20588

Zem, která týrá svoje děti

1. 8. 2023 / Milan Čech

čas čtení 80 minut

Omlouvám se těm, co by si rádi přečetli nějaký další text o tom, jak nějaká jejich neoblíbená, nedemokratická, diktátorská země mučí své “největší bohatství”. Tento text se totiž věnuje České republice a situaci dětí, které neměly možnost vyrůstat v láskyplné, funkční rodině a musely se spolehnout na stát a jeho schopnost vybrat a zajistit pro ně ideální náhradní řešení. 

Tento článek je i o tom co po dekády bez vědomí veřejnosti probíhá za oponou systému, který se sám považuje za spravedlivý a lidský a deklaruje že děti jsou jeho budoucností a nadějí. Budoucnost totiž nevytváří deklaratorní pohádky a fráze, ale naše skutečné postoje a činy, které právě ve vztahu k dětem jsou často daleko za etickou hranicí, o které předpokládáme, že v demokratickém systému platí.

Naše ohleduplnost k dětským zájmům není dána jen tím kolik krásných hřišť a parků jim postavíme, ale především mírou toho, jak hluboce a intenzivně jejich individuální stav pochopíme a odborně a empaticky zvolíme pro tento stav správné řešení, bez ohledu na to, jaké komplikace si tím způsobíme jinde. 

 20195

Zoufalství podnikatelských svazů

1. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Lídři podnikatelských organizací, konkrétně Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy, bijí na poplach. Prý se Česko stává skanzenem a vláda s tím musí v řádu měsíců něco udělat. Polsko nám ukazuje záda.

Prý hrozí, že uhelné elektrárny u nás budou zavírat už za dva roky, zatímco jaderní experti od nás údajně utíkají do Polska. Polsko postavilo, jak se píše ve zprávě, za posledních 10 let téměř tři tisíce kilometrů nových dálnic, my ani dvě stovky.

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský dron zasáhl vysokoškolskou kolej v Charkově

1. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 
- Úřady v Charkově, druhém největším městě Ukrajiny, v úterý uvedly, že drony zasáhly obydlené oblasti města a jeden z nich zničil dvě patra vysokoškolské koleje.


Šéf policie v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny Volodymyr Tymoško uvedl, že došlo ke dvěma nočním úderům - jeden na vysokou školu a druhý na centrum města.

V centru města byl zraněn jeden člověk, uvedl pro veřejnoprávní televizi Suspilne. Budova vysoké školy byla v době úderu prázdná.

Charkovský starosta Ihor Těrechov hovořil o třech útocích, uvedla agentura Reuters.

"Jeden z dronů zničil dvě patra kolejí," napsal Těrechov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram. "Vypukl požár, na místě zasahují záchranné složky."

Na videu zveřejněném na sociálních sítích bylo vidět, jak je vrchní část budovy v plamenech a kouř stoupá vzhůru. Suspilne uvedl, že polovina budovy koleje byla zničena.

 
- Ruská protivzdušná obrana sestřelila "několik" dronů zaměřených na moskevskou oblast, uvedl starosta Sergej Sobjanin, přičemž jeden z nich zasáhl věž, která byla zasažena v neděli.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že dva drony byly zničeny systémy protivzdušné obrany v Odincovském a Narofominském okrese u Moskvy, zatímco třetí byl zasažen a zřítil se v hlavním městě, informovala v úterý brzy ráno ruská státní tisková agentura Tass. Ministerstvo z útoků obvinilo Kyjev.

Sobjanin v příspěvku na Telegramu uvedl, že nejsou hlášeni žádní zranění. "Byla poškozena fasáda 21. patra. Bylo rozbito zasklení na ploše 150 metrů čtverečních," uvedl.

Dočasně bylo uzavřeno také moskevské letiště Vnukovo a lety byly přesměrovány.

Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Svět hoří, britský premiér Sunak chce udělit stovky nových licencí pro dobývání ropy a zemního plynu

1. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Grant Shapps, britský konzervativní ministr pro energetickou bezpečnost a pro nulové emise:

Dnes říkáme ne aktivistům z  @JustStop_Oil a jejich politickému křídlu Labouristické straně. Budeme pokračovat v těžbě nové ropy a plynu, protože je to v nejlepším zájmu britského lidu, naší ekonomiky a národní bezpečnosti.
 
Britský konzervativní premiér Rishi Sunak doufá, že vytěží co nejvíce ropy a zemního plynu ze Severního moře, poznámikl úřad britského premiéra v Downing Street. Sunak nyní schválí 100 nových licencí na těžbu v rámci politiky "maximalizace" využívání fosilních zdrojů, která podle ekologických organizace zmaří závazky Spojeného království v oblasti klimatu.

Při pondělní návštěvě Aberdeenshiru Sunak prohlásil, že tento krok je "zcela v souladu s naším plánem dosáhnout nulových emisí", a sdělil médiím, že domácí těšžba ropy a plynu  je výrazně efektivnější než přeprava plynu a ropy z jiných zemí.

Poté, co rozbili Británii, se nyní britští konzervativci vrhají na celý svět

1. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

James O'Brien, komentátor londýnské komerční rozhlasové stanice LBC, se právě vrátil z divokými požáry postiženého Řecka do Británie a zjistil, že vláda oznámila, že schválí stovky nových licencí pro dobývání ropy a plynu: 

Poté, co v podstatě rozbili Británii, se nyní zaměřují na změnu klimatu. Stejní lidé, stejné síly, stejné thinktanky, stejní novináři, stejné noviny, stejní vlastníci, stejné partikulární zájmy, stejní plutokrati. Teď se k tomu přidali stejní politici. Ti nyní věnují veškerou svou energii přesvědčování obyvatelstva, že vlády by neměly dělat nic pro dosažení nulových uhlíkových emisí nebo s ohledem na minimalizaci dopadu klimatických změn. No, jsou to ti samí lidé, někdy se na tyhle věci dívám a říkám si, jestli jsem to já, kdo se zbláznil, protože jsou to ti samí lidé, kteří vám prodali tenhle nesmysl a teď začínají s tím, že poté, co zničili jednu celou zemi, teď chtějí obrátit svou hanebnou pozornost na celou planetu.



 19396

Británie: Nové licence na těžbu ropy a zemního plynu od Rishiho Sunaka jsou morálním a ekonomickým šílenstvím

1. 8. 2023

čas čtení 6 minut


Britský premiér Rishi Sunak se podle slov šéfa OSN stává "nebezpečným radikálem", protože podporuje fosilní paliva neslučitelná s cíli nulových emisí

Nové licence na těžbu ropy a zemního plynu v Severním moři způsobí "zkázu" klimatických závazků

 

Oznámením stovek nových licencí na těžbu ropy a zemního plynu se premiér Rishi Sunak stal "nebezpečným radikálem", který sleduje "morální a ekonomické šílenství".

To není úsudek organizace Just Stop Oil ani žádné jiné skupiny ekologických kampaní, ale generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.

 20581

Ra - pouť slunečního boha v New Yorku

31. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Budete-li koncem týdne v New Yorku, nenechte si v sobotu 5. srpna 2023 v 17 hodin ujít v Spectacle Theater promítání celovečerního animovaného filmu skotské animátorky Lesley Keen Ra the Path of the Sun God na velkém plátně. Součástí programu jsou i další animované filmy Lesley Keen.

V sobotu 5. srpna 2023 v 17 hodin bude promítání přítomna osobně sama režisérka, další čtyři promítání následují v dalších dnech. Podrobné informace zde:


Film je samozřejmě nyní v kompletní verzi k dispozici ve vysoké kvalitě na internetu poté, co jsme ho nedávno zveřejnili:


Další podrobnosti o tomto filmu zde:

Další animované filmy Lesley Keen zde:

 16525

Více než 50 milionů Američanů je stále ohrožováno extremním vedrem

1. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Phoenix v Arizoně zažívá už 31. den, kdy teploty dosáhly nejméně 43,3 °C, zatímco v Kalifornii a Nevadě hoří lesní požáry

 
Více než 50 milionů Američanů dostává v jednom z nejteplejších letních období, jaké kdy bylo zaznamenáno, stále výstrahu před vedry a vlna veder nadále zasahuje rozsáhlé části USA

NASA nedávno potvrdila, že červen byl nejteplejším červnem v historii.

Horké a suché počasí na jihozápadě USA vyvolalo vlnu lesních požárů. Kalifornie a Nevada v současné době bojují s rozsáhlým požárem, který není pod kontrolou. Další nekontrolovatelný požár, který vznikl ve státě Washington, se rozšířil do Kanady a donutil obyvatele města Osoyoos v Britské Kolumbii k evakuaci.

V neděli bylo ve Phoenixu v Arizoně 31. dnem v řadě, kdy teploty dosáhly nejméně 43,3 °C. Předchozí rekord tohoto města byl 18 dní v červnu 1974.


Lékaři v regionu hlásí nárůst případů kontaktních popálenin prvního, druhého a třetího stupně, z nichž některé byly v extrémních vedrech smrtelné.

Rozhovor Britských listů 616. Romové v ČR jsou zvyklí strašně moc toho vydržet. Jak dlouho to potrvá?

27. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



O vzbouření některých Romů proti ukrajinským uprchlíkům, o jejich sociálním postavení v České republice a o nečinnosti politiků v této věci hovoří Jan Čulík se sociálním pracovníkem Pavlem Velemanem.

Pan Veleman velmi zajímavě poukazuje na to, že se u Romů projevuje tentýž syndrom jako u mnoha jiných brutálně terorizovaných či zastrašovaných osob. To, co jim dělají násilníci, začnou totiž dělat jiným podle tohoto vzoru i oni sami. Je to jako v případě mladého syna, který hájí svou matku před násilím svého otce, a v dospělosti se pak také chová jako násilník. Více pozornosti, prosím, této psychické reakci.

 20580

Mezitím v Absurdistánu 233. Jak polská policie pronásleduje ženy po potratu

31. 7. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Volby se blíží. Je jasné, že PiS se bojí Donalda Tuska, který stále objíždí Polsko a na jeho akce chodí davy i v menších městech. PiS na něj neustále hází nejrůznější pomluvy, ale zdá se, že nic nezabírá.

Jen v posledních týdnech jsem slyšel o tom, že je  Tusk poskokem Angely Merkelové, ruským agentem,  je zapletený do finančních skandálů, je zodpovědný za strašlivé finanční ztráty naší země, hromadící se dluhy nebo stav polské armády. Údajně umožňoval ukládání toxického odpadu z Německa na polské území a je to také boháč odtržený od lidí, protože si koupil boty za 3000 zlotých (18 000 Kč). Zdá se, že tato částka rychle roste a nyní se již chystá dosáhnout 4000 zlotých. Možná je to jen tím, že polská měna ztrácí vůči euru tak rychlým tempem hodnotu.

Benefiční koncert ve prospěch invalidy Ivana Drlíka

1. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Letos se první sobotu v srpnu potkají známé osobnosti na zámku Zahrádky u České Lípy již po pětadvacáté a to na benefičním koncertu „Noc s hvězdami“. Koncert před dvaceti pěti lety začínal na hradě Houska a po šestnácti letech se přesunul na vyhořelý zámek na Zahrádecko. Letos je poprvé výtěžek věnován konkrétní osobě a to invalidnímu vozíčkáři Ivanu Drlíkovi z libereckého kraje – www.ivan-drlik.cz . Toho bohužel před více jak 20 lety srazilo auto, které z místa činu ujelo a pachatel je dodnes neznámý. Sám vozíčkář Drlík však na tento incident nerad vzpomíná, ale osobně se akce zúčastní a převezme šek od organizátorů. On sám je však plný života a rád by se alespoň částečně vrátil do klasického života. Doma si v upraveném bytě pro invalidní vozík pěstuje na balkóně ovoce a zeleninu a vaří si z toho třeba džemy nebo zeleninové chutney. Také občas zajde do rukodílných dílen, kde vytváří třeba keramické květináče nebo různé ozdoby do bytů a do zahrad.

 19995

Británie uvalila sankce na ruské soudce za odsouzení Putinova odpůrce

1. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Britsko-ruský disident Vladimir Kara-Murza v pondělí prohrál své odvolání proti trestu odnětí svobody v délce 25 let


Britská vláda uvalila sankce na osoby, které se podílely na "politováníhodném" odsouzení disidenta s dvojím občanstvím Vladimira Kara-Murzy poté, co ruský soud zamítl jeho odvolání proti 25letému trestu.

Šest osobností - tři soudci, dva státní zástupci a soudní znalec - bude čelit sankcím za svou roli v "politicky motivovaném odsouzení".

Kara-Murza, který má ruské a britské občanství, v pondělí prohrál odvolání proti rozsudku 25 let vězení, uvedla státní tisková agentura RIA Novosti. Jedenačtyřicetiletý Kara-Murza byl uvězněn v dubnu za velezradu a další trestné činy.

 16578

Zákon ubrané hodnoty

1. 8. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 6 minut



(Vážení a milí čtenáři Britských listů. Přispívejte, prosím, na Britské listy, nebo přijdete o možnost číst mé skvělé vědecké práce. Primárním obsahem současných médií je komercionalizované zpracovávání veřejného mínění a veřejnosti na co nejnižší úroveň inteligence.)

Jak jsem se mnohdy a mnohde zmiňoval, Karel Marx vynašel zákon přidané hodnoty, zatímco zákon ubrané hodnoty pochází z mé skromné dílny ekonomického poznání a teorie.

Lidské i přírodní zdroje se vyčerpávají. Nevýrobní sektor a spotřeba převažují. Ze vzniklé původní hodnoty, se další hodnoty pouze odčerpávají, takže peníze ztrácejí svoji hodnotu. Hrubý národní produkt vzniká ze sázení (peněz, nikoliv mrkve), prodejem kávy, vařením, úpravou vlasů a nehtů.

 20589

Petr Hlaváček: Jak jsem se stal předmětem výzkumu

1. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Polemika je zdravá, pokud se v ní používají argumenty, nikoliv názory či dojmy, píše Petr Hlaváček.

Historik a slavista Michal Téra z Univerzity Pardubice publikoval v roce 2022 esejistickou knihu „Zapomenutý ostrov. Západ, Rusko, střední Evropa a otázka naší identity“, v níž nám nechal nahlédnout do svého myšlenkového světa plného obav.

Ostře kritizuje české intelektuály, akademiky a novináře, protože prý prosazují Čechům cizí západnictví. Dostalo se mi té pochybné cti, že jsem v knize dle rejstříku jedním z nejcitovanějších a nejkritizovanějších autorů, zkrátka nebezpečný „zápaďák“. 


 20586

Dva mistři

1. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut


František Kupka a František Drtikol, dva umělci, dva mistři. Jeden se proslavil díky svým obrazům, druhý díky svým fotografiím, ale co právě oni dva pánové mají kromě shodných křestních jmen společného? Je toho mnoho. Oba byli geniální, oba tvořili nejen v zahraničí, ale také ve své rodné vlasti a oba došli opravdového uznání až po své smrti. Ale patříte-li k milovníkům historie, kultury, cestování, poznávání a vaše toulavé boty vás přivedou do hlavního města České republiky Prahy, pak se můžete připojit ke stejně smýšlejícím milovníkům umění, kteří se díky světově uznávanému českému malíři, performerovi, scénografovi, režisérovi, spisovateli, lektorovi a teď nejnověji i erudovanému průvodci MgA. Vladimíru Kiseljovovi každý měsíc scházejí, a putují po místech spojených s životem a působením těchto světově uznávaných umělců.

Pane Kiseljove, co vás přimělo jednou měsíčně se začít vydávat po stopách slavných osobnosti nejen z výtvarného života?

Rozhovor Britských listů 615. Jsem prý zrádcem romského národa!

25. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Mezi některými Romy v České republice vznikla nenávist vůči ukrajinským uprchlíkům, živená nyní proruskými tzv. "vlastenci", kteří paradoxně donedávna rasisticky nenáviděli právě Romy. Jozef Miker se obrátil na romskou komunitu s apelem, aby se Romové zbavili své posedlosti Ukrajinci, a od některých si vysloužil vyobcování "z romského národa". V tomto Rozhovoru Britských listů však vysvětluje, co může být motivací pro tuto romskou antipatii vůči cizincům. Kdy se vydají vrcholní čeští politikové do romských komunit o tom s nimi mluvit? Kdy mezi Romy pojede premiér Petr Fiala?

 20583

Nebezpečná Hřibova pražská lávka

31. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Proč tam proboha není zábradlí?

Píše Michal Škop:


Já tam pořád vidím to pro řidiče "neviditelné" dítě (schované za tou betonovou zdí) na odrážedle rozjeté z kopečka plnou rychlostí přímo pod kola auta na přechod před tržnicí.🚴‍♀️🚗

Že malé děti (nebo třeba vozíčkáři) mají z lávky betonové koryto, z kterého ani nezahlédnou řeku, je druhá věc.

To to nikomu nevadí(lo)? Jako je fakt, že 5 z 5 autorů jsou chlapi a v porotě byla asi jenom 1 žena z 11, asi se holt na kategorie "děti" nebo "vozíčkáři" vůbec nemyslelo.


Pozn. JČ: Představte si, když po té lávce pojede na kole desetileté dítě. Opravdu zastaví na chodníku před vjezdem na vozovku?

Rozhovor Britských listů 614. Colours of Ostrava

22. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous se jako každoročně účastní festivalu Colours of Ostrava, především jeho diskusní složky Melting Pot. Jenže, marná sláva, v Ostravě, podobně jako nedávno na filmovém festivalu v Karlových Varech se sice mluví inteligentně, jenže jaký to má dopad, když Česko ovládají politici, kteří jsou idioti?

PS. Ohledně festivalu Colours of Ostrava se rozšířila zpráva, že při vstupu bylo blokováno několik lidí pro svůj vzhled  LGBT+ a pro politické názory, vyjadřované např. na tričku. (V rozhovoru o tom mluvíme.) Bohumil Kartous by rád upozornil, že mladý novinář, který na tyto skutečnosti upozornil, o nich pouze referoval, nebyla to jeho vlastní zkušenost.

Čína: 31 000 lidí muselo opustit své domovy v Pekingu, tajfun Doksuri přinesl silné deště

31. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Nejsilnější bouře v zemi za poslední roky způsobila rozsáhlé záplavy a evakuace také v provincii Fujian.


Podle státní televize CCTV zaznamenal Peking nejsilnější srážky v letošním roce, když se přes čínské hlavní město přehnaly zbytky tajfunu Doksuri, který donutil více než 31 000 lidí evakuovat své domovy ve městě.

Podle čínského meteorologického úřadu v Pekingu, ale i v provinciích Hebei, Tianjin a východní Shanxi, pokračoval silný déšť, zatímco se Doksuri rozptýlil nad severní Čínou.

 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskyj hlásí "silný" den pro Ukrajinu na frontě; Saúdská Arábie bude hostit mírový summit podporovaný Kyjevem

31. 7. 2023

čas čtení 20 minut

20 lidí v nemocnici a přes 60 zraněných po ruském útoku na obytný dům v Kryvém Rohu

Hlášený počet zraněných při úderu na bytový dům v Kryvém Rogu stále roste. Poslední údaj, který Suspilne na Ukrajině uvádí, je 64 zraněných.

Oblastní gubernátor Serhij Lysak uvedl, že mezi zraněnými jsou "dva chlapci a tři dívky ve věku od čtyř do 17 let".

Suspilne ve své zprávě dodává: "Většina zraněných bude ošetřena doma. Více než dvacet jich zůstává v nemocnicích."

Při útoku byli hlášeni čtyři mrtví.

 

Dušek, Castaneda, Ruiz, nebo koho třeba?

31. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut


Dušek s duší


Měl pan Dušek hovořit, jak hovořil, nebo měl mlčet, jak umíme mlčet, divoce koulet očima a pěkně dobře si rozmyslet, co nahlas říkat, aby snad nevzbudil pohoršení v kruzích veřejnosti?

Nebýt novodobých sociálních tamtamů, tak by původní rozhovor ušel zájmu mas. Jistě, ti, kteří o panu Duškovi ví a znají jeho zájem o různá společenství a kultury po celém širém čirém světě, nijak překvapeni nejsou. Spíše naopak. To, co pan Dušek vypráví a povídá v daném rozhovoru, je známo z jeho knih a vystoupení. Rovněž si lze poslechnout divadelní představení, která inklinují k moudrosti toltéků a k učení Čtyř i více dohod spisovatele Ruize. Čtenáři knih  touto tématikou nijak nejsou pohoršeni, neb otázka zhoubných zákeřných nemocí je v řadě obdobných knih podrobně, leč zcela kvantově nevědecky sdílena s celým duchovním vesmírem. Linie velký stres oslabená imunita rovno možnost zhoubná nehezká nemoc je nabídnuta jako určitá teorie a rozhodně ji nikdo nikomu nenutí.

 19980

Z univerzit na Floridě utíkají akademici

31. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 
Kvůli řadě zákonů Rona DeSantise, které útočí na výuku rasové a genderové problematiky, se vysoké školy ve státě potýkají s problémy při obsazování míst na fakultách


Do začátku akademického roku 2023-24 zbývá pouhých šest týdnů, a tak vedoucí představitelé New College of Florida (NCF) učinili v polovině července překvapivé oznámení: Z přibližně 100 učitelských míst na této malé vysoké škole je 36 volných. Prorektor Bradley Thiessen označil počet volných míst na fakultě za "absurdně vysoký" a toto odhalení je  nejnovějším důkazem odlivu mozků, který postihuje vysoké školy a univerzity na celé Floridě.

 20416

Británie. Protože prohrává, premiér Sunak se uchyluje k šíleným akcím. Nyní chce zrušit široce rozšířenou třicítku v britských městech

31. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Sunakova konzervativní vláda v Británii chce zakázat komunálním úřadům zavádět omezení rychlosti na 30 km/hod (20 mil v hodině) v rámci nového rozhodnutí vládnoucích konzervativců začít aktivně rušit ekologickou politiku. Je to postoj, který odsoudily bezpečnostní a dopravní organizace  jako krátkozraký a konfliktů.

Konzervativní premiér Rishi Sunak nyní ostře kritizuje to, co označil za "anti-motoristickou" politiku, by mohl být rozšířen o hledání způsobů, jak zabránit místním úřadům přijímat další opatření, jako je zákaz vjezdu pro všechna vozidla kromě autobusů, který se v Británii běžně používá v mnoha oblastech již desítky let.

Bezpečnostní přínosy omezení rychlosti automobilů na 20 mil za hodinu  vedly k jejich používání v mnoha městských ulicích, přičemž labouristická velšská vláda loni oznámila, že se toto omezení stane standardním limitem pro zastavěné oblasti.

Západoafrické země požadují po převratu znovunavrácení k moci svrženého nigerského prezidenta do funkce

31. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 

Blok vydal ultimátum, které umožňuje případné použití síly, pokud nebude Mohamed Bazoum do týdne navrácen k moci
 
Mocný blok západoafrických států po převratu v Nigeru pozastavil styky s touto zemí a schválil možné použití síly, pokud nebude demokraticky zvolený prezident Mohamed Bazoum do týdne propuštěn a znovu dosazen do funkce.

Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) vydalo ultimátum a Francie varovala, že jakýkoli útok na francouzské občany nebo její zájmy v Nigeru - bývalé kolonii - vyvolá "okamžitou a přísnou" reakci. Francouzské velvyslanectví v Niamey, hlavním městě Nigeru, se stalo terčem nedělních protestů zastánců junty a Ruska.

"Pásmo převratů" v Africe se shoduje s regiony a hustotou obyvatelstva vystavenými nebývalému horku (průměrná roční teplota MAT ≥29 °C) při předpokládaném globálním oteplení o 1,5 °C i o 2,7 °C.



 20582

Patová situace ve Španělsku se protahuje, socialistická strana Pedra Sáncheze ztrácí klíčové křeslo

31. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Pedro Sanchéz

Volební hlasy ze zámoří znamenají, že levicový a pravicový blok jsou nyní nerozhodně v boji o moc


Španělská socialistická strana utrpěla neúspěch ve svém úsilí o vytvoření nové levicové koaliční vlády po  volbách tento měsíc,sčítání hlasů ze zámoří totiž přisoudilo klíčové křeslo opozičním konzervativcům.

Výsledek znamená, že levicový a pravicový blok jsou nyní ve zcela nerozhodné situaci, zatímco poslanci se připravují na hlasování v kongresu, které rozhodne o tom, kdo bude vládnout.

Naděje levice na udržení moci nyní ještě pevněji spočívají na Junts, středopravé katalánské straně podporující nezávislost, kterou vede Carles Puigdemont, bývalý katalánský regionální prezident, který uprchl ze Španělska, aby se vyhnul zatčení kvůli své roli v neúspěšné jednostranné snaze o nezávislost před téměř šesti lety.

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské drony v neděli ráno poškodily moskevské budovy; Putin tvrdí, že mírové rozhovory neodmítá

30. 7. 2023

čas čtení 7 minut

- Noční útok dronů poškodil dvě kancelářské budovy, jeden člověk byl zraněn, sdělují Rusové


Ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na představitele záchranných složek uvedla, že při útocích byl zraněn jeden člen ochranky.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinský dron byl zničen ve vzduchu nad čtvrtí Odincovo a dva další se zřítily v Moskvě, podle agentury TASS si útok vyžádal dočasné uzavření jednoho ze čtyř letišť v okolí ruské metropole.

Starosta města Sergej Sobjanin na Telegramu napsal, že "fasády dvou městských kancelářských věží byly lehce poškozeny".

Dodal, že "nejsou žádné oběti ani zranění".

Z Kyjeva zatím nepřišel žádný komentář. Jedná se o poslední ze série nedávných útoků dronů - včetně útoků na Kreml a ruská města u hranic s Ukrajinou - z nichž Moskva obviňuje Kyjev.

Státní tisková agentura TASS uvedla, že letiště Vnukovo v hlavním městě bylo "uzavřeno pro odlety a přílety, lety jsou přesměrovány na jiná letiště".

Během necelé hodiny se provoz zřejmě vrátil do normálu.


Ruská agrese na Ukrajině: Ruské rakety zasáhly Dnipro; podle Blinkena se Moskva snaží zajistit zbraně v Severní Koreji

29. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 

Při nočním úderu na centrální ukrajinské město byla zasažena budova patřící bezpečnostní službě a také bytový dům

Mezi devíti lidmi zraněnými při ruském raketovém úderu na Dnipro byly i dvě děti, uvedl místní gubernátor Serhij Lysak a označil tuto noc za "těžkou" pro svůj region.

"Nejprve raketové údery na Dnipr. A už v noci nepřítel pokračoval ve svém teroru. Navštívil jsem Nikopolskou oblast," napsal dněpropetrovský gubernátor na Telegramu.

"Těžké dělostřelectvo zasáhlo samotný Nikopol a obec Marganec. Následky se vyšetřují. Ale hlavní je, že místní obyvatelé jsou celí.

"V Dnipro se počet obětí nezměnil. Devět lidí, včetně dvou dětí. Kromě napadených administrativních budov a výškových budov máme i škody. Jedná se o 4 obytné budovy v okolí. Jedna je výšková, ostatní jsou dvoupatrové. Zasaženy byly také 3 administrativní budovy a 7 automobilů.

"Po třetí noci záchranáři dokončili pátrací a záchranné operace. Zapojili se i pracovníci komunálních služeb. Osobně jsem viděl, jak všechny služby pracují. Koordinovaně a ochotně všem pomáhají. Za to jim patří velký dík.

"Vím, že je to těžké, ale vytrváme. Ti, kteří vydávají kriminální příkazy, plní je a upřímně se radují z našeho neštěstí, to odnesou. Koneckonců zlo se vždycky vrací těm, kdo ho vytvořili."

 18993

Chudoba v Británii: Spotřebitelská organizace rozdělila podle průzkumu obyvatelstvo do šesti skupin

29. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Průzkum spotřebitelského časopisu Which? rozdělil obyvatele Spojeného království do kategorií podle toho, jak se lidé vyrovnávají s finančními problémy.

 
Jste "vyčerpaní a zoufalí", nebo "bohatí a apatičtí"? Podle výzkumníků je nyní obyvatelstvo Spojeného království hluboce rozděleno do šesti nových odlišných skupin podle toho, jak se lidé vyrovnávají s krizí životních nákladů.

Ruské síly udeřily na Dněpr, Moskva obvinila Ukrajinu z raketového útoku

29. 7. 2023

čas čtení 2 minuty


 

Ruské síly udeřily na středoukrajinské město Dnipro, Moskva obvinila Kyjev z vypálení dvou raket na jih Ruska
Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že sestřelilo ukrajinskou raketu ve městě Taganrog, asi 40 km východně od hranic s Ukrajinou, a místní úřady oznámily, že bylo zraněno 20 lidí.  Na město dopadly trosky, dodalo ministerstvo a uvedlo, že raketa byla součástí "teroristického útoku" ze strany Ukrajiny.

 20579

Mezinárodní olympijský výbor pozval ukrajinskou šermířku, která byla diskvalifikována za protiruský protest

29. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Olha Charlanová dostala "jedinečnou výjimku" v olympijské kvalifikaci poté, co odmítla podat ruku ruské soupeřce


Mezinárodní olympijský výbor vydal zvláštní pozvánku ukrajinské šermířce k účasti na olympijských hrách v Paříži v příštím roce poté, co byla diskvalifikována z turnaje za to, že odmítla podat ruku své poražené ruské soupeřce.

 18489

Ruská propaganda šíří "sociální reklamu" jakoby z Německa. V domě německé rodiny visí portrét ukrajinského prezidenta se slovy "Heil Zelenskyj"

28. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruští propagandisté, "vojenští korespondenti" a média rozšířili video, na kterém je německým rodinám odebírán majetek kvůli pomoci Ukrajině. Tvrdí se, že jde o reklamu pro krajně pravicovou stranu Alternativa pro Německo. Nicméně, jak nezávisle zjistili novinář Rádia Svoboda Mark Krutov, "Agentura" a ověřovatel faktů Ilja Ber, ve videu hráli ruští herci. Předpokládá se, že video bylo natočeno v Rusku.

 18247

Kazaši, nebo Kazachstánci? Debata o optimálním modelu národa

28. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Kazachstán je na cestě k tomu stát se monoetnickým státem. Podíl etnických Kazachů v populaci rychle roste - a populace jiných národů, včetně nejvýraznějších etnických Rusů, kteří přestali tvořit většinu populace ještě na počátku 80. let, klesla na méně než 15 %.

 18969

O reálné religiozitě Rusů

28. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko vydrží i nadále existovat jako jednotná země, pak to bude téměř jistě "převážně bezbožná země". Většina obyvatel bude tak bezbožných, jak si jen kdy přálo sovětské vedení. Ale v tomto světě zbude pravděpodobně mnoho příslušníků velkých protestantských denominací, tvrdí Dimitrij Savvin.

 19073

Kreml chce, aby se putinismus stal oficiální ideologií

28. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Stalo se běžným říkat, že Kreml nemá ideologii, ale tak tomu není. Nejen, že je jeho ideologie je rozvinuta pečlivěji, než by se na první pohled mohlo zdát, ale kombinuje prvky z politické pravice a levice, o kterých se často předpokládá, že jsou navzájem v rozporu, upozorňuje historik Michail Suslov.

 20576

O evropském tlučhubismu

28. 7. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Stejně jako mnoho jiných patologických osobností v mocenských pozicích před milionem let mohl z náhlého popudu udělat téměř cokoliv a nic moc necítil. Logická vysvětlení jeho činů, vymyšlená ve volném čase, vždy přišla až poté."

(Kurt Vonnegut: Galapágy)

 17962

Vládní piráti - mezi rebelstvím a konformitou

27. 7. 2023

čas čtení 11 minut

 

Už je to rok a půl, co celostátní fórum Pirátů schválilo vstup do vlády. Tři ministerská křesla (místní rozvoj, zahraničí a pro legislativu) asi nebylo to pravé ořechové, v co špičky pirátské strany před volbami doufaly, ale výkon pirátských ministrů díky přešlapům ostatních koaličních partají  (hl. KDU-ČSL a STAN) nevypadá špatně. Jenže, co se v tuto chvíli může zdát jako solidní výkon,  se může rychle změnit v katastrofu. Problémy v politickém prostředí totiž mají tendenci probublávat pod povrchem a rozpory se většinou provalí až před volbami, kdy dochází  ke zúčtování s vedením strany, píše Karel Sál v analýze Institutu pro politiku a společnost.

Tato analýza se zaměří na pozici Pirátské strany ve vládě, na okolnosti, které mohou negativně ovlivnit vnímání jednotlivých pirátských ministrů straníky a sympatizanty a také si připomeneme neslavný osud Strany zelených, která podobně jako Piráti vsadila na kritiku a angažmá ve vládě  ji zlomilo vaz.

V Anglii další bouře ve sklenici vody. Dokazující, jak hluboko ta země po brexitu klesla

27. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Pokud by se BBC měla za něco omlouvat, pak za své totální a zoufalé selhání kriticky informovat o Nigelu Farageovi.



Někdejší šéf brexitérské strany UKIP Nigel Farage, který se asi sedmkrát pokoušel kandidovat do parlamentu, ale nikdy nebyl zvolen, vyvolal v Británii obrovský skandál. Stěžoval si, že mu luxusní banka Coutts, vlastněná bankovním koncernem National Westminster (který je od finanční krize r. 2008 ze 40 procent vlastněn britským státem) zrušila bankovní konto. Potíž je, že banka Coutts je pouze pro milionáře, lidi, kteří mají na účtu nejméně milion liber, a konto Farageovi zrušili, protože už milion liber neměl.  Jenže pak vyšlo najevo - Farage banku požádal podle zákona o přístupu k informacím o veškeré dokumenty, které o něm banka má - že banka vypracovala asi čtyřicetistránkový dokument o něm, který argumentuje, že Farage porušuje svými politickými výroky základní etické principy - je to rasista a populista - a je pro banku jako zákazník proto nepřijatelný. Ukázalo se, že banky mají jakýsi princip, že velmi opatrně hodnotí "osoby se silným  veřejným politickým zaměřením"...

To vyvolalo v Británii obrovský skandál - konzervativní vláda v čele s premiérem Sunakem se Farageho bojí, a tak neregulérně donutili ředitelku banky NatWest k rezignaci. Argument, že banky by neměly uzavírat bankovní konta lidem s pochybnými politickými názory je asi nosný, vzhledem k tomu, že vyšlo najevo, že banky zřejmě bez udání důvodů likvidují bankovní konta stovkám až tisícům lidí.

Jenže Farage je bezpochyby problematická osobnost. Mimo jiné má vazby na putinovské Rusko. Jen kvůli tomu (dostával platby z ruské propagandistické televize RT) by měl být jeho účet určitě blokován. Nikdo to neřeší. To, že ho vláda a britská média prezentují jako oběť bankovního útlaku, je velmi problematické. (JČ)

Toto o věci píše komentátor Martin Kettle:

 16525

Třeba lidé pochopí

27. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



Ruská agrese na Ukrajině: Ruský ministr obrany se setkal s Kim Čong-unem; Moldavsko nařídilo diplomatům z Moskvy opustit zemi

27. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 
Severokorejský vůdce se setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu; Moldavsko vyhostí 45 ruských diplomatů a zaměstnanců velvyslanectví s odvoláním na dlouholeté nepřátelské akce


- Severokorejský vůdce Kim Čong-un se setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, aby projednali vojenské otázky a bezpečnostní prostředí v regionu, uvedla ve čtvrtek státní média.

Severokorejská oficiální ústřední tisková agentura uvedla, že Kim a Šojgu jednali ve středu v hlavním městě Pchjongjangu a dosáhli shody v blíže nespecifikovaných "záležitostech společného zájmu v oblasti národní obrany a bezpečnosti a o regionálním a mezinárodním bezpečnostním prostředí".

Podle agentury Associated Press Šojgu během schůzky předal Kimovi "vřelý a dobrý dopis" podepsaný ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uvedla KCNA. Zpráva neupřesnila, o jakých vojenských záležitostech se jednalo.

Šojgu ve středu jednal také se severokorejským ministrem obrany Kang Sun Namem, jehož cílem bylo "posílit spolupráci mezi našimi obrannými resorty", uvedlo ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

- Opět ruské útoky na Ukrajinu:


- Rusko  při nočním raketovém útoku na Oděsu zabilo jednoho člověka

Rusko při nočním raketovém útoku zasáhlo přístavní infrastrukturu v ukrajinské Oděse, zabilo jednoho člena ochranky a poškodilo nákladní terminál, uvedl gubernátor regionu.

Oděské přístavy jsou pravidelným cílem ruských útoků od doby, kdy se Moskva minulý týden stáhla z černomořské obilné iniciativy.

 19280

Italský parlament schválil návrh zákona o trestnosti náhradního mateřství v zahraničí

27. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Foto: Giorgia Meloni

Náhradní mateřství je v Itálii již nelegální,   IVF (in vitro oplodnění) je dostupné pouze pro heterosexuální páry
 

Italský parlament schválil návrh zákona, který kriminalizuje osoby, které odcházejí do zahraničí, aby tam získaly děti prostřednictvím náhradního mateřství.

Návrh zákona, který byl v poslanecké sněmovně schválen 166 hlasy pro a 109 proti, je určen pouze Italům a předpokládá pokuty až do výše 1 milionu eura tresty odnětí svobody až na dva roky pro ty, kteří jej poruší.

Náhradní mateřství je v Itálii již nyní nezákonné, zatímco IVF je dostupné pouze pro heterosexuální páry. Rozšíření zákazu i na náhradní mateřství v zahraničí bylo stěžejní politikou strany Bratři Itálie, kterou vede premiérka Giorgia Meloniová, a také jejího krajně pravicového protějšku a koaličního partnera Ligy.

"Člověk je jak pod letlampou": Středozemní moře v plamenech. Požáry se šíří v devíti zemích

27. 7. 2023

čas čtení 9 minut


"Neexistuje žádný zázračný obranný mechanismus," říká řecký premiér v souvislosti s požáry na severu Afriky a jihu Evropy

 
V úterý hořely lesní požáry v nejméně devíti zemích Středomoří, když se plameny rozšířily v Chorvatsku, Itálii a Portugalsku a tisíce hasičů v Evropě a severní Africe pracovaly na zvládnutí plamenů, které rozdmýchaly vysoké teploty, sucho a silný vítr.

Nejméně 34 lidí zahynulo v Alžírsku, kde 8 000 hasičů v úterý bojovalo s požáry na suchém severu země. Požáry hořely celkem v 15 provinciích a vedly k evakuaci více než 1 500 lidí z jejich nemovitostí.

Svědci popisovali útěk před stěnami plamenů, které zuřily "jako letlampa", ničily domy a pobřežní letoviska a měnily rozsáhlé lesní oblasti v zčernalé pustiny.

 20574

Slovenský ministr vnitra odstoupil po sporech s vedením policie

27. 7. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Foto: Slovenský premiér Ľudovít Odor


Slovenský premiér Ľudovít Odor převezme do voleb ministerstvo vnitra 

Dočasný slovenský ministr vnitra Ivan Šimko odstoupil po sporech s policejními špičkami kvůli řízení policie.

Simko na svém facebookovém profilu začátkem července napsal, že "policie si nemůže dělat, co chce". Podle všeho ale múže.

Simka odvolala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, kterou o to formálně požádal prozatímní premiér Ľudovít Odor, který jeho funkci převezme.

Škodovka a Írán - pokračování příběhu

27. 7. 2023 / Albín Sybera

čas čtení < 1 minuta


Pokračování příběhu škodovek v Íránu - Škoda Auto sdělila, že nemá kontrolu nad distribucí svých vozů na problematické trhy. Škodu Auto by to v praxi mohlo vystavit americkým sankcím.

 



 20573

Radit, to u nás umíme

27. 7. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení < 1 minuta

Ano, samozřejmě že Rusové nesou odpovědnost za to, že proti Putinově režimu nepovstali, stejně jako Němci nesli odpovědnost za to, že nepovstali proti Hitlerovi a Češi za to, že nepovstali od Bílé hory nikdy proti nikomu dřív, než bylo jasné, že prohrál.

Ale tohle paušální osočování lidí, mezi nimiž je v téhle chvíli reálně nemalá skupina exulantů, kterým by hrozila po návratu jen represe, je ubohé, trapné a tak spokojeně a bezpečně chytroprdně-zaprděné.

Je to jako nabádat v 30. letech 20. století Hannah Arendt, Stephana Zweiga, Thomase Manna, Billyho Wildera, Bertolta Brechta nebo Sigmunda Freuda, aby namísto útěku do emigrace šli zpátky domů svrhnout Hitlera.

Radit, to u nás umíme. 🙁

USA realizovaly po"několik desetiletí" tajný program UFO, tvrdí bývalý pracovník zpravodajské služby

27. 7. 2023

čas čtení 9 minut

 
Whistleblower David Grusch tvrdí, že byly nalezeny "nelidské" bytosti. Téma mimozemského života se púrojednávalo na nejvyšší úrovni  před americkým Kongresem

Americká vláda prováděla "několik desetiletí" trvající program, v jehož rámci shromažďovala a pokoušela se zpětně analyzovat havarovaná UFO, uvedl bývalý pracovník amerických zpravodajských služeb při středečním pozoruhodném slyšení v Kongresu.

David Grusch, který až do roku 2023 vedl analýzu nevysvětlitelných anomálních jevů (UAP) v rámci agendy amerického ministerstva obrany, sdělil výboru pro dohled Sněmovny reprezentantů ve Washingtonu, že byly nalezeny "nelidské" bytosti.

Slyšení bylo vyvoláno Gruschovým červnovým tvrzením, že vláda tajně ukrývá mimozemské vesmírné lodě. Ve středu Grusch některá z těchto tvrzení - i když ne všechna - zopakoval pod přísahou.

30027

Politika USA vůči Koreji: Je to všechno kvůli Číně?

27. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Po celou dobu Bidenovy vlády Spojené státy posilovaly obrannou spolupráci s Jižní Koreou. Washington rozvíjel jihokorejskou spolupráci s americko-japonskou aliancí v oblasti sdílení zpravodajských informací a koordinoval americko-jihokorejsko-japonské vojenské reakce na severokorejské raketové testy. Spojené státy rovněž rozšířily svou vojenskou přítomnost v Jižní Koreji, a to zvýšením rozsahu společných aliančních vojenských cvičení a výrazným zviditelněním amerických strategických prostředků v okolí Koreje. Americké ponorky ICBM nyní zastavují v jihokorejských přístavech, píše Robert Ross na webu Responsible Statecraft.

 20418

Proč Západ tvrdošíjně trvá na ukrajinské protiofenzivě, když pochybuje o jejím úspěchu?

27. 7. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

List Wall Street Journal nedávno zveřejnil stanovisko západních vojenských představitelů, podle nějž tito činitelé věděli, že Ukrajina nemá veškeré zbraně a potřebný výcvik, které potřebuje k vytlačení ruských okupačních sil. Úspěch protiofenzivy podle jejich soudu závisí na ukrajinské odvaze a vynalézavosti. Nabízí se tedy neodbytná otázka: Proč západní představitelé trvají na místy sebevražedné ukrajinské protiofenzivě, když sami očividně nevěří v její konečný úspěch. A jaké dlouhodobé cíle vlastně Západ v ukrajinském konfliktu sleduje? Zdá se, jako by skutečně platila teze amerického ministra obrany Lloyda Austina o podstatném oslabení Ruské federace na válečném poli, nehledě na šílenou cenu, již zaplatí ukrajinští vojáci a civilisté čelící neúprosné ruské agresi.  

 16525

Lepší je vyhořet

27. 7. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty


Obraz dosavadního globálního vypořádávání s realitou klimatické krize by mohl vypadat nějak takto: ostrov, jehož střední část hoří; zatímco z jeho z jižního konce Češi odlétají, na severním noví Češi přistávají. Logika cestovních kanceláří, které nechtějí vracet svým klientům peníze, a dál posílají plná letadla na hořící ostrov, odpovídá globální snaze (nejen) fosilního kapitálu zachovat status quo a minimalizovat ztráty.

Pozn. JČ: Nehledě na etiku. No, představte si to. Většina ostrova je vypálena, hasiči zoufale bojují s nezvládnutelným požárem, lidi přišli o domovy a o automobily, ale na zbývající dosud nezničené ploše se "rekreují" čeští dovolenkáři, zatímco vedle nich Řekové bojují s nezvládnutelným živlem.

Mentalita se nemění. Připomnělo mi to teroristický atentát na olympijských hrách v Mnichově v září 1972, kdy Palestinci usmrtili nejprve dva členy izraelského sportovního týmu a nakonec zahynulo dalších pět izraelských rukojmích, všech pět Palestinců a jeden německý policista. Československé komunistické úřady informovaly veřejnost, že československý olympijský tým během masakru dál bez přerušení, nevzrušeně disciplinovaně trénoval.

Věda jako toxické prostředí pro duševní zdraví

27. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Laikové, tedy lidé, kteří nedělají vědu, zejména tu přírodní, se občas podivují nad mou skepsí vůči běžnému obrázku vědy v médiích. Vědou mám na mysli vědu přírodní, experimentální. Ta je často líčena jako učiněná radost, samé objevy, nápady, úspěchy. Ano, cesta k úspěchu je líčena jako hodně práce (jako by věda byla skládání uhlí), ale nakonec je vždy objev, úspěch, vždyť tak to přece má být.

29463

Občanská válka v Izraeli?

27. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Desítky let trvající koloniální a náboženská válka Izraele proti Palestincům vyvrcholila, jak se zdá, židovským občanským konfliktem hraničícím s občanskou válkou.

Zatímco statisíce lidí pokračují v pouličních pochodech proti vládě, prezident varuje, že země stojí na okraji propasti, a přední komentátoři upozorňují, že občanská válka již začala, míní politický analytik Al Džazíry Marwan Bishara.

 19339

Žádný světový řád neexistuje

27. 7. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Kašlete na Duška a Holušovou, tohle je zajímavější. Vlastně to ale neumím pořád pochopit; toto jsou významní lidé, kteří něco dosáhli, někteří jsou (řekněme) poněkud "specifičtější" než jiní, ale řadit je mezi pošuky opravdu nelze. A oni skutečně budou rokovat o jakémsi "světovém řádu" a co teda s ním.

29481

Chaos v Izraeli, který opouští demokracii a přebírá maďarský model volební diktatury

27. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Izraelské noviny Arab 48 uvádějí, že izraelský parlament (Kneset) v pondělí schválil opatření, které odebírá izraelským soudům pravomoc přezkumu z důvodu "rozumnosti" s ohledem na základní zákony země. Opatření bylo ve 120členném sboru schváleno poměrem 64:0, přičemž krajně pravicová koalice premiéra Benjamina Netanjahua byla jednomyslně pro a opozice na protest opustila sál.

Země byla uvržena do chaosu, soudí Juan Cole.

30777

Kdo zaplatí za klimatickou krizi, která se neustále zhoršuje?

27. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Severní polokouli sužují rekordní teploty, které způsobují smrt, zranění a vysídlení. Od Číny přes Evropu až po Spojené státy překonávají regiony nejen teplotní rekordy, ale také rekordní počet po sobě jdoucích dnů s život ohrožujícím vedrem. Phoenix v Arizoně překonal 20 dní s vysokými teplotami nad 40 °C. Mohutné dešťové bouře a tajfuny zaplavují města a obce od Indie přes jižní Čínu až po Novou Anglii. Zuřící kanadské lesní požáry zahalují východ Spojených států hustým kouřem, který může způsobit dlouhodobé poškození dýchacích cest, líčí Amy Goodman a Dennis Moynihan.

Režim, kde by si vládce mohl dělat cokoli, co se mu zlíbí, nikdy neexistoval

26. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Mně osobně jako antikomunistovi a už téměř padesátníkovi je vcelku jedno, zda mladí lidé nebo odborníci nebo kdokoli říká komunistickému režimu „totalita“ (mnohem důležitější je bavit se konkrétně o povaze toho režimu) – a do debaty bych vůbec nevstupoval, kdyby Jan Čulík nenapsal „navzdory útlaku nebyl komunistický režim schopen dělat, cokoliv se mu kdykoliv zlíbilo.“ Myslím, že ani hitlerovský režim si nemohl dělat, cokoli by se mu zlíbilo.

 16524

Transparency International: Česko nedostatečně omezuje korupci

26. 7. 2023

čas čtení 8 minut

Česko nedostatečně plní doporučení a závazky v omezování korupce, zní z Evropy. Jak se ke kritice postaví vláda Petra Fialy?

Za uplynulý měsíc vyšly hned dvě klíčové zprávy hodnotící Českou republiku. Jedná se o reporty v oblasti boje s korupcí a stavu právního státu. Reporty Skupiny států proti korupci (GRECO) a Evropské komise nevyznívají pro ČR lichotivě. Dlouhodobě se dle nich nedaří naplňovat mezinárodní závazky, ke kterým se naše země zavázala. Proto nyní protikorupční nevládní organizace Transparency International ČR (TI) přináší shrnutí.


Zdroj ZDE

 20572

Vedro na Blízkém východě už není k přežití

26. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Hodně se mluví o vlně horka v jižní Evropě, tak přihodím trochu z opačné strany Středomoří. Nebude to nic nového, spíš malé resumé toho, co v poslední době opakuju často, píše Lenka Hrabalová.


Na Blízkém východě to vře tentokrát ne válkami, ale teplotami. Jsou zde aktuálně naměřeny jedny z nejvyšších teplot na světě a padají nové teplotní rekordy. Dalších pět let podle WMO nemá být o moc lepších. Přes čtyřícítku se stává norma. Přes padesátku není vzácnost. Na letišti v íránském Aslúje (Perský záliv) naměřili 66,7 stupně. To není daleko k limitním teplotám pro lidské přežití.

 20571

Scholasticismus v politologii

26. 7. 2023

čas čtení 15 minut

Kritika trendů v politologii se soustředí na konkrétní metodologie – kvantitativní metody nebo racionální volbu. Znepokojivějším vývojem je však scholastika – tendence k tomu, aby se výzkum stal příliš specializovaným a zakořeněným. Tento trend definuji podrobněji a dokumentuji jeho růst prostřednictvím nárůstu počtu časopisů, organizovaných sekcí v Americké politologické asociaci a divizí v rámci konference APSA. Také kóduji články publikované v American Political Science Review, aby ukázaly nárůst akademických rysů v posledních desetiletích. Změny se týkají všech oborů v politologii. Scholastika slouží hodnotám rigoróznosti. Její omezení bude vyžadovat opětovné zdůraznění relevance pro problémy reálného světa a publikum. To by také mělo pomoci obnovit morálku mezi politology, napsal profesor Lawrence M. Mead.

 20570

Prkna a sedy na stěně jsou podle studie nejlepším cvičením pro snížení krevního tlaku

26. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Analýza zjistila, že nejúčinnější pro snížení krevního tlaku jsou izometrické cviky, při kterých se zapojují svaly bez pohybu.

 
Většině lidí se při pouhém pomyšlení na cvičení prkna zvedá krevní tlak. Studie však naznačuje, že je to ve skutečnosti nejúčinnější způsob, jak krevní tlak snížit.
 

Na internetových stránkách britského zdravotnictví se doporučuje, aby dospělí lidé vykonávali každý týden alespoň 150 minut aerobní aktivity střední intenzity, jako je jízda na kole nebo rychlá chůze, a to spolu se změnou stravování a dalšími změnami životního stylu, které mají snížit krevní tlak.

Totalita? Pár poznámek politologa ke klasifikaci politických režimů

26. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

K zuřivé diskusi stárnoucích mužů na Twitteru, kteří zoufale obhajují nesmyslnou představu, že komunistický režim v Československu byl po celou dobu svého trvání "totalitní", se pokusil přispět politolog Jaroslav Bílek racionálním textem. Marně. Lidé stalinsky skandující "totalita", "totalita", nejsou přístupni žádné racionální argumentaci. Ta omezenost a uzavřenost je ničivá a nepochopitelná. (JČ) 


S úžasem sleduji debatu, kterou tu otevřel @SemSuchar a @JanDobrovsky. Sice budu asi označen za kokota, nevzdělance anebo alespoň marxistu a revizionistu, ale rád bych k tématu přeci jen přidal pár postřehů. 

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
13893