EK zahájí proti Polsku proceduru ohledně porušování principů právního státu

19. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Evropská komise zahájí druhé stádium hodnocení stavu porušování právního státu v Polsku. Předmětem sporu jsou disciplinační procedury v polské justici.


Komise má následovat dubnové rozhodnutí ohledně nového disciplinárního systému pro soudce v Polsku. Komise tvrdí, že tento systém podkopává nezávislost a nestrannost soudců, protože nová Disciplinární komora Nejvyššího soudu je personálně obsazena podle rozhodnutí Národní justiční rady (KRS) volené parlamentem.

Polský vicepremiér Jacek Sasin v reakci prohlásil, že je překvapující, pokud se odcházející komise případem zabývá. Dokončení případu bude moci provést teprve nová komise, která nastoupí do úřadu k 1. listopadu.

Sasin řekl, že doufá, že jednání mezi polským premiérem Mateuszem Moravieckim a předsedkyní komise Ursulou von der Leyenovou zajistí "pokles teploty" kolem tohoto sporu. Nicméně nová komise může na podzim kauzu posunout dále žalobou u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku, pokud polské odpovědi v druhé etapě procedury nebudou shledány dostatečnými.

Ursula von der Leyenová byla v úterý zvolena předsedkyní Evropské komise a její pětileté funkční období začne 1. listopadu. Polští poslanci vládní strany i opozice podpořili její nominaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5841

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2019