17320

Andrew Stroehlein: Pozoruhodná čtvrteční tisková konference

24. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodná dnešní tisková konference regionální Policie ČR. Nedokázali určit, kde Tomáš zkolaboval, ani po opakovaných otázkách novinářů. Předtím policie tvrdila, že zkolaboval až v sanitce. "Kromě toho, ve srovnání s předchozími tvrzeními policie, že pan Tomáš zemřel v sanitce, policie nyní tvrdí, že zemřel až v nemocnici."

Takové rozpory jen zdůrazňují, že je zapotřebí nezávislého vyšetřování.



Další tweety:

Rozhovor Britských listů 400. Je rozumné jet na dovolenou do Chorvatska?

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Počet nákaz koronavirem v Praze znovu stoupá. Paní Martina Hvozdenská je zdravotní sestra v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Zažila tam přímou zkušenost s koronavirovou pandemií. Jak se dívá na to, co se ohledně covidu bude v České republice dít teď? O tom s ní hovoří Jan Čulík.  Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. června 2021.

Česko začíná pociťovat tvrdé dopady globálního oteplování

24. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Jihomoravskou vesnici Lužice na Hodonínsku téměř zlikvidovalo ve čtvrtek tornádo.

Zajímalo by mne, kdy české vládě a české společnosti konečně dojde, že globální oteplování je vážná věc, ohrožující životy, a že je opravdu nutné bezodkladně jednat.Postavit se do čela globálního úsilí o rychlé snížení emisí skleníkových plynů. 

PROČ NA TUTO VÁŽNOU VĚC VŮBEC NEUPOZORŇUJÍ MÉDIA, KTERÁ PÍŠÍ O JIHOMORAVSKÉ KATASTROFĚ?
(JČ)
 
Video níže: 


Rozhovor Britských listů 401. Smrt Stanislava Tomáše: Policie donutila Tepličany mlčet

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta


V souvislosti se sobotním úmrtím Stanislava Tomáše, pracovníka ochranky v jednom teplickém supermarketu, po jeho "znehybnění" místními policisty, hovoří o okolnostech tohoto případu Jan Čulík s romským aktivistou Jozefem Mikerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 23. června 2021.

Nepřekvapivě, na demonstraci protestující proti policejní brutalitě vůči Stanislavu Tomášovi nepřišel skoro nikdo

24. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Takto to komentovala Autonomní akce:

Víc novinářů než demonstrantů, tak by se dala charakterizovat očekávaná demonstrace proti policejní brutalitě na pražském Žižkově. Dokonce ani s přibývajícím časem protestujících nepřibývalo.

Takto demonstraci shrnuli na idnes tv. Autonomní akce souhlasí, jen připojí nějaké další podrobnosti a úvahy.

První věcí je, že ještě více než novinářů a demonstrujících na místě bylo policistů. Hloučky civilní zásahovky se tentokrát ani nesnažily skrývat, kým jsou. Točily, fotily, monitorovaly a byly připraveny na zásah na mnoha místech. Nepřehlédnutelní byli i jejich uniformovaní kolegové v bočních uličkách a u policejních stanic. Nabízí se tedy otázka: Co takto velké nasazení mělo znamenat? Bála se policie, že demonstrující budou projevovat hněv se stejnou zuřivostí, jako to bylo zvykem po policejních vraždách v jiných částech světa? Nebo šlo o demonstraci síly a zastrašování, jehož cílem bylo odradit lidi od angažovanosti? Dost možná to byla kombinace obojího.

 17320

Národovectví v reakci na rasismus

24. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V jednom ze svých nedávných článků psal Fabiano Golgo, jak radili komusi ze zahraničí, kdo si chtěl stěžovat a chtěl vyšetřit jakýsi problém v České republice, že se o to nemá ani pokoušet, protože je známo, že Češi ve většině případů semknou své řady a budou přestírat že žádný problém neexistuje, to jen "cizáci" se zlovolně snaží poškodit naše dobré jméno. Totéž se samozřejmě děje, když Češi semknou své řady proti Romům, protože, šokujícím způsobem, tolik lidí v České republice je nepovažuje za Čechy. (Jaký rozdíl například od Skotska, kde vláda i většina obyvatel považuje za Skoty všechny ty, kdo prostě ve Skotsku bydlí. Mimochodem, tato teritoriální státní příslušnost existovala i v Čechách, než přišel buditel Josef Jungmann a kontroverzně to změnil, takže definicí Čecha je od jeho dob až dodneška jazyk.)

 17320

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch dále silně medializuje skandál zabití Stanislava Tomáše v Teplicích

24. 6. 2021

čas čtení 9 minut

Smrt Stanislava Tomáše se stává skutečně velkým mezinárodním skandálem pro Českou republiku

Mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch se sídlem v Bruselu Andrew Stroehlein byl v poslední době několikrát hodnocen jako jeden z nejvýznamnějších globálních komentátorů na Twitteru. Sleduje ho 116 000 lidí, většinou mezinárodních novinářů. Andrew Stroehlein globálně medializuje skandál úmrtí Stanislava Tomáše v Teplicích. Jeho zásluhou už vyšla o věci celá řada článků, v listě Guardian, který má cca 200 milionů čtenářů (dva), v konzervativním britském deníku Daily Telegraph i v hlavním americkém listě Washington Post.

Dnes se Andrew Stroehein na svém Twitteru věnuje případu zabití Stanislava Tomáše zvlášť podrobně.

A mimochodem, proč neužívají česká média jeho jméno? Proč pořád píší jen o "mrtvém Romovi"? Je to dehumanizace. (JČ)

Po celé Evropě, včetně České republiky, uniká z plynárenské infrastruktury metan, mocně zhoršující globální oteplování

24. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Organizace Clean Air Task Force (CATF) s použitím sofistikované infračervené kamery zjistila, že z 123 ropných a plynových infrastrukturních středisek v Rakousku, v České republice, v Německu, v Maďarsku, v Itálii, v Polsku a v Rumunsku uniká do ovzduší metan, nejzávažnější příčina globálního oteplování, až osmdesátkrát škodlivější než CO2.

Evropská unie dosud nereguluje vypouštění metanu do ovzduší, ale to se má změnit.

V energetickém sektoru se metan vypouští do ovzduší úmyslu v důsledku "větrání" a pak také v důsledku nehod.

CATF zaznamenala 271 incidentů, některá místa vypouštěla metan do ovzduší hned z několika různých prostor. 90 procent míst v České republice, v  Maďarsku, v Itálii, v Polsku a v Rumunsku vypouštělo do ovzduší metan, v Německu a v Rakousku to bylo méně časté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29541

Směřují USA i nadále k (proto)fašismu?

24. 6. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pokud sledujete dění ve Spojených státech prostřednictvím českých mainstreamových médií, můžete snadno nabýt dojmu, že s Bidenovým prezidentstvím se naše oblíbená velmoc, která se ještě na začátku roku potácela na hraně převratu, vrátila do blazeovaných vod předtrumpovského statu quo. Skutečnost je ale – jak se zdá – poněkud chmurnější, přičemž někteří zahraniční komentátoři se nezdráhají varovat před „směřováním USA k protofašismu“.

Hongkong zlikvidoval Apple Daily, Boris Johnson se rozhodl zlikvidovat televizi Channel 4

24. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Dalším důkazem absolutní likvidace svobody projevu v Hongkongu a tvrdého porušení někdejší dohody Británie-Čína o budoucnosti Hongkongu byla nyní likvidace vysoce nezávislého a nesmírně populárního deníku Apple Daily a jeho televize - zatčení jeho majitele, několika manažerů, šéfredaktora a redaktorů.


Mírnější formou usiluje, zdá se, o likvidaci plurality na britské mediální scéně populista Boris Johnson. Oznámil, že zprivatizuje televizní stanici Channel 4.



Channel 4 začal vysílat v Británii dne 2. listopadu 1982, v den třicátých narozenin Jana Čulíka (který to tehdy považoval za symbolickou událost, která snad má znamenat, že jeho profesní budoucnost bude po zbytek jeho kariéry spojena s touto televizní stanicí. Splnilo se to asi na deset let).

Levicový autokrat Daniel Ortega je latinskoamerický Lukašenko

24. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

„Y tu, Daniel,“ ptal se anonymní nápis na zdi supermarketu, než ho seškrabali muži z armády. Jako nejtypičtější jméno sandinistického hnutí Daniel Ortega zradil revoluci, kterou pomohl vést. V roce 1979, kdy se sandinistické hnutí chopilo moci a svrhlo diktátora Anastasia Somozu, zahrnovalo nikaragujské městské masy, rolníky, řemeslníky, dělníky, křesťanská základní společenství, intelektuály a „muchachos“ („chlapce“, mladé lidi, kteří stojí v čele ozbrojených povstání). Revoluce prosazovala novou vizi společnosti založenou na sociální a ekonomické spravedlnosti, která zahrnovala chudé a vyvlastněné. Revoluce byla mnohotřídní, multietnická a politicky pluralitní.

30761

Komiks na téma dezinformace pro teenagery

Jak nebýt za tro(t)lla

24. 6. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Komiks, který na pozadí příběhu z prostředí hudebního světa ukazuje dospívajícím lidem problematiku dezinformací a proniká až do vnitřní motivace dezinformace vytvářet a šířit. Ve středu 23. 6 byl uveden na půdě Senátu PČR pro záštitou jeho místopředsedy Jiřího Růžičky. O jeho vznik se zasadil Nadační fond Modrá rybka, jmenovitě ředitelka Lucie Lišková a předseda správní rady Pavel Anděl. Scénář komiksu napsal Jan Drbohlav a výtvarně ho ztvárnil Martin Hanschild. Námět v podobně desatera Jak nebýt za tro(t)lla vytvořil Bohumil Kartous. Pracovní listy pro učitele vytvořila Nina Nováková.

30736

Desatero (nejen) pro teenagera

Praktický návod k tomu, jak nebýt za tro(t)lla

24. 6. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

V době internetu je každý nejen příjemcem, ale i producentem informací. Můžete najít takřka cokoliv, můžete sdílet s ostatními, ať jsou kdekoliv. Můžete ale i ubližovat. Neuváženým či záměrně zákeřným postem na Insta či FB můžete někomu zničit život. Můžete ale ničit nejen to. Státní dezinformační aparáty i soukromém agentury, které si nechají zaplatit za vytváření kompromitací, konspirací a dezinformací ničí realitu. O ekonomice, politice, mezinárodních vztazích, ale i takových oblastech, jako je historie, energetika nebo medicína si totiž děláme názor zprostředkovaně, na základě toho, co nám kdo řekne. A v tom je právě ta potíž. Když umíte dobře šířit informace, což je v době sociálních sítí mnohem snadnější než kdy jindy, dokážete měnit postoje celých společností. Ovlivnit tím lze třeba celé směřování země či dokonce celého kontinentu. Příklady? Prezidentské volby v USA, hlasování o brexitu, nebo třeba české prezidentské volby. Tam všude hrály svou roli dezinformace. 

 17278

Léto v Gaze: destrukce, pandemie a změna klimatu

24. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

V roce 2013 Rozvojový program OSN (UNDP) varoval před zvyšujícím se výskytem nebezpečných vln veder v Palestině v následujících letech v důsledku změny klimatu. Na konci srpna 2020 palestinský meteorologický úřad vydal varování před blížící se vlnou veder, kdy se teplota pohybovala mezi pěti až devíti stupni nad ročním průměrem.

 16510

Brexit po pěti letech: Stále nebezpečně nedořešená otázka Severního Irska. Johnsonův vyjednavač blábolí nesmysly

24. 6. 2021

čas čtení 5 minut

23. června bylo páté výročí referenda o brexitu. Toto pošetilé populistické rozhodnutí poškodilo jak Británii, tak Evropskou unii, a dodnes bohužel mnoho Angličanů, kteří mají iracionální pocit výlučnosti a domnívají se, že jsou něco extra, protože kdysi měli jakési Britské impérium, se stále domnívá, že Anglie bude znovu schopna vládnout světu. Bohužel, navzdory tomu, že státníci jako John Major či Tony Blair vážně varovali, že brexit ohrozí mír v Severním Irsku a může vést k obnovení násilí, londýnští konzervativci a euroskeptici, kteří si nevidí na špičku nosu a problémům Severního Irska nerozumějí, vytvořili brexitem v Severním Irsku skutečnou kůlničku na dříví. Ironicky, ale pravdivě to v souvislosti s hlavním Johnsonovým vyjednavačem pro brexit (!!) Davidem Frostem komentoval sketch writer deníku Guardian John Crace, při Frostově vystoupení v zahraničněpolitickém výboru Dolní sněmovny.


Pokaždé, když hlavní Johnsonův vyjednavač pro brexit David Frost promluví, ukáže se, že není, jak se zdá, tak chytrý, jak by si přál, abychom si o něm mysleli.

Při úterním vystoupení v zahraničněpolitickém výboru Dolní sněmovny Frost dal najevo, že je daleko důležitější osobností než jen nějaký ministr pro Evropu. Pak udělal, co bylo v jeho silách, aby dokázal, že na svou práci nestačí. Nezačal zrovna dobře, když tvrdil, že rozhodnutí Johnsonovy vlády neposkytnout akreditaci velvyslanci Evropské unie pro Británii je "přehnaně interpretováno" a že není pravda, že Johnsonova vláda je posedlá malichernou pomstychtivostí. Z jakéhosi důvodu to Evropská unie vidí jinak a urazila se.

Řecko: Nelegální navracení a násilí vůči uprchlíkům a migrantům se stalo de facto hraniční politikou

24. 6. 2021

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva Amnesty International, Česká republika


Nový výzkum Amnesty International odhalil, že řecké pohraniční síly násilně a nelegálně zadržují skupiny uprchlíků a migrantů a poté je vrací zpět do Turecka, což je v rozporu s jejich závazky v oblasti lidských práv, evropským i mezinárodním právem.

• Amnesty International přináší nové důkazy o mučení, špatném zacházení a nelegálním navracení uprchlíků a migrantů z Řecka do Turecka

• Někteří lidé byli zadrženi až 700 km od hranic a poté hromadně navráceni na pozemní hranici s Tureckem

• Amnesty vyzývá pohraniční síly evropské agentury na ochranu hranic Frontex, aby pozastavily nebo stáhly své řecké operace

Většina nových větrných a solárních elektráren bude levnější než uhlí, zjistila studie

24. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Očekává se, že téměř dvě třetiny projektů na výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů realizovaných loni globálně budou vyrábět elektřinu levněji než uhelné elektrárny. Vyplývá to z analýzy Mezinárodního úřadu pro obnovitelnou energii (Irena). Studie zjistila, že 62 procent nových projektů obnovitelné elektrické energie produkuje levnější elektřinu v množtsví až 800 gigawattů produkce uhelných elektráren, to je desetinásobek spotřeby elektrické energie v Británii.

Cena elektrické energie vyráběné solárními panely poklesla loni o 16 procent, cena elektřiny vyráběné větrníky na pevnině o 13 procent a na mořích o 9 procent.

 17317

Podle britské studie jsou sociální média krmena hněvem

24. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Průzkum zkoumající rozhodování, který se uskutečnil na University of Cambridge ve Velké Británii, zjistil, že na sociálních médiích hledáme příspěvky, které nás rozčílí. Jazyk, který podporuje odmítnutí, se ukazuje jako neúnavné palivo, má-li se materiál na sociálních sítích stát virálním. „My proti nim“ vytváří větší nasazení. Studie katedry psychologie, která zkoumala téměř 3 miliony příspěvků na Facebooku a Twitteru, zjistila, že nasazení vyvolané příspěvky, které uživatele rozzlobily, bylo dvakrát větší než u příspěvků s pozitivním obsahem.  Nejpoužívanější emodži je rozzlobený rudý obličej.

Ležáky: Odloučení sester Čechových

24. 6. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 3 minuty


Paměť současníků (ve své podstatě vybíravá) uchovala mnoho světlých vzpomínek na skromné lidi. To platí také o rodině „milionáře“ Čecha z Ležáků. Marie Čechová – žena kameníka – pomáhala v místním mlýně, aby zvýšila rodinné příjmy. Předposlední mlynář Václav Šťulík se účastnil loterie a prý zároveň svou pomocnici přiměl k zakoupení losu, který pak vyhrál nejvyšší obnos... Nic z toho nelze prokázat. Čechovi však nečekaně obdrželi velkou sumu peněz. Proto se pustili do úprav svého domku, který následně jako jediný v celé osadě měl kromě přízemí také první patro. Peníze umožnily zvelebit domov, ale později – když paní Marie onemocněla rakovinou – už nepomohly.

O případu zabití Stanislava Tomáše v Teplicích informuje i britský konzervativní list Daily Telegraph a americký Washington Post

23. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

"Nebyl to žádný George Floyd". Česká policie brání policisty, kteří zaklekli na krk Roma, jenž později zemřel, píše ve středu britský deník Daily Telegraph a vysvětluje okolnosti případu. Článek cituje Michala Mika, šéfa organizace Romanonet, který charakterizoval Tomášovo zatčení jako "vrchol brutality".



Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16637

Průběžné zpravodajství:

EU: Zrychlete očkování, varianta Delta se šíří po Evropě

23. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Do konce srpna bude 90 procent nákaz covidem v EU indická varianta

V úterý 22.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 131 denních nákaz.  V ČR do 22.6. zemřelo  30 289 lidí. V nemocnicích je 78 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 666 325 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 761 661 osob, druhou dávkou 2 613 873 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 26  procent obyvatelstva. 

- Úřad Evropské unie pro zvládání nemoci ECDC požaduje, aby evropské země zrychlily očkování. Předpokládá se, že 90 procent všech nákaz covidem bude do konce letošního srpna vysoce nakažlivá varianta Delta. Očekává se, že během léta se varianta Delta bude silně šířit mezi mladými lidmi.   Podle dr. Andrey Ammon, ředitelky tohoto Evropského centra pro prevenci a zvládání nemocí jsou osoby, které byly dosud očkovány jen jednou dávkou vakcíny, ohroženi nákazou a hospitalizací. V Evropské unii je stále příliš mnoho lidí ve zranitelných skupinách obyvatelstva, které nebyly plně očkovány.   ZDE 

- Británie ve středu zaznamenala 16 135 nových nákaz - je to nejvyšší denní nárůst od 6. února, kdy bylo zaznamenáno 18 262 denních nákaz. Celkový počet nákaz v Británii za poslední týden stoupl o 43,9 procent. Zemřelo dalších 19 lidí. Celkový počet mrtvých za poslední týden stoupl o 53 procent.

- Německá kancléřka Angela Merkelová požaduje, aby všechny osoby cestující do EU z Británie musely do karantény ve všech členských zemích EU, stejně jak je tomu v Německu.

- Daleko nakažlivější varianta Delta nyní tvoří 9-10 procent nákaz ve Francii. Ještě minulý týden tam tvořila jen 2-4 procenta nákaz.

 16637

Šest Sputniků s Prymulkou

23. 6. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Nastal pravý čas znovu se poohlédnout po dobrodružstvích Sputniku V. Jak se mu daří/nedaří doma? Jak se mu nedaří/daří v cizině? A jak se daří tam, kde se nedaří ruské říši? Daří se alespoň v Rusku, Sputniku zemi zaslíbené? Nebo se tam nedaří a daří se tam Covidu 19?

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Guardian: "Policie v Teplicích zaútočila na nesprávného muže!"

22. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Romský aktivista Jozef Miker sdělil listu Guardian, že policie "znehybňovala" nesprávného muže. Na své facebookové stránce psal, že policie nařídila lidem v Teplicích, aby o incidentu s nikým nemluvili. Nechápeme, jak to policie může komukoliv nařídit!

Videozáběry policisty, který zaklekl na krk romského muže, který později zemřel v sanitce, je sdílen mezi Čechy na sociálních sítích. Vede to mnohé k srovávání jeho zacházení se zacházením s Georgem Floydem, píše v deníku Guardian Anna Košlerová.

Na videu, natočeném 19. června, jsou tři policisté v Teplicích, v městě na severu České republiky, kteří znehybňují na zemi romského muže. Jeden policista drží muži nohy, druhý mu klečí na krku a třetí se mu snaží nasadit pouta. Ve videu je slyšet hlasy několika kolemstojících Romů.

"Oni ho dusí," je slyšet hlas nějaké ženy. "To je jejich práce," říká muž, který obhajuje policejní zásah. "Lež, nevstávej," radí jiný Rom.

 17312

Byl by tento muž dnes ještě naživu, kdyby policie nejednala s takovou brutalitou?

22. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:

Případ do této chvíle:

1. Policie ČR zaklekne krk romského muže po dobu několika minut.
2. Muž brzo poté zemře.
3. Předběžná pitva konstatuje, že to způsobily drogy. (I když, jak se zdá, když předtím ten muž užíval drogy a policie mu neklečela na krku, nezemřel.) Není známo, zda koroner viděl video, jak mu policisté klečí na krku.
4. Policie veřejně mrtvého muže zostudí. Rozšíří informace o jeho chaotickém chování, než mu zaklekli na krk - jako by to ospravedlnilo policejní brutalitu.
5. Český ministr vnitra podpoří policii, žádné otázky nejsou vzneseny. Žádné nezávislé vyšetřování není dovoleno.

To všecho se stalo za dobu kratší než čtyři dny.

České úřady chtějí, abyste si mysleli, že  to je všechno, problém vyřešen, není tu nic k vidění.

Chtějí, abyste zapomněli na video, že muži policie klečela na krku.

Existuje část české veřejnosti, která je až příliš ochotna uvěřit tomuto všemu, aniž by o věci více uvažovala: byly to drogy, byl to Rom, o nic nejde.

Avšak nikdo by se neměl vyhýbat zásadní otázce v tomto případě: otázce, která jde k samému ohnisku české policejní práce i to, jak Česká republika obecně zachází s romskou komunitou:

Byl by tento muž dnes ještě naživu, kdyby policie nejednala s takovou brutalitou?

Právě proto je zapotřebí nezávislého vyšetřování.

https://twitter.com/astroehlein/status/1407317391638466561?s=20




cc

 17308

Nevyjasněné úmrtí - Hamáček stoprocentně podpořil policii

22. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch, Brusel:

Český ministr vnitra říká, že stoprocentně podporuje policii.

- Nejsou dovoleny žádné otázky.
- Není dovoleno žádné nezávislé vyšetřování.
- Rodina zemřelého Roma nemá právo na nic.

To je Česká republika.

Incident, k němuž došlo v sobotu odpoledne v Teplicích, byl nafilmován místním obyvatelem z okna budovy, odkud byl výhled na probíhající scénu. Na záběru zasahují tři policisté proti muži, který projevuje odpor.

Jeden policista drží muži nohy, zatímco druhý na několik minut mu klekne na krk. Třetí policista dává křičícímu muži pouta.

Na konci videonahrávky se muž už nehýbe. Policie tvrdí, že muž zkolaboval a zemřel až poté, co byl umístěn v sanitce, kterou zavolali na scénu.



Česká republika se skandálem v Teplicích dostala do denního přehledu organizace Human Rights Watch:


 16478

Nový íránský prezident odmítá jednat s Bidenem

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Nově zvolený íránský prezident Ébrahím Reisí vyloučil možnost jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Je nicméně otevřen obnovení diplomatických vztahů se Saúdskou Arábií. Reisí dodal, že nedovolí "samoúčelná" jaderná jednání.

Rozhovor Britských listů 399. Jak je to s evropskými dotacemi pro Andreje Babiše

18. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Evropský parlament v minulých dnech schválil rezoluci, upozorňující na střet zájmů Andreje Babiše, českého premiéra a majitele Agrofertu. Evropští poslanci požadují, aby Babiš peníze vrátil. Chtějí také zkoumat stav českých médií, která jsou rukojmím oligarchů, a stav českého právního řádu. Jak je to s evropskými dotacemi pro Andreje Babiše? O tom mluví Jan Čulík s Petrem Leyerem, ředitelem české pobočky organizace Transparency International. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. června 2021.


 17295

Koronavirus: Vakcinace se změnila ve "válku značek"

23. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V roce 2020 vypadala otázka vakcinace trochu jako dostihy. Kladli jsme si otázku, kdo bude první a jak rychle zvítězí. Pak se vynořilo z klinických zkoušek hned několik vakcín - a v závodě začalo jít o to, která dokáže nabídnout lepší účinnost a bezpečnost, napsaly Katie Attwellová, Lara McKenzieová a Samantha Carlsonová.

 17295

Maďarsko: Kontroverze kolem čínské vakcíny pokračuje

23. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Po pěti měsících používání v Maďarsku obklopuje vakcínu Sinopharm kontroverze kvůli tomu, že řada očkovaných vykazuje jen velice nízkou hladinu protilátek. I když vláda tuto vakcínu nadále prosazuje, řada lidí vzala věc do vlastních rukou a zjistila, že dvě očkování čínským preparátem vždy nevedou k vytvoření protilátek. Vakcínu dál hájí rektor Semmelweisovy univerzity Béla Merkely, ale kritika rychle sílí, informuje Tamás Vaski.

 17290

Kauza Venona: Dekódované sovětské depeše usvědčují Rosenbergovy ze špionáže

23. 6. 2021

čas čtení 5 minut

Americké vyšetřování, které vedlo k usvědčení a odsouzení manželů Rosenbergových, bylo založeno na zachycených sovětských depeších, které oba manžele identifikují jako jaderné špiony.


K tomu: 


Julius Rosenberg nepředal Rusům atomovou bombu a Ethel Rosenbergová byla popravena za to, že byla manželka

Tento zdroj naopak uvádí, že z  tzv. Venona Papers vyplývá, že zatímco byl Rosenberg pro Sověty vojensko-průmyslovým špionem, neposkytl jaderné informace, protože jim nerozuměl. Z Venona Papers také vyplývá, že Ethel Rosenbergová vůbec špionkou nebyla. Naopak velmi aktivní jako špioni byli David Greenglas a jeho manželka Ruth.

PS. K níže uvedené poznámce od Karla Dolejšího. Výše uvedené informace jsou především z knihy Anny Sebba o Ethel Rosenbergové. Článek v Guardianu netvrdí, že Julius Rosenberg nebyl prosovětský špion, ale - a z řady zdrojů to vtyplývá - že Rusům atomovou technologii nepředal, protože věci technicky nerozuměl. Ne, že by jí předat nechtěl, ale posílal nesmysly. Venona Papers neobsahují žádné kódy pro Ethel Rosenbergovou, jaké obsahují pro skutečné špiony Rosenberga a Greenglassovi. Článek v Guardianu netvrdí, že prvním špionem byl Greenglas, je klidně možné, že ho naverboval Julius Rosenberg. Uvádí jen, stejně jako kniha Sebbové, že Greenglass sobě a manželce zachránil život, protože Rosenbergovy udal, kdežto Rosenbergovi kohokoliv udat odmítli.(JČ)


Pozn. KD: Kdyby Ethel Rosenbergová nebyla sovětskou špionkou, neexistoval by vůbec žádný důvod, proč by se o ní sovětské materiály z programu Venona kdekoliv zmiňovaly. Greenglass byl naverbován Rosenbergem, stal se součástí jím řízené zpravodajské sítě - a hovořit o tom, že "Greenglass sice ano, ale Rosenberg ne", proto nedává naprosto žádný smysl. Rosenberg, který Greenglasse řídil, nesl hlavní odpovědnost za všechno, co Greenglass udělal. Proto dostal R. vyšší trest než G. - Bohužel jsme opakovaně svědky toho, že britský Guardian v oblasti bezpečnostní problematiky publikuje mimořádně nekvalitní texty, které sice zřejmě komusi potvrzují jeho apriorní ideologické názory, ale prestiž listu jimi velmi trpí - ať už se to týkalo bizarní debaty o WikiLeaks, ještě bizarnější argumentace kolem britského programu Trident, nesmyslů kolem nedávného zveřejnění tzv. Integrated Review britské vlády nebo nyní kauzy Rosenbergových, ze kterých někteří potřebují neustále vyrábět mučedníky, vem kde vem. 

Existují ovšem i zastánci názoru, že Země je "ve skutečnosti" placatá, a je otázkou, nakolik by měli být ve veřejném prostoru slyšeni. Vědecký konsensus je nicméně někde úplně jinde. Podobně mohou existovat jednotlivci tvrdící, že z materiálů programu Venona vyplývá něco, co 99,99 % zpravodajské komunity a jejích analytiků v těchto materiálech nevidí, a naopak nevyplývá z nich to, co tam experti vidí. To je případ "autoritativních" názorů publikovaných Guardianem v kauze Rosenbergových, o jejichž vině panují dokonce daleko menší pochybnosti, než např. o aktivním spojení Edwarda Snowdena s ruskou zpravodajskou službou. 

Írán snímá masku

23. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Pro řadu obyvatel Blízkého východu je zvolení Ébrahíma Reisího íránským prezidentem důležité z důvodů, které překračují rámec jaderné dohody z roku 2015.

Moskevští bezdomovci: Nemyté Rusko nemůže odjet domů

23. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Letní problémy moskevských bezdomovců nejsou o nic menší než ty zimní - jen o nich veřejnost méně ví. Lidé z regionů se snaží odjet do hlavního města za prací a lepším životem, ale velká část z nich nenajde ani jedno, ani druhé - a jsou nuceni žít na ulici.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Putin: Koronavirová pandemie se v mnoha regionech zhoršila

22. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- Ruský prezident Vladimír Putin varoval, že v některých ruských regionech se pandemie zhoršuje. Ruské úřady se snaží přesvědčit občany, aby se nechali očkovat napotřetí. Moskva zaznamenala 9120 nových denních infekcí. Kreml konstatoval, že na vině je neochota lidí se nechat očkovat a "nihilismus". Na sociálních sítích se v neděli objevily záběry osob, nemocných na covid, ležících na chodbě v nemocnici v Petrohradě, Putinově domovském městě, kde se konají některé fotbalové zápasy Euro 2020.

- Jihoafrická republika oznamuje, že vytváří první centru pro výrobu vakcín prostřednictvím technologie RNA, na základě iniciativy od francouzského prezidenta Macrona.
 

 17309

Jen další cikán, na jehož životě nezáleží

22. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

Když Pavel vstoupil do redakce, jeden z reportérů vstal od stolu a zastavil ho na půli cesty: „Kam jdeš?“ Na to Pavel ukázal na mě na konci místnosti.  Honza se blahosklonně usmál, jako když dospělý, slyší dítě říkat něco hloupého: „Ne, to je šéfredaktor, mohl bys mě, prosím, následovat?“, řekl mu, chytil ho za rameno a  doprovázel ho poměrně pevně směrem k východu z místnosti.

Těsně předtím mi zavolal recepční z přízemí, že se mnou chce mluvit nějaký pan Koller. Měl přípis od romského aktivisty Ondřeje Gini staršího, jehož týden předtím interviewoval můj časopis Redhot. Během toho rozhovoru mi řekl o mladém cikánovi, jehož fascinuje žurnalistika a je to zázračně nadaný samouk.   Zeptal se, jestli mu dám šanci podívat se, jak funguje časopis zevnitř. Řekl jsem mu, aby za mnou Pavla poslal kdykoliv.  

Dá se očekávat férové a nezávislé vyšetření případu úmrtí mladého Roma v Teplicích? A jaké je vůbec jeho jméno?

22. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

V neděli jsem slyšel v rozhlase BBC v pravidelném pořadu File on Four strašlivou reportáž o tom, jak se četné britské policistky stávají terčem sexuálního násilí, doma i v zaměstnání, od svých partnerů policistů, často ve vyšší policejní funkci než jsou ony samy, a když najdou odvahu si na to oficiálně stěžovat, jejich policejní kariéra je zničena a jsou od policie často vyhnány, zatímco násilníkovi se nic nestane. Násilníci zejména ve vyšších policejních funkcích si jsou sami sebou naprosto jisti, jsou beztrestní. "Proti mě nic nezmůžeš, já jsem policista," vysmívají se svým obětem. Policejní řady mužů se proti postiženým ženám semknou a násilníka brání. Velkou roli při tom hraje mužský kamarádšoft a představa, že "my policisté jsme hrdinové, a nikdy se nemůžeme dopustit ničeho špatného". Pořad vznikl tak, že letos na jaře udělala jeho autorka reportáž o případu dvou žen, jimž se nepodařilo získat spravedlnost poté, co je obě znásilnil jeden vysoký policista, a po odvysílání tohoto pořadu byla zahlcena emaily desítek dalších žen, které si stěžovaly na stejnou zkušenost.

Osmdesáté výročí napadení SSSR nacistickými vojsky a Churchillova reakce

22. 6. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dnes je tomu přesně 80 let od vpádu nacistických vojsk do Sovětského svazu. Zpětně viděno to byla Hitlerova fatální chyba. Dokázal by bez této chyby držet svou odpornou říši v Evropě desítky let? Obávám se, že by to bylo možné. Nacisté svými zločiny v Sovětském svazu dali sovětskému lidu obrovskou motivaci zničit nacismus do samého kořene. Paradoxně stalinský režim byl k vlastnímu lidu velmi brutální a důsledky hladomorů, stěhování národů jsou do značné míry srovnatelné s holokaustem.

29541

Trump navrhl, aby byli Američané nakažení covidem deportováni do Guantánama

22. 6. 2021

čas čtení 2 minuty


Loni na začátku pandemie navrhl tehdejší americký prezident Donald Trump, aby byli Američané, kteří se nakazí covidem, deportováni do Guantánama.

Informuje o tom nová kniha Nightmare Scenario: Inside the Trump Administration's Response to the Pandemic that Changed History (Scénář noční můra: Analyzujeme reakci Trumpovy vlády na pandemii, která změnila historii) od Yasmeen Abutaleb a Damiana Paletty, dvou reportérů listu Washington Post. Ten zveřejnil z knihy několik úryvků.

Na romských životech záleží

22. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Foto: František Bikár, Romea

Na romských životech záleží. Lidé zapalují svíčky a nosí květiny na místo tragické smrti mladého muže v Teplicích


"Na romských životech záleží," - nápis  na improvizovaném pietním místě v Teplicích. Tam v sobotu 19. 6. 2021 zemřel po zákroku policistů jeden místní mladý muž. Místní lidé jeho případ přirovnávají k případu zavraždění černocha George Floyda a na místo tragédie nosí květiny a zapalují svíčky.

Fotogalerie ZDE

Otřesné byly jednak tweety Policie ČR, která jimi dehonestací mrtvého mladého muže jen obtížně zakrývala svou vinu, a zároveň i nelidské reakce mnoha českých občanů na onlinových sítích, kteří se samozřejmě nacionálně semkli a hájí - většinou tvrdě rasisticky - brutální jednání policie. Není to pěkná vizitka pro Českou republiku. (JČ)

 

 16510

Boris Johnson je jen novinář, který se omylem octl v politice, říká Cummings

22. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Úřad britského premiéra je teď pouze součástí zábavního průmyslu


Bývalý vrcholný poradce Borise Johnsona v Downing Street, Dominic Cummings, pokračuje ve své sžíravé kritice svého bývalého šéfa, jemuž dopomohl k moci.

Úřad britského premiéra v Downing Street je nyní jen "součástí zábavního průmyslu" a nic v rámci žádné seriozní politické strategie se tam nebude dělat, dokud Johnson odtamtud nevypadne, konstatoval Cummings na svém blogu. Johnsona charakterizoval jako "pouhého kecala, novináře, který se omylem octl v politice, a jedná tak po 99 procent svého času."

Členům Rady ČRo vadí "liberálně-demokratická orientace"

22. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Nadační fond nezávislé žurnalistiky se důrazně ohrazuje vůči bezprecedentnímu obvinění vznesenému některými členy Rady Českého rozhlasu, jimž vadí „liberálně-demokratická“ orientace Nadačního fondu, někteří dokonce napadají transparentnost fungování  Fondu, ať už při udělování grantových pobídek, nebo v rámci metodiky projektu Ratingu, který hodnotí kvalitu médií.

Posláním a primárním úkolem Nadančího fondu nezávislé žurnalistiky, jež vychází z jeho Zakládací listiny a v souladu s Ústavou České republiky a s Listinou základních práv a svobod (oddíl druhý, článek 17) je obrana svobody projevu, právo na informace, právo na vyjádření svého vlastního názoru a nepřipuštění cenzury jako politického nástroje pro umlčení demokratických principů v této zemi.  Proto NFNZ poskytuje podporu nezávislé žurnalistice a médiím nehledě na jejich názorovou platformu prostřednictvím grantových pobídek, vyjadřuje se ke konkrétním mediálním kauzám, komentuje zákonné normy a provozuje zcela transparentně projekt hodnocení médií Rating, jehož metodiku lze najít na webových stránkách NFNZ. 

Mikroby a solární energie by dokázaly vyprodukovat desetkrát více potravin než rostliny

22. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Na rozdíl od chovatelství dobytka by systém neměl skoro žádný dopad na životní prostředí

Hektar sojových bobů nakrmí 40 lidí, solárně-mikrobiální proces nakrmí 520 lidí na hektar


Součinnost solární energie a mikrobů by vyrobila desetkrát více bílkovin než plodiny jako sojové boby. Vyplývá to z nové studie.

Systém by měl také minimální dopad na životní prostředí, v obrovském kontrastu s chovatelstvím dobytka, které produkuje obrovské množství skleníkových plyn§ a znečišťuje vodu.

 16518

Studie: Nakažení covidem čelí půl roku po nákaze o 60 procent vyššímu riziku úmrtí

21. 6. 2021

čas čtení 2 minuty


Z obrovské studie více než 87 000 pacientů nakažených covidem  vyplývá, že půl roku po nákaze čelí tito pacienti o 60 procent zvýšenému riziku úmrtí v důsledku dlouhodobějších komplikací, a to i v případě mírného průběhu nákazy. Nemoc způsobuje selhání srdce, mrtvice a chronickou chorobu ledvin. Zjistili to výzkumnící z fakulty lékařství na Washington University v Missouri.

Zdravotní rizika u osob vyléčených z coviduy jsou o to větší, o co vážnější byl původní průběh onemocnění. Nejvyšší riziko mají pacienti, kteří museli být hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče. Studie vyšla ve čtvrtek v časopise  Nature.
 

Česko nelze vnímat mimo středoevropský kontext

21. 6. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 9 minut


Veřejný diskurs v Česku je tvarován oligopolními zájmy, které podkopávají Evropskou unii

Nedávná vyjádření Andreje Babiše, ve kterých mj. slovně napadl Evropský parlament, nepochybně mají za cíl kultivovat introspektivní podhoubí v českém veřejném diskursu. Česko je svou lokalitou závislé na dění ve svém geografickém a politickém okolí. Přesto je zahraniční dění v českém mediální diskursu upozaděno domácí politikou, ze které se v mnoha ohledech stalo zástupné divadlo.


„Nevím, co je na tobě horší: být cikán nebo transvestita!!“

21. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Seděl jsem v Praze vzadu ve vagónu metra, když vešla skupina velmi hlasitých opilých Čechů. Jeden z nich byl tak opilý, že usnul (foto). Cestující předstírali, že ignorují jejich ječící hlasy. Vypadali, že pocházejí z jiného města, protože si stěžovali na „pražské ceny“, měli batohy, podložky na spaní a pili z plechovek.

Jeden z nich začal zírat na osobu stojící u dveří.

 17294

Studie ukazuje, jak koronavirus poškozuje mozek

21. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Skupina brazilských vědců z Federální univerzity v Rio de Janeiru (UFRJ), Nadace Oswalda Cruze (Fiocruz) a Výzkumného ústavu D'Or poprvé popsala, jak Sars-CoV-2 napadá neuronové buňky a způsobuje poškození mozku. Vědci zjistili, že zatímco se virus nereplikuje uvnitř neuronů, spouští systémovou zánětlivou reakci, která vede k poškození neuronových buněk. Objev provedený v laboratoři bude mít zásadní význam pro pochopení neurologických a psychiatrických následků covidu-19.

Mezitím v Absurdistánu 181:

O konfliktu mezi Polskem a ČR ohledně dolu Turów, 20 km od Liberce

21. 6. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut


Zdá se, že Polsko je ve válce. Nedávno jsme slyšeli o tom, že se jedna polská ponorka téměř potopila, poté se střílelo na jednu polskou stihačku a nyní byly zcela zničeny dva polské tanky. A pak je tu ten případ kybernetické války, kdy došlo k úniku e-mailů od důležitého člena vlády. S kým jsme tedy ve válce? S Ruskem? S Běloruskem? Nebo snad s Německem? Nebo dokonce s Marťany?

 17291

Na vlnách TSS - aneb (zatím) Máte právo žít

21. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Titulní foto: Twitter Matěje Schneidera.

Koalice Trikolóra Svobodní Soukromníci - podle pořadí kandidátů na billboardu spíše Soukromníci Svobodní Trikolóra - občanům této země sděluje zásadní informaci, že prý mají právo žít. Tedy zatím. Než si případně zvolí pravicové radikály, kteří jsou s bizarní směsí nacionalismu a volnotržní ideologie i pro ODS příliš nestravitelní.

30519

Je Turecko fašistickou diktaturou?

21. 6. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 3 minuty

Možná bychom mohli, a také měli, aspoň na chvíli odvrátit svou tolik soustředěnou pozornost od "zlého" Ruska a Běloruska a zaměřit se na spojovací uzel mezi Evropou a Blízkým východem...  

Mladá žena Deniz Poyraz, členka HDP - Erdoganem nenáviděné a neustále potlačované pro-kurdské opoziční politické Lidově demokratické strany, přišla ve čtvrtek 17. 6. o život při ozbrojeném útoku na budovu strany v tureckém městě Izmir. Útočníkem a jejím vrahem byl později identifikován Onur Gencer, pokud ne přímo člen, tak přinejmenším dle gesta ruky na fotografii sympatizant Šedých vlků (krajně pravicová skupina Šedí vlci je militantním křídlem nacionalistické Strany národní akce (MHP) - ta tvoří koalici s vládnoucí Stranou rozvoje a spravedlnosti (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a je dlouhodobým spojencem vládní strany), který podle publikovaných zdrojů údajně bojoval v Sýrii po boku teroristických frakcí podporovaných Tureckem.

Rozsáhlé demonstrace v Brazílii požadují kvůli půl milionu mrtvých na covid Bolsonarovu rezignaci

21. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Půl milionu mrtvých na covid v Brazílii vyvolalo rozsáhlé demonstrace proti prezidentu Jairu Bolsonarovi. Ten loni covid označil za "chřipečku"  a neobjednal dostatečné množství vakcín, očkováno je v Brazílii jen 11 procent obyvatel. Podpora pro Bolsonara poklesla v Brazílii na 24 procent.

V Brazílii neexistuje řádná centrální strategie boje proti koronaviru, kterou by prosazovala centrální vláda. V zemi umírá v současnosti na covid 2000 lidí denně a vědci varují, že situace se bude nadále zhoršovat. Brazílie je ohrožením pro celý svět, protože při nekontrolované pandemii je to nyní semeniště pro nové, nebezpečné varianty, které se mohoy vymknout vakcínám. Brazilská varianta gamma usmrcuje v městě Sao Paolo těhotné matky a nenarozené děti. Už se rozšířila do USA i do Evropy.

Co pro Blízký východ znamená "zvolení" íránského hardlinera Raisího?

21. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Prezidentské volby v Íránu podle očekávání "vyhrál" bývalý hlavní soudce íránské justice Ebrahim Raisí s více než 60 procenty voličských hlasů. Problém tkví v tom, že méně než polovina oprávněných voličů se obtěžovala jít k urnám. Klerikální establishment měl natolik prověřené kandidáty na prezidenta, že bránil centristům a pragmatikům v kandidatuře. Mnoho Íránců tak získalo pocit, že nemají moc na výběr, píše Juan Cole.

V Teplicích zemřel Rom, poté, co mu policista zaklekl na krk

21. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Mladíkova smrt "neměla nic společného se zásahem policie, prokázala pitva." :) Samozřejmě. Co také jiného mohla prokázat. Nečekali jsme nic jiného.  (JČ)



Videozáběry z Teplic jsou virálně sdíleny na sociálních sítích po policejní intervenci proti mladému Romovi, který posléze zemřel v sanitce, povolané na scénu. Členové romské komunity srovnávají jeho smrt se smrtí George Floyda, černocha, kterého loni v USA zavraždila policie.

Jeden zasahující policista klečel na krku mladého Roma několik minut. Mladý muž posléze zemřel v sanitce, kterou zavolala policie.

Policie tvrdí, že její zásah nebyl příčinou smrti, ale narkotika, která mladý muž údajně požil. Michal Miko, ředitel organizace Romanonet, se vyjádřil na internetu, že video ukazuje "vrchol brutality".

Michal Mižigár, romský student historie a romských studií, který získal v roce 2019 cenu Aspen Institutu, konstatoval, že záběry ukazují "romského Floyda dnes v Teplicích". Připomněl útok na romské děti na letním táboře, který vedla romská hudebnice Ida Kelarová a smrt Roma v rukou policie v pizzerii v Žatci a dodal: "Mám pocit stoprocentní bezmoci a smutku. Toto není první případ."

Potíž je, že příčinu smrti má vyšetřovat sama policie... :)
Bude případ vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů, jejímž úkolem je vyšetřovat trestné činy spáchané policisty?

Zdroj ZDE ZDE

 17300

Šok. Policie ČR nyní svými "obrannými" tweety dává nepřímo najevo, že romského mladíka zabila...

21. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Policie ČR nyní zveřejníla hodně zoufalé tweety, v nichž tvrdí, že usmrcený muž "nebyl žádný český Floyd".

Pak ho označuje za recidivistu pod vlivem drog, který bil do automobilů (s videem).

Takže za to si zasloužil zemřit?

A pak, samozřejmě, popírají, že ho zabili:




Přesně v tutéž dobu publikuje rasistický deník IDnes článek kritizující selhání bezpečnostních sil v aréně v Manchesteru - selhali proto, že brali rasismus vážně: "Nezasáhli, protože se báli obvinění z rasismu",

Neuvěřitelné, to načasování... "Zato Policie ČR, ta problémy s rasismem nemá a kleká lidem na krk, přestože je to od vraždy George Floyda ostře kontroverzní praxe. (JČ)


Andrew Stroehlein: Proč tak obrovské úsilí ze strany policie zostudit a démonizovat určitého člověka, když jste si tak absolutně jisti, že jste nezpůsobili jeho smrt?



A jak bylo řečeno už dříve: Není to jen rasismus. Je to také tendence dívat se na uživatele narkotik  jako na podlidi. To, že v době zatčení byl tento mladík pod vlivem něčeho, ovlivní, jak se na to lidé budou dívat. Musíme trvat na tom, že tohle je taktika, která je za všech okolností neobhajitelná.

 

* * *


"To je jejich práce"

Andrew Stroehlein: To video toho policejního zásahu je strašlivé. Policie mu klečí na krku velmi dlouho, i poté, co má mladík spoutané ruce za zády a je znehybněn.

A děsivý je i rozhovor kolemjdoucích:

Žena: Oni ho dusí.
Muž: No a co?
Žena: Jak to "No a co?"
Muž: To je jejich práce.

Bohužel v důsledku hluboce zakořeněného rasismu v této zemi s ním bude mnoho lidí souhlasit a tuto brutalitu budou bránit.


Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
23320