Zeman si Babiše vodí na provázku aneb Zákusek k diskusi

18. 7. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Hlavní páka Zemana na Babiše je, že mu dá prezidentskou milost, zastaví stíhání a podobně.

Myslím, že to argumentačně neobstojí:

a) Už nyní je vidět, jak Babiš všemi prostředky odsouvá a blokuje proces. Rath se bude červenat, jaký byl amatér: pravomocného rozsudku se dočkáme mnoho let poté, kdy Zeman přestane být prezidentem.

b) Zeman do toho samozřejmě může vstoupit dřív (po obžalobě), ale proč by to dělal? Na dané slovo mezi grázly spoléhat nelze; ostatně jen idiot nemění svoje dané slovo, že.

c) Na Babiše se valí další kauzy. Jsou tu nyní zveřejněné daňové úniky (ztrátová firma s daňovým štítem na sebe "nechá fakturovat" fiktivní náklady - typu metrový banner pro Penam ve výběhu surikat za pět miliónu ročně - tohle už dnes berňáky bez milosti dodaňují a pokutují, s nikým se nemazlí), audit EU, pořád visí v luftě korunové dluhopisy atd. Myslím, že se objeví další věci. Jedna amnestie nic nevyřeší.

d) Zemanovi by amnestování Babiše velice ublížilo v popularitě. Zeman má 50% rating, Babiš 25%. Zeman verbálně odvozuje svoji moc právě od svého approval ratingu: lidé si mně zvolili, lidé za mnou stojí. Zeman sice samozřejmě ztratil všechny zábrany, ale ty ztratil už před dvaceti lety. Co neztratil, jsou politické instinkty. On moc dobře ví, v čem je jeho síla.

e) Bereme za dané, že po ukončení mandátu Zeman zmizí z politiky, ale to neznáte Jezevce. Bude především hledat "svého Medveděva", a pokud váhu svého ratingu posune správným směrem a bude usilovně dva roky vařit, že "Jarda Soukup je správný, férový chlap a pravý vlastenec, srdcař, co se nedá", a udělá na tom spanilou tour, tak nevím nevím. Ruskou linku je potřeba zachovávat, a neobětovávat ji kvůli „jakomusi“ slovenskému magorovi. Omlouvám se bratrům za řekou.

f) Úplně podstatné, shrnuji to znova, je to, že omilostněním Babiše Zeman nic nezíská a jen ztratí. Udělení milosti totiž bude JEHO SLABOST, ne síla. Zeman nezná takovéto jednání, není vůbec v jeho rejstříku.

A nyní v čem je ta skutečná páka Zemana na Babiše (už jsem to zmiňoval, tak ještě jednou)? To, že Zeman v podstatě úkoluje komunisty, se ví. Oni a jenom oni mu vděčí za to, že i když ve volbách propadli, jsou u moci. Tohle je ten jazýček na vahách. A chtějí víc! Pokud ho Zeman posune (a získá ještě pár socanů, což není problém a nejspíš taky okamurovce, což taky nebude tak těžký deal), tak v momentě jak tohle bude mít v hrsti, dojde k vyslovení nedůvěry a Babiš padne.

Zeman si najmenuje svoji Prozatímní vládu, která sice nezíská důvěru, ale to není podstatné: podstatné je, že Babiš přijde o veškerou politickou vládní moc. Přijde o VŠECHNA ministerstva a premiérské křeslo, přijde o desítky svých pracně dosazených lidí na silové pozice. Přijde o všechno, co si několik let vydupával. Už nebude "šéf", už nebude řídit a komandovat. A začnou se dít věci. Nic není pro Babiše horšího, než když přijde o exekutivní vládu nad touto zemí. Udělá cokoli, aby tohle nenastalo, a cokoli znamená cokoli.

Tohle a především tohle je věc, kvůli které si dnes Zeman Babiše vodí na provázku.

 

0
Vytisknout
8455

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2019