16879

Usiluje Severoatlantická aliance o světovou dominanci?

17. 6. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Kritické pohledy na existenci a činnost Severoatlantické aliance (NATO) jsou stále šmahem odmítány, protože západní svět prý čelí nejedné hrozbě. Bylo tomu tak před 76 lety, tedy v době vzniku aliance, a je tomu tak i nyní – jak slyšíme z úst jejích stoupenců. Nyní – po summitu NATO v Bruselu – se z oficiálního komuniké dozvídáme, že aktuální hrozbu představuje „rostoucí moc“ Pekingu a „agresivní akce“ Kremlu. Otázkou přitom zůstává, zda předvádění bicepsu Číně a Rusku naráz vede k něčemu kloudnému, anebo je to naopak cesta do pekel. A proč by se vlastně evropské země měly upínat k vojenské alianci vedené Spojenými státy, když jsou jejich partikulární zájmy rozdílné?

Rozhovor Britských listů 398. Zeman udělil Řád Bílého lva muži s vazbami na kriminální podsvětí

15. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Britské listy Interview 398. Czech President Zeman gave The Order of the White Lion to a man with criminal connections

This interview is in English with Czech subtitles. For English, scroll below.

Albín Sybera hovoří s Marko Milosavljevićem, profesorem žurnalistiky na fakultě sociálních věd na univerzitě v Lublani a místopředsedou výboru expertů pro mediální prostředí a reformy při Radě Evropy o tom, jak česká firma PPF přispívá k ohrožení svobody médií v Srbsku a jak se ve středovýchodní Evropě formuje koalice autoritářů a populistů mezi Srbskem, Slovinskem, Polskem, Maďarskem a Českou republikou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 16. června 2021.

Albín Sybera talks to Marko Milosavljević, Professor of Journalism in the Social Science Faculty of Ljubljana University and Vice-Chair of the Committee of Experts on the Media Environment and Reform in the Council of Europe about how the Czech firm PPF contributes to the clampdown on media freedom in Serbia and how a coalition of authoritarians and populists is forming between Serbia, Slovenia, Poland, Hungary and the Czech Republic. This Britské listy Interview is broacast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 16th June 2021.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus bude v našem životě už přítomen navždycky

17. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Ve středu 16.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 134 denních nákaz. V ČR do 16.6. zemřelo  30 257 lidí.. V nemocnicích je 113 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 660 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 580 760 osob, druhou dávkou 2 242 612 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 22  procent obyvatelstva. 

- Britští vládní vědci upozorňují, že koronaviru se nikdy nezbavíme, že onemocnění na covid a úmrtí na covid budou přítomny "po celý náš další život". Budeme muset s koronavirem žít, budeme žít v opatrnější společnosti, kde porozumíme vědě a poučili jsme se z traumatu pandemie. Lidi dál budou na koronavirus umírat, hlavní hrozbou budou zimní vlny, Nákazy a úmrtí je nutno minimalizovat vakcinací. Lidé budou muset nadále dodržovat dobrou hygienu, pracovat z domova, nosit roušky, mít lepší větrání, nechodit do práce či mezi lidi, když máme covidové příznaky, jezdit do práce na kole a ne veřejnou dopravou, pokud možno necestovat letadlem. Vlády musejí naučit lidi, aby se sami chovali odpovědně. Lidi si musejí uvědomit, že když půjdou na večírek v uzavřené místnosti, mohou tím nakazit své příbuzné. Situace bude podobná sezónní chřipce, která každou zimu usmrtí desetitisíce lidí, ale počty mrtvých se snižují očkováním nejzranitelnějších osob. ZDE  

- 350 indonéských lékařů onemocnělo na covid, přestože byli očkování čínskou vakcínou Sinovac. Desítky z nich musely být hospitalizovány. Vyvolává to znepokojení ohledně účinnosti některých vakcín proti agresivnějším variantám koronaviru. Indonésie trpí šířením indické vakcíny Delta. Registrovala 1,9 milionů nákaz a 53 000 úmrtí. Zemřelo tam 946 zdravotníků.


 16478

Joe Biden umí, co Češi většinou neumějí

16. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Velký dojem na mě udělala tisková konference amerického prezidenta Joea Bidena po jeho setkání s Vladimírem Putinem, kterou jsem sledoval ve středu v podvečer živém vysílání z Ženevy. Osmasedmdesátiletý Biden hovořil spatra, bez papíru, věcně, jasně a strukturovaně. V úvodu přednesl hlavní body toho, co chtěl říct, pak to rozebral a nakonec to přehledně shrnul. Přesně tak, jak se mají psát univerzitní seminární práce, technikou, kterou mnoho studentů v České republice neumí, protože je to nikdo nenaučil. Biden mluvil vstřícně, pragmaticky a bez emocí.

Ale co mě na jeho projevu a na jeho přístupu nejvíce zaujalo, bylo to, že Biden umí to, co většina Čechů zdá se neumí - postavit se do bot jiných lidí a vnímat, že i jejich postoje jsou interně žité a legitimní, pochopit, proč takové postoje zastávají.


Biden varoval Putina, že USA provedou protiútok, pokud Rusko nepřestane s kyberútoky

16. 6. 2021

čas čtení 3 minuty


Spojené státy provedou proti Rusku protiútok, pokud bude Rusko dále provádět zlovolné hackerské útoky proti americkým cílům, konstatoval Joe Biden po "dobrých a pozitivních" rozhovorech s Vladimírem Putinem v Ženevě. Putin dobře ví, že Spojené státy mají hypermoderní onlinové technické prostředky, i když přesně neví co, dodal Biden.

Biden zdůraznil, že Rusko "musí dodržovat silniční pravidla", nebo bude čelit blíže nespecifikovaným důsledkům.

 16478

Washington Post: Biden smazal Putinovi z tváře triumfální úsměv

17. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Mezi nynější Bidenovou schůzkou s Putinem a Trumpovou schůzkou s Putinem v Helsinkách v roce 2018 by nemohl být větší kontrast, píše v listě Washington Post komentátor Max Boot. V Helsinkách r. 2018 se Trump šklebil a krčil se. Přijal Putinovo popírání ruských zásahů v amerických prezidentských volbách r. 2016. Putin z té schůzky odcházel s vítězným úšklebkem jako kočka, která právě sežrala kanára.

Historik Michal Beschloss si povšiml, že při tiskové konferenci tuto středu v Ženevě se Putin takto  po setkání s Bidenem vítězně nešklebil. I když Putin mluvil jako obvykle nepoctivě a podle vzoru "vy zase lynčujete černochy", jeho chování bylo utlumené a zdaleka nebylo triumfální. Putin zaútočil na Spojené státy, ale dal si pozor, aby nezaútočil na Bidena osobně. Dokonce ho pozitivně srovnal se svým předchůdcem: "Pan prezident Biden je zkušený státník. Je velmi jiný než prezident Trump." (Au, to bolí...!) 

 17282

Lepší je mít špatné policisty než nemít vůbec žádné

16. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

V roce 2003 jsem navštívil Moskvu a viděl jsem, jak se k nám blíží dva policisté. Můj slovinský partner mluví rusky, takže když požádali o naše pasy, okamžitě jsme vyhověli. Pak jeden z policistů řekl Tomažovi, aby mu dal svůj fotoaparát. Myslel si, že to špatně pochopil, a zeptal se, co řekli. Potvrdili, že jim má dát svůj fotografický fotoaparát, který měl v ruce. Když se na podivnou žádost zamračil, jeden z policistů mu ho  jednoduše vzal z rukou a oni odešli, jako by se nic nestalo, ale předtím ho varovali, „užijte si svůj pobyt v Rusku a mlčte,  jestliže si vážíte své svobody“. Jeho jugoslávská krev vřela, ale moje brazilská zkušenost s policisty mě donutila zdržet se protestů.

30644

Ekonomický výpadek pandemie by měl být vyrovnán do dvou let, k čemuž ale pravděpodobně nebylo tak masivní práškování penězi nutné. A na nejzranitelnější se opět kašlalo..

Jaké budou ekonomické dopady pandemie?

17. 6. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 14 minut


S mírným optimismem předpokládejme, že jsme z toho dlouhého tunelu definitivně vyjeli a můžeme se zase začít rozhlížet kolem sebe. Zaměřím se zde na ekonomiku: do jakého stavu se probouzíme, co nás čeká?
První vlna Covidu přinesla razantní ekonomický propad, kdy se některé segmenty ekonomiky zcela zastavily a zamrzly, jak na straně nabídky (zastavená výroba a logistika), tak i u poptávky (lidé přestali kupovat a i firmy hodily na nákupy stopku). Hovořilo se o rozvrácení a devastaci ekonomiky, o hlubší krizi než jsme kdykoli zažili, o dekádě dlouhé obnově.
Po roce - přesto že nové vlny Covidu udeřily tvrději než ta první - je ale obrázek hodně jiný a je to překvapivé. Nálada podnikatelů (slouží jako osvědčený indikátor blížící se krize nebo naopak boomu) je nečekaně dobrá. Téměř jednohlasý chór z průmyslu říká: máme zakázky tak dopředu jako nikdy, nestíháme vyrábět, jestli nám něco chybí, nejsou to zakázky a zákazníci, ale spíše pracovníci nebo suroviny a komponenty pro výrobu. Problém s financemi nemáme.

 16510

Proč Boris Johnson nikdy nemůže najít společnou řeč s evropskými politiky

17. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Brexit je úprk od složité reality do světa symbolů a fantazie. Není alarmující, že podobnou populistickou cestou se nyní vydává i Babiš?


Pro Johnsona je brexit otázkou národního charakteru, který nelze popsat právními dokumenty. Pro evropské politiky obsahují právní texty autentický význam projektu Evropské unie, který v reálném světě existuje pouze jako soubor předpisů a pravidel, která je nutno realizovat. Pro Johnsona je dohoda o odchodu Británie z EU jen jednorázový nástroj, jímž se chtěl dostat ze slepé uličky. Pro Brusel je ta dohoda  místností bez klíče, do níž se jí Británie uzavřela, píše Raphael Bahr.

Pomozte zachránit unikátní bučiny Krušných hor

17. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

 
Na úbočích Krušných hor jsou právě teď u Horního Jiřetína káceny unikátní květnaté bučiny, které jsou zařazeny do seznamu nejcennější evropské přírody, sítě Natura 2000.

Staré bukové lesy jsou nahrazovány nepůvodními dřevinami, například smrkem. Mizí unikátní část naší přírody a spolu s ní ztrací svůj přirozený domov chráněné druhy rostlin a zvířat.
Pomozte nám přesvědčit Krajský úřad Ústeckého kraje a Ministerstvo životního prostředí, aby neprodleně zasáhly, zastavily kácení a nad bučinami na úpatí Krušných hor vyhlásily bezzásahovost.

Podepište tuto výzvu: https://www.buciny.cz/

30758

Umělecký koncept zobrazující degeneraci idolu

Manifest psího guláše

17. 6. 2021 / Jáchym Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Je idol skutečný? Kdo je idolem dnešní doby? Co je to vlastně idol? Tyto všechny otázky a ještě mnohé další jsme si položili společně s Annou Hruškovou při tvorbě Psího guláše. Psí guláš je konceptuální umělecká instalace vytvořená v rámci letošního ročníku soutěže středoškolských výtvarných projektů Máš umělecké střevo? Myšlenkovým jádrem našeho díla je manifest, ve kterém je rozebrána samotná myšlenka moderního idolu a jeho postupné degenerace. Dílo má podobu plechovek psího guláše umístěných do veřejného prostoru - do regálů supermarketu. Supermarket byl během covidového omezení pohybu a shromažďování ideálním výstavním prostorem především proto, že obchod představoval v průběhu posledního roku poslední místo, kam se lidé uchylovali za kulturou a sociálním stykem. Ikonický předmět, plechovka "psího guláše", pak nese náš manifest až ke konečnému spotřebiteli...



Homeless tales č. 5

17. 6. 2021 / Vojtěch Landa

čas čtení 3 minuty

Máme je ve svých snech. Jsme na skupině a jelikož se o tom nechce nikomu mluvit, tak začnu já:

Vojta: Já sice racionálně vím, že mi moc nehrozí, že bych tady mohl skončit. Ale stejně to na mě dolíhá. Zejména když vidím, jak se tu těsní na pokojích po 10. To je moje noční můra. Nedávno jsem se totiž stěhoval. 

A ten podpis nájemní smlouvy byl docela otravnej a hodně jsme se o různý věci přeli. No a pak se mi zdálo, jak přijdu domů od kamarádů z hospody, je tak kolem půlnoci. A v koupelně slyším nějakej zvuk. Tak otevřu dveře a tam se sprchuje nějakej chlap. V šoku ustoupím a podívám se do pokoje a z pod peřiny se najednou vynoří další. Je strašnej kámoš. Nějakej Tomáš. Představí se a začne hned ukacanej small talk, jak tady spolu budem vycházet.


Další ze série příběhů lidí bez domova, které autor sepsal na základě své osobní pracovní zkušenosti.

 17284

Podle britského výzkumu mají odpůrci hnutí Black Lives Matter a práv transgenderových osob volnější vazbu na realitu

17. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Výzkum provedený Policy Institute na King’s College v Londýně a organizací Ipsos MORI a nazvaný Zlomy v kulturních válkách ve Velké Británii„ studoval názory účastníků „na všech stranách šesti významných témat“. Studie ukazuje, že většina lidí, kteří se staví proti trans právům a proti hnutí Black Lives Matter, má chybné „vnímání reality“.

Vědci představili účastníkům šest témat, která jsou součástí „hlavních současných debat“, včetně práv transsexuálů a hnutí Black Lives Matter, vedle brexitu, stranické politiky, britského impéria a covidu-19.

KHB

17. 6. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Na podzim oslavíme 200 let od narození Karla Havlíčka z Borové u Havlíčkova Brodu. Město Havlíčkův Brod, dříve Německý Brod a ještě dříve Brod rytíře z Boží milosti Smila z Lichtenburka si zdánlivě svého nejznámějšího literáta váží (ostatně se po něm pojmenovalo), ale často přemýšlím, zda je to tak skutečně a jak by to asi fungovalo, kdyby Havlíček byl dnes mezi námi.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Mezitím v Absurdistánu 180:

Jak funguje v Polsku vládní propaganda

16. 6. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Obrázek: Kde jsou v tomto grafu léta 2017, 2018 a 2019, kdy vládla strana PiS? Léta 2023 a 2027 jsou jen vládní sliby do budoucnosti...

Zaměstnanec čistírny odpadních vod našel v jedné z nádrží mrtvé nenarozené dítě. Odhaduje se, že  bylo asi 20 týdnů staré. Policie okamžitě vyrazila do akce a nyní pátrá po matce toho dítěte. Až na to, že tohle se neděje v Republice Salvador, ale v Polsku, kde potratit dítě, ani nechat si udělat potrat není samo o sobě trestným činem. Lidé se proto začali ptát, jaké jsou důvody, aby policie po té ženě pátrala.

Bývalá tisková mluvčí českobudějovické nemocnice prosazuje Rosatom

16. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Ivana Kerlesová, nyní píaristka, dříve tisková mluvčí českobudějovické nemocnice je spoluzakladatelkou Spolku pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Ten Spolek vznikl jako předvolební akce Trikolóry. Nyní Kerlesová prosazuje vliv ruského podniku Rosatom:

Materiály k jádru Terlesovu evidentně někdo krmí, sama o tom neví nic.

Prohlášení Kerlesové:

"Společnost Rosatom by pravděpodobně byla schopná nový jaderný zdroj za
akceptovatelnou cenu postavit. Korejská společnost KHNP nemá licencovaný
blok o výkonu do 1200 megawatt a nesplňuje tedy požadavky vlády. Ve
stejné situaci je francouzská společnost EDF," uvedla předsedkyně Spolku
Pro dostavbu JETE Ivana Kerlesová. Americký Westinghouse by podle ní
technické parametry splňoval, ale není, jak uvedla, v potřebné finanční
kondici. Míní, že by měla začít diskuse, zda je ČR sama nebo se zeměmi
V4 schopná vyvinout komerční jaderné energetické zařízení a kolik by
takový vývoj se státní podporou stál.

Celý ten Spolek byl původně předvolební projekt Trikolóry, které je
Kerlecová spoluzakladatelka: https://kerleska.cz/o-mne/. Bohužel má
cestu do jihočeských médií umetenou přes spoustu kamarádů a živí ji
nejen komunikace, ale i projekty na výchovu a vzdělávání, upozorňuje Edward Sequens ze spolku Calla.


ČTK:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-pro-dostavbu-cr-by-mela-resit-zda-umi-vyvinout-velky-jaderny-blok

Stanovisko spolku:
http://spolekprodostavbujete.cz/jete/stanovisko-spolku-pro-dostavbu-jete-k-vyrazeni-ruska-a-ciny-z-tendru-na-vystavbu-noveho-bloku-v-dukovanech/

Sněmovna dnes vydala vládě bianco šek na nový jaderný reaktor v Dukovanech

16. 6. 2021

čas čtení 2 minuty


Tisková reakce Hnutí DUHA a Calla - Sdružení pro záchranu prostředí
 
 

Pokud nezasáhne Senát, budou spotřebitelé elektřiny platit víc do konce století

středa 16. června  2021
   
Poslanecká sněmovna dnes v závěrečném třetím čtení přijala vládní návrh zákona o podpoře nových jaderných reaktorů [1]. Hlasy především poslanců ANO, ČSSD a ODS odmítla zastropovat garantovanou výkupní cenu elektřiny z nových reaktorů, čímž by omezila negativní dopady na spotřebitele elektřiny [2]. Pokud zastropování do zákona nevrátí Senát, bude dnešní rozhodnutí dopadat na spotřebitele od uvedení elektrárny do provozu po roce 2040 až do konce století.  Ve stínu dohody poslanců demokratické opozice s ministrem  Karlem Havlíčkem o vložení bezpečnostní pojistky vyřazující z podpory Rusko a Čínu, tak zůstaly zásadní dopady přijetí zákona pro státní rozpočet i peněženky spotřebitelů elektřiny.

Čechistán

16. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení < 1 minuta


Premiér Babíš prostřednictvím svého PR agenta Marka Prchala se rozhodl znovu otevřít Pandořinu skříňku xenofobie a rozpoutal kampaň, která bude mít dlouhodobé negativní důsledky pro obraz Čechů a budoucnost země.

Overtonovo okno je oblast myšlenek, které lze tolerovat ve veřejné diskusi. Termín vznikl podle autora této myšlenky Josepha P. Overtona, který tvrdil, že úspěšnost nápadu v politice závisí spíše na tom, zda spadá do okna, než na preferencích konkrétních politiků.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17283

Důkaz, že Johnson označil svého ministra zdravotnictví za "absolutně k ničemu"

16. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

"Seriál" útoků a protiútoků ohledně nekompetence britské vlády v pandemii pokračuje


V prvních týdnech pandemie loni na jaře charakterizoval Boris Johnson svého ministra zdravotnictví Matta Hancocka jako "totally fucking hopeless" - "do prdele naprosto beznadějného". Vyplývá to z textové komunikace, kterou nyní zveřejnil bývalý Johnsonův poradce Dominic Cummings. Ten právě vydal celou řadu textů a dokumentů ze zasedání krizového výboru britské vlády Cobra. Konstatoval, že tento materiál uvede na pravou míru "lži" šířené z premiérského úřadu v Downing Street a ministrem zdravotnictví Hancockem o rané etapě pandemie.

Vražda soukromého detektiva Daniela Morgana: Vyšetřování označilo londýnskou policii za "institucionálně zkorumpovanou"

16. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Šéfka londýnské Metropolitní policie terčem ostré kritiky za ochromení vyšetřování korupce, která zabránila vyšetření vraždy soukromého detektiva, k níž došlo r. 1987



Londýnská Metropolitiní policie byla charakterizována jako "institucionálně zkorumpovaná" a její šéfka, komisařka Cressida Dick, se stala terčem osobní kritiky, že bránila nezávislému vyšetřování, které analyzovalo způsob, jímž se londýnská policie postavila k vraždě soukromého detektiva Daniela Morgana.

1200 stránková analýza, kterou nezávislé vyšetřování nyní zveřejnilo, byla vítězstvím pro 34 leté úsilí Morganovy rodiny o spravedlnost. Během všech těchto let jí londýnská policie "lhala, odmítala s ní jednat a poskytovat jí informace, zastrašovala ji a ponižovala".  Vyšetřování stálo 12 milionů liber.

 17248

Maďarsko schválilo zákon zakazující materiál o menšině LGBT ve školách a v televizi pro děti

16. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Nový maďarský zákon zakazuje sdílení informací o homosexualitě pro osoby mladší 18 let. Považuje to, jako v Rusku, za reklamu pro homosexualitu


Maďarský parlament schválil zákon, který zakazuje homosexuálům, aby vystupovali ve školních vzdělávacích materiálech anebo v televizních pořadech pro osoby mladší 18 let. Orbánova strana Fidesz zintenzivňuje svou kampaň proti právům menšiny LGBT.

Rozhovor Britských listů 397. Amerika má strach říkat vtipy

11. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu bude už v prezidentské funkci v USA Joe Biden sto padesát dní. Změnilo se něco ve Spojených státech s odchodem Donalda Trumpa? Jan Čulík hovoří o dnešní atmosféře v USA s profesorkou Yale University Karen von Kunes. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. června 2021.

 16879

Bez komentáře

16. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Komentář k NATO 2030: Bezpečnost není záležitost „těch v uniformách“ a nedá se oddělovat na vnitřní a vnější. Prolíná se napříč našimi životy. Bezpečnostní situace se musí posuzovat jinak než dříve: je třeba brát v potaz ekonomiku, energetiku, ale i ekologii a klimatické změny, píše bývalý generál Petr Pavel

Rozhovor Britských listů 396. Bělorusko: Zatknou vás, když máte červenobílé ponožky

7. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Demonstrace proti diktátorům nefungují, zejména když útlak demokratickým zemím nevadí a diktátoři mají mocného spojence. Po nedávném pirátském únosu běloruského novináře Ramana Protaseviče hovoří Jan Čulík s Aliaksejem Kažarským, odborníkem na mezinárodní záležitosti, který vyučuje na Komenského univerzitě v Bratislavě a na Karlově univerzitě v Praze, o nynější situaci v Bělorusku a kam to může vést. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. června 2021.


Pozn. JČ: Při umístění tohoto rozhovoru na YouTube jsem zpočátku asi na půl hodiny zapomněl zakázat diskusi. Během dvaceti minut se pod rozhovorem objevily hned DVĚ neuvěřitelně sprosté, islamofobní a rasistické reakce. Hrdinové...

 16936

Od summitu Biden-Putin lze čekat maximálně "studený mír"

16. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Vše, v co Biden může v předvídatelné budoucnosti doufat, je nějaký druh studeného míru, říká řada expertů. Ten by byl postaven na vzájemné spolupráci - například při zvládání následků ruské intervence v Sýrii, bilaterální smlouvě o omezení jaderných zbraní, na íránské jaderné dohodě - a možná na tom, čemu experti říkají "drsná pravidla" omezování kybernetického válčení a vyděračského softwaru, napsal Michael Hirsh.

Rozhovor Britských listů 395. Stavět elektrárnu v Dukovanech je nerealizovatelný nesmysl

4. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



V pátek 4. června bude v Poslanecké sněmovně na pořadu jednání lex Dukovany. Bohumil Kartous hovoří k problému dostavby gigantických jaderných elektráren v ČR i jinde s Edvardem Sequensem odborníkem z organizace Calla. Edvard Sequens věcně, erudovaně a informovaně vysvětluje, že poněkud šílené snahy české vlády stavět v Dukovanech další jaderný reaktor jsou opravdu z MNOHA ohledů naprostý nesmysl. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. června 2021.

K tomu:


Miloš Zeman "vlevo dole"

16. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek se snaží přesvědčit své sledující na Twitteru, že Česko reprezentované Milošem Zemanem na summitu NATO demonstruje "solidaritu a jednotu" aliance...

Každý pátý občan EU dává úplatky na zdravotní péči a lidé v ČR rekordně závisejí na osobních kontaktech se zdravotníky

15. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Zpráva o korupci informuje, že třetina občanů EU využila během koronavirové krize osobní vazby na zdravotnický personál

OPrůzkum zjistil, že 29 procent občanů EU spoléhá na osobní kontakty ve snaze získat přístup ke zdravotnictví. O tom nejvíce svědčili občané České republiky (54 procent), Portugalska (46 procent) a Maďarsku (41 procent).

Téměř třetina občanů EU využila osobních kontaktů se zdravotníky pro přístup k zdravotní péči během koronavirové krize a každý pátý v Rumunsku, v Bulharsku, v Maďarsku a v Litvě za zdravotní služby zaplatil úplatek.

62 procent obyvatel evropské sedmadvacítky uvedlo v průzkumu organizace Transparency International, že korupce jejich vlády je závažný problém a že ta buď stagnuje, anebo se zhoršuje.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Delta se šíří rychle a je registrována už v 74 zemích světa

15. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

V pondělí 14.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 188 denních nákaz. V ČR do 14.6. zemřelo  30 229 lidí, tedy tři další za posledních 24 hodin. V nemocnicích je 161 osob, je to od včerejška nárůst o 9 lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 327 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 494 308  osob, druhou dávkou 2 097 691 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 20  procent obyvatelstva. 

- Johnsonův ministr Michael Gove řekl v úterý dopoledne v britských médiích, že se Británie zřejmě bude muset naučit žít s určitou mírou umírání lidí na covid. Na otázku, zda by to mohly být stovky lidí denně, řekl profesor Graham Medley, vládní poradce, že je to docela možné, ale není to jisté. Gove nevyloučil, že karanténní opatření v Anglii mohou pokračovat i po 19. červenci. Dodal, že je zřejmě, že částečná práce z domova se stane pro mnoho lidí trvalou praxí. 

- Ohniska varianty Delta jsou potvrzena z Číny, z USA, z Afriky, ze Skandinávie a z Tichomoří. V USA se počet nákaz Deltou exponenciálně zvyšuje každý týden a zatím tvoří 10 procent nákaz. V Británii je variantou Delta nakaženo před 90 procent osob.  Vědci zjistili, že je varianta Delta nakažlivější a vyvolává vážnější onemocnění. Vládne znepokojení nad situací v chudých zemích, které nejsou schopny situaci řádně monitorovat. Zřejmě se tam varianta Delta rozšířila už daleko více, než je registrováno. Bohaté vlády se mezitím snaží své země izolovat. ZDE 

- Britští vědci varují, že se varianta Delta chová jako těžká chřipka, lidi bolí v krku, teče jim z nosu, bolí je hlava a mají horečku. Nakažení to považují za chřipku a dál chodí na mejdany, čímž nákazu šíří. Kašel je u varianty Delta až pátým nejčastějším příznakem. Dvě třetiny britské populace stále ještě není chráněno před variantou Delta, přestože bylo oběma vakcínami už očkováno více než 50 procent obyvatel. Největší počet nákaz variantou Delta je nyní ve věkové skupině 20-29 let, druhý největší počet nákaz ve skupině 0-19 let.  ZDE  

Paradoxy kolem Pavla Zemana

15. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce se Pavel Zeman (do konce června nejvyšší státní zástupce) znovu jasně vyjádřil (učinil tak už minulý týden ve Dvaceti minutách Radiožurnálu) tak, že považuje za správné, aby současná vláda našla jeho nástupce už do konce června. Nemělo by se tedy stát, že nastane období, kdy nejvyšším státním zástupcem nebude nikdo.

 16518

Vojtěchův vektor, vektor Vojtěcha

15. 6. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Na ministerstvu zdravotnictví zavládne přísně ukrutná atmosféra a bude nastolena karanténa. A proč to? Protože nejmenovaný úředník se vyjádřil v médiích, že takový nepořádek na ministerstvu zdravotnictví by přeci jenom neměl býti. Neměl by býti zrovna na ministerstvu, které má prvořadý úkol v boji proti Covidu 19. Proti Covidu 19, který již víc než rok sužuje a trápí celou společnost. Ona společnost má ovšem stoprocentně právo vědět, jak se na výše uvedeném ministerstvu pracuje a proč zrovna Česká republika okupuje první příčky v nákazách a v úmrtnosti a nemírně nedobrou pozici ve vakcinaci.

 17280

Božská komedie I

15. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 21 minut

Foto: Zdeněk Mézl, Dante - Peklo

V září tohoto roku uplyne 700 let od smrti velkého italského a katolického básníka Danta Alighieriho (1265-1321). Někdy před dvaceti lety jsem se pustil do psaní stručného shrnutí jeho doby i díla se zvláštním zaměřením na Božskou komedii (1308-1320). Tento „cyklus“ pak vyšel pod názvem „Dante Alighieri a jeho současníci“ v literárním časopise Téma, který jsem vydával v letech 2003-2008. Tu část, která se věnuje Božské komedii, bych nyní chtěl nabídnout čtenářům Britských listů. Vycházel jsem z Bablerova (Zahradníčkova) překladu (SNKLU 1965). Určitou motivací pro rozhodnutí zveřejnit své zápisky znovu bylo kromě zmíněného výročí také to, že dnes má mnoho lidí velmi zjednodušené a pokroucené představy o středověku, katolicismu, tradici apod.

 16467

Putin nezaručuje, že Navalnyj vězení přežije

15. 6. 2021

čas čtení 3 minuty


Vladimír Putin odmítl poskytnout jakoukoliv záruku, že opoziční politik Alexej Navalnyj vyjde z ruského vězení živý. Vyjádřil se, že on sám o Navalného uvěznění nerozhodl, a upozornil, že stav lékařské péče v ruských věznicích je špatný.

V dlouhém a často konfliktním rozhovoru s televizí NBC News před Putinovu ženevskou schůzkou s Bidenem odmítl Putin obvinění, že jeho vláda provádí kybernetické útoky proti Západu. Také odmítl otázky o stavu lidských práv v Rusku reakcemi typu "a vy zase lynčujete černochy".

29463

Nový izraelský kabinet bude ještě o „deset stupňů pravicovější“ než Netanjahuova vláda

15. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Foto: Daniel Veselý

V Izraeli byl vytvořen nový kabinet, který definitivně ukončí dvanáctiletou vládu premiéra Benjamina Netanjahua. Lídr centristické strany Ješ Atid Jair Lapid dokázal přesvědčit předáky osmi různých stran – od náboženských nacionalistů až po levicové sociální demokraty – k vytvoření nové koaliční vlády, čímž se Izrael vyhnul dalším volbám (pátým v průběhu pouhých dvou let).

Taková koalice by za jiných okolností nikdy nemohla vzniknout. Nová izraelská vláda představuje výrazný posun doprava, jenž odráží výsledky březnových voleb, píše na webu OpenDemocracy.net Džalál Abukhater.

Rozhovor Britských listů 394. Jak někteří Češi nevědí, že nemají sexuálně šikanovat ženy

1. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Skandál ohledně údajného sexuálního šikanování, které páchal Dominik Feri, otřásl Českou republikou. Jenže to není zdaleka jediný problém. Víte, že co do rovnosti platů mezi muži a ženami je podle Světového ekonomického fóra Česká republika na 101. místě na světě? Proč? A kdo přinesl do České republiky ono iracionální pohrdání úsilím, aby měly ženy stejná práva jako muži? O tom hovoří Jan Čulík s Josefem Švédou, autorem pozoruhodné knihy o vzatích Čechů ke Spojeným státům "Země zaslíbená, země zlořečená". Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. června 2021.

K tomu:

 17279

Human Rights Watch: Babiš a Právo - neuvěřitelný propad

14. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu (jeho účet na Twitteru sleduje více než 100 000 světových novinářů a aktivistů, opakovaně je jmenován jedním z nejvlivnějších světových komentátorů na Twitteru): Český premiér Andrej Babiš se snaží šířit xenofobní nenávist - a odvádět pozornost od své neuvěřitelné zkorumpovanosti - tímto komentářem, který vyšel v celostátním deníku (!!) "Česká pirátská strana prostě migranty vítá"!!

Dodejme, že je neuvěřitelné, že deník Právo, který si o sobě myslí, že je snad seriozní, publikuje a normalizuje takovéto nesmysly. Má už ale tu tradici - dlouhodobě vydává neuvěřitelné bláboly ultrapravičáckého maniaka Alexandra Tomského. Někdejší údajně levicový list se absolutně propadl do nenávistné, xenofobní pravice. (JČ)

Rozhovor Britských listů 393. Nebuďme fachidioty!

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



"Humanitní obory jsou vstupenkou na pracák a sopky jsou důkazem existence pekla." To je název nedávno zveřejněného článku, jímž upozornil Peter Chvojka z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na šokující reklamní kampaň, která varuje školáky v českých školách, aby nestudovali na střední ani vysoké škole, protože se ekonomicky neuplatní a zchudnou - měli by prý jít do učení, aby byli k dispozici montovnám. Je možné, že se v České republice vážně šíří takovéto nesmysly v době, kdy na pokraji totální ekonomické revoluce v důsledku umělé inteligence bude zapotřebí právě jedině vysoce vzdělaných, kritických a originálně myslících lidí, jiní se v nové ekonomice neuplatní? O této šokující reklamě hovoří Jan Čulík s Peterem Chvojkou v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. května 2021.

Zelení a organizace bojující proti hladomoru ostře zkritizovaly konečné komuniké summitu G7

14. 6. 2021

čas čtení 2 minuty



Konstatují, že summit v Cornwallu vůbec neřešil základní naléhavé otázky, jimž čelí svět



Konečné komuniké ze sumittu G7 v Cornwallu neobsahuje žádný brzký časový plán k odstranění emisí uhelných elektráren, nabídlo pouhou 1 miliardu vakcín chudému světu (zapotřebí je 11 miliard vakcín) a nezavázalo se, že se postaví proti vážnému porušování lidských práv v Číně.

 16540

Doktor Mnoholáska, aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád COVID

14. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Premiér Babiš opět něco důležitého objevil. V poslední relaci Čau lidi vysvětluje absolventům vysoké školy života, jaké ďábelské plány s nimi prý mají Piráti. Kromě jiného k nim patří polyamorie - čili v originálním Babišově překladu mnoholáska. A to prosím znamená, že: "Desítky mužů a žen budou spolu žít jako partneři a budou spolu mít i milostný vztah." Sodomakomora!

 17275

Není turistika jako turistika

14. 6. 2021 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Motto: Procházka po lese nás nabije a nic ji nenahradí, říká primář Pavel Homolka Zdroj: lidovky.cz

Skoro po roce jsme zase začli chodit na výlety s naší DTJ a taky TJ Rozvoj Plzeň, odbor turistiky. S Totemem jsme byli 5. června v neznámé přírodní rezervaci mezi Stráží u Tachova a rekreačním rybníkem Sycherák. O víkendu jezdí přímý turistický GWTrain z Plzně do Bělé nad Radbuzou a zpět. Vozí i kola v zařízených prostorách.

 16637

Průběžné zpravodajství:

V USA se znovu šíří nákaza v republikánských státech, které odmítají očkování

14. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

V neděli 13.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 42 denních nákaz, jenže to je nereprezentativní, o víkendu se v ČR nákazy řádně nezaznamenávají, zdravotníci jedou na chatu.  V ČR do 13.6. zemřelo  30 226 lidí. V nemocnicích je 152 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 139 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 451 748 osob, druhou dávkou 2 025 011 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 20  procent obyvatelstva


- Indie zaznamenala za posledních 24 hodin 70 421 nákaz. Je to nejméně od 31. března. Celkem bylo v Indii covidem nakaženo 29,51 milionu lidí, celkový počet mrtvých je 374 305. Za posledních 24 hodin tam zemřelo dalších 3921 osob.

- Boris Johnson bude čelit zuřivému odporu konzervativních poslanců, poté co se chystá v pondělí prohlásit, že "Den svobody", totiž zrušení veškerých karanténních opatření, plánovaný na 21. června, se neuskuteční a v důsledku šíření indické varianty v Británii bude o několik týdnů odložen.

- Počet mrtvých na covid se v USA přiblížil zdrcujícímu číslu 600 000 osob. Dosud podle Johns Hopkins University v USA zemřelo 599 76í lidí. V USA celkově  nyní počet nákaz klesá, ale stoupá ve státech, které mají nízké procento proočkovanosti. Jsou to státy, které hlasovaly pro Trumopa. Experti varují, že v těchto státech se pandemie vrací.

Kromě toho, že usmrtilo více než 60 dětí, nedávné izraelské bombardování způsobilo v Gaze skutečnou spoušť

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Zničení Gazy během jedenácti dní izraelských leteckých úderů letos v květnu je hluboké a rozsáhlé. Zničeny či poškozeny byly stovky budov a desítky ulic a silnic, uvádí předběžná analýza OSN. Podtrhuje to varování od lidskoprávních organizací a nevládních institucí, že izraelské bombardování, o němž izraelská armáda tvrdila, že je zaměřené proti Hamasu, vážné poškodilo celou infrastrukturu Gazy a že bude trvat dlouhá léta, než bude znovu vystavena.

K devastaci Gazy došlo na severu, kolem Gaza City a na jihovýchodě. 

 17273

Německo: Kancléřský kandidát CDU podporuje zvyšování obranných výdajů

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Kancléřský kandidát CDU Armin Laschet tvrdí, že by Německo mělo dodržet slib NATO a vynaložit na obranu 2 % HDP. Jeho vyjádření přichází v atmosféře odhalení skutečnosti, že Bundeswehr není připraven na boj zahrnující bezpilotní letecké prostředky.

 17273

Na "bojovného" Lascheta si dejme pozor

14. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Olaf Kosinsky/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Germany.

Kancléřský kandidát koalice CDU/CSU Armin Laschet se vymezil vůči "pacifistickým" Zeleným podporou vyšších výdajů na obranu. Pozorovatelé z východního křídla NATO by však po jeho vyjádření neměli předčasně jásat. Ve stejném rozhovoru, v němž Laschet "podpořil NATO", totiž mezi řádky říká, že aktuální cíle aliance vlastně vůbec nepodporuje.

27801

Lukašenko pašuje do Evropy migranty z Iráku

14. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

OK. Tohle je absolutně potrhlá šílenost. Počet letů z Bagdádu do Minska se za poslední měsíc zdvojnásobil a Lukašenko aktivně vytlačuje ilegální irácké uprchlíky přes hranici Litvy, napsal Ben Aris.

 17276

Summit G7: V Cornwallu jak v Rusku

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



https://twitter.com/RymMomtaz/status/1403994727305908228?s=20


Novinářka Rym Momtaz, Senior Correspondent, Politico Europe
: Strašlivá organizace summitu G7 v Cornwallu. Novináři byli zaparkováni hodinu autem od místa, kde se politikové setkávali. Téměř jako že všechno bylo záměrně zorganizováno tak, aby byli novináři co nejdále - což je opak demokratického počínání. Nebyla to pro setkání bohatých demokracií dobrá vizitka.

Při posledním summitu G7, který Francie uspořádala v Biarritzu, byli novináři umístěni přes ulici od politiků. Volali jsme na politiky otázky z balkonu, měli jsme mnoho příležitostí se s vedoucími politiky setkávat a konala se neformální, neplánovaná tisková setkání. To bylo demokratické.

Demonstrantům v Budapešti se podařilo přimět Orbána, aby pozastavil stavbu čínské univerzity

13. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Zuřivý nesouhlas obyvatel Budapešti nad Orbánovými plány vybudovat tam kampus šanghajské Fudan University se stal ohniskem odporu proti Orbánově vládě. Tisíce lidí protestovaly proti návrhu postavit v Budapešti čínskou univerzitu a před volbami, které se mají konat příští rok, donutily výjimečné Orbána k změně tohoto rozhodnutí.

Protesty více než 500 lidí jsou v Maďarsku kvůli covidu zakázány, i když se fotbalových zápasů účastní obrovské množství lidí. Tak organizátoři uspořádali malé protesty po celé Budapešti, které se pak sešly před parlamentem na Kossuthově náměstí.

 16510

Konflikt ohledně brexitu zničil summit G7 pro Borise Johnsona

13. 6. 2021

čas čtení 10 minut



Hádka mezi Borisem Johnsonem a Evropskou unií ohledně pohraničních kontrol mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem zlikvidovala snahu Borise Johnsona prezentovat se jako autoritativní předák velmoci, "globální Británie". Činitelé Evropské unie požadují, aby Johnson splnil protokol o Severním Irsku, který vytvořil celní hranici mezi Británií a Severním Irskem, Johnson jim všem v sobotu řekl, že nechápou, že Británie "nemůže porušit svou integritu"


V sobotu se na summitu G7 v anglickém Cornwallu konala celá řada napjatých bilaterálních schůzek, na nichž francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a prezidentka Evropské komise Ursula von der Leyen zdůraznili Borisi Johnsonovi, že musí kompletně realizovat veškeré podmínky dohody o brexitu, včetně zavedení celních opatření a blokace dovozu párků a dalších chlazených masných výrobků do Severního Irska. Johnson naopak naléhal, aby "si dostali do hlavy", že Spojené království je "jednotná země".

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
21194