Pokus o puč: Trumpisté vnikli do Kongresu, přerušili debatu o volbách. Trumpův viceprezident Mike Pence povolal Národní gardu

6. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

Žena, kterou postřelila na Kapitolu policie,  zemřela.

Washington vyhlásil zákaz vycházení od 18 hodin do 6 ráno. O půlnoci středoevropského času ve Washingtonu minula 18. hodina. "Kdo tady bude po 18. hodině, bude zatčen," suše oznámila policie.



Trump sdělil svým stoupencům, kteří zaútočili na Kapitol, "We love you", Biden odsoudil obklíčení Kapitolu.

Poté, co se proti Trumpově snaze odmítnout volební výsledky dnes postavil i jeho viceprezident Mike Pence, uspořádali exprezidentovi spolupracovníci a příznivci demonstraci před Kongresem. Trump na tomto shromáždění osobně vystoupil a vyzval přítomné, aby se postavili na odpor procesu předání moci: "Musíte ukázat sílu", řekl. Akce proti společnému zasedání obou parlamentních komor poté přerostla v násilí, demonstranti přes odpor policistů rozbili vstupní dveře Kapitolu a podle některých zpráv od osob v jednacím sále dokonce údajně střílejí směrem do budovy.

Prozatímní ministr obrany Christopher Miller uvedl v prohlášení, že jednal o aktivaci Národní gardy s Mikem Pencem, nikoliv s Donaldem Trumpem. Miller jednal také s Nancy Pelosiovou, McConnelem, Schumerem a Hoyerem. Napsal: "Plně jsme aktivovali Národní gardu ve Washingtonu na pomoc místní a federální policii. Budou pokojně řešit situaci. Jsme připraveni poskytnout další podporu, jak to bude nutné a vhodné, jak o to budou žádat místní úřady.

Budou následovat vysoká úmrtí

6. 1. 2021

čas čtení 2 minuty



Před Vánocemi vydaly Britské listy soubor informativních článků o koronavirové pandemii, o vážné pokračující hrozbě české společnosti, o tom, jak fungují vakcíny a na jakém principu jsou založeny, rozhovory s odborníky na pandemii, atd.


Články varovaly, že vážným nebezpečím přes svátky jsou rodinná setkání - v jejich důsledku se po Novém roce drasticky zvýší počet nakažených a od poloviny ledna 2021 se drasticky zvýší i počet mrtvých.

Ve veřejném zájmu umístil Jan Čulík tento soubor článků před Vánocemi jako reklamu na Facebooku a zaplatil za ni z vlastní kapsy - protože v rozpočtu Britských listů na to nemáme peníze - 10 000 Kč.

Články mj. argumentovaly, že je životně důležité se o Vánocích, o Silvestru a o Novém roce nesetkávat s příbuznými.

Reakce na soubor článků pod touto Facebookovou reklamou byly:

Co je to za sprostotu? Proč bychom se o Vánocích neměli stýkat?

Co si to dovolujete psát Neusmrťte babičku!!??

Já žádné své prarodiče v žádném případě o Vánocich nenechám o samotě!

Co to tady píšete za drzosti? Že když se už musíme s prarodiči o Vánocích setkávat, že máme aspoň pravidelně jednou za hodinu místnost větrat? V žádném případě takovou blbost dělat nebudu, nezpůsobím babičce tím zápal plic!

Atd.

6. ledna 2021 zaznamenává Česká republika globálně rekordních 17 278 denních nákaz. Rekordní počty úmrtí budou následovat do čtrnácti dnů.

Jedinou záchranou je rychlé očkování celého českého obyvatelstva. Jenže velká část Čechů zřejmě raději zemře na koronavirus, než aby se nechala očkovat, protože věří lžím na sociálních sítích, že vakcíny jsou "nebezpečné". A je velkou otázkou, zda se českým politikům podaří rychlou a masovou očkovací kampaň vůbec zorganizovat. Jak konstatoval matematik René Levinský, muselo by se očkovat půl milionu lidí týdně...

 16340

Průběžné zpravodajství:

ČR je nejintenzivněji nakaženou zemí na celém světě

6. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Server Our World in Data zaznamenává, rekordní nárůst nákaz v ČR dne 5.1.2020: 1206.56 na milion obyvatel. Česká republika registrovala 17 278 nákaz za posledních 24 hodin, je to nejvyšší denní rekord a zřejmě nejvyšší nárůst nákaz na obyvatele kdekoliv na světě, píše ve středu deník Guardian. Poukazuje na to, že přestože na jaře ČR epidemii výborně zvládla, zatímco jí byl postižen západ Evropy, nyní se stává nejpostiženější zemí světa. I v pondělí s 12 901 nákazami měla ČR vyšší počet nákaz než Británie a Spojené státy. Guardian k tomu cituje čtenáře, který se rozhodl zůstat v anonymitě: "Dnešní počet případů je zase rekord - daleko horší per capita než v Británii. Zjevně nejhorší počty per capita na celém světě i za minulý týden. Vláda přesto změnila svůj systém hodnocení nákazy. Ode dneška už nebude při rozhodování o přijímání opatření brán v úvahu poměr pozitivnéch testů - zřejmě proto, že skoro dosahuje 40 procent."


- MZČR registruje  celkem 776 967 nákaz. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za úterý 5.1. přibylo 17 278 denních infekcí, je to světový rekord. Zemřelo 12 436 osob, je to denní nárůst o 179 mrtvých! v nemocnicích je 7001 lidí. Je to denní nárůst o 321 osob.  Jsou to otřesná čísla. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Británie zaznamenala ve středu 1041 denních mrtvých a dalších 62 322 nákaz.

- V Peru a v Bolívii jsou po vánočních a novoročních svátcích zcela zahlceny nemocnice.

- Evropská unie musí distribuovat protikoronavirovou vakcínu i do sousedních zemí na Balkánu a na Ukrajinu, konstatovalo 13 ministrů zahraničí členských zemí EU ve společném dopise výkonné radě EU. Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Švédsko konstatovaly, že EU by nebyla v bezpečí před covidem, dokud se nezotaví z pandemie i sousední země.

- Evropský úřad pro regulaci léčiv schválil vakcínu firmy Moderna.

- Dánsko zakázalo obyvatelům Jihoafrické republiky vstup do země z obav, že tam rozšíří nákazu nového jihoafrického kmenu koronaviru.

- V Británii prý dojde od příštího týdne "k velkému nárůstu" distribuce vakcín, slíbil ministr pro vakcíny Nadhim Zahawi.

Rozhovor Britských listů 351. Koronavirus: Jestli se ČR nezbaví dezinformací, dojde ke katastrofě

3. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík srovnávají postoje ke koronavirové epidemii a k protikoronavirovému očkování, stejně jako míru lží a dezinformací, které ovlivňují chování společnosti, v České republice, v Británii a na Západě obecně. Pokud se Česku nepodaří zlikvidovat obrovský vliv dezinformací, které vedou velký počet českých občanů k odmítání očkování, dojde ke katastrofě, protože nový kmen koronaviru se šíří astronomicky a nemocnice se plní těžce nemocnými, i mladými, obrovskou měrou. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. ledna 2021.

Výzva: Ať pan rektor nediskredituje Karlovu univerzitu nesmysly!

6. 1. 2021 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty

Níže uvedenou výzvu poslal Václav Hořejší všem členům Akademického senátu Univerzity Karlovy, prorektorům i rektorovi, jehož se to týká. "Nevím, jakou to bude mít odezvu," dodává autor.

Vážení kolegové, působím na Univerzitě Karlově jako přednášející již 35 let – sice jen jako externista, ale je to moje Alma mater a záleží mi na její pověsti.

Jsem znepokojen opakovaným veřejným vystupováním rektora UK ve věci pandemie covid-19, kde se hlásí ke zdiskreditovaným a nevědeckým přístupům, a přispívá tak k matení veřejnosti v současné složité situaci.

 16342

Bláboly o stádní imunitě jsou opravdu nebezpečné

6. 1. 2021

čas čtení 3 minuty


Profesor Hořejší také upozorňuje, že už vědci varovně píší o tom, že mutace viru získávají potenciálně odolnost vůči očkováním získané imunitě ZDE


"Příchod druhé vlny a uvědomění, s jak obrovskými problémy se budeme muset v budoucnosti potýkat, vedly k obnovenému zájmu o tzv. o přístup tzv. stádní imunity, v jehož rámci se doporučuje dovolit velké množství volné epidemie v málo rizikovém obyvatelstvu při ochraně zranitelných. Zastánci tohoto přístupu argumentují, že to by vedlo k získání imunity obyvatelstva v nízkorizikové populaci a ta by nakonec ochránila i zranitelné osoby.

Je to nebezpečný omyl, který vědecké důkazy nepodporují.

Vasil Babiš získává zlatou

6. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Českým hokejistům do dvaceti let se letošní mistrovství světa tak úplně nevydařilo. To premiér Babiš si počíná podstatně úspěšněji: Minulý týden se svým týmem řídil stát jako firmu natolik prvotřídně, že získal zlatou medaili za největší světový přírůstek COVIDových pacientů na 100 000 obyvatel. Podle imunologa Zdeňka Hela v ČR dochází k nepřiznanému promořování populace, při němž ve skutečnosti již zemřelo na 18 000 lidí - a další tři měsíce budou co do úmrtnosti nesmírně tragické.

Andrej Babiš se nechce (a nemůže) stát zachráncem Česka

6. 1. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty


Český premiér je ochoten riskovat svou politickou kariéru, aby se nemusel postavit dezinformační lobby

Chtělo by se říct, že přišla hvězdná chvíle Andreje Babiše, který má jedinečnou příležitost přestavět svou image a svého hnutí ANO z protikorupčního hnutí (která už mu politickou hegemonii zřejmě nezajistí) v image spasitele země topící se v koronavirové nákaze.

Po všech svých skandálech, nemluvě o výrobě nového kmotra kmotrů současné české politiky v osobě Jaroslava Faltýnka, je dnes otázkou, jak moc může Babišovo hnutí stále pomýšlet na vítězství v podzimních volbách.


Superšiřitelé lživých poplašných zpráv o vakcínách dále fungují na Facebooku a na Instagramu

6. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Konspirační teoretikové a dezinformace o protikoronavirových vakcínách se stále ještě intenzivně šíří na Facebooku a na Instagramu více než měsíc poté, co Facebook přislíbil, že je bude odstraňovat.

Pod tlakem, aby odstranil lavinu lží o vakcínách přislíbil Facebook dne 3. prosince, že odstraní prokazatelné lži o údajné nebezpečnosti protikoronavirových vakcín, které jsou nyní distribuovány po celém světě.

"Strategická chyba". Ať EU novou dohodu s Čínou zruší

6. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


Po zatčení desítek hongkongských prodemokratických aktivistů naléhají  politikové, aby Evropská unie odstoupila od své nové dohody s Čínou

Chris Patten, poslední britský guvernér Hongkongu, varoval, že je ohroženo právo EU být považována za seriozní světovou mocnost

Zatčení 53 hongkongských politiků za "podvracení státu" prostě jen tím, že chtěli kandidovat ve volbách, vedlo posledního britského guvernéra Hongkongu Chrise Pattena k varování Evropské unie, že by přišla o právo být považována za seriozní globální ekonomickou a politickou mocnost, kdyby dohodu s Čínou podepsala.

 16339

Financial Times: Po brexitu od 1.1. uprchl z Londýna do EU obchod s akciemi v hodnotě 6 miliard euro

6. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Finanční podniky v Londýně, zaměřující se na obchody s akciemi v euro, včetně firem Cboe Europe, Turquoise a Aquis Exchange, se přesunuly do svých nových evropských entit, založených koncem loňského roku pro situaci po brexitu. Objem obchodu, který uprchl z Británie, se rovná šestině veškerého objemu všech transakcí na evropských burzách. Londýnská City přišla o své obchodování s Evropskou unií, píše list Financial Times.

Například firma Cboe Europe informovala, že 90 procent jejích finančních transakcí se nyní provádí v Amsterdamu. Firma Aquis uvedla, že "téměř všechno" obchodování v eurech se přes jedinou noc přesunulo do Paříže. Firma Turquoise také přesunula většinu svého obchodování s akciemi do Amsterdamu.

Po mnoho desetiletí bylo obchodování s akciemi v Londýně v samém ohnisku mezinárodního finančního obchodování. Až třicet  procent veškerých akcií kupovaných a prodávaných v Evropě procházelo londýnskou City. Avšak Johnsonova dohoda s Evropskou unií se nezabývá sektorem finančnictví ani sektorem služeb.

Regulační orgány Evropské unie zdůraznily, že Evropská unie a Velká Británie jsou nyní dvě odlišné jurisdikce. Proto odebraly registraci šesti credit ratingovým agenturám, které mají sídlo v Londýně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 350. Koronavirus: Je to celé komplot!

1. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Na Nový rok 2021 se redaktoři a autoři Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous ohlížejí na právě minulý rok a usuzují, co se v nynější krizi stane v následujících měsících. Je zapotřebí solidarity a sociální soudržnosti. Závisí na společenských elitách, zda se dokáží dát dohromady, spojit se a sdělovat přesvědčivě a jednotně veřejnosti, co je v této chvíli nutno dělat. Bez dodržování karantény a zásadních protikoronavirových opatření a bez rychlého a systematického protikoronavirového očkování zemře mnoho lidí. Pryč s dezinformačními nesmysly! Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. ledna 2021.

Má Evropská unie skutečný parlament?

6. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Aby Německo zajistilo postavení svých automobilek a dalšího byznysu v Číně, v samotném závěru loňského roku v rámci svého předsednictví EU uzavřelo nový obchodní pakt s Pekingem. V zásadě jej lze označit za cynický a současně nerovný kšeft, v jehož rámci se EU definitivně naplno otevírá čínským investicím, zatímco protistrana uvolní jen několik starostlivě vybraných sektorů, na nichž speciálně Berlínu záleží. Kromě toho na sebe Čína vzala několik směšných, čistě verbálních závazků ohledně lidských práv, o nichž ani největší naivové nemohou doopravdy předpokládat, že by něco praktického znamenaly.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Trump "může před Bidenovou inaugurací odletět do Skotska"

6. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová varovala Donalda Trumpa, že návštěva Skotska by byla porušením pravidel na ochranu veřejného zdraví. Předtím se vyskytly zprávy, že prezident možná plánuje odletět z USA před tím, než dojde k inauguraci jeho nástupce Joea Bidena, upozorňuje Josie Ensorová.

Putinismus neobsahuje možnost návratu k právnímu státu

6. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Mnozí obviňují Vladimira Putina, že vytvořil fašistický stát, ale ve skutečnosti dělá ještě cosi horšího. Obnovuje v modernizované verzi sebeudržující se režim založený na arbitrární a neomezené moci pánů a z velké části dobrovolné podpoře filištínských mas, tvrdí Vladimir Pastuchov.

Babišovy bludy o Evropské unii

5. 1. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta


Babiš šíří další bludy o EU, píše Bohumil Kartous.  Tvrdí, že za nedostatek vakcín může EU a říká, že schvalovací proces v Británii byl rychlejší, protože EU opustili. Což je samozřejmě blbost. Do konce prosince se Británie řídila legislativou EU, tedy i pravidly Evropské lékové agentury. A ta všem členům EU umožňuje mimořádně schválit léčivo/vakcínu dřív než agentura samotná, na celoevropské úrovni. Je tedy jen chybou a rozhodnutím Česka, že jsme čekali na EMA. Ale proč si nekopnput do EU, že. Je přeci jedno, že bez společné objednávky vakcín bychom na ně v téhle zemi čekali ještě pět let.

Pozn. JČ: Novinky naprosto selhávají, protože když politik tvrdí lži, novinář, který o nich informuje (musí rozhodnout, zda ty lži vůbec šířit!) je v článku přece musí uvést na pravou míru! Tento komentář Bohumila Kartouse měl být součástí článku na Novinkách. Proč nebyl?

Rozhovor Britských listů 349. Pandemie. Znamená to, že Babiš a Zeman končí?

30. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta



Koronavirová pandemie je pro Českou republiku zásadní zatěžkávací zkouškou. Vyjevila, že státní služba a vládní instituce jsou chabé, nefunkční a nepevné a jejich neefektivní, chaotická reakce vede společnost do katastrofy.  Ohrožuje životy starších lidí.  Urychluje pandemie odchod posledních postkomunistických veteránů Babiše a Zemana? O poněkud dramatickém vývoji v České republice od letošního jara se na sklonku roku zamýšlí Jan Čulík v rozhovoru s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 30. prosince 2020.

Dlouhý covid: Mnoho pacientů není schopno plně se vrátit do práce ani půl roku po nákaze

5. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Respondenti na globální průzkum identifikovali po infekci 205 příznaků postihnjících 10 systémů tělesných orgánů

Informace MZČR o "vyléčených" pacientech na covid jsou zavádějící

Mnoho lidí trpící tzv. "dlouhým covidem" stále není schopno plně pracovat ještě půl roku po nákaze, zjistil rozsáhlý globální průzkum.

i když se covid-19 původně považoval za chorobu dýchacího systému a většina lidí se z ní měla zotavit do dvou až tří týdnů, jak pandemie pokračovala, stále větší počty lidí informují o tom, že trpí příznaky po dobu mnoha měsíců.

 16334

Proč je vážný problém, že ČR má nejhorší míru nákaz na světě

5. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

Za poslední týden měla Česká republika globálně nejvyšší počet nákaz na milion obyvatel.

Proč je to opravdu vážný problém? Volné šíření koronaviru společností dává viru možnost zmutovat, vytvářet své nové kmeny, pro něž mohou být nově vyrobené vakcíny zcela neúčinné. Indolence vlád se těžce vymstí. Je zapotřebí přísně dodržovat karanténní opatření a co nejrychleji očkovat obyvatelstvo. Ministerstvo zdravotnictví ČR neodpovědělo na dotaz Britských listů, kolik lidí bylo v ČR dosud očkováno.

ČR musí očkovat nejméně půl milionu lidí týdně.  Důležitý materiál níže. (JČ)

Mezitím v Absurdistánu 157:

"Polákům bude dovoleno slavit Silvestra." Nebo taky ne

5. 1. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Takže jsme v novém roce. Začal 1873. dnem vlády strany Právo a spravedlnost v Polsku. Během posledních dní dělala polská vláda všechno, co je v jejích silách, abychom nezapomněli, že kromě jiných morů byl rok 2020 rokem, kdy byl zcela zlikvidován polský právní systém. Od nepřátelských převzetí nejdůležitějších právních institucí, přes perzekuci nezávislých soudců a  ruční "zpracovávání" žalob tak, aby se zajistilo, že nikdo ze strany Právo a spravedlnost nebude nikdy stíhán, až po proměnu policie v svého druhu jemnější verzi běloruské pořádkové policie OMOH.

Rozhovor Britských listů 348. České Vánoce ve stínu lichvy, exekucí a bezdomovectví

25. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta



Vánoce byly původně kolektivní událostí, při nichž se činilo dobro bližním. Zdegenerovaly v moderní době konzumerismem a uzavřením rodin do soukromí, mimo veřejný prostor. Můžeme bez pocitu viny užívat si Vánoc v zemi, kde deset procent obyvatelstva trpí lichvou a exekucemi? Nad posunutím významu Vánoc se v rozhovoru s Janem Čulíkem zamýšlí sakristán  Českobratrské církve evangelické Zdeněk Bárta. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. prosince 2020.

Rozhovor Britských listů 347. Vánoce jsou o povýšení slabých, chudých a bezmocných

22. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta



K čemu jsou Vánoce? Co samota? Co rodinné vztahy? Co má s významem Vánoc společného Jaroslav Dietl? Jak se k Vánocům stavějí Češi? To jsou některé otázky, které v dnešním vánočním rozhovoru Britských listů řeší Jan Čulík s historikem a teologem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 23. prosince 2020.

Perzekuce Juliana Assangeho je flagrantním pošlapáním svobody projevu

5. 1. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je vskutku kuriózní, leč příznačné, kolik pozornosti tradiční sdělovací prostředky věnují pronásledování ruských či čínských novinářů, aby zároveň efektivně mlžily okolo perzekuce zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho. Avšak v tomto případě, na rozdíl od oprese ruských a čínských žurnalistů, mohou klasická média něčeho hmatatelného dosáhnout. Jenže Julian Assange, jehož osobnost je obestřena nejedním mýtem, je patrně příliš velkým soustem i pro domněle bohabojné zastánce svobody projevu.

Jak vlastně hodnotit beletrii

5. 1. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Ještě bych chtěl podotknout pár slov k hodnocení beletrie obecně. V prvé řadě neexistuje nic jako jednotný metr nebo objektivní kritéria. Někdo bude klást důraz na analýzu textu jako jazykového projevu, někdo na nové umělecké metody, někdo na něco docela jiného (mně osobně přijde velmi inspirativní pozdní Eliot). Jisté se mi zdá jen jedno: opravdu dobrých děl nemůže být mnoho.

Britský soud odmítl americkou žádost o vydání Juliana Assange, hrozí mu sebevražda

5. 1. 2021

čas čtení 9 minut



Toto se zdá být velmi férová, podrobná informace, kterou otiskl Washington Post: (JČ)


Britská soudkyně v pondělí rozhodla, že zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange nebude vydán do USA, aby tam čelil žalobě, že porušil Zákon o špionáži, protože mu hrozí extremní riziko sebevraždy a v americkém vězení by nebyl dostatečně ochraňován, aby si něco neudělal.

Assange, který je vězněn v londýnském vězení Belmarsh od té doby, co před dvěma lety Ekvádor zrušil jeho politický azyl - byl obžalován z 18 federálních trestných činů, včetně spiknutí získat a zveřejnit utajované diplomatické depeše a citlivé vojenské zprávy z válek v Iráku a v Afghánistánu.

Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti konstatoval, že se americká vláda proti rozhodnutí soudkyně odvolá. Prokurátoři chtějí, aby byl Assange dopraven do Severní Virginie, kde by měl být souzen. To by mohlo vést k doživotnímu vězeňskému trestu ve věznici maximálních bezpečnostních opatření.

Průběžné zpravodajství:

Spojené státy mají více než 350 000 mrtvých

5. 1. 2021

čas čtení 10 minut

Foto: Tanya Washington pomáhá rozmísťovat 10 000 vlaječek představujících úmrtí na koronavirus v městě Atlanta v americkém státě Georgia

 

Počet nakažených v ČR překročil tři čtvrtě milionu. V ČR je už registrováno  už 759 635 nakažených osob.   V pondělí 4.1.  bylo v ČR  registrováno 12 860  nových nákaz.   Celkem zemřelo už 12 257 osob,  je to denní nárůst mrtvých o  187 osob, v nemocnicích je 6680 lidí, je to nárůst hospitalizovaných o 903 osob!  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- - V Anglii bylo podle Státního statistického úřadu je nyní nakaženo koronavirem 2000 lidí na každých 100 000. Británie dosud očkovala 1,3 milionu občanů, včetně čtvrtiny všech občanů starších 80 let. Znamená to, že čtvrtina lidí starší 80 let bude mít za  cca čtrnáct dní vůči koronaviru imunitu. Nakaženo koronavirem je v Británii nyní více než 1 milion lidí. Denní počet nákaz v úterý v Británii dosáhl rekordu 60 916 osob. Zemřelo dalších 830 lidí. Ministr financí Rishi Sunak zveřejnil další dotace - ve výši 4,6 miliardy liber (=138 miliard Kč) pro maloobchod a restaurace a  hotely.

- Očkování proti covidu po celém světě je ohroženo neschopností vlád. Vychází najevo, že zřejmě nebude tak jednoduché lidi proti covidu očkovat. Vlády totiž zaznamenávají zdržení při zahájení očkování, hrozí nedostatek vakcín a plány na očkování jsou ohroženy byrokratickými chybami. V USA je k dispozici 17,5 milionu vakcín firem Pfizer/BioNTech, avšak očkovány byly dosud pouze asi 4,2 miliony osob. Do konce roku 2020 plánovaly přitom USA očkovat nejméně 20 milionů osob.  Izrael začal očkovat zcela vzorně a naočkoval už více než 10 procent obyvatelstva, ovšem jen Izraelce, nikoliv Palestince! Teď hrozí nedostatek vakcín. Evropská unie schvaluje vakcíny velmi pomalu a dosud schválila pouze vakcínu firem Pfizer/BioNTech. Hrozí jejich nedostatek. Francie dosud očkovala jen 516 osob! zatímco Británie více než milion. Jenže bude-li pokračovat Británie v očkování tímto tempem, proočkování populace bude trvat šest let!  ZDE 

- Nynější nové přísné uzamčení země v Anglii potrvá až do března, varuje britská vláda. Je totiž nutno vyčkat pozitivního dopadu očkování.

- Krizová lékařská služba okresu Los Angeles nařídila posádkám sanitek, aby do nemocnic nevozili koronavirové pacienty, u nichž je nepravděpodobné, že přežijí. Cílem je šetřit kyslíkem a mít k dispozici volná lůžka na JIPkách.

- V New Yorku se vyskytl nakažlivější "britský" kmen koronaviru.

- Letecké společnosti chtějí podpořil globální testovací program pro cestující.

- Mexiko schválilo vakcínu Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca.

- Německo prodlouží uzamčení země, v důsledku růstu nákaz.

- Rusko zaznamenalo 516 úmrtí a 24 246 nových denních nákaz. 

Náš svět v datech - koronavirové údaje o Česku ve srovnání se světem

4. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Velmi užitečná je stránka Our World in Data, zejména co se týče koronavirových statistik. Umožňuje srovnávání situace v ČR se světem, v mnoha ohledech. Zjistíte, že je situace v ČR o hodně horší než v mnoha zemích světa - přesto však mnozí Češi šíří na sociálních sítí sebevražedná tvrzení, že koronavirus je hoax.... (JČ)


Denní nově potvrzený počet mrtvých na covid-19 na 1 milion obyvatel:


Denní nově potvrzený počet nákaz covidu-19 na 1 milion obyvatel:


Kumulativní počet nákaz:


Čtrnáctidenní počet nákaz na 1 milion obyvatel

Koronavirus: Češi ke své zkáze popírají smrtelné nebezpečí, které jim hrozí

4. 1. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Přitom patří ČR k nejohroženějším zemím světa. Jde o ohrožení na životě a státní orgány by to měly trestně stíhat. Jenže státní struktury v ČR jsou chabé - řítíme se do fatálního bodu, kdy to může znamenat nenávratnou katastrofu. (JČ) Jiří Hlavenka píše:

Tohle je dost strašlivý. Nevidím jedinou cestu, jak s tímto efektivně bojovat, a pokud se to nepodaří, tak jsme možná fakt ztraceni. Jde o neskutečnou snadnost šíření lží, výmyslů a dezinfa - toto kdosi nasdílel, a během dne to nasbíralo přes 2500 sdílení, přičemž když se do těch sdílení ponoříte, jsou v komentářích v drtivé míře souhlasná, přičemž komenty typu "svině!!!" patří mezi ty mírné. (Při ověření tabulek MZČR tato čísla nesedí, to jen na okraj).

Jak snadné je vyrobit dezinfo a jak snadné je dostat jej ke stovkám tisíc lidí, ovlivnit jejich názor, postoj, dostat jim do hlav falešnou realitu, vytvořit v jejich mysli "alternativní vesmír". Něco co není. S pravdou, která je nudná, se vám to nikdy nepodaří; se lží je to tak snadné! Dodávám, že autor tohoto příspěvku není žádný významný influencer, jeho bublina je maličká - ale prostě něco vhodil do vody a takhle se to šíří.

Lež za lží a dostanete tu stovky tisíc, ne-li milióny dospělých lidí, kteří ve výsledku jsou schopní uvěřit čemukoli, co se jim šikovně podsune, a v důsledku toho konat - nejen ve volbách. Důsledky mohou být katastrofální. (V komentářích u sdílení najdete už nemálo výzev k fyzickému násilí).

Vím že neobjevuju Ameriku, ale na otázce to nic nemění: co s tím? Dá se s tím vůbec něco dělat?

Dezinformace kolem očkování proti koronaviru

4. 1. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Zde jsou podrobnější informace Bohumila Kartouse pro Zdravotnický deník:

Zde je naše nedávná zpráva, která obsahuje i jednoduchou infografiku, která hlavní dezinfo narativy objasňuje. Co se týká narativů týkajících se přímo očkování, stejně jako v jiných případech koresponduje nárůst počtu dezinformací týkajících se určitého tématu s tím, jak frekventované je v informačním prostoru obecně. V případě vakcíny proti COVID-19 jde o téma současných týdnů a bude tématem i nadále. Zároveň splňuje další důležité podmínky pro to, aby dezinformační scéna téma zneužívala, což je potenciál strachu a obav a dále potenciál konspirační. Vakcínou, stejně jako migrací, je možné část společnosti přímo vyděsit. Zároveň se kolem toho dá spřádat řada konspiračních bludů, jako o spiknutí politických a ekonomických špiček, které mnoha lidem není jednoduché vyvrátit, jelikož tvrzení "nemáte pro to důkaz" prostě jen obrátí proti tomu, kdo s nimi takovou polemiku vede.

Průmysl odpůrců očkování roste. Útočí na vakcinaci proti covid-19. Na pozadí je nejen byznys, ale i snaha o rozvrat demokracie

4. 1. 2021 / Ludmila Hamplová

čas čtení 17 minut

Jestli někdo dokázal pandemii covid-19 využít jako příležitost, tak to jsou bezpochyby odpůrci očkování. Šíření dezinformací o vakcinaci nejen proti této infekci je díky sociálním sítím mnohem masivnější a nebezpečnější. Výsledkem jsou rostoucí pochybnosti společnosti o očkování obecně a horší spolupráce veřejnosti na dodržování proti-epidemických opatření, a bohužel také nedůvěra ve státní instituce a demokracii jako takovou. Odpor k očkování proti covid-19 se stal tématem, které spojuje nejen dezinformační scénu, ale zasahuje velkou část veřejnosti, která má pocit, že se už „nikomu nedá věřit“.

Kde vlastně leží Betlém?

4. 1. 2021 / Jiří Kalát

čas čtení 7 minut

Zrovna byly Vánoce a na mnoha místech jsme viděli jesličky s Ježíškem, Marií, Josefem, hvězdou, oslíky atd. Příběh zrození se odehrává na Blízkém východě ve městě Betlémě. Turisté ho často navštěvují během dovolenkové cesty “po Izraeli”, to je ale matoucí, jelikož aniž to tuší, navštěvují Palestinu, což jim v CK většinou zapomnou říct. Jak jim ale teď vysvětlit, že místo narození Páně je na palestinských územích? Není to pouze Betlém, ale i další místa jako Jericho, Mrtvé moře nebo Mar Saba, ta totiž neleží v Izraeli, ale v Palestině.

Rozhovor Britských listů 346. Očkování: S lidmi se musí mluvit

19. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta




Bohumil Kartous hovoří s Ivanem Manolovem, kreativním ředitelem agentury Boomerang a spoluzakladatelem kampaně Nelež, o podezřelé zakázce na komunikační kampaň ministerstva zdravotnictví, na kterou je pouze 5 dní (včetně víkendu) a v jejímž zadání není téma očkování, i o vlivu dezinformací a "vlažném" postoji české politické reprezentace k nim. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, začátkem příštího týdne.

Božena Němcová v televizi

4. 1. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nad Boženou Němcovou a národním obrozením


Přiznám se, že jsem od Boženy Němcové nic kromě pohádek nečetl. Babičku jsem viděl jako film (myslím i několikrát) a od četby mne to odradilo. Na druhé straně jsem samozřejmě četl mnoho o Boženě Němcové a jako člověk mi je a vždy byla velmi sympatická. Byla mi vždy opakem toho školského a lidově zbožného přístupu, s nímž je opěvována.

Televizní Němcová: Co z ní zase udělali?

4. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Božena, TV miniserie...šlo to ztuha, jsa čtenářem prof. Janáčkové, která o Němcové napsala ty nejlepší studie v ČR a je editorkou jejich dopisů, jsem půl 1. dílu trochu trpěl, co to zas z BN udělaly (3 ženy tvůrkyně), jakkoli věcně se vlastně drží výkladu Janáčkové, píše Petr Fischer.

Jenže zprvu podivný naturalistický romantismus s všudypřítomným klavírem (Jakub Kudláč promine), který až moc zaobluje drsnou sociální realitu. Barunka trochu chycená Viktorčiným přírodním blázněním. Klišé a laciný sex z 21. století, když už, tak na stole či na futrech, neb Němec je drsný "chlap". Rozhovory z dnešní doby...

Pak startuje proces Němcova uznání Boženy, a ten film velmi roste. I díky Janu Hájkovi, jemuž se Němec daří víc než Barbora (Božena) Anně Kameníkové.

Vynikající německý (!) film o Boženě Němcové, kteří Češi ignorovali

4. 1. 2021 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

 

Když už mluvíme o nynější minisérii České televize o Boženě Němcové, je záhodno připomenout velmi dobrý německý film o Boženě Němcové A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu, který Češi v podstatě ignorovali, přestože v něm hraje celá řada českých herců.

Připomínám ze své recenze tohoto filmu z roku 2006:

Česká mutace byla také natočena, takže dialogy v češtině jsou nahrány, ale ostudné je, že se za dva roky od vzniku filmu nenašly peníze na zpracování české zvukové stopy - takže výborný film o Boženě Němcové s celou řadou českých herců existuje jen německy. Příští rok má přijít do českých kin (v německé verzi, s českými titulky) v rámci Projektu 100 AČFK.

O německém filmu o Boženě Němcové režiérky Dagmar Knoepflové A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu  ZDE

Julian Assange nemůže být vydán ke stíhání do USA, rozhodla britská soudkyně

4. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Důvodem proti deportaci je podle soudkyně Assangeovo špatné psychické zdraví


Julian Assange nemůže být deportován do USA, kde je stíhán za tzv. "špionáž" a za hackerské proniknutí do amerických vládních počítačů.

Právník zastupující americké úřady se proti tomuto rozhodnutí odvolá. Verdikt na ústředním britském trestním soudu vydala soudkyně Vanessa Baraitser.

Jemenský chlapec, oběť hladomoru, váží 7 kg

4. 1. 2021

čas čtení 1 minuta


Tento chlapec, sedmiletý Faid Samim, leží paralyzován v nemocnici v hlavním městě Jemenu Sanaa. Málem cestu do nemocnice nepřežil. Rodiče cestovali na vzdálenost 170 Km z města Al-Jawf, severně od města Sanaa. Na poslední chvíli ho zachránili lékaři. Faidovy rodiče nemají finanční prostředky na uhrazení jeho lékařské péče a závisejí na charitativních darech.

Raged Mohammed, lékař z oddělení pro podvyživené pacienty v nemocnici Al-Sabeen v městě Sanaa upozorňuje, že případy vážné podvýživy v Jemenu rostou. Hladomor nebyl nikdy v Jemenu oficiálně vyhlášen. Šestiletá válka způsobila, že osmdesát procent obyvatel Jemenu závisí na humanitární pomoci OSN.

Jemen je nejhorší světová humanitární krize. Ve válce v Jemenu, v níž koalice vedená Saúdskou Arábií bojuje proti hnutí Houthi, podporovanému Íránem, od roku 2015 zahynulo už 100 000 lidí.

Země je rozdělena, Houthiové ovládají hlavní město i většinu dalších jemenských měst. Zdroj v angličtině ZDE

 

Greta Thunberg: Nebudu kritizovat ty, kdo chtějí létat

4. 1. 2021

čas čtení 2 minuty



"Přestala jsem si kupovat nové šatstvo, ale neodsuzuju ty, jejichž životní styl je méně ekologický," konstatovala Greta Thunbergová v rozhovoru, který s ní v neděli publikoval týdeník Sunday Times k jejím 18. narozeninám.

Thunbergová, jejíž školní stávka v roce 2018 se proměnila v globální hnutí mládeže, přestala před několika lety létat letadlem a namísto toho cestuje lodí. Je vegankou a konstatuje, že přestala konzumovat "věci".

29544

Trump hodinu nutil v telefonu republikánského guvernéra státu Georgia, aby v jeho prospěch zfalšoval 11 780 volebních hlasů

4. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Během neuvěřitelného hodinového telefonního rozhovoru nutil v sobotu  Donald Trump republikánského guvernéra státu Georgia Brada Raffenspergera, aby "přepočítal" volební hlasy z listopadových voleb. Ve státě Georgia zvítězil Joe Biden většinou 11 779 hlasů, Trump od Raffenspergera chtěl, aby "našel 11 780 hlasů, aby tak bylo "potvrzeno" jeho volební "vítězství". Jak píše Washington Post, odborníci na volby konstatují, že tento Trumpův telefonní hovor "vyvolává právní otázky".

 K tomu:

Británie, jako Česko. Obě země se v pandemii propadají do katastrofy

2. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Ekonomický analytik Paul Mason. To, co píše, platí stejně pro Británii jako pro Česko:

Uzavřete školy. Zaveďte celostátní lockdown. Univerzální základní příjem pro všechny, dokud nebude virus na ústupu. Masivní dotace a investice do akcií soukromých podniků, aby nezkolabovaly. Celostátní mobilizaci, aby se zabránilo zahlcení zdravotnictví - teď to zní radikálně. V polovině ledna to znít radikálně už nebude.

A je nutno potlačit dezinformace!

Babišův pozoruhodně bolestínský novoroční projev

2. 1. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Na novoročním projevu Andreje Babiše mě zaujalo, jak pozoruhodně byl ve své první části bolestínský. "Když jsem s vámi mluvil ve svém novoročním projevu loni touto dobou, absolutně jsem netušil, co přijde."

Člověk měl z toho projevu tak trochu dojem, že jedinou obětí je Andrej Babiš, a že všechno šlo tak dokonale, než se mu osobně pomstila pandemie.

Zajímavé je, že stejně bolestínsky se chová britský premiér Boris Johnson. K tomu píše v sobotu sžíravě komentátorka Marina Hyde, a platí to stejnou měrou i pro Babiše:

"Jsme neustále podrobováni sebedramatizujícím projevům, jak Boris Johnson nenávidí skutečnost, že musí zavádět nová opatření proti viru. Na to je jediná důstojná odpověď: Nám je ale úplně jedno, jaké máte pocity. Vy jste proboha přece premiér. Lidi, kteří vás poslouchají, máte vy vést. Nejsou váš psychoterapeut." ZDE 

Celkově byl Babišův projev zopakováním známých věcí, včetně pochvaly za to, že se letos na jaře Češi chovali nesmírně odpovědně, i kritiky za to, že se od podzimu už zase tak odpovědně nechovají.

Velmi důležité je, že - podobně jako v jiných zemích - Babiš pochválil to, čemu v Británii říkají "hrdinové" - lidi ze zdravotnictví, z klíčových služeb, stejně jako osoby, které z vlastní iniciativy začaly pomáhat druhým, první paní, která na jaře začala šít roušky, lidé, kteří začali dodávat potraviny starším spoluobčanům...

Důraz na solidaritu a odpovědnost za spoluobčany je klíčový. Lidé, kteří nenosí roušky, nebo je nenosí pořádně,  nebo odmítají očkování, mají na rukou krev. Babiš tohle tak otevřeně neřekl, avšak význam společenské solidarity zdůraznil.

Lze pozitivně kvitovat i Babišovo přiznání, že si není jistý, co udělal s vládou dobře a co špatně, přiznání, že dělal chyby. Bohužel, to přiznání nešlo dostatečně daleko, protože Babišovo jednání během této pandemie je charakterizováno zdržováním, nerozhodností a rozmělňováním doporučování od zdravotníků a vědců.

Hlavní potíž s Babišem je, že on sám je nerozhodný chaotik, jenže chce o všem rozhodovat jen osobně a k rozhodování nepustí schopnější lidi, z obavy, že by převzali od něho moc. Nedůvěra vůči potenciálně schopnějším osobám je problémem, který situaci v ČR ochromuje. Je to podobné jako v Británii, kde Boris Johnson vyhodil z vlády, z parlamentu a ze své strany všechny schopné konzervativce, aby mu nekonkurovali.

Dobrou zprávou je, že Babiš a jeho vláda zajišťují pro české občany z Evropské unie miliony vakcín, otázkou ovšem je, zda se ty vakcíny skutečně podaří zajistit (v současnosti je jich nedostatek) a zda se skeptickou českou veřejnost podaří přesvědčit, aby se nechala očkovat.  Pokud ne, bude následovat katastrofa, protože je svět nyní ohrožen novým, vysoce nakažlivým kmenem koronaviru, který se už rozšířil do více než 30 zemí. I tak se nákaza v ČR šíří bezprecedentní silou. Jinou otázkou je, problém infrastruktury a technologických řešení: dokáže Babiš skutečně rychle zorganizovat očkování až půl milionu lidí týdně?

Vážným nebezpečím v zemích jako ČR, kde se koronavirus nyní šíří v podstatě bez jakýchkoliv zábran, je skutečnost, že při volném komunitním šíření virus společností má virus možnost mutovat. Hrozí tak nebezpečí vzniku nových kmenů.

Petr Pithart osmdesátiletý

2. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Blahopřejeme.

Britským listům poskytl Petr Pithart tyto čtyři zajímavé rozhovory:

Rozhovor Britských listů 220. Petr Pithart o ohrožení demokracie. "Netušil jsem tu sílu minulosti"

 

 
Rozhovor BL 232: Petr Pithart: Osmašedesátý byla jediná doba, kdy jsem věřil, že svět může být  lepší


 
Rozhovor Britských listů 233. Petr Pithart: Proč byli politikové Pražského jara tak zbabělí?



Rozhovor Britských listů 234. Petr Pithart: Normalizace. Byla to éra bezčasí

Boris Johnson by dnes prohrál volby a přišel by o své poslanecké místo

3. 1. 2021

čas čtení 2 minuty



Britští voliči zuří nad tím, jak si Johnson "poradil" s covidem a s brexitem


Britská veřejnost je hluboce nespokojena s tím, jak vláda Borise Johnsona přistupuje ke koronavirové pandemii a co udělala s brexitem. Vyplývá to z nového, zdrcujícího průzkumu veřejného mínění.

Kdyby se zítra v Británii konaly všeobecné volby, ani konzervativci ani labouristé by nezískali většinu. Pro Borise Johnsona je znepokojující, že by konzervativci přišli o 81 poslaneckých křesel, což by zklividovalo jejich většinu 80 křesel, kterou získali ve volbách v prosinci 2019.

Hospodaření OSBL za listopad 2020

11. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

V listopadu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 63 069.12 Kč výdaje byly tentokrát  81 281.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 25 509.81 Kč, dále nevyhnutelně směřujeme k nule

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci listopadu 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

23084