prezident Spojených států předmětem kontrašpionážního vyšetřování. To znamená, že jeho vazby s nepřátelskou mocností byly dostatečně významné, aby překonaly vysokou laťku, kterou měla FBI stanovenou pro případ vyšetřování kteréhokoliv Američana kvůli možnému ovlivnění nebo kompromitaci jinou zemí.

Americko-ruský pakt o jaderném zbrojení se blíží kolapsu

18. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Jedna z mála zbývajících smluv o omezení zbrojení se blíží zhroucení, napsali Michael R. Gordon a Thomas Grove. Tento týden rozhovory pokračovaly bezúspěšně. Smlouva z roku 1987 zakazující pozemní střely středního doletu zůstává vážně ohrožena.

Kongresový reformní panel žádá přepracování akvizičního procesu Pentagonu

18. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Akvizice v Pentagonu je třeba přepracovat, aby byla umožněna spolupráce s firmami, které nepůsobí ve washingtonském regionu, informuje Joe Gould. A aby si USA udržely technologický náskok před Čínou a dalšími vyzývateli, Kongres musí radikálně zjednodušit způsob, jak funguje akviziční proces. Radí to vlivný reformní panel založený Kongresem.

Německo stupňuje přípravy k brexitu

18. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Bundestag zajistil, že Britové v Německu budou moci žádat o občanství i po brexitu. Avšak opoziční politici varují, že celníci nejsou připraveni na nadcházející byrokratickou noční můru.

Opoziční strany uspořádaly protivládní demonstraci ve středním Maďarsku

18. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Opoziční strany uspořádaly v Székesfeherváru ve středním Maďarsku demonstraci proti vládní politice. Členka vedení Demokratické koalice Judit Földiová Ráczová sdělila, že protest se zaměřuje na nedávnou novelu zákoníku práce, vykořisťování dělníků a "brutální úsporná opatření Orbánovy vlády," píše Alexandra Béniová.

Dotazy na ministra životního prostředí České republiky, jednoho z největších znečišťovatelů planety Země

17. 1. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Přejme si všichni, ať je o co válčit, ať je co krást, a když to náhodou všechno přežijeme, tak ať je o čem lhát.

V zajímavé reportáži ČRo o tom, jak moc je Česká republika zodpovědná (v přepočtu na počet svých obyvatel) za stav naší planety, se její autoři nechali inspirovat Carbon Majors Database k r. 2017 či výroční zprávou British Petroleum Company ke stejnému roku. Reportéři přitom trefně upozorňují, jak moc vzdáleně se jeví změna klimatu většině Čechů (více ZDE).

Britští konzervativci jako lháři

17. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Paul Mason: Tak pozor. Mayová nabídne rozhovory. Corbyn reaguje: Jen pod podmínkou, že odstraníte hrozbu odchodu Británie z EU bez dohody. Do pouhé hodiny zatelefonuje ministr financí Hammond 330 britským podnikatelům a slíbí jim, že odstraní hrozbu odchodu Británie z EU bez dohody, protože Mayová čelí vzbouření ve vládě. Ale "ničitelem" je Corbyn. Konzervativci lžou jako když tisknou.


Nezlobte se na nás, že vám říkáme pravdu!

17. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Labouristický poslanec David Lammy: Nigel Farage a Boris Johnson zneužili těchže předsudků, aby zvítězili ve volbách. Hanba jim. Imigranti vám nesebrali pracovní příležitosti, naše školy selhaly a neposkytly vám potřebnou kvalifikaci. Nemocnice se nerozpadají, protože sem jezdí ze zahraničí za léčením turisté, ale v důsledku dlouhých desetiletí škrtů. Nemůžete si dovolit koupit byt, protože ani jedna politická strana nezahájila výstavbu domů a bytů. Není to proto, že k vám do ulice se nastěhoval Mohammed. A bohatství se hromadilo v Londýně, když mělo být sdíleno po celé zemi. Obviňujte nás. Obviňujte Westminster. Neobviňujte Brusel z chyb naší vlastní země. A nezlobte se na nás, že vám říkáme pravdu. Hněvejte se na podvodníky, kteří vám prodali lež.  


Skotská premiérka: Mayová s námi bude jednat pouze pod podmínkou, že s ní souhlasíme

17. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Tak to není pravda, že je k dispozici s premiérkou Mayovou jednání o všech alternativách. Premiérka nabídla, že bude naslouchat, ale jen pod podmínkou, že s ní všichni budeme souhlasit. Skotská nacionální strana se už nebude podílet na dalším plýtvání časem. Vylučte odchod Británie z EU bez dohody, prodlužte lhůtu odchodu a dejte souhlas alespoň o úvaze o dalším referendu - pak budeme jednat.


O jedu šířícím se ze sociálních sítí

17. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

"Good guys" vymysleli Facebook, ale během několika let ho  ovládli "bad guys". Představa, že si lidé budou mezi sebou sdílet obrázky rodinných obědů a kočiček, se naplnila jen částečně. V pozadí vyrostla hydra informačního chaosu a psychografie, která dokáže velmi efektivně požírat hodnotový rámec společnosti.

Sociální média jsou nepochybně obrazem společnosti, nicméně je možné ho velmi obratně pokřivit. Jejich dialektický vliv na společnost naopak demoralizuje, normalizuje stav, kdy se výzvy k násilí či k obratu k fašismu stávají banální součástí každodenní digitální diskuse. To jsou ohrožení, která se bytostně týkají demokratického uspořádání.

Kořen problému nicméně neleží v představě opuštění sociálních sítí, nicméně v řešení problémů, které zevnitř rozkládají společnosti. A z krátkodobého hlediska v cílené snaze euroatlantické civilizace donutit provozovatele digitálních platforem k odpovědnosti za obsah, který šíří.

V diskusním pořadu slovenské veřejnoprávní televize Večera s Havranom se nad otázkou, zda dochází k diktatuře sociálních sítí, potkali novinář Filip Struhárik (Denník N), právník Daniel Milo (GLOBSEC), spisovatel Arpád Soltész a Bob Kartous:

29710

Proč si namáhat mozek aneb Nefunkční školství by se mělo zrušit

17. 1. 2019

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous 

Když si vzpomenu na to, s jakým historickým povědomím se čerství maturanti hlásili na filosofickou fakultu, přijdou mi debaty o zastaralé, nebo naopak nové, podnětné a "kreativní" výuce historie poněkud komické. Kéž by měli studenti aspoň něco našprtaného, spíš než to (kreativní?) NIC, se kterým přicházejí! - píše na Facebooku k debatě o možných změnách ve školství Václav Jamek.

29729

Skutečné vzdělání začíná u poznání sebe sama

17. 1. 2019

čas čtení 22 minut

Bohumil Kartous je vedoucím komunikace a analýzy společnosti EDUin. Je autorem každoročního Auditu vzdělávacího systému ČR, jehož čerstvá aktualizace bude během několika dní zveřejněna. Zároveň je autorem analýzy stavu vzdělávání pro Aspen Institute Central Europe, na obsahu vzdělávacích workshopů spolupracuje dlouhodobě s centrem současného umění DOX. Je editorem kritického internetového deníku Britské listy. Na téma vzdělávání publikuje v řadě českých médií.

Jendo, promiň a díky!

17. 1. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Ahoj Jendo, 

píšu Ti dopis, abych Ti poděkoval za to, co jsi pro nás udělal, a abych vysvětlil - možná omluvil, že jsme neuměli odpovědět tak, jak jsme my sami potřebovali a k čemu jsi nás Ty vyzval. Ale vidím naději a za ni děkuji i Tobě.

Mé tykání je projevem blízkosti srdce, oba jsme syny naší Českobratrské církve, oba si neseme odpovědnost k dějinám, ctíme TGM i sestru Miladu. Oba jsme levičáci, a přitom oba nemáme rádi komunistické lži, jež otrávily čistou touhu po lepší budoucnosti pro každého bez ohledu na kolébku.

Labyrint světa a ráj srdce

17. 1. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Školské odbory i ministr prý žádají další patnáctiprocentní nárůst platů pro učitele v roce 2020. V roce, který možná bude dobou směřující k negativnímu ekonomickému výkyvu, určitě ale bude dobou s environmentálními i sociálními dopady nejrůznějších druhů.

Stane se politik, který stál u zrodu věznice na Guantánamu, novým americkým ministrem spravedlnosti?

17. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

V těchto dnech ve Spojených státech probíhá slyšení v Senátu, během nějž se rozhodne, zda se novým americkým ministrem spravedlnosti stane William Barr. Barr, který by měl nahradit Jeffa Sessionse, není ve vysoké politice žádným nováčkem. V letech 1991 až 1993 působil jako ministr spravedlnosti ve vládě George Bushe staršího.

Barr se během svého úřadování na ministerstvu spravedlnosti podílel na omilostnění šesti politiků Reaganovy éry, kteří byli zapleteni do skandálu Írán-Contras (ilegální prodej zbraní do Íránu), a stál u zrodu nechvalně proslulé věznice na Guantánamu, kam byli zprvu posíláni žadatelé o azyl z Haiti, kteří byli HIV pozitivní. Barr na domácí půdě vehementně podporoval vězeňsko-průmyslový komplex a pomáhal při vytváření tajného programu federální agentury Drug Enforcement Administration (DEA), který se stal blueprintem pro masivní odposlechy telefonních hovorů pod hlavičkou Národní bezpečnostní agentury (NSA).

Více informací v angličtině ZDE

 

Splní se Boltonův sen o napadení Íránu?

17. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Poradce pro národní bezpečnost USA John Bolton během své nedávné cesty po Blízkém východě navštívil Izrael, kde Benjaminu Netanjahuovi sdělil, že íránští lídři usilují o získání jaderných zbraní. Tuto lež však vyvrátil expert zabývající se jadernou problematikou Joe Cirincione, jakož i specialisté z OSN a americké zpravodajské služby. Bolton tak podpořil izraelského premiéra, který se už před osmi lety marně snažil o napadení Íránu, píše blízkovýchodní expert Juan Cole.

17944

Učební osnovy pod taktovkou BIS aneb Přepíšeme znovu dějiny?

17. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Doporučení Bezpečnostní informační služby adresované ministerstvu školství, aby realizovalo „vyváženou výuku moderních dějin“, je ještě absurdnější než samotné zjištění BIS, podle nějž je dějepis na českých školách poznamenán „sovětskou interpretací moderních dějin a sovětskou propagandou“. Je naprosto nepřijatelné, aby se silový aparát státu jakkoli vměšoval do záležitostí, do kterých mu nic není, a aby ministerstvo školství bez výhrad slíbilo nápravu. Nadto je s podivem, že tyto znepokojující skutečnosti nevyvolaly bouřlivou celospolečenskou debatu, což o nás leccos vypovídá. 

Corbyn prohrál hlasování o nedůvěře Mayové - katastrofická fraška jménem brexit pokračuje

16. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Aktualizace 23.05: "Prohlášení Mayové k národu" bylo naprosto ubohé. Lživě tvrdila, že národ si přeje realizaci brexitu (průzkumy veřejného mínění to popírají) a zdůraznila, že ho tedy realizuje. Kromě toho, že dodala, že bude jednat s představiteli různých stran, neobjasnila jak chce brexitu dosáhnout. Trapas.


Několik reakcí od novinářů:

Laura Kuenssberg, hlavní politická komentátorka televize BBC: "Ona je úplně mimo. Nikdy nezmění svůj názor a nedokáže pochopit, že by to udělali druzí. Nebo že by taky nemuseli s ní souhlasit." - Au - od jednoho z jejích bývalých ministrů, který ji v minulosti hájil.




Robert Peston: Kolikrát se Theresa Mayová zapřísáhala, že její dohoda o brexitu je jediná možná, přijatelná pro EU? No, dnes večer potvrdila, že bude jednat se šéfy všech stran, včetně Corbyna, aby vytvořila brexitovou dohodu, která projde parlamentem. Flexibilita? Zoufalství? Celé k ničemu?

Julia Hartley-Brewer:
Kvůli TOMUHLE jsem nešla spát, Thereso Mayová? Grrrrrr.
 

David Schneider:
Theresa Mayová pořád ještě hovoří jen se stoupenci brexitu, pořád ignoruje stoupence setrvání Británie v EU, pořád ještě mluví jen o té mytické "drtivé většině", která chce, abychom už brexit realizovali, pořád tvrdí, že je načase jednat v národním zájmu, aniž by přiznala, že v národním zájmu je zůstat v EU.


Jess Phillips:
Zmeškala jsem dnešní večerní "Nic se nezměnilo". Mají nový tým autorů?

Heather Stewart:
Ne.

Právník Sean Jones: To prohlášení Mayové ale obsahovalo jedno opravdové překvapení: ukazuje se, že bylo možné si o ní myslet ještě něco horšího než dosud.



* * *

Aktualizace: Downing Street oznámila, že premiérka Theresa Mayová promluví k národu ve 22 hodin (23 hodin středoevropského času)

* * *

Podle očekávání Labouristická strana Jeremyho Corbyna prohrála parlamentní hlasování o nedůvěře konzervativní vládě Theresy Mayové o 19 hlasů, poměrem 325 ku 306 poslaneckých hlasů. Silně Mayová stále závisí na podpoře fundamentalistické severoirské protestantské strany DUP, která má v Dolní sněmovně 10 hlasů. To znamená, že bude Mayová i nadále prosazovat fundamentalistické brexitové řešení, přesně řečeno zrušení záruky otevřené hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, na které EU nikdy nemůže přistoupit, neboť by to znamenalo obnovení severoirského terorismu a ztráty na lidských životech.

Poté, co Mayová při středečním večerním hlasování zvítězila, vyzvala přece jen předsedy všech stran, aby s ní zahájili jednání. Jeremy Corbyn se hned nato v parlamentě vyjádřil, že s Mayovou bude jednat jen pod podmínkou, vyloučí-li odchod Británie z EU bez dohody. Mayová to vyloučit odmítla. Vyloučila také odklad britského odchodu z EU, k němuž má dojít 29. března 2019.

Britští podnikatelé z velkých i malých firem jsou nyní ve stavu naprosté úzkosti. Pokud by skutečně došlo k odchodu Británie z EU koncem března bez dohody, bude to mít absolutně katastrofální dopad na britskou ekonomiku: HDP Británie podle odhadů poklesne až o 10 procent, dojde k devastaci zemědělství, finančnictví a automobilového průmyslu a k propadu hodnoty libry. Britští podnikatelé apelují na politiky, aby se probudili. Zatím marně.




Jsou čeští novináři opravu zcela mimo?

Problém brexitu je v Británii, ne v EU. Británie totiž chce kvadraturu kruhu

16. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Stále dokola musím někde číst nebo slyšet, že EU je při vyjednávání na Spojené království velmi tvrdá. Řekněme si jeden zásadní fakt: kdyby britská vláda a britská Sněmovna chtěly tvrdý brexit, nikdo jim v tom nezabrání. Nikdo. Prostě se to stane, ať EU udělá cokoli. Mezi politiky v Británii jsou ovšem příznivci tvrdého brexitu v naprosté menšině. Tedy tvrdý brexit není proto, že ho nechtějí sami britští politici, kteří vzešli z voleb, konaných po referendu o brexitu.

Historické ponížení: Titulní stránky středečních britských deníků

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

The Sun: Dohoda Mayové o exitu z EU je mrtvá jak blboun nejapný:

 


The Guardian: Primální výkřik je tváří naší politické éry.
Mayová utrpěla historickou porážku - Toryové se proti ní vzbouřili:

(na titulní straně je fotografie z hlasovací chodby v Dolní sněmovně, přeplněná poslanci chystajícími se hlasovat proti Mayové. Charakteristické je, že se v této chodbě nesmí fotografovat. Kdo by to v hysterické atmosféře respektoval! Poslanci se tam houfně navzájem fotografovali mobily):



Daily Mirror: Bez dohody. Bez naděje. Bez tušení. Bez důvěry:


Daily Telegraph: Absolutní ponížení:


The Times: Mayová utrpěla historickou porážku:



Ostře probrexitový bulvární deník Daily Express: HRŮZA A DĚS:



Daily Mail: BOJUJE O ŽIVOT:


Podrobnosti v angličtině ZDE
 
 

Skotská premiérka: Nemyslím, že by Mayová dnes večer tušila, co dál

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v úterý v noci na Twitteru: "Mluvíla jsem před chvíli s Theresou Mayovou. Nemyslím, že má tušení, co dál. Také není jasné, zda je otevřená vůči zásadní změně v myšlení ohledně jí navrhovaných rozhovorů všech politických stran. Absolutní minimum, které teď musí udělat, je požádat o prodloužení lhůty odchodu z EU - zastavit hodiny!

"Co si myslíte, že je vaší nejlepší šancí, jak prosadit brexit v parlamentě?" ptá se BBC konzervativního ministra zdravotnictví.

Odpověď: "Nevím."



Monitor Jana Paula: Zemřela sochařka Hana Purkrábková (19.8.1936 – 13.1. 2019)

16. 1. 2019 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty


A české výtvarné umění v ní ztrácí dalšího klasika českého sochařství, jehož celoživotním tématem figurativní tvorby byl především člověk. Ovšem člověk vyjadřovaný a postihovaný povětšinou ve všedních až banálních situacích každodennosti a v obyčejných činnostech života, jako je třeba čekání, sezení, či nic nedělání, jen pouhé spočinutí v sobě samém. A právě v tom je síla a přesvědčivost jejího sochařství, a klíč k pochopení autorčina díla.

Chaos: Pentagon začal stahovat vybavení ze Sýrie

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Harmonogram stahování ze Sýrie zůstává záhadou. Americké ozbrojené síly plní Trumpův rozkaz ohledně stahování ze Sýrie, ale základní detaily plánu zůstávají nejasné. Trumpův poradce pro národní bezpečnost Bolton pokračuje v obtížných jednáních s Tureckem ohledně osudu amerických partnerů v Sýrii, informuje Katie Bo Williamsová.

Katastrofální porážka Mayové ve sněmovně: Co dál?

16. 1. 2019

čas čtení 5 minut

Motorem hlasování pro brexit byly stagnující mzdy, regionální rozdíly a tupá forma akumulace kapitálu. Nic z toho nezavinila Evropská unie a žádný tento problém nebude odchodem z EU vyřešen.


Britská premiérka stojí v čele strany, která je rozhádaná, a země, která připravuje zásoby potravin a léků, jako by se připravovala na válku. Premiérka musí nyní s pokorou začít jednat se svými oponenty a najít způsob, jak zabránit Británii, aby během několika blízkých týdnů vypadla z Evropské unie, míní redakční komentář deníku Guardian.

Drtivé a rozhodné odmítnutí dohody Theresy Mayové o odchodu Británie z EU poslanci Dolní sněmovny je těžkou ranou autoritě britské premiérky.

Může ve Venezuele vzniknout americko-ruská bezpečnostní krize?

16. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

V prosinci navštívily Venezuelu dva ruské nadzvukové bombardéry schopné nést jaderné zbraně. Šlo o třetí takovou návštěvu od roku 2008. Může Moskva mít v úmyslu vyhrožování na západní polokouli, snad dokonce i jaderné?, ptá se William Courtney. Pokud je tomu tak, jak by mohl Washington reagovat?

Dopad brexitu na východ Evropy

16. 1. 2019

čas čtení 4 minuty

Odchod Británie z Evropské unie k 29. březnu bude mít dalekosáhlé politické, ekonomické a bezpečnostní dopady ve středovýchodní Evropě, upozorňuje Janusz Bugajski. Paradoxně bude předsednictví EU vykonávat Rumunsko - a nepochybně si připomene, že Británie byla předním příznivcem vstupu zemí střední a východní Evropy.

Sbohem, White Media. Vaši pochodeň nesou jiní

16. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

14. lednem nedobrovolně ukončil svou existenci český pravicově extrémistický server White Media, jemuž americký poskytovatel na žádost z Prahy odepřel hosting ZDE. Na nenávistném serveru provozovaném bez problémů nejméně po dekádu jste se mohli dočíst, kdo z aktivistů za otevřenou a multikulturní společnost je podle provozovatelé webu "hnusák" či "neomarxista", která aktivistka že má být "matrace" či "ojetina"; profily sledovaných osob obsahovaly jméno, příjmení, fotografii, identitu na sociálních sítích, mailovou adresu atp.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2018

31. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 43 927.60  . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly  však 106 601.72 Kč. 

Bez větší míry finanční podpory čtenářů do několika měsíců končíme.

Zůstatek byl koncem října  2018 197 962.12 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


27244