Boris Johnson: My naplníme Británii energií, vole

23. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Z projevu Borise Johnsona těsně poté, co bylo oznámeno, že ho jihoangličtí důchodci zvolili britským premiérem:

"Vím, že už nějaký čtverák řekl, že "Deliver, Unite and Defeat" ("Realizovat, Sjednotit a Porazit") není zrovna dokonalá zkratka pro volební kampaň, protože to bohužel zní DUD (ŠMEJD). Ale oni zapomněli,   na to konečné písmeno "E", milí přátelé. "E", které znamená "energizovat", "naplnit energií". A já říkám všem pochybovačům, "My tuto zemi naplníme energií, vole!" (Dude!") "My brexit uskutečníme do 31. října, využijeme všech příležitostí, které nám brexit poskytne v novém duchu, jímž dokážeme všechno! A my znovu začneme věřit v sami sebe a v tom, čeho jsme schopni dosáhnout. A jako nějaký dřímající gigant, povstaneme a svrhneme provazy sebepochybností a negativity. Budeme mít lepší školství, lepší infrastrukturu, více policie, fantastický broadband všude na optických kabelech, vykvete v každé domácnosti. My sjednotíme tuto neuvěřitelnou zemi a posuneme se dopředu. Děkuji vám všem za neuvěřitelnou poctu, kterou jste mi teď udělali. Budu od této chvíle pracovat opravdu intenzivně se svým týmem, který, jak doufám, si vytvořím během několika nadcházejících dní, abych vám splatil svou důvěru. Ale mezitím - kampaň skončila a práce začíná."


Andrew Adonis: Nebuďte zdeprimovaní, Borisovy líbánky budou krátké!

23. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Andrew Adonis, protibrexitový aktivista, Labouristická strana: "Nenechte se zblbnout. Líbánky Borise Johnsona budou nesmírně krátké. Možná nebudou delší než letní prázdniny. Nemá žádné nové možnosti a v důsledku hlasování minulý týden musí parlament jednat, nesmí být suspendován. Žádná nová dohoda o brexitu s EU nebude. Irsko nedovolí zrušení irské podmínky. I když Boris tvrdí, že chce divoký brexit, proti tomu je obrovská většina včetně mnoha ministrů, kteří se chystají rezignovat. Takže on má jen dvě možnosti: Jednou je dovolit referendum. Druhou je riskovat a uspořádat všeobecné volby. Ale to jsou krocani hlasující pro Vánoce. Začínám právě své turné Stop Boris, Stop brexit. Nebuďte zdeprimováni! Stop Boris, Stop brexit!


Boris Johnson: Klaun byl korunován, zatímco země hoří v pekle

23. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

V Londýně je 33 stupňů Celsia, 0.2% národa promluvilo a VŮL (DUDE) se dostal prostřednictvím svých lží o banánech a kondomech do nejvyššího úřadu v zemi

No tak vidíte. Johnson lhal o počtech svých předvolebních vystoupení pouhých 30 vteřin poté, co se předseda Konzervativní strany Brandon Lewis zmínil, že jich bylo 16. Johnson okamžitě po něm mluvil o dvaceti. Nový britský premiér byl zvolen ohromujícím počtem 0,2 procent britských voličů: nemůžeme říci, že by vůle lidu nepromluvila, píše komentátorka Hannah Jane Parkinson.

Je docela pozoruhodné, že když nový premiér zahájí svůj inaugurační projev slovy: "Možná, že tu jsou lidé, kteří jsou ohromeni tím, co to proboha udělali."

Britští důchodci zvolili klauna a lháře Borise Johnsona britským premiérem

23. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Trump: "Boris je vynikající. Je tvrdý a chytrý. Je to britský Trump. Oni mě tam mají rádi."

23. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

"Boris je vynikající," řekl Trump o novém britském premiéru Borisi Johnsonovi, Je tvrdý a je chytrý." Johnson je podle Trumpa znám jako "britský Trump. Oni mě tam mají rádi."  


To není úplně přesné. Boris Johnson je sice často srovnáván s Trumpem, ale to je proto, že oba mají světlé vlasy a oba říkají spoustu věcí, které nejsou pravda. Mimo konzervativní a brexitérské kruhy a mimo kruhy deníku Daily Telegraph není Johnsonovo srovnávání s Trumpem všeobecně považováno za kompliment. ZDE   

"Říkají mu Británie Trump."

Ian Willoughby, pražský rozhlas:

"Trump doslova řekl 'Británie Trump' - což ho činí 'Amerika idiotem':

Průzkumná organizace Ipsos Mori: Donald Trump byl v našem průzkumu veřejného mínění nejčastějí jmenován jako osoba, kterou by britská veřejnost nejraději poslala pryč,  na Měsíc.



Rozhovor Britských listů 229. Ve škole jsem o pádu komunismu neslyšel

19. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Jak reflektují dnešní mladí lidé skutečnost, že žijí ve (víceméně) svobodné společnosti, která vznikla všeobecným pádem komunismu v důsledku velké mezinárodní geopolitické změny před třiceti lety? A jak česká společnost využila za posledních třicet let možností, jichž se jí pádem komunismu dostalo? O tom hovoří s Bohumilem Kartousem Martin Pikous z občanské iniciativy Díky, že můžem, která připravuje zřejmě největší letošní oslavu třicátého výročí 17. listopadu pod názvem "Korzo Národní". Letos bude mít tato akce i mezinárodní rozměr. (V roce 2018 přišlo na jejich oslavu 17. listopadu více než 100 000 lidí.)

Tito mladí lidé sami pád komunismu nezažili a vypracovali si k němu vlastní přístup, uvědomění, že žijí ve svobodné společnosti a co s tím - a chtějí to komunikovat ještě mladším lidem, třeba šestnáctiletým. Pořádají po několik měsíců kulturní událost, která lidem sděluje určité základní myšlenky. Chtějí, aby se lidi při oslavě 17. listopadu pobavili. Akce vznikla ze studentského Majálesu v Českých Budějovicích. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. července 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rusko a Sýrie znitenzivňují bombardování civilistů v Idlibu

23. 7. 2019

čas čtení 2 minuty



Nejméně 33 osob bylo usmrceno a více než 100 jich bylo zraněno v pondělí leteckým úderem proti tržišti v severní Sýrii. Syrské a ruské bombardování civilních oblastí ve vzbouřenci ovládané provincii Idlib zintenzivnilo.

Svědci a monitorovací organizace hovoří o rozsáhlém zničení dvou obytných bloků v centru Marrat al-Numanu. Mnoho lidí je stále ještě pohřbeno pod troskami činžáků.

USA: Očekává se, že Robert Mueller předloží Kongresu "zatracující a explozivní svědectví"

23. 7. 2019

čas čtení 2 minuty


Bývalý mimořádný vyšetřovatel bude veřejně hovořit o vazbách mezi Ruskem a Trumpem a o Trumpových snahách bránit při vyšetřování průběhu spravedlnosti


Bývalý mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller ve středu bude poprvé veřejně hovořit o vazbách mezi předvolební kampaní Donalda Trumpa a Moskvou a o potenciálním úsilí Donalda Trumpa bránit průběhu spravedlnost při Muellerově vyšetřování.

Muellerovo silně očekávané vystoupení zřejmě znovu oživí debatu v Demokratické straně, zda by měl být Trump odvolán z funkce.

Británie navzdory brexitu žádá Evropskou unii o pomoc v Hormuzské úžině

23. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Britský ministr zahraničí odmítl americké plány, "protože my podporujeme jadernou dohodu z r. 2015"

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt navrhl evropskou ochrannou vojenskou námořní sílu pro Perský záliv. Odmítl americké plány pro Američany vedenou námořní jednotku na ochranu komerčních lodí před íránským zasahováním.

Vysocí konzervativci varují Johnsona, že nedopustí vypadnutí Británie z EU bez dohody

23. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Vzbouřenečtí konzervativní poslanci varují budoucího britského premiéra Borise Johnsona, že nepřežije jako premiér dlouho, pokud se nevzdá prosazování divokého brexitu.

Očekává se, že bude Boris Johnson prohlášen britským premiérem v úterý ráno. Těsně před tím varovalo několik vysokých konzervativců, že pokusí-li se Johnson realizovat brexit bez dohody s EU, dostane se do přímého konfliktu s parlamentem.

Už třetí ministr člen britské vlády rezignoval před příchodem Borise Johnsona do premiérské funkce

22. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Sir Alan Duncan rezignoval z vládní funkce v pondělí, protože chtěl vyvolat krizovou debatu v parlamentě a hlasování poslanců o tom, zda připustí, aby se Johnson stal premiérem. Byl překvapen, že předseda parlamentu jeho žádost o mimořádnou debatu v této věci nepřijal: Obává se, že k daleko větší krizi dojde po zítra začínajících letních parlamentních prázdninách, kdy se ukáže, že Johnson nemá parlamentní většinu.

Zde je ta odmítnutá žádost o krizovou parlamentní debatu:


Třetím členem britské vlády, který oznámil svou rezignaci před středečním příchodem Borise Johnsona do funkce britského premiéra, je náměstek ministra zahraničí Alan Duncan. V dopise adresovaném odstupující premiérce Mayové konstatoval, že odchází před výměnou premiérů, "abych mohl svobodně vyjadřovat své názory, ještě než odejdete z úřadu":

V dopise Duncan pochválil práci britského ministerstva zahraničí a uvedl: "Je tragické, že právě v době, kdy jsme mohli být dominantní intelektuální a politickou silou po celé Evropě i dále, jsme nuceni trávit každý pracovní den pod černým mrakem brexitu."

Nemá-li ČR sklouznout k maďarskému autoritářství, musí vzniknout autentická levicová strana

22. 7. 2019 / Petr Huďa

čas čtení 5 minut

V televizi, rádiu a v novinách stále slyšíme, jak roste ekonomika.  Jak má ČR historicky nejnižší nezaměstnanost a Babišova vláda zvyšuje platy zaměstnancům ve veřejném sektoru. Přidává důchodcům, učitelům, zdravotníkům. Ne, že by to nebyla pravda . Jistě si to po těch letech příjmové stagnace za předchozích pravicových vlád zaslouží. Jenže, spousta obyčejných lidí, dělníků a pracujících v privátu z  konjunktury(která nebude trvat věčně)  neprofituje.  Žije se jim stejně bídně jako za Kalouska a Nečase. Po zaplacení složenek jim toho v peněžence moc nezbude. 

Past technologie

22. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

Žijeme v době hlubokého ekonomického rozvratu. Probíhající proměna výroby a spotřeby počítačovou automatizací je všude: je to vidět ve vyprázdněných centrech měst a na pracovním trhu, který se stále více dělí mezi technologicky gramotné, univerzitně vzdělané lidi na vrcholu, a ty, kteří jsou zatlačeni do práce v sektoru služeb, je nejistá a špatně placená. Digitální inovace jsou přímo spojeny s odsunem pracovních příležitostí do zahraničí: technologie umožňuje firmám dohlížet na výrobu ze vzdálenosti a koordinovat neuvěřitelně složité dodavatelské řetězce. To jsou základní fakta našeho věku a množství politických jevů je nutno vnímat z tohoto hlediska, píše John Harris.

Hospodaření OSBL za červen 2019

10. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

V červnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 433.57 Kč, výdaje byly 95 931 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, ještě pořád klesáme k mínusu. Potřebujeme o něco vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Lékaři bez hranic obnovují záchranu uprchlíků v centrálním Středomoří

22. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Cílem naší přítomnosti na moři je zachraňovat životy. To je naprosto zásadní. Nebudeme mlčet, zatímco zranitelní lidé trpí. Obnovujeme záchranné operace v centrálním Středomoří.


https://twitter.com/MSF_USA/status/1152953850996961281

Boris Johnson byl "viditelně otřesen": Dovoz čerstvých potravin bude až třetí prioritou

22. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Zdroje v britské státní službě sdělily televizi BBC, že budoucí britský premiér Boris Johnson byl "viditelně otřesen", když ho informovali státní úředníci, že  pokud bude realizovat vypadnutí Británie z EU bez dohody, musí čekat občanské nepokoje.

Vysoký vládní zdroj sdělil, že dovoz čerstvých potravin skrze přístav Dover bude v případě vypadnutí Británie z EU bez dohody až třetí nejvyšší prioritou a zajištění pitné vody až pátou. První prioritou jsou léky, které zajišťují přežití pacientů, na druhém místě jsou zdravotnické přístroje a až na třetím místě potraviny. Součástky pro jaderné elektrárny mají větší prioritu než dovoz chemikálií pro vodárny, pro čištění vody na pitnou.


Takto vypadala válka ultrapravicových násilníků v polském Białystoku, proti pokojnému průvodu aktivistů LGBT.

22. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta





Tři muži útočí na bezbrannou dívku. Jsou to obránci polské rodiny a vlasti, kteří se řídí třemi slovy: BŮH, ČEST, VLAST:


Jde o hodně: Probíhají razantní geopolitické a hospodářské změny třicet let po ukončení studené války

22. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

 
Části se pohybují rychle, jsme v období změn a rozpadu. Budoucnost prostě nebude jen upravenou verzí minulosti, píše Simon Fraser, náměstek ředitele britské výzkumné instituce Chatham House.

Geopolitické 21. století začalo v roce 1999 v Seattle protestem proti Světové obchodní organizaci (WTO). V roce 2001 vstoupila Čína do Světové obchodní organizcae a to bylo strategicky důležitější než útok z 11. září. Finanční krize z roku 2008 byla definujícím a určujícím okamžikem. Další kontury se objevily r. 2016 s Trumpem a s brexitem.

Írán "se snaží zničit status quo"

22. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Šéf zpravodajského oddělení Pentagonu tvrdí, že si Teherán přeje uniknout americkému tlaku, ale nikoliv tím, že by šel do války, informuje Katie Bo Williamsová.

Internet se topí

22. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Když vypadne internet, život, jak ho moderní Američan zná, se zastaví, píše Alejandra Borundová. Pryč jsou roztomilé fotografie koťátek a updaty facebookových statusů - ale také signály přepínající světla semaforu a přístup lékařů k záznamům pacientů online.

Potenciál současných Američanek

22. 7. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

Foto: Meryl Streep

Politický komentář z uplynulých let Trumpova prezidentského mandátu upozornil na zdroj mnoha paradoxů, spojených s byznysmenem-miliardářem a politickým nováčkem v jedné osobě: I v prezidentské funkci dál usiluje o úplné zničení konkurence. Svou obchodnickou rutinu prostě mechanicky převedl do politiky, přičemž mu uniká, že politická praxe je v západních zemích založena na diskusi.

Takový zlozvyk se u Trumpa ještě posiluje narcistní povahou. A tak nynější nemístný představitel své země často nevychází z údivu, zvlášť když se zpětného úderu dočká od žen. K čemuž nedochází vysloveně často; ale když už, pak taková výměna přiláká celonárodní (a nezřídka i mezinárodní) pozornost.

Íránská sága aneb Kdo drží prst na spoušti?

22. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

V našich zeměpisných a politických podmínkách striktně rozlišujeme mezi aktivitami nominálně demokratických zemí, jež jsou často omlouvány či rovnou ignorovány, a činy (a mnohdy zločiny) opresivních režimů. Často to vypadá, jako kdyby pozitivní vibrace výlučně vycházely ze západního společenství v čele s USA, a nikoliv kupříkladu od reakčních kleriků sídlících v Teheránu. V sázce je totiž nehledě na motivaci zúčastněných aktérů příliš mnoho.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Jak kondenzační páry z letecké dopravy napomáhají oteplování planety

22. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Nový výzkum ukazuje, že kondenzační páry z letadel hrají při globálním oteplování významnou roli. Experti jsou znepokojeni možností, že pokusy změnit konstrukci leteckých motorů tak, aby došlo ke snížení emisí oxidu uhličitého, by ve skutečnosti mohly vytvořit více kondenzačních par a teploty ještě zvýšit, informuje Fred Pearce.

Jihoafrický prezident obviněn ze zavádění parlamentu

22. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa podle veřejného vyšetřovatele "záměrně zaváděl" parlament ohledně příspěvků na svou volební kampaň. Znamená to velkou ránu pro lídra, který sliboval zatočit se zneužíváním veřejných fondů, jež vedlo k odvolání jeho předchůdce v úřadu.

Kde jsou africké miliardy?

22. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Afrika zaznamenává mezi světovými regiony druhý největší růst, ale přesto dnes ve srovnání s 90. lety žije v extrémní chudobě o 100 milionů Afričanů více.

Velký ruský leak. - Samozřejmě bez Wikileaks

22. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Hackeři se 13. července zmocnili obrovského množství dat jednoho z kontraktorů ruské tajné služby FSB, moskevské firmy SyTech ZDE. Přehled některých z řádově desítek odhalených projektů přinesla ruskojazyčná BBC ZDE. Projekt Nautilus-S má za cíl deanonymizovat uživatele internetového prohlížeče Tor oblíbeného těmi, kdo se chtějí vyhnout špiclování. Ranější verze, Nautilus, se zabývala sběrem osobních informací o uživatelích sociálních sítí. Projekt Nagrada má pomoci proniknout do torrentů a Nastavnik zase do elektronické pošty.

O současném stavu mediální svobody v Maďarsku

22. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Globální konference o mediální svobodě, joint venture britské a kanadské vlády, proběhla ve dnech 10.-11. července v Londýně, aby zhodnotila současný stav tiskové svobody a žurnalismu po celém světě, napsala Alexandra Béniová.

Británie: Už začíná rozklad. Ministr financí v neděli oznámil v TV svou rezignaci

21. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Britský ministr spravedlnosti David Gauke také oznámil, že ve středu odstoupí. Pravděpodobně budou následovat i další. Avšak jiným vážným nebezpečím pro Borise Johnsona je, že má v parlamentě většinu jen tří poslanců. Očekává se, že v doplňovacích volbách letos v srpnu přijdou konzervativci o dva poslance, protože vyhrají proevropští liberální demokraté. Není také vyloučeno, že řada proevropských konzervativních poslanců a ministrů přejde od konzervativců k liberálním demokratům ZDE 

* * *

Moderátor Andrew Marr, neděle dopoledne:
Začínám otázkou: Myslíte, že jako ministr financí budete vyhozen z funkce?

Philip Hammond, ministr financí: Ne, jsem si jist, že nebudu vyhozen, protože já odstoupím, dříve, než se dostaneme do toho okamžiku. Pokud se Boris Johnson stane příštím premiérem, pokud vím, jeho podmínky pro účast v jeho vládě jsou přijmout vypadnutí Británie 31. října z EU bez dohody, to není něco, co bych já kdy mohl podpořit, je velmi důležité, aby premiér měl ministra financí, který je s ním v těsné shodě co do finanční strategie, a já proto předložím svou rezignaci Therese Mayové ještě předtím, než příští středu ona sama předloží svou rezignaci paní královně.

Moderátor: Nikdy jsem nezažil, že by ministr financí, nebo jakýkoliv vysoký ministr britské vlády, oznámil svou rezignaci živě v celostátní televizi. Je to historický okamžik.

Philip Hammond: No, je to něco, co se stalo poprvé, Andrew.

Kontroverzní britský milionář vyhrožuje televizi Netflix žalobou za film The Great Hack

21. 7. 2019

čas čtení 4 minuty


Kontroverzní britský milionář Arron Banks, který financoval kampaň za brexit obrovskými finančními částkami, jejichž zdroj nikdo nezná (možná jsou z Ruska, Banks to popírá) vydal právní výhrůžku televiznímu gigantu Netflix v souvislosti s dokumentárním filmem The Great Hack (Velký hackerský útok), který se zabývá skandálem Facebooku v jeho spiknutí s firmou Cambridge Analytica, která ukradla osobní data více než 50 milionům Američanů a zneužila je k manipulaci voličů při volbě amerického prezidenta r. 2016 a při referendu o brexitu.


Anglicky: Carole Cadwalladr vysvětluje okolnosti vzniku tohoto celovečerního dokumentárního filmu a jeho obsah ZDE

Íránsko-britská krize začala nekompetentním britským zajetím íránské lodi v Gibraltaru - pod nátlakem USA

21. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Ráno poté, co skupina 30 britských námořních vojáků pomohla v Gibraltaru zajmout loď Grace 1, plující pod íránskou vlajkou, nebyli činitelé britského ministerstva zahraničí zrovna nadšení. Nejásali. Byli si dobře vědomi bilaterálních důsledků pro britsko-íránské vztahy.

Nyní, poté co Írán zajal Brity vlastněnou cisternovou loď v Perském zálivu, se realizovaly jejich největší obavy. Cisternová loď Stena Impero a její posádka více než dvaceti lidí jsou nyní v rukou íránských revolučních gard - a vyšlo najevo, že Británie není schopna ochránit britské lodi plující Hormuzskou úžinou.

V Londýně se v sobotu konala velká demonstrace za členství Británie v EU

20. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta







Nafukovací Boris Johnson vypuštěn.







Brusel prý nabídne Johnsonovi další odložení brexitu

20. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Evropská unie se připravuje nabídnout Borisi Johnsonovi odložení brexitu na dobu po 31. říjnu s cílem pomoci mu udržet jednotu v Konzervativní straně a poskytnout mu ještě jednu šanci na dosažení dohody s Bruselem. Toto nově prodloužené období by bylo možno použít pro nové vyjednávání, ale bylo by možno fundamentalistickým brexitérům předstírat, že je to jen možnost přípravy na vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Budoucí britský premiér Johnson těsně spolupracuje s ruským oligarchou s vazbami na Putinovy tajné služby

20. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Tohle je ohromující příběh. Nyní probrexitérský ruský prodejce zbraní s vazbami na FSB svědčí, že byl součástí pokusu svrhnout loni Theresu Mayovou spolu s konzervativními brexitéry v European Research Group. Dal milion liber Konzervativní straně a pravidelně dává peníze některým jejím poslancům. Boris Johnson je jeho blízký spojenec.


Ruský podnikatel ukrajinského původu, bývalý ruský obchodník se zbraněmi Alexandr Temerko věnoval britské Konzervativní straně milion liber, píše tisková kancelář Reuters. Temerko je blízkým přítelem Borise Johnsona, s nímž často popíjí a připravuje politické plány. Reportérce tiskové kanceláře Reuters Temerko vyjádřil svou silnou podporu pro Johnsona, který vyčlení Británie z EU, chválil vysoké pracovníky ruské špionáže  a hovořil o své minulé spolupráci s Kremlem. Koncem loňského roku se Temerko v Británii aktivně účastnil tehdy neúspěšného pokusu brexitérských fundamentalistů v European Research Group svrhnout premiérku Theresu Mayovou a nahradit ji fundamentalistickým brexitérem. Temerko byl hlavním organizátorem tohoto pokusu svrhnout Mayovou.

Letos v únoru hovořil Temerko s reportérkou Reuters velmi pozitivně o jednom s nejbližších a nejmocnějších spojenců Vladimíra Putina, Nikolaji Patruševi, jestřábím předsedovy Bezpečnostní rady Ruska a bývalém šéfovi ruské tajné služby FSB. Bývalý Temerkův podnikatelský partner v Rusku Leonid Nevzlin uvedl, že Temerko měl dlouhodobé vazby na ruské tajné služby. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel reportérce od Reutera, že by měl Temerko jakékoliv vazby na Kreml či ruské úřady. "My tohoto pána neznáme."

Temerko byl činitelem ruské firmy Jukos, kterou ovládal oligarcha Chodorkovskij, jehož posléze Putin nechal odsoudit na deset let do vězení. Temerko tvrdí, že je nyní v Rusku persona non grata.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Írán se zmocnil dvou britských cisternových lodí

19. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

John Crace: Írán se zmocnil britské cisternové lodi. Boris Johnson se chystá stát britským premiérem. Mohlo by se snad vůbec něco zhatit?


Íránské revoluční gardy tvrdí, že zkonfiskovaly britskou cisternovou loď Stena Impero, která pod jejich velením nyní sjela ze svého správného kursu a vplula do íránských vod.

Majitelé cisternové lodi vydali prohlášení, že v 15 hodin světového času (v 19 hodin místního času) se k cisternové lodi přiblížily neidentifikovaná malá plavidla a vrtulník. Došlo k tomu během plavbu Hormuzskou úžinou, když byla loď v mezinárodních vodách. "V současnosti nemáme možnost navázat s lodí spojení. Pluje nyní směrem k Íránu," konstatovali majitelé Stena Bulka a správci lodi Northern Marine.

Druhá cisternová loď, jíž se Írán dočasně zmocnil, je registrována v Libérii. Jmenuje se Mesdar, ale vlastní ji glasgowská firma Norbulk. Tato druhá loď náhle také v pátek odplula ze své plánované trasy a změnila směr - začala plout k íránskému pobřeží a vypnula svůj monitorovací signál. O přibližně dvě hodiny později byl její monitorovací signál znovu zapnut. Fars, polooficiální íránská tisková agentura, informovala, že loď Mesdar byla dočasně zadržena v Hormuzské úžině a bylo jí nařízeno, aby splnila ekologické předpisy. Pak jí bylo dovoleno pokračovat v cestě. Firma Norbulk Shipping UK potvrdila, že na palubu Mesdaru vstoupily ozbrojené stráže, ale lodi pak bylo dovoleno pokračovat ve své cestě.




Blázen a lhář šíleným britským králem

19. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Komentátorka Marina Hyde v dalším ze svých vynikajících článků ironicky oslavuje poslední čtyři týdny předvolební kampaně kandidáta na šéfa Konzervativní strany a budoucího britského premiéra Borise Johnsona, kterého volí v Británii jen 0,25 procent voličů - jen členové Konzervativní strany, většinou důchodci (neboť Konzervativní strana nemá členy mladší 55 let).

"Musíme uznat, že neexistuje rigoróznější proces než volba nového šéfa Konzervativní strany. Za poslední čtyři týdny, kdy byl Boris Johnson po tři čtvrtě té doby držen ve vypolstrované cele, aby z něho náhodou na veřejnosti nevypadlo pár rasistických nadávek anebo aby něco nezvoral - se Borisi Johnsonovi podařilo:

- odmítnout postavit se na obranu nejvýznamnějšího britského velvyslance proti absurdnímu útoku amerického prezidenta, což vedlo k rezignaci toho diplomata,

- policie byla povolána k zuřivé, hlučné noční hádce v bytě Johnsonovy přítelkyně,

- ukázalo se, že Johnson absolutně nerozumí ani těm nejzákladnějším prvkům svých údajných plánů pro mezinárodní obchod,

USA: 70 katolíků zatčeno

19. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

70 katolíku bylo zatčeno v USA, poté, co okupovali Senát na protest proti zacházení s dětmi imigrantů, píše Washington Post. Koalice demonstrantů zdůraznila, že děsivé zacházení s migranty je "v rozporu s náboženským učením".

Zjevně to jsou o hodně jiní katolíci než Duka... (JČ)


Fašismus v Polsku

19. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta


Brexit: "Já jsem vlastenka!"

19. 7. 2019

čas čtení 9 minut

 


Moderátor James O'Brien z rozhlasu LBC charakterizoval tento třináctiminutový rozhovor se sedmdesátiletou Angličankou, stoupenkyní brexitu, jako  jeden z nejsmutnějších rozhovorů, jaké kdy dělal.


(Překlad je mírně zkrácen.)




Posluchačka: Já jsem vlastenka. Podporuju brexit. Musíme vypadnout z EU bez dohody.

Moderátor James O'Brian: Proč?

Posluchačka: Protože mně je sedmdesát let. Protože jsme měli v této zemi dobré i špatné časy. A prožila jsem všechny. Pracovala jsem pro firmu Mallards, holandskou firmu. A oni mi řekli, jestliže nebudu hlasovat pro Evropu, přijdu o zaměstnání. A víte co? Hlasovala jsem proti EU. Nedovolím, aby nás ovládali.

Moderátor: Ale vy říkáte, že chcete, aby Británie vypadla z EU bez dohody.Proč?

Posluchačka: Nakonec jsem o zaměstnání stejně přišla. Firma uzavřela svou činnost.

Moderátor: Je mi velmi líto, že jste přišla o zaměstnání. Ale proč máme vypadnout z EU bez dohody? Proč jste hlasovala pro rozhodnutí, které bude znamenat, že spousta dalších lidí přijde o zaměstnání?

Posluchačka: Měli jsme v této zemi dobré časy i špatné časy. A já jsem zažila všechny. A vždycky jsme zvítězili. Protože jsme silní. On má pravdu. Můžeme dovážet věci z celého světa.

Nová ruská aplikace FaceApp: Dáváte Putinovi s nadšením svá osobní data?

19. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Virálně se na sociálních sítích rozšířila poněkud infantilní nová ruská aplikace FaceApp. Netušil jsem, že jsou lidi tak dětinští. Statisíce z nich se radují z toho, že do aplikace mohou zadat svou fotografii, a ona vám ji, považte, uměle "zestárne". No a co? píše Jan Čulík.

Vedení americké Demokratické strany občany okamžitě varovalo, že se chovají jako idioti, a aby neprodleně tuto novou ruskou aplikaci ze svých digitálních zařízení odstranili.     Aplikaci totiž vyvinula firma, která má sídlo v Petrohradě, a nikdo neví, co se děje s vašimi fotografiemi, nebo co vlastně aplikace FaceApp na vašem mobilu či počítači dělá.

Nejbezpečnější místa v letadle jsou vzadu!

19. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



Holandská letecká společnost KLM je kritizována za to, že v tweetu prozradila, kdy pravděpodobně zemřete, podle toho, kde sedíte, pokud by vaše letadlo havarovalo.

Největší je pravděpodobnost úmrtí při havárii, když sedíte uprostřed letadla. Sedíte-li v letadle vpředu, pravděpodobnost úmrtí je o něco menší, a nejmenší je v poslední třetině letadla.

Uživatelé Twitteru tento užitečný tweet odsoudili poté, co byl zveřejněn firmou KLM v den pátého výročí sestřelení letadla Malajských aerolinií MH17 Rusy nad východní Ukrajinou. Při incidentu tehdy zahynulo všech 298 cestujících i členů posádky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Použijí protibrexitoví vzbouřenci v Dolní sněmovně proti Borisovi královnu?

19. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Vysocí činitelé v britské Konzervativní straně usilující o to zablokovat vypadnutí Británie z EU bez dohody zkoumají radikální plán, jehož součástí by byla britská královna.


Čelné vzbouřenecké protibrexitové osobnosti jsou natolik znepokojeny, že by Boris Johnson jako příští britský premiér (má být zvolen 0,25% britských voličů, převážně důchodců, členů Konzervativní strany, jimž je všem nad 55) mohl ignorovat vůli Dolní sněmovny. Proto připravují plán, jehož součástí je britská královna Alžběta.

Člověkem vytvořené sněhové bouře v Antarktidě "by mohly zachránit města jako New York před zaplavením"

19. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Umělé rozprašování bilionů tun sněhu nad západní Antarktidou by mohlo zastavit rozpad tamějšího pevninského ledového příkrovu a zachránit pobřežní města, jako je New York, po celém světě před zatopením v důsledku globálního oteplování.

Tento obří geoinženýrský projekt by vyžadoval energii z nejméně 12 000 větrných turbin, pro obří pumpy pro mořskou vodu a pro sněhová děla. Projekt by zničil jedinečnou přírodní rezervaci. Vědci jeho realizaci nutně nedoporučují, avšak je to jediná možnost, jak zachránit pobřežní světové metropole jako New York před zatopením.

Silné vulkanické erupce narušují obnovu ozónové vrstvy

19. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Od objevu antarktické ozónové díry v roce 1985 vyvolalo slábnutí ozónové vrstvy chránící život na Zemi vážné znepokojení. Úsilí mezinárodního společenství vedlo k Montrealskému protokolu o látkách ničících ozónovou vrstvu podepsanému v roce 1987, který zakázal globální výrobu a použití chlorovaných fluorovodíků představujících hlavní příčinu úbytku ozónu.

Umění nám nedává rady

19. 7. 2019 / Jiří David

čas čtení 12 minut

 

Požádal jsem s dovolením šéfredaktorku Artalk.cz, zdali je pro Artalk.cz možné opublikovat můj text, který jsem přednesl na posledním výběrovém řízení UMPRUM (červen 2019). Domníval jsem se (naivně, jistě), že se text týká i zdejšího vnímání současného umění a nejen v kontextu vysokoškolské výuky a že by mohl tudíž zaznít i mimo školní škamny. Nepodařilo se.

(...)

Pokud chcete sdílet v našem prostoru umění jakýkoliv a třeba relevantní názor (ať už kritický, odlišný, prostě jinak jiný od bílého věkově staršího muže), nemáte (pokud nejste v nějakém "spolku", názorovém kamarádšoftu dvou - tří webových, či dvou- tři tištěných tribun a několika málo spřízněných/volbou/ privátních galerií) šanci jej snadno jinak, kde veřejně předložit, píše Jiří David. 


Konkurs UMPRUM, 2019

Martin Buber: „Boj neprobíhá mezi Západem a Východem, mezi socialismem a kapitalismem, nýbrž mezi VZDĚLÁVÁNÍM a PROPAGANDOU!“


Než začnu, chtěl bych „před závorkou“ dát několik pojmů, které si zakazuji pro tento text používat.

Putin a paradox opožděných ústupků

19. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když se v roce 1933 dostali v Německu k moci nacisté a začali zemi systematicky připravovat na válku, objevili se lidé kritizující přílišnou tvrdost poválečného Versailleského systému a prosazujících ústupky vůči Německu. - Jenže to, co by možná fungovalo v dobách, kdy Německo mělo demokratickou vládu, už nacisty přesvědčit nemohlo; jen se tím paradoxně posílily jejich šance na vítězství. Chcete-li totiž vést srdečná jednání s osobou, která ani neskrývá odhodlání vás podříznout, je to mírně řečeno zpozdilé. - A totéž platí i o současném Rusku, kde se režim nedokáže dlouhodobě udržet bez opakovaného vyvolávání válek v "blízkém zahraničí" a systematického napadání "prohnilého Západu". (Přičemž kdyby si Putin vůči Pekingu dovolil polovinu toho, co si běžně dovoluje vůči západním zemím, už by nejspíš dávno nebyl ruským prezidentem.)

Von der Leyenová poskytne v případě tvrdého brexitu vydatnou finanční pomoc postiženým členským zemím EU

18. 7. 2019

čas čtení 2 minuty



Ursula von der Leyenová konstatovala, že vypadnutí Británie z EU bez dohody by mělo "obrovským způsobem záporné dopady" jak pro Británii, tak pro EU, a zdůraznila, že Brusel zřejmě poskytne podstatnou hospodářskou pomoc pro postižené země, jako by bylo Irsko.

Opakovala znovu, že by EU měla Británii poskytnout po 31. říjnu další odklad, "pokud by pro to by rozumný důvod".

Von der Leyenová zdůraznila, že Evropská unie projeví solidaritu s členskými zeměmi, které budou tvrdě postiženy chaotickým brexitem.

Británie: Poslanci Dolní sněmovny "zajistili", že Boris Johnson nebude moci suspendovat britský parlament

18. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

 James Melville:

1. Boris Johnson zvedne zavináč a následuje jeho hysterický výlev o tom, že EU vnutila Británii speciální balení a musíme rychle z EU proto odejít.

2. EU reaguje: To speciální balení nemá nic společného s Bruselem, je to čistě domácí britský předpis.

3. Ten člověk bude příští týden naším premiérem.

4. Bůh nám pomoz.



Vzbouřením proti budoucímu britskému premiéru, klaunu, lháři a podvodníku Borisi Johnsonovi, bylo čtvrteční hlasování v britské Dolní sněmovně o zákonném dodatku, který má zabránit tomu, aby premiér suspendoval Dolní sněmovnu.





Dolní sněmovna se ostře staví proti vypadnutí Británie z EU bez dohody, což by bylo pro zemi ekonomickou katastrofou. Boris Johnson a jeho skupina fundamentalistických brexitérů však hrozili, že suspendují parlament, aby vyhlášení vypadnutí Británie z EU bez dohody nemohl zabránit. Je to šokující postoj, vzhledem k tomu, že podle průzkumů veřejného mínění je nyní v Británii přibližně o 10 až 14 procent Britů více pro setrvání Británie v EU než pro odchod z EU. 

"Pošlete jí zpátky!" Trumpovi stoupenci za podpory pseudoprezidenta skandují rasistická hesla

18. 7. 2019

čas čtení 4 minuty



Za četných hlasitých pobídek Donalda Trumpa skandoval primitivní americký dav na středečním shromáždění "Pošlete jí zpátky! Pošlete jí zpátky!" Týkalo se to poslankyně amerického Kongresu Ilhan Omarové, která téměř před třiceti lety přišla do USA jako dětský uprchlík.

Trump zneužil svého předvolebního shromáždění pro prezidentské volby v roce 2020 v Greenvile v Severní Karolíně k útokům na Omarovou a na tři další Demokratické poslankyně Kongresu. Charakterizoval je jako "nenávistné extremistky". Tato skupina čtyř levicových poslankyň, která si říká "Skvadra", je už celý týden terčem rasistických útoků od Donalda Trumpa. Začalo to jeho tweety minulou neděli, kdy se Trump vyjádřil na Twitteru, že tyto poslankyně, všechno nebělošky, by se měly "vrátit" do svých zemí.

Omarová z Minnesoty přišla do USA v osmi letech jako dětský uprchlík ze Somálska, Ocasio-Cortez, Pressley a Tlaib se narodily v USA.

David Aaronovitch, The Times: Manželka se mě právě zeptala, kde se ta Trumpova nejnovější nechvalně proslulá demonstrace konala. Řekl jsem, že si nejsem jist, asi v  Norimberku.




Tříletá holčička musela rozhodnout, kterého rodiče se vzdát

18. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

James Felton: Zatracení  Republikáni. Jestliže hájíte režim, který nutí tříleté děti, aby se rozhodly, který z jejich rodičů má být deportován, možná trochu uvažujte, zda skutečně stojíte na správné straně historie?

V americkém vazebním středisku pro imigranty v městě El Paso v Texasu sdělil americký imigrační úředník rodině z Hondurasu, že jeden rodič tří dětí bude poslán zpět do Mexika a druhému rodiči s třemi dětmi bude dovoleno vstoupit na půdu USA. Imigrační úředník se obrátil na nejmladší dceru, tříletou Sofii, a požádal ji, aby rozhodla, který rodič může zůstat.

"Imigrační úředník ji požádal, zda chce jít s tatínkem nebo s maminkou," řekla její matka Táňa. "A holčička, protože má silnější vazbu na mě, řekla: 'S maminkou.' Ale když začali odvádět mého manžela, rozplakala se. Imigrační úředník řekl: 'Ale vždyť jsi rozhodla, že chceš jít s maminkou.'"

Debata o chamtivosti

18. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Současná debata týkající se státem garantované zdravotní péče skutečně nemá se zdravotní péčí vůbec nic společného.

Má co do činění s chamtivostí.

Zdravotnický průmysl chce v chodu udržovat systém, který mu vydělává miliardy dolarů ročně, a podplácet politiky, kteří tento systém chrání, poznamenává na Twitteru senátor a uchazeč o křeslo v Oválné pracovně Bernie Sanders.


Evropská unie bude každoročně kontrolovat, zda členské země dodržují zákony

18. 7. 2019

čas čtení 3 minuty



Členské země Evropské unie budou každoročně prověřovány, zda respektují zákonnost. Brusel se tak pokusí vládám zabránit vyhazovat nezávislé soudce a nahradit je u soudů svými poslušnými stoupenci.

Aby se zabránilo likvidaci demokracie v členských zemích EU, všechny členské země EU budou každoročně od nynějška podrobovány prověrce, zda dodržují zákony. Oznámila to Evropská komise ve středu, den po zvolení své prezidentky Ursuly von der Leyen. Von der Leyenová se tak snaží umlčet kritiku, že bude otrokem nacionalistických vlád v Polsku a v Maďarsku, vzhledem k tomu, že byla zvolena jen minimální většinou a že její kandidaturu volebně podpořily právě i nacionalistické vlády v Polsku a v Maďarsku.

Dnešní odpor mládeže proti Babišovi a Zemanovi je nejslabší a nejméně připravený v dějinách

18. 7. 2019 / Marek Beneš

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Karla Dolejšího "Nadějné vyhlídky po Česku. Souboj generací?"

V roce 1976 francouzský sociolog Emmanuel Todd šokoval předpovědí rozpadu SSSR na základě demografických dat.

Pamatujte, demografie je všechno.

Je třeba si řici na rovinu, všechny ty protesty proti AB a MZ jsou generačním protestem. Mluvil jsem s některými aktivisty a potvrdili mi to. Ten narativ je zástěrka. Odpor mladých se po 30 letech od revoluce dal čekat, každá generace toto provede. Hlásí se ke slovu. Ale tento odpor mládeže je nejslabší a nejméně připravený v dějinách. Je třeba si uvědomit jeden paradox. Společnosti nevládnou staří, ale padesátníci. Ti, které revoluce roku 1989 vynesla k moci. Znám je, je to moje generace. A tito vládnoucí padesátníci jsou v poměrně dobré kondici a jsou schopni ještě 15 let řídit zemi a potom do funkcí posadit své děti.

O mlácení dětí za to, že berou vážně vědu

18. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Hrajeme si na to, jak potřebujeme vědu, inovace. Co to vlastně znamená, kdyby to nebyly jen kecy? Především brát vážně to, co přední vědci říkají, na čem se shodují. Je pravda, že to, na čem se vědci shodují, může být dalším vývojem vědy zpochybněno, ale právě vývojem vědy, nikoli mudrováním laiků. Nelze nahradit vědu našimi pocity, zájmy, intuicemi. Je třeba naopak se do toho výzkumu zapojit, pochopit ty důvody vědeckého konsensu a případně je vědecky napadnout a konsensus změnit. Tím, že dáte někomu přes držku, toho ovšem nedosáhnete. To je metoda nejhorších excesů neslavně proslulé inkvizice.

Proč „skvadra“ mladých kongresmanek reprezentuje více Američanů než Donald Trump

18. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump zcela záměrně útočí na čtyři mladé kongresmanky, které v Kongresu prosazují progresivní politiku, kupříkladu Nový zelený úděl. Trump naznačil, že tyto političky nejsou pravými Američankami, a vzkázal jim, aby se vrátily, odkud přišly.

Zdá se, že americký prezident například neví, že Portoriko, odkud pochází kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortézová, je území patřící Spojeným státům. Tři ze čtyř Trumpem napadených kongresmanek se narodily v USA. Donald Trump sází na nativistickou a rasistickou kartu - což je běžná praxe plutokratů - aby se tak vyhnul třídnímu hodnocení, konstatuje Juan Cole.

Alexandria Ocasio-Cortézová odsoudila špatné zacházení s migranty

18. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortézová přednesla silné svědectví o špatném zacházení s migranty na americko-mexické hranici: „Když mi všechny tyto ženy sdělily, že byly uvrženy do cel, kde byla nefunkční umyvadla… a že jim bylo řečeno, aby pily vodu z toaletní mísy, tak jsem jim uvěřila. Prostě jsem těm ženám věřila.“


Trumpova vláda oznámila radikální plán na omezení migrace

18. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Trumpova administrativa oznámila, že hodlá zamezit vstupu téměř všech migrantů ze Střední Ameriky na americkou půdu. Toto kontroverzní opatření kritizovali právničtí experti, podle jejichž mínění porušuje jak domácí, tak zahraniční zákony. Americký svaz pro občanské svobody (ACLU) už slíbil, že bude vládu za tento krok žalovat.

Migranti ze Střední Ameriky by podle tohoto opatření neměli nárok na azyl v případě, že nepožádají o ochranu v jiné zemi, jíž projdou na cestě do Spojených států. To se týká i dětí, jež cestují bez rodičovského doprovodu.

Pokud zákon projde, migrantům z Hondurasu, Salvadoru a Guatemaly bude prakticky znemožněno získat povolení ke vstupu na americkou půdu. Trumpův Bílý dům s tímto plánem veřejnost obeznámil, aniž by předtím získal souhlas guatemalské a mexické vlády. 

ZDROJ v angličtině

Zeman si Babiše vodí na provázku aneb Zákusek k diskusi

18. 7. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Hlavní páka Zemana na Babiše je, že mu dá prezidentskou milost, zastaví stíhání a podobně.

Myslím, že to argumentačně neobstojí:

a) Už nyní je vidět, jak Babiš všemi prostředky odsouvá a blokuje proces. Rath se bude červenat, jaký byl amatér: pravomocného rozsudku se dočkáme mnoho let poté, kdy Zeman přestane být prezidentem.

29797

"Práce načerno"

18. 7. 2019 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Líbí se mi, ironicky řečeno, jak bere český mafiánský kapitalismus (za.raný český kapitalismus) za normu, že je možné pracovat načerno, když je někdo v exekuci a vesele se o tom píše v novinách a odborně diskutuje jako o běžném provozu. Přitom v první řadě má stát začít plošně kontrolovat všechna pracoviště, elektronizovat kontrolu pracovních úvazků a ostře kriminalizovat nelegální práci a zejména zaměstnavatele na takové práci parazitující.

30456

Nastane brzy čas na klimatickou emigraci?

18. 7. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je velmi frustrující sledovat, jak trestuhodně tuzemští politikové a novinářští dinosauři přistupují ke klimatickým změnám, jež pomalu, ale jistě začínají deformovat tvář české krajiny. Vedro a sucho vyvolané globálním oteplováním urychluje decimaci našich lesů či spíše jednotvárných smrkových monokultur a dlouhodobé stupidní zásahy do krajiny přispívají k nehostinnému suchu. Pravda, ani světoví lídři si v tomto ohledu nevedou o moc lépe, a proto vyvstává otázka, co si s tím počít – nebo kam se vrtnout, naplní-li se chmurné prognózy klimatologů.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21151