Co kdyby USA v boji s Íránem přišly o letadlovou loď?

19. 7. 2019

čas čtení 3 minuty
Americké válečné námořnictvo nemá dost lodí a letadel, aby splnilo rostoucí poptávku po své globální misi, píše John Bird.


Nedávné útoky na ropné tankery v Ománském zálivu posílily potřebu obnovy dobře viditelného námořního deterentu na Blízkém východě. Vloni se po osm měsíců v regionu nenacházela žádná útočná skupina s letadlovou lodí, což představuje nejdelší absenci v celém tomto století. Když USA potřebují robustnější postavení vůči Íránu a jsou konfrontovány s obnovenými výzvami v Asii a Evropě, je důležité podniknout některá bezprostřední opatření kombinovaná s dlouhodobým úsilím.

Požadavek udržovat na Blízkém východě letadlovou loď představuje kritickou část širší národněbezpečnostní strategie, v níž americké globální bezpečnostní zájmy vyžadují přítomnost v celém světě. Nicméně požadavek na přítomnost válečného námořnictva zůstává stejně vysoká jako za studené války, vyžaduje přítomnost plavidel zdánlivě všude naráz. Jenže dnešní flota má méně než polovinu prostředků než její předchůdkyně před 30 lety.

Během působení Obamovy administrativy "vytvoření nové vojenské rovnováhy" mělo umožnit Pentagonu, aby se soustředil na Asii a Evropu, zatímco nad Blízkým východem si umyl ruce. Ve skutečnosti jsme nikdy efektivně nerebalancovali síly v indopacifické oblasti a situace nás přinutila zůstat hluboce angažováni na Blízkém východě. Nyní, s rostoucí hrozbou z Íránu, by bylo nesprávné region náhle opustit, i když čelíme obnoveným výzvám v Pacifiku, Atlantiku a ve Středomoří.

Íránská hrozba v regionu dál roste, jak ukázaly nedávné útoky na tankery. Spoléhání Íránu na násilné sektářství pomáhá rozněcovat sunnitský extrémismus. Také to klade íránské proxies na hranice klíčových amerických spojenců. Od příštího roku může Teherán začít modernizovat svůj konvenční a raketový arzenál, protože vyprší zbraňové embargo OSN. Hrozí také obnovit úsilí o výrobu jaderné zbraně.

Trumpova administrativa usiluje o robustní sankce, ale jen ty zřejmě nedokážou zabránit íránské agresi a obnovit důvěru regionálních spojenců.

Důvěryhodná schopnost předsunutého nasazení, jako je úderné uskupení s letadlovou lodí, poskytuje americkým politikům reálné možnosti. Zpravodajské informace z minulého měsíce, podle nichž byl Írán připraven zaútočit na americké zájmy na Blízkém východě, ukazují, jak může absence takových sil Írán podpořit. V reakci na tyto zprávy byla do regionu ihned vyslána letadlová loď Abraham Lincoln. Účinné odstrašení Íránu bude vyžadovat trvalou, viditelnou a věrohodnou vojenskou kapacitu.

Nejdůležitější je, že systémové chyby v obranných výdajích a připravenosti podkopávají odstrašování a zvyšují riziko vojenského konfliktu, jak to vloni zdůraznila zpráva nadstranické Komise pro národně bezpečnostní strategii.

Námořnictvu prostě chybí dostatek lodí a letounů ke splnění rostoucích požadavků. Minimálně je třeba 12 letadlových lodí, přičemž v každém okamžiku by 3 měly plnit úkoly předsunutého nasazení. Rozhodnutí zakoupit 2 lodi je dobrý začátek, stejně jako zrušení pochybného rozpočtového návrhu vyřadit USS Harry S. Truman o dvě dekády dříve.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8113

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2019