Nákaza koronavirem na dětském letním táboře je vážným varováním

3. 8. 2020

čas čtení 3 minuty


Děti nejsou vůči koronaviru imunní, píše Washington Post. Zamysleme se nad epidemií, která se rozšířila na dětském letním táboře ve státě Georgia. Z 344 testovaných osob na táboře byly testy pozitivní u 260 táborníků a zaměstnanců tábora. V kategorií dětí ve věku 6-10 let jich bylo nakaženo koronavirem 51 procent, dětí ve věku od 11 do 17 let bylo nakaženo 44 procent, táborníků ve věku 18-21 let bylo nakaženo 33 procent.

Táborníci hodně zpívali a hulákali, nenosili roušky, okna nebyla otevřená, aby docházelo k ventilaci, i když jiná ochranná opatření dodržována byla. Americká Střediska pro zvládání nemocí (CDC) dospěla k závěru, že se "virus rozšířil velmi efektivně v prostředí mladých lidí, kde přespávali. Důsledkem byla vysoká míra nákazy u osob ze všech věkových kategorií", i když mnoho z nich nemělo žádné příznaky.

Koronavirus: O aroganci českých vládních úředníků

3. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Začínám být před každou tiskovkou ministerstva zdravotnictví přednasraná a během ní se to pravidelně ještě zhorší. Nemůžu vystát tu aroganci, kdy prostě veřejnost nemá nárok na zdrojová data, jenom pokaždý čekáme, jak nám to laskavě ti, kdo k datům přístup mají, přežvýkají. Veřejná kontrola je za těchto okolností nemožná, píše Kateřina Mahdalová z ČTK.

Doteď nevíme ani tak základní věci, jako kolik osob bylo otestovaných, víme jenom počty testů, nikoli to, kolik jich je opakovaných, neznáme termíny, kdy byly testy odebrané a kdy vyhodnocené.

Prof. Dušek tvrdí, že hygieny posílají hlášení denně, ale podle mé zkušenosti řada z nich vůbec nefunguje o víkendech. Není schopen vysvětlit, proč se rozcházejí data na webu ministerstva, která spravuje ÚZIS, a data na webech hygienických stanic. Do systému ÚZIS je vkládají samy hygieny a ty opakovaně tvrdí, že si za svými daty stojí. Že by na své vlastní weby vkládaly jiná čísla, nedává smysl. Proč by to dělaly? Co se s těmi čísly teda děje? Proč se mění i data označená jako validovaná? Kdo konkrétně a jak to kontroluje?


K tomu též:

Rozhovor Britských listů 305. Jak vznikne velký novinář a odborník na Střední Evropu

31. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V prvním ze tří rozhovorů mluví Jan Čulík se světoznámým novinářem, někdejším středoevropským zpravodajem Hlasu Ameriky Jolyonem Naegelem o jeho novinářských zkušenostech a o tom, co v něm vyvolalo tak velký profesní zájem o Československo, Českou republiku a střední Evropu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Trump v televizi blábolí, že Spojené státy jsou v boji proti koronaviru "nejúspěšnější na světě"

3. 8. 2020

čas čtení 7 minut

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Počet nakažených v ČR  překročil 17 000.  5.8.  bylo v ČR registrováno  17286 nakažených, je to alarmující nárůst za posledních 24 hodin o 290 případů. Je to největší počet nákaz od 28. června.  V nemocnici bylo 123 osob a  celkem zemřelo 383 osob. (MZČR tento údaj od včerejška snížilo.)  Tyto údaje jsou nepřesné.  Číslo R  v ČR je 1.1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  

- Tchajwan provizorně schválil použití dexametazonu, levného a široce užívaného steroidu, proti koronaviru, protože má nedostatek protivirového léku remdesiviru, jehož celou globální zásobu vykoupily Spojené státy. Tchajwan zaznamenal 476 nákaz a 7 úmrtí. Reagoval proti epidemii nesmírně rychle a efektivně. Nynější nákazy pocházejí ze zahraničí.

- V Íránu umírá na COVID-19 jedna osoba každých sedm minut. Počet úmrtí tam stoupl v pondělí na 17 405. Počet nákaz v Íránu je 312 035.

- Neuvěřitelně, Trump se hádal s novinářem, že prý mají Spojené státy rekordně nejnižší počet úmrtí na koronavirus. Trump to odvozuje z procenta úmrtí ve srovnání s množstvím nákaz, odmítá srovnávat procento úmrtí s počtem obyvatel USA, které je rekordně nejvyšší na celém světě. Rozhovor se bude vysílat v úterý večer. Upoutávku na Twitteru už viděly miliony lidí:



Trump odmítl zavedení celostátního uzamčení země s cílem zvládnutí koronavirové pandemie a trval na to, že Spojené státy jsou v boji proti koronaviru "velmi úspěšné". USA mají 4,7 milionů nákaz a zemřelo tam více než 155 000 osob. Mají čtvrtinu všech nákaz na světě, přitom obyvatelstvo USA tvoří 4 procenta světového obyvatelstva.

Ve vykonstruovaném procesu byla Delal v Turecku odsouzena na 56 let

3. 8. 2020

čas čtení 3 minuty




Hevala Delal, moje nejlepší kamarádka z vězení. Nejhustější Kurdice, jakou jsem poznala, neuvěřitelná osobnost, neuvěřitelně silný charakter..., píše Markéta Všelichová.

Její příběh je podobný, jako stovky dalších v Turecku. Kdosi odpálil bombu (a není to ani vždy PKK), jeden mrtvý turecký voják, čtyři zranění. V takovém případě není nikdy až tak důležité zatknout a potrestat skutečného „viníka“. V Turecku je nutné, jak se říkávalo, takzvaně „splnit normu“. Tedy zadržet několik desítek lidí a 10-20 potom odsoudit. Nějaká jména vždycky z někoho vymlátí. Fakta tam nikoho nezajímají, potřebují několik svědeckých výpovědí, aby mohlo být formálně deset, dvacet lidí odsouzeno.

Hevala Delal - a Kurdish woman who has been sentenced to 56 years of imprisonment for a crime she did not commit

3. 8. 2020

čas čtení 5 minut

 

Hevala Delal is my best friend from prison. She is the most admirable Kurdish woman I have ever met, an incredible personality, an incredibly strong character, says Markéta Všelichová, who was unjustly imprisoned by Turkey in November 2016, but finally released on 24th July, 2020 as a result of painstaking negotiations by the Czech secret service and an intercession by the Czech Prime Minister with the Turkish President Erdogan.

Heala Delal's story is similar to the story of hundreds of other people in Turkey. Someone exploded a bomb (this is not always done by PKK). One Turkish soldier was killed, four people were wounded. It is not important for the Turkish authorities to arrest and punish the real culprit. In Turkey, it is important to "fulfil the norm". To arrest several dozen people and then to sentence two or three dozen of them. The police always manage to obtain some names by beating the arrested persons. Facts do not interest anyone, the authorities need several witness statements so that two or three dozen people can be perfunctorily sentenced.

"Skandál" Pullmann: Lidem prostě vadí analýza dnešního režimu

3. 8. 2020

čas čtení 1 minuta




Co to tehdy ten zatracený Pullmann vlastně napsal? ptá se Petr Fischer.  Proměnil se jazyk, píše, slova jako „socialismus a plánování byly na začátku devadesátých let důsledně nahrazeny demokracií a trhem. Co však zůstalo, přesněji řečeno, na co si lidé vzpomněli jako na funkční a pohodlnou praxi, byl důraz na formálnost slov – tak aby ospravedlnila co nejširší škálu postojů a nesvazovala je vyšším moralismem. Také proto se v devadesátých letech jen s velkými obtížemi otevíraly debaty o tom, co je vlastně demokracie, zda trh má mít nějaké přívlastky, nebo zda je trhem bez přívlastků, tedy bez diskuse o konkrétních podobách a možných neblahých důsledcích.“

Veřejná debata posledních let to ale dělá, pouští se do kritiky mechanismů liberální demokracie, konkrétních tržních postupů, ptá se, co je demokracie a jak v ní zajistit sociální spravedlnost, jak v ní emancipovat vylučované a externalizované lidi. Otevírá jazyk, který měl být formálně uzavřen jako nepsaná společenská dohoda, a tak asi i proto vzniká u řady lidí dojem, že se tu zpochybňuje liberální demokracie jako celek a relativizuje se pohled na minulý režim.

Neměli bychom se bát (...) konečně naplnit formální společenský konsenzus konkrétními obsahy, za nimiž si jako společnost můžeme do budoucna stát. Možná je to dokončení listopadové revoluce, možná začátek nějaké jiné změny, udělat se to ale musí. Není to nějaká nová normalizace, nýbrž její pravý opak. A jak vidno, bude to bolet.

Celý článek ZDE

 

Pro člověka, který zažil diktaturu v Sýrii, je šířící se autoritářství v Anglii nyní naprosto zjevné

3. 8. 2020

čas čtení 9 minut



Hassan Akkad uprchl z Damašku poté, co ho mučil Asadův režim. Je to učitel anglické literatury a filmař. V Londýně pracuje jako uklízeč v nemocnici, fotografuje, píše a natáčí filmy


Akkadův podíl na světových událostech začal v roce 2011, kdy jako mladý učitel angličtiny se dostal do popředí demokratických protestů Arabského jara v Sýrii. Zbili ho a uvěznili - a v jednu chvíli byl předveden před Bašara al Asada, svého mučitele. Po útěku ze Sýrie se Akkad stal na tři roky jedním z oněch 12 milionů vyhnaných Syřanů, kteří byli nuceni hledat nový domov v Evropě. Jeho šokující dokumentární záběry dlouhé cesty do Británie, pořízené mobilním telefonem - kdy se zuby nehty drží potápějícího se člunu u turckého pobřeží, cestou do tábora "Džungle" v Calais - se staly hlavní součástí dokumentárního filmu televize BBC Exodus: Naše cesta do Evropy - který získal hlavní cenu Britské filmové akademie.

Jaká je bezpečnostní situace Česka

3. 8. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Výkonný ředitel bezpečnostního centra Evropské hodnoty Jakub Janda poukazuje na některé zajímavosti výroční zprávy skupiny PPF. Mj. i na skutečnost, že 34,85% úvěrového rizika této skupiny je na čínském trhu:

- čistý zisk Home Creditu poklesl z 422 milionů EUR v roce 2018 na 400 milionů EUR vloni, což je dáno „snížením výnosů z poplatků v Číně“. Jde o propad zhruba 577 milionů korun. 

Brexit vyvolal odliv mozků z Británie do EU

2. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Brexit vyvolal exodux ekonomicky produktivních lidí z Británie do zemí Evropské unie v měřítku, které by se normálně očekávalo jen jako důsledek závažné hospodářské či politické krize, vyplývá z nové studie oxfordské organizace BerlinResearch Partnership, na níž se podílí Oxfordská univerzita a čtyři berlínské instituce. Studie také zjistila, že obrovské množství britských občanů, kteří už žijí v zahraničí, získalo od roku 2016 občanství členského státu EU.

Ze studie vyplývá, že migrace z Británie do členských zemí EU stoupla o asi 30 procent ve srovnání s dobou před brexitem. Počet Britů žijících v zemích Evropské unie, kteří se rozhodli přijmout tamější občanství, stoupl o více než 500 procent a v Německu o 2000 procent.

Jak Johnsonovi konzervativci převzali ideologii Revoluční komunistické strany

1. 8. 2020

čas čtení 8 minut

Pozoruhodná analýza toho, jak se populistická pravice dnes spolčuje s extremní levicí. Totéž v Česku? (JČ)

Tolik se zdá být nezvyklé na této britské "konzervativní" vládě: její trvalé rozvracení všeho, dávání přednosti rétorice před funkční politikou, směsice drzých a náhlých obratů o 180 stupňů s tvrdým vynucováním disciplíny jako v nějakých extremistických kultech, flirtování s ultrapravicí a s levicovými plány financovat chudé lidi, její smrtící neochota omezit drobné svobody uprostřed pandemie.

Komentátoři často připisují tyto tendence charakteristickým rysům Borise Johnsona a jeho poradce Dominica Cummingse, anebo dopadům brexitu, či vzrůstu pravicového populismu. Avšak situaci ovlivňuje ještě i jiný a málo zaznamenávaný jev. Dnešní britská Konzervativní strana přejala styl, rétoriku a posedlosti dávno už nefunkční radikální sekty, britské "Revoluční komunistické strany".

Korupce v Anglii se prohlubuje: Johnson povýšil do šlechtického stavu svého bratra, komunistickou extremistku a syna agenta KGB

1. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Foto:  Boris Johnson a ruský oligarcha Jevgenij Lebeděv

Twitter je v pátek večer zachvácen vlnami zuřivosti nad oznámením, kolik neuvěřitelně kontroverzních lidí se Boris Johnson rozhodl povýšit do šlechtického stavu a učinit je lordem či baronkou v  nevolené Horní sněmovně. (Toto "povýšení do šlechtického stavu " se rovná vysokému státnímu vyznamenání, v českém kontextu by to bylo něco jako Řád bílého lva.)

Mezi desítkami nových jmenování do Horní sněmovny je ruský miliardář a vlastník dvou britských deníků, syn bývalého vysokého činitele KGB Jevgenij Lebeděv. Před několika dny zveřejnil poslanecký výbor Dolní sněmovny pro výzvědné a bezpečnostní záležitosti téměř rok Johnsonem potlačovanou parlamentní analýzu hlubokého vlivu ruských oligarchů na britskou politiku a ekonomiku. Výbor vyjádřil šokování, že britské úřady nevyšetřovaly ruské ovlivňování referenda o brexitu a požadoval, aby bylo systematické vyšetřování ruského ovlivňování britské politiky bezodkladně zahájeno. Boris Johnson to odmítl. Mnozí považují jeho povýšení ruského oligarchy, podporujícího Vladimíra Putina za drsnou facku všem, kteří poukazují na to, jak nebezpečný je v současnosti ruský vliv v Anglii.

Washington Post: Zemřelo dalších padesát tisíc lidí a není tomu konec

31. 7. 2020

čas čtení 3 minuty



27. května dosáhly Spojené státy děsivého mezníku, píše dnes redakční komentář deníku Washington Post. Čtyři měsíce po prvním potvrzeném případu COVIDU-19 dosáhl počet mrtvých v USA 100 047. Tento počet mrtvých - daleko vyšší než v jakýchkoliv jiných státech - překročil počet amerických životů ztracených celkem během korejské války, vietnamské války i během útoku z 11. září 2001.

Doufali jsme, že alarmující ztráta tolika životů za tak krátké období vyvolá soustředěné celonárodní úsilí v boji proti viru. Namísto toho, o dva měsíce později, je mrtvých dalších 50 000 lidí, a umírání není konec.

"Je to, co to je," řekl Donald Trump v interview s Chrisem Wallacem na Fox News. My ostatní ale nesmíme projevovat takový nezájem. Je důležitější než kdykoliv předtím uznat a poctít lidi, kteří zemřeli. Pamatovat na ně.

Průběžné zpravodajství

Koronavirové infekci podléhají děti každého věku

31. 7. 2020

čas čtení 9 minut

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  1.8.  bylo v ČR registrováno  16640 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 232 případů.  v nemocnici bylo 121 osob a  celkem zemřelo 382 osob.  Číslo R  v ČR je 1.1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  



- Analýza amerických Středisek pro zvládání nemocí (CDC) informuje o ohnisku nákazy v letním táboře v americkém státě Georgia, kde po týdnu bylo koronavirem nakaženo z testovaných 344 osob  260 dětí a zaměstnanců tábora. Tábor vyžadoval před příjezdem dětí i zaměstnanců od všech písemné prohlášení, že byli negativně testováni na koronavirus. Průměrný věk dětí byl 12 let. ZDE  

- Celosvětově je nyní registrováno téměř 18 milionů nákaz. Zemřelo 685 000 lidí.

- Australský stát Victoria oznámil krizová opatření, poté, co bylo přes noc potvrzeno dalších 671 nákaz. Město Melbourne bylo uzamčeno.

- Mexiko zaznamenalo v sobotu rekordní počet nových infekcí, více než 9000 za den. Celkem je v Mexiku registrováno 434 193 infekcí a zemřelo tam 47 472 osob, což znamená, že počtem  mrtvých osob Mexiko předstihlo Británii.

- Britská vláda nesplní klíčový příslib, že během léta budou všichni obyvatelé pečovatelských domovů opakovaně testováni na koronavirus. Pravidelné testování dvou milionů těchto občanů mělo začít 6. července, avšak Dominic Cummings uvedl, že vláda to nebude schopna zorganizovat dříve než 7. září. 64 procent pečovatelských domovů vůbec testováno dosud nebylo.

- Boris Johnson připravuje pro Británii "jadernou" alternativu, aby se zabránilo nutnosti znovu uzamknout celou zemi, pokud místní snahy omezit ohniska epidemie nebudou fungovat. Bude vypracován projekt, který přikáže milionům lidí starších padesáti let, aby nevycházeli z domovů. Miliony lidí mezi 50 a 70 lety mají obdržet osobní zhodnocení jejich rizika vůči koronaviru. Londýňanům bude zakázáno cestovat mimo okružní dálnici M 25, která vede kolem Londýna jako obchvat. Všechny osoby cestující ze zahraničí budou muset po příjezdu do země na čtrnáct dní do karantény. Londýňanům bude zakázáno vycházet z domovů a nebudou smět navštěvovat jiné domácnosti. ZDE  

- Polsko informuje o dosud nejvyšším počtu denních nákaz. V sobotu bylo registrováno 658 nových infekcí. Více než 200 infekcí bylo zaznamenáno ve Slezsku v jižním Polsku, kde je ohnisko nákazy mezi horníky. Zemřelo 5 dalších lidí. Polsko má celkem 46 346 nákaz a 1721 úmrtí. 

- Asi 17 000 lidí, včetně libertariánů a odpůrců očkování demonstrovalo v Berlíně proti opatření proti koronaviru. Obvinili vládu, že "nám krade svobodu". V Německu roste počet nákaz a číslo R stouplo nad 1.

- Donald Trump v sobotu znovu tvrdil, že hlavní americký epidemiolog dr. Fauci nemá pravdu, když konstatuje, že vysoká míra nákazy v USA je důsledkem nedostatečných opatření proti epidemiii. ŠPATNĚ! napsal Trump na Twitteru a znovu nesmyslně tvrdil, že Amerika "má vyšší počet nákaz, protože příliš mnoho testuje". Toto tvrzení bylo už mnohokrát americkými zdravotními experty vyvráceno. ZDE  

Rozhovor Britských listů 304. Brání antikomunismus Čechům, aby poznali svou historii?

27. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Brání stereotypní mytologické představy o vlastní národní minulosti Čechům v porozumění své historii i své současné situaci? Proč nemají Češi tradici geopolitického přemýšlení a co se proti tomu dá dělat? Na tato témata, ve světle nedávné kontroverze týkající se skandálních útoků na historika Michala Pullmanna, hovoří Jan Čulík s politologem Václavem Žákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 303. Vrací se česká politická scéna k stalinismu?

23. 7. 2020

čas čtení 2 minuty


Is the Czech political scene returning to Stalinism?

(English subtitles. For English, scroll below)

Mezi populistickými excesy na české politické scéně nyní vznikl další pozoruhodný extrém. Takzvaní "demokraté", antikomunisté brutálně zaútočili na nezávislost práce historiků, když odmítl děkan pražské filozofické fakulty UK Michal Pullmann vyvěsit fotografii Milady Horákové s nápisem "Byla zavražděna komunisty". Jak v padesátých letech jsou organizovány rezoluce za Pullmannovo propuštění. Zjednodušené ideologické interpretace ať zprava, nebo zleva, jsou však nesmírně nebezpečné, protože společnost přece musí mít možnost nezávisle zkoumat svou minulost. Realita je složitá a žádná jediná pravda neexistuje. Nejdůležitější jsou otázky, ne odpovědi. O nejnovější, velmi znepokojující kulturní válce na české politické scéně hovoří Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24 . července 2020.

A new political extreme has arisen on the Czech political scene amongst the current populist excesses. The so called "democrats", i.e anti-communists, have brutally attacked Dr. Michal Pullmann, historian and Dean of the Arts Faculty of Charles University in Prague, for refusing to display the image of Milada Horáková, a non-communist politician executed in the 1950s, with an inscription "Murdered by Communists". Letters are being sent to the university management, demanding that Dr. Pullmann be sacked. It is an unprecedented attack against the integrity of historical research in the Czech Republic. Simplified ideological interpretations are extremely dangerous, whether they be left-wing or right-wing. Surely any society must have the right independently to examine its past. Reality is complex and there is no single, unique truth. Questions are much more important than answers. Jan Čulík discusses this latest, very disturbing culture war with the historian Muriel Blaive. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 24th July 2020.

Asi nejlepší analýza "kauzy Pullmann", upozorňuje Ivo Baran:

Stalinismus, děkan Pullmann a další promarněná debata o komunistické minulosti

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Předchozí rozhovory s Muriel Blaive:

Každé třetí dítě na světě má nebezpečné množství olova v krvi

31. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Ohroženo je zdraví asi 800 milionů dětí, většinou v rozvojových zemích


Každé třetí dítě na světě má v krvi tak vysokou koncentraci olova, že to u nich vyvolá vážné a dlouhodobé poškození zdraví, zjistil nový výzkum.

Asi 800 milionů dětí a mladých lidí ve věku pod 19 let mají v krvi nejméně 5 mikrogramů olova na decilitr (5μg/dl).

Podle Světové zdravotnické organizace neexistuje žádná bezpečná míra pro vystavení olovu, protože i při nízkých koncentracích funguje olovo jako velmi nebezpečný jed, avšak koncentrace nad 5μg/dl považují americká Střediska pro kontrolu nemocí (CDC) za důvod k akci.

V osudném objetí

31. 7. 2020 / Jan Mareš

čas čtení 5 minut

 

Červnové oslavy znovuotevření hranice mezi Polskem a Německem na hraničním mostě ve městě Frankfurt nad Odrou zase jednou ukázaly, že můžeme v oblasti politické kultury našim sousedům jen závidět.

Ruští hackeři se snaží lživými články na internetu zdiskreditovat NATO

31. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Hackeři pracující v zájmu ruských bezpečnostních zájmů provádějí systematickou kampaň s cílem zkompromitovat zpravodajské servery v Polsku a na Litvě. Zveřejňují lživé zprávy, jejichž cílem je zdiskreditovat NATO, varuje nová analýza.

Součástí této kampaně - jménem "Ghostwriter" - je úsilí hackersky pronikat do redakčních systémů zpravodajských serverů, vymazávat tam články a nahrazovat je falešnými články, jejichž cílem je zdiskreditovat Severoatlantické společenství.

Hospodaření OSBL za červen 2020

20. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

V červnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 278.65 Kč,  výdaje byly 61 73150  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, z předběžného přehledu za červenec 2020 vyplývá, že finanční podpora v létě docela podstatně poklesla.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Italský Senát hlasováním odebral Salvinimu imunitu před trestním stíháním

31. 7. 2020

čas čtení 2 minuty



Bývalý italský ministr vnitra čelí trestnímu stíhání za únos, protože zakázal přistání záchranných lodí s uprchlíky


Italský Senát hlasováním zrušil imunitu Mattea Salviniho před trestním stíháním. Tento bývalý ultrapravicový ministr vnitrea může nyní být stíhán za to, že odmítl povolit 164 uprchlíkům, aby na Sicílii vystoupili z lodi, která je zachránila.

Jde o případ z loňského srpna, je to třetí případ týkající se Salviniho zákazu pro záchrannou loď, aby přistála na Sicílii, v němž chtějí italští prokurátoři Salviniho stíhat za únos.

Kunderovi věnovali svoji knihovnu i s archivem Moravské zemské knihovně v Brně. Ministr kultury mluví o mimořádné kulturní události

30. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

 tisková zpráva Moravské zemské knihovny

Milan Kundera, který patří mezí nejvýraznější světové spisovatele a jehož dílo se dočkalo na čtyři tisíce vydání, se společně se svou manželkou Věrou rozhodl věnovat svoji knihovnu i s archivem Moravské zemské knihovně (MZK) v Brně. Na podzim tohoto roku by měla být Kunderova knihovna včetně rozsáhlého archivu převezena z pařížského bytu manželů Kunderových do MZK, kde bude čtenářské a odborné veřejnosti sloužit ke studiu i pro vědecké účely.

Donald Trump chce odložit listopadové prezidentské volby. Nemá k tomu ústavní pravomoci

30. 7. 2020

čas čtení 2 minuty



Donald Trump ve čtvrtek navrhl odložení listopadových prezidentských voleb. Znovu ostře zaútočil na hlasování poštou. Tvrdil bez důkazů, že by hlasování poštou v pandemii bylo "katastrofou", která by vedla k podvodným výsledkům.

Americká ústava dává pravomoc regulovat "čas, místo a způsob" voleb americké Sněmovně reprezentantů a Senátu. Kongres má také pravomoci předpisy měnit. Prezident nemá takové pravomoci. Kromě toho, ústava říká jasně, že prezidentovo volební období končí 20. ledna v roce po prezidentských volbách.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Počet nákaz v ČR překročil 16 000

30. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  31.7.  bylo v ČR registrováno  16342 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 252 případů.  v nemocnici bylo 121 osob a  celkem zemřelo 379 osob.  Číslo R  v ČR je 1.2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. 


- Počet nákaz v České republice překročil v důsledku nedávného nárůstu 16 000, informuje Guardian. Je to v důsledku několika  nových ohnisek infekcí. Praha v úterý zaznamenala denní rekord 101 případů, částečně, protože lidi poslali děti na letní tábory (neuvěřitelné!!)

- Globální počet nákaz překročil 17 milionů. Každý den počet nákaz roste o více než čtvrt milionu.

- Spojené státy zaznamenaly ve středu 150 034 úmrtí na koronavirus. Je to nejvyšší počet úmrtí na světě. Více než 4,3 miliony Američanu byly nakaženy koronavirem. Především jsou postiženy jižní státy, ale nákaza se nyní šíří do centra USA. V Americe především umírají na koronavirus černoši, lidé z jižní Ameriky a indiáni. Pandemie ochromila život po celých Spojených státech. ZDE  

- Počet infekcí v Íránu dosáhl 301 530.

- V Saúdské Arábii začal muslimský svátek hajj s drasticky omezenou účastí muslimů.

Lidi jsou traumatizovaní a potřebují zájem a podporu

30. 7. 2020

čas čtení 2 minuty




Nejsou navedení. Ani blbí, píše Břetislav Passinger.

Jen jsou traumatizovaní tím, že si "zvolili"  se adaptovat a přizpůsobit a tak se na denním chodu režimu podíleli a současně byli jeho obětí.

Zvolili do velkých uvozovek, protože to bylo v kontextu ve kterém vyrostli, ovlivnění nedostatkem informací, nemožností si představit jaké to žít jinak. To, že šlo o - byť do nějaké míry i silně nevědomé volby přizpůsobení se - je skutečná síla traumatu.

Problém je ale také i jinde - pro otvírání veřejné debaty se používá jazyk vědce, jazyk rozumu, který je nutně více popisný, analytický.

Starý volební plakát z dnešního pohledu

30. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

K článku Borise Cveka: Zoufalý k zoufalému

Dobrý den!

Jsem čtenářkou vašeho webu, ale bohužel  s průměrným důchodem si nemohu dovolit vás finančně podporovat ani se zapojit do placených polemik v diskusích. Ráda je pročítám, ale přiznám se, že polemizovat s některými lidmi i jen takto v duchu je pro mě psychicky vyčerpávající a s vědomím hluboké marnosti, píše Lenka Mazalová.

V článku se mimo jiné uvádí: „Jenže Jiří Paroubek je prostě politik, který je symbolem naprostého neúspěchu.“

Posílám vám k tomuto výroku fotografii předvolebního plakátu, kterou jsem si pořídila do své dokumentace primitivních manipulativních praktik zdejších pravicových stran. Obávám se, že pro mnoho lidí, kteří nečtou stranické programy a nesledují detailně všechny výroky a přestřelky poltických hráčů, je pro volbu motivační, co vidí na každém rohu a slyší opakovně. Primitivní, ale účinné.

Třeba někdo z redakce bude mít k tomuto plakátu co říct, protože se dnes nabízí mnoho konotací, zvlášť když současnost ukazuje pozadí té tzv. úspěšnosti!

Je to neuvěřitelné. Jsou ti lidé blbí, nebo navedení?

30. 7. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Já už opravdu nevěřím svým očím. Připomíná mi to dávno zemřelého Josefa Škvoreckého, který dobře znal své Pappenheimské. Cituji epizodu ze Škvoreckého knihy Příběh inženýra lidských duší "Vlastenecký večírek":

"Nezlobte se - když tohle dělaj komunisti, to prosim. Od těch jsme na takové knihy zvyklí. Od těch jsme zvyklí na ledacos," pokračuje pořadatel. "Ale urážet v knize vydané v exilu pana prezidenta Masaryka - "

"Dyť to vo Masarykovi není!" zaječí nakladatelka přeskakujícím hlasem.

Kompletní scénka "Vlastenecký večírek" ZDE

"Když jsme s Otakarem Foltýnem přišli před časem za Michalem Pullmannem se zmíněným přednáškovým cyklem o informační válce, v němž měli vystoupit lidé jako Petr Blažek nebo Alexandra Alvarova, muselo mu být okamžitě jasné, že k relativizaci zločinnosti minulého režimu rozhodně směřovat nebudeme – a že ze všech sil budeme obhajovat pluralitu interpretací dějin, ale nikdy ne pluralitu pravd, " píše Marie Koldinská na Facebooku - přesně stejně komicky, jak to zaznamenal Škvorecký.

"Read my lips." "Sledujte bedlivě, co říkám," jak říkával Ronald Reagan. NIKDO PROBOHA NEZPOCHYBŇUJE ZLOČINNOST KOMUNISTICKÉHO REŽIMU. Profesionálně fungující vědci právem poukazují na to, že jako v každé diktatuře, byli i v československé komunistické diktatuře občané zároveň obětmi i kolaboranty a režim - i stalinský režim v Rusku ve třicátých letech - měl demokratické prvky. Žádný režim se totiž bez souhlasu obyvatelstva u moci neudrží:

Katastrofa Covidu-19: Co se zhatilo a jak zabránit, aby se to stalo znovu

30. 7. 2020

čas čtení 9 minut

Šéfredaktor britského lékařského časopisu The Lancet Richard Horton v něm publikoval nejcitovanější vědecké články o koronavirové pandemii, od prvních analýz čínských vědců až po nejnovější analýzy o vývoji vakcín. Horton také ostře kritizuje selhání globální reakce na koronavirus. V květnu Hortonova redakční rada požadovala v komentáři, aby si Američané zvolili prezidenta, "který dokáže pochopit, že zdraví veřejnosti nemůže být obětí stranické politiky".

Horton nyní vydal novou knihu s názvem The Covid-19 Catastrophe: What’s Gone Wrong and How to Stop it Happening Again. (Katastrofa Covidu-19: Co se zhatilo a jak zabránit, aby se to stalo znovu). Je to hněvivá kniha, vibrující rozhořčením nad chybami posledního půl roku. Horton obviňuje Donalda Trumpa ze "zločinu proti lidskosti", že snížil během pandemie financování Světové zdravotnické organizace. Obviňuje britského premiéra Borise Johnsona, že zavinil zbytečně smrt tisíců lidí.

Deník Washington Post Richarda Hortona interviewoval. Horton v rozhovoru říká:

Mezitím v Absurdistánu 138:

Hasičské stříkačky, neexistující továrna na roušky, portrét a la Banks a obnovení práva bít manželky

30. 7. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Když vláda nabídla nové hasičské stříkačky pro ty farmosti, kde bude v prezidentských volbách největší účast, všichni byli zvědaví na to, co se stane, až bude největší volební účast v těch místech, která hlasovala pro opozičního kandidáta. A teď máme šanci to sledovat  v Podkarpatském vojvodství, trdadičné známém jako konzervativním a drtivou většinou podporujícím stranu Právo a spravedlnost (anebo, jak to formulují jiní, známém jako zaostalý venkov, na němž žijí burani), Jenže tam je malá farnoste Cisna, jako vesnice Asterix obklopená římskými tábory, zaznamenala volební účast 75 procent a zvítězil tam Rafał Trzaskowski. Dostali peníze na slíbenou hasičskou stříkačku, ale zároveň zahájil Nejvyšší auditní úřad inspekci místního hasičského sboru. Údajně ta inspekce nemá nic společného s výsledky voleb, ale jaksi Poláci už v takové náhody nevěří.

30623

Přečetli jsme

Letní náborový seminář redakce Novinářského inkubátoru

30. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Píšete? Točíte? Kreslíte? Programujete? Editujete? Streamujete? Produkujete? Fotíte? Moderujete?A chcete v tom být ještě mnohem lepší, abyste dokázali uspět na mediálním trhu u nás i v zahraničí?

Proč to nezkusíte v našem inkubátoru, pod dohledem zkušenějších kolegů, kteří z vás udělají špičkové profesionály s referencí a společenskými kontakty daleko za běžnou profesní hranicí? Nábor do redakce začíná dvoudenním seminářem ve dnech 24. až 26. srpna 2020 (pondělí až středa) v Praze.

Pluralita interpretací ano, pluralita pravd ne

30. 7. 2020

čas čtení 6 minut

Přečetla jsem nekonečné množství reakcí na rozhovor děkana FF UK Michal Pullmann pro týdeník Echo, i na rozhovor pro DVTV, který Daniela Drtinová vedla současně s ním a s jeho oponentem Michalem Klímou. Děkan FF UK je můj spolužák, známe se přes čtvrtstoletí, po téměř stejnou dobu na fakultě oba působíme. Politicky a názorově stojíme každý jinde, píše na Facebooku Marie Koldinská.

Nikým nevolené děti a pláže na Costa Brava

30. 7. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 4 minuty

Nejsem proti cestování za koronavirové krize, i když rozumím argumentům třeba Matěje Stropnického, který svého času přesvědčivě říkal, že z ekologického hlediska ten, „kdo se nedokáže zabavit doma, bude se nudit i v zahraničí“. Přesto je velmi podivné, že ČR prakticky nereaguje jako jiné země na aktuální epidemiologickou situaci v zemích jako Španělsko a Češi tam dál mohou jezdit bez následné karantény. Německo, Británie, Norsko atd. už mají Španělsko v červené barvě. Kde je tedy ten český "vládní semafor"?

Studie Nature: Pokud nezměníme dosavadní kurs, dojde ke kolapsu civilizace

30. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Studie publikovaná v časopise Nature konstatuje, že masivní odlesňování a nekontrolovatelné využívání přírodních zdrojů pravděpodobně povede k „nezvratnému kolapsu“ lidské civilizace během následujících dvou až čtyř desetiletí, pokud rychle nezměníme kurs.

Pokud budeme pokračovat v ničení lesů, planeta nebude schopna uživit lidskou populaci. Vědci říkají, že když bude odlesňování tímto tempem pokračovat, veškeré lesy zmizí přibližně za 100–200 let. „Je ale obtížné si představit, že by odlesňování lidstvo probudilo až ve chvíli, kdy na světě zůstane poslední strom,“ uvádějí výzkumníci.

Jestliže nedojde k zásadní změně, ke zhroucení lidské civilizace by mohlo dojít mnohem dříve kvůli drastickým dopadům masivního kácení na podpůrné planetární systémy, jež jsou nezbytné pro přežití lidstva: ukládání uhlíku, produkce kyslíku, zachování půdy, regulace vodního cyklu, podpora přírodních a potravinových systémů či zachování přirozeného prostředí pro bezpočet živočišných druhů, míní novinář Naafez Ahmed.

Klimatická krize: Dramatická varování z Arktidy a Antarktidy

30. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Rok 2020 i nadále přináší hluboce znepokojivé zprávy o změně klimatu – a to jak z Arktidy, tak z Antarktidy. Vědci z Francie, Německa, Nizozemska, Ruska, Švýcarska a Velké Británie společně zkoumají, zda – a do jaké míry se změna klimatu způsobená člověkem podepisuje na intenzitě a periodicitě vln veder v Arktidě.

Závěry vědců jsou prokazatelné: Teplo trvající od ledna do června letošního roku bylo „nejméně 600krát pravděpodobněji způsobeno změnou klimatu vyvolanou člověkem“.

Výzkumníci varují, že v regionu, který se otepluje nejméně třikrát rychleji než zbytek světa, by se v nejhorším případě mohla teplota do roku 2050 zvýšit až o sedm stupňů Celsia. Podle jejich zjištění by se v sibiřské oblasti do roku 2050 mohla teplota zvýšit nejméně o 2,5 stupně Celsia ve srovnání s rokem 1900, ale tento nárůst by mohl dosáhnout až sedmi stupňů Celsia, píše na webu Commondreams Andy Rowell.

Napětí na izraelsko-libanonských hranicích: Co má Netanjahu za lubem?

30. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je už několik týdnů prakticky izolován demonstranty ve své rezidenci na Balfour Street v Jeruzalémě. Stále více lidí protestuje proti tomu, jak se izraelská vláda staví k pandemii a ekonomické krizi. Jde o největší protestní hnutí v Izraeli od roku 2011. Premiér navíc před soudem čelí obvinění z korupce.

Je tedy náhoda, že právě nyní Netanjahuovy bezpečnostní síly podnikají kroky k tomu, aby libanonský Hizballáh nemohl pronikat na Shebaa Farms nacházející se na Izraelem okupovaných Golanských výšinách? ptá se Juan Cole.

Rozhovor Britských listů 294. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je oktrojování dějin

23. 6. 2020

čas čtení 1 minuta




Po světě se odstraňují sochy zločinců a rasistů, v Praze naopak postavili kopii Mariánského sloupu, který byl výrazem jásotu habsburského režimu nad totálním vítězstvím absolutismu v českých zemích. Jak to máme interpretovat dnes, je postavení Mariánského sloupu vedle Husova pomníku výrazem pluralismu, anebo naopak znepokojujícím vítězstvím ultrapravicového křídla katolické církve, která zapomněla na svůj ekumenismus? A proč vlastně se takovéto kulturní války o náboženství, smysl historie, o rasismus a o ekologii v českém prostředí vedou? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 301. Umíme v ČR pomáhat uprchlíkům, kteří byli mučeni?

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Je české zdravotnictví nelidsky posedlé jen samo sebou, že se čeští psychiatři většinou vůbec nedokáží postavit do bot lidí, kteří byli mučeni nebo zažili hrůzy útlaku a pronásledování a trpí vážnými osobními traumaty? Že by ten útlak v Československu za komunismu zas nebyl tak vážný, že my vůbec nerozumíme, co se těmto lidem stalo a děje, a nejsme často ochotni pomoci? Proč tomu tak je, že česká psychiatrie, na rozdíl od zahraniční, pomoc obětem mučení přicházejícím do ČR skoro vůbec neposkytuje? O tom hovoří Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou, která srovnává poměry v ČR se svými zahraničními zkušenostmi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

ČSSD bude muset opustit hlavní politickou scénu

30. 7. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Strana, která by měla reprezentovat hlavní proud levicové politiky, nemá jistotu, že se v příštích parlamentních volbách dostane do sněmovny. Předstupeň tomu budou krajské a senátní volby, v nichž s největší pravděpodobností utrpí další porážku v řadě a stane se tak ještě méně přijatelnou, než je nyní. Popravdě řečeno, těžko dnes hledat voliče, který tuto stranu chce volit. Zůstávají pravděpodobně jen věrní, kteří z nějakého důvodu neslyší na populistickou alternativu Andreje Babiše, Piráti jsou pro ně příliš nevyprofilovaní a pravděpodobně příliš mladí, případně nechtějí volit středovou stranu s inklinací vpravo, byť by nabízela podobný politický program. S tendencí stavět zpět na lidech, kteří ztratili důvěru v poslední dekádě a snažit se napodobovat populistickou linku pluje ČSSD mezi Skyllou úplné ztráty odpovědnosti za udržení své tradiční role spojující, internacionalistické solidarity a Charybdou ztráty relevance a nemožnosti dosáhnout na pětiprocentní práh vstupu do sněmovny. Pravděpodobně si urvou obě monstra, které si ČSSD sama pečlivě vychovala.

 

Neměla by ČSSD udělat rovnou koalici s neonacisty?

30. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tak jsem se dozvěděl v polední publicistice Radiožurnálu, že ČSSD nominovala do krajských voleb staré struktury, jako je Benda a Hašek, protože – to je tvrzení Petra Nováčka, starého znalce poměrů v ČSSD – tihle lidi mají peníze na kampaň, zatímco ČSSD je bez peněz.

Odkud asi tihle lidi ty peníze mají? A jak s těmito hvězdami ČSSD dopadne?

Rozhovor Britských listů 300. Co znamená vítězství Andrzeje Dudy pro Polsko a pro Evropu?

14. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below)

S analytikem Britských listů pro Polsko Tomaszem Oryńskim hovoří Jan Čulík o důvodech proč v druhém kole polských prezidentských voleb, které se konaly minulou neděli, hlasovalo tolik lidí pro dosavadního prezidenta, a tedy i populistickou stranu Právo a spravedlnost, o celkové atmosféře v zemi, která doprovázela předvolební kampaň a co toto vítězství bude znamenat pro Polsko i Evropu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15 . července 2020.

(Aktualizace rozhovoru: Andrzej Duda už zrušil ten příslib, že dá důchodcům víc peněz. Bylo by to "příliš nákladné". https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

What does the victory of Andrzej Duda mean for Poland and for Europe? 

Jan Čulík and the Britské listy expert on Poland Tomasz Oryński look at the reasons why so many Polish voters voted for the populist Law and Justice Party incumbent Andrzej Duda in the second round of the Polish presidential election on Sunday 12th July. They also discuss the general atmosphere in Poland during the election campaign and consider what Duda's victory might mean for Poland and Europe in the future. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th July 2020.

(An update of the interview: Andrzej Duda has already backtracked from that promise of giving pensioners extra money. Apparently it would be "too expensive". 

Source: https://wyborcza.pl/7,155287,26126370,emerytalne-obietnice-dudy-juz-nie-aktualne-za-drogie.html)

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 298. Koronavirus: Proč se v Karviné systematicky netestuje obyvatelstvo?

6. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V Karviné je v současnosti podle informací MZ ČR 211 osob nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel. Vede to k ostré a neférové kritice ostatních občanů ČR vůči lidem z Karviné, kteří se prý chovali neodpovědně. Ve skutečnosti se naopak odpovědně chovali, protože horníci vědí, že při nedodržování předpisů v dolech jde o životy. Ovšem navzdory koronavirové epidemii státní doly nikdy nezastavily provoz. Proč se v Karviné systematicky netestuje a netrasuje obyvatelstvo? Situace je "absolutní proval", zdůrazňuje v tomto rozhovoru Britských listů karvinský podnikatel Marek Beneš, jehož interviewuje Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

29892

Kdy se veřejná debata konečně vymaní ze starých dogmat?

30. 7. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Česká veřejná debata je kontaminována tahanicemi o výklad naší nedávné historie, slabomyslnými kulturními válkami a bagatelizací či v horším případě ignorováním zásadních globálních problémů. Chápu přirozeně, že ne každý se může zaobírat celosvětovými tématy, jenže Česká republika neexistuje ve vzduchoprázdnu, takže je nutno chápat dění u nás i na pozadí světových událostí a trendů. Je totiž příznačné, že pozoruhodné postřehy zvenčí narážejí na hradbu nepochopení a leckdy i okázalé tuposti. Přitom nezáleží na tom, zda ten či onen novinář nebo reportér pracuje pro veřejnoprávní sdělovací prostředky anebo zoligarchizovaná média. Totéž platí i o politicích.  

Rozhovor Britských listů 299. Co motivuje oligarchy?

10. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



Oligarchové mají v politice a v ekonomice současné České republiky stále silnější vliv. Bohumil Kartous a Albín Sybera debatují v tomto Rozhovoru Britských listů o jejich chování a jednání a co to znamená pro Českou republiku a její demokracii. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10 . července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství

Trump: NIkdo mě nemá rád

29. 7. 2020

čas čtení 5 minut

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  29.7.  bylo v ČR registrováno  15 827 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 275 případů.  v nemocnici bylo 108 osob a  celkem zemřelo 373 osob.  Číslo R  v ČR je 1.2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. 


- Trump pochválil jako "vynikající" lékařku, která doporučuje  Američanům, aby nenosili roušky, tvrdí, že v lécích se používá DNA od vetřelců z jiných planet  a některé gynekologické problémy vznikají z toho, že lidem se zdá o sexu s démony. Trump se na tiskové konferenci v úterý divil, proč  Facebook a Twitter odstranil video, v němž tato lékařka doporučovala nefunkční a nebezpečný lék hydoroxychlorochin. ZDE 

- Ohnisko epidemie koronaviru v Hongkongu "hrozí zahltit celé zdravotnictví", varovala ředitelka Hongkongu Carrie Lam. Hongkong zaznamenává už sedmý den stovky nových nákaz.

- Čína registrovala 28. července 101 nových koronavirových nákaz, především v západním regionu Xinjiang.

- Florida zanzamenala rekordní počet 191 úmrtí za jediný den. Počet nákaz v Texasu dosáhl 401 477.  ZDE  

Koronavirus: Tleskali mu při propouštění po 81 dnech na jednotce intenzivní péče, za 10 dní byl mrtvý

29. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Když propouštělí dr. Rudreshe Pathaka (65) psychiatra z nemocnice v městě Boston v severoanglickém Lincolnshiru, který tam pracoval téměř třicet let,  po 81 dnech na ventilátoru na jednotce intenzivní péče, na chodbách nemocnice stáli zdravotníci a tleskali.

"Tatínek se pak začínal lepšit, začínal už jíst tuhou stravu, dělal fyzioterapii, už se dokázal postavit a začínal znovu chodit," říkala dcera. Z nemocnice byl propuštěn 19. června. O dest dní později, 26. června, její otec zemřel.

Začnou po koronaviru země brát vážně infekční epidemie jako chřipku?

29. 7. 2020

čas čtení 4 minuty


Británie zpočátku nebrala koronavirovou pandemii vážně. Ale nebrala dosud vážně ani chřipku, na niž v zemi každoročně umírá 17 000 lidí. To by se nyní mohlo změnit. Británie se poučila bolestným způsobem, že infekční epidemie jsou schopny zdevastovat zdraví veřejnosti i ekonomiku, pokud nejsou řádně zvládány, píše profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku Devi Shridar.

Energická reakce asijských států proti koronavirové pandemii je částečně důsledkem jejich nedávných zkušeností. Jižní Korea se poučila z epidemie SARS v roce 2015, a tak byla na COVID-19 daleko lépe připravena. V Jižní Koreji, která má 51 milionů obyvatel, zemřelo na koronavirus 299 lidí. Na Tchajwanu, kde v roce 2002 zemřelo na SARS 37 osob, zemřelo dosud na koronavirus jen sedm osob. Tchajwan má 23 milionů obyvatel.

David Lammy, jeden z nejlepších britských poslanců: Brexit je lež, řekněme to konečně jasně!

29. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Labouristický poslanec David Lammy, Tottenham, Londýn:

Většina poslanců to zjevně nyní uznává soukromě, i když to neříkají veřejně. Brexit je podvod, trik, švindl, lež. Podvod, který poškodí nejvíce ty lidi, jimž sliboval pomoci. Nebezpečná fantazie, která způsobí, že každý problém, o němž tvrdila, že ho vyřeší, zhorší. Kampaň, která zvítězila na základě falešných slibů a lží. Organizace Vote Leave a Leave EU obě porušily zákon. Zásahy Ruska jsou mimo pochybnost. A nyní, všechny přísliby, učiněné v roce 2016 během kampaně, se ukázaly jako lživé. Brexit neobohatí naše státní zdravotnictví, povede k jeho zchudnutí. Naše obchodní dohoda s Donaldem Trumpem povede k tomu, že americké korporace zprivatizují a rozbijí naše státní zdravotnictví, lůžko po lůžku. A dokonce i ty přísliby o omezení imigrace, která tolik obohatila naši zemi, jsou lží. Po brexitu imigrace bude stoupat, ne klesat. Až začneme vyjednávat se zeměmi, jako je Indie a Čína, budou žádat o tři věci: víza, víza a zase víza. A dostanou je, protože budeme slabí.

Přátelé na této straně sněmovny mě přesvědčují, abych ustupoval labouristickým voličům v průmyslových městech. Bývalým horníkům, bývalým dělníkům v továrnách, těm, kteří si myslí, že se na ně všichni vykašlali. Já říkám, že je nesmíme ponižovat svým zbabělstvím. Řekněme jim pravdu. Lhali vám. Část sdělovacích prostředků zneužila vašich obav k prodávání výtisků svých novin a posílit sledovanost televizních stanic. Nigel Farage a Boris Johnson zneužívali těchže předsudků k získání volebních hlasů. Hanba jim. Imigranti vám nesebrali vaše pracovní příležitosti, naše školy vám neposkytly potřebnou kvalifikaci. Nemocnice se nerozpadají v důsledku zdravotnických turistů, ale v důsledku mnoha desetiletí politiky škrtů, která způsobila jejich naprostou pauperizaci. Nemůžete si dovolit koupit dům, protože je ani jedna vládnoucí politická strana nestavěla, ne kvůli Mohamedovi, který se nastěhoval na druhý konec ulice. A bohatství se hromadilo v Londýně, když se mělo sdílet po celé zemi. Obviňujte nás. Obviňujte Westminster. Neobviňujte Brusel z chyb naší vlastní země. A nehněvejte se na nás, že vám říkáme pravdu. Hněvejte se na podvodníky, kteří vám prodali lež. 

Videozáznam z vystoupení v Dolní sněmovně viz níže:


Rozhovor Britských listů 296. Nebráníme se před dezinformacemi z Ruska a z Číny

1. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta




Informační chaos v kyberprostoru, šíření lživých informací, manipulativních teorií a vyvolávání strachu z nesmyslů je vážným problémem v dnešní době všude, nikoliv jen v České republice. S Jakubem Kalenským z organizace Atlantic Council hovoří Bohumil Kartous o tom, do jaké míry je dnes Česká republika destabilizována lžemi a vyvoláváním strachu na internetu z Ruska a z Číny a zda na to země efektivně reaguje. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 297. Kdo jsou mezi Čechy šiřitelé dezinformací?

3. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Výzkumná společnost STEM zjistila zajímavá data o šiřitelích dezinformací v České republice. Bohumil Kartous o tom hovoří s psychologem ze společnosti STEM Nikolou Hořejšem. STEM zjistil, že šiřitelé dezinformací v ČR nejsou sociálně ani ekonomicky deprivovaní. Hlavními dvěma kategoriemi jsou jednak "spontánní šiřitelé", kteří nerozumějí ničemu, a pak "experti", kteří jsou hluboce přesvědčeni, že vládne celosvětové spiknutí. Hlavní motivací šiřitelů dezinformací je zjevně potřeba být slyšen. Proto by se s nimi mělo hovořit a osvobodit je od bludů. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. července 2020.

Analýza společnosti STEM je zde: https://www.stem.cz/siritele-dezinformaci/


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Koronavirus: Vlivní šílenci v USA šíří sociálními sítěmi nákazu lží po celém světě

29. 7. 2020

čas čtení 5 minut

Twitter v úterý potrestal Donalda Trumpa juniora, že zveřejnil dezinformace o hydroxychlorochinu. Twitter informoval, že nařídil prezidentově synu, aby vymazal lživý tweet, a informoval ho, že "omezí určitou funkčnost jeho účtu na 12 hodin". Donald Trump junior sice může posílat osobám, které ho sledují, přímé zprávy, nemůže ale během této doby tweetovat či něco retweetovat.

Součástí zavádějícího dezinformačního tweetu, které Donald Trump zveřejnil, bylo virální video, na němž skupina lékařů činila lživá prohlášení o koronavirové pandemii. Toto video tweetoval svým 84,2 milionům sledovatelů i otec, prezident Donald Trump.

Twitter tato videa odstranil, vymazal několik tweetů prezidenta Trumpa a dodal poznámku k trendujícím tématům ohledně potenciálního rizika užívání hydroxychlorochinu.

Rozhovor Britských listů 302. Posilujeme digitální závislost na úkor mezilidských vztahů

22. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



"Nikdy jsem nečekala, že vytisknu velkou ceduli Kostel je zavřený, modlíme se za vás, odcházím." S Martinou Viktorií Kopeckou, farářkou Československé církve husitské, která zároveň působí ve Světové radě církví, hovoří Bohumil Kartous o náboženské víře a o mezilidských vztazích v době koronavirové pandemie, kdy jsme si najednou všichni uvědomili, jak silně jsme všichni závislí na internetu. Ohrožuje to naše normální mezilidské vztahy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 22 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 295. Je nová kniha o Kunderovi komunistická?

26. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Prozaik Jan Novák napsal rozsáhlou, kontroverzní knihu o Milanu Kunderovi. Je na hranici mezi dokumentem a fikcí. Vychází dnes, v pátek 26. června 2020. Paradoxně, argumentuje kritik Petr Fischer, stejně jako Kundera, ani Novák nezvládl přechod od modernismu k postmodernismu ani celkové rozvolnění veškerých hodnot. Jan Novák se nám snaží vnutit pevné hodnoty předchozí éry a paradoxně končí se svou knihou v ideologii, která hodně připomíná komunismus. O tomto a o dalších zajímavých problémech tohoto díla muví s Petrem Fischerem v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Nový koronavirový fond povede k další dezintegraci EU, varuje Janis Varufakis

29. 7. 2020

čas čtení 5 minut

 

Evropská unie schválila v minulých dnech fond o hodnotě 750 miliard euro, jehož cílem je oživit po koronavirové pandemii ekonomiku EU. Těchto 750 miliard euro si společně vypůjčí členské země podle jejich velikosti a tyto peníze by měly být investovány podle jejich potřeby.

Proč jsem ale přesvědčen, že toto nejnovější rozhodnutí Evropské unie je jen dalším krokem k rozpadu EU, píše Janis Varufakis.

Zaprvé ten fond obnovy je odváděním pozornosti od zásadního problému: obrovského utahování opasků. Podle Mezinárodního měnového fondu poklesne v roce 2020 celkový příjem eurozóny o 10 procent, což způsobí průměrný rozpočtový deficit v eurozóně ve výši 11 procent. Slabší země jako Itálie a Řecko utrpí daleko větší rozpočtový deficit.

Rozhovor Britských listů 293. Od potravinového blahobytu k hladomoru je jen krůček

19. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



České republice hrozí sucho. Co by se proti tomu mělo bezodkladně dělat? O tom mluví Bohumil Kartous s Danielem Pitkem, laureátem Ceny Josefa Vavrouška a "sedlákem od Milešovky". Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Evropská unie je nyní státem

29. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Evropská unie je nyní státem. Ne takzvaným superstátem nahrazujícím 27 členských států, které ji tvoří, ale státem, který je zahrnuje. Můžeme říci, že EU je nyní tvořena 28 státy: 27 separátními plus jedním. Evropský stát konečně reprezentuje slavné úsloví Alexandra Dumase ze "Tří mušketýrů": "Všichni za jednoho, jeden za všechny." Novinka, která nám umožňuje uznat Evropu za stát, vychází z faktu, že EU vydá dluhopisy na financování zcela nové části svého rozpočtu, který nazývá "plán oživení" a představuje 750 miliard eur, napsal Sylvain Kahn.

Rozhovor Britských listů 291. Co bude Evropská unie dělat proti dezinformacím na internetu

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)


"Nemůžeme dovolit algoritmům, aby zničily naše společnosti."

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová zveřejnila tento týden projekt boje proti dezinformacím a manipulaci na internetu. O podrobnostech tohoto programu s ní v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2020.

"We cannot allow algorithms to destroy our societies."

The European Commission Vice-President Věra Jourová has published an EU project for the fight against disinformation and manipulation on the web this week. Bohumil Kartous from Britské listy discusses the details of the programme with her on a direct line from Brussels. The interview is conducted in Czech, there are English subtitles. It was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th June, 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství

Pandemie COVIDU-19 bude "jedna velká vlna". Nebude to sezónní, varuje Světová zdravotnická organizace

28. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  28.7.  bylo v ČR registrováno  15 684 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 195 případů.  v nemocnici bylo 108 osob a  celkem zemřelo 374 osob.  Číslo R  v ČR je 1.2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. 

- Jsme stále ještě uprostřed první vlny pandemie Covidu-19. Bude to "jedna vlna", která "se bude občas trochu snižovat a zvyšovat", konstatovala v úterý mluvčí Světové zdravotnické organizace. WHO varuje před příliš bohorovným postojem na severní polokouli. Upozorňuje, že tento virus se nechová jako chřipka, jejíž epidemie vznikají podle ročních dob. "Lidi pořád uvažují o ročních dobách. Musíme si uvědomit, že tohle je nový virus a chová se jinak," zdlraznila dr. Margaret Harris na virtuální tiskové konferenci v Ženevě. Naléhala, aby státy stále dodržovaly opatření ke zpomalování infekce. Ta se šíří na hromadných shromážděních.

- Írán zaznamenal za posledních 24 hodin rekordní počet mrtvých - 235.

- Belgie, Německo a Británie varují před cestováním do Španělska. Španělské úřady si stěžují, že je to neférové, že je ve Španělsko pandemie pod kontrolou.

- Primátor albánského hlavního města Tirana testoval pozitivně na koronavirus.

Svatoušci, překrucováním minulosti šlapete po budoucnosti

28. 7. 2020

čas čtení 1 minuta


Dějinami stalinismu v Československu jsem se začala zabývat v roce 1992. Mluvila jsme s mnoha pamětníky. Některé z příběhů mne nepřestanou pronásledovat. Třebas ten Josefa Lesáka, který mi vyprávěl, jak StB nechala v roce 1948 zemřít jeho novorozené dítě během výslechu jeho ženy. Zatímco jí ve vedlejší místnosti zpracovávali, slyšela sípání svého dítěte zpoza dveří, ale nedovolili jí se o ně postarat, až bylo příliš pozdě, píše Muriel Blaive.

Lesák a mnohé další oběti vystupují v dokumentárním filmu, který jsem v roce 1996 připravila pro Českou televizi. Vystupuje v něm také Jiří Pešek, který byl v roce 1956 studentem. Vypráví v něm příhodu o spolužačce, která prezidenta Novotného později ubezpečovala, že nic jako maďarská revoluce by v Československu nemohlo nastat, protože Češi jsou „známi jako knedlíkový národ“.

Předpokládala jsem, že se vtípek dočká rozhořčených ohlasů, ale stal se pravý opak: dostala jsem mnoho děkovných dopisů. Bylo to jen sedm let po roce 1989, lidé si ještě pamatovali kulturu všeobecného přizpůsobování komunistické moci. A odpuzovala je snaha dělit celou společnost jen na hrdiny a oběti.

Dnes, ačkoli můj přístup k historickým skutečnostem zůstává totožný, dostávám urážlivé vzkazy od hochů na sociálních sítích jako například: „Socialismus rovná se chudoba a násilí. Za socialismu se vedlo každému jako Jeanu Valjeanovi na galejích.“

Čí paměť je pravdě bližší?

Článek pokračuje  ZDE

 

Pro stoupence czexitu: Brexit vážně poškodí ty sektory britské ekonomiky, které nezničil COVID-19

28. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Brexit tvrdě poškodí ty sektory britského hospodářství, jimž se podařilo vyhnout se ničivému dopadu koronavirové pandemie, zjistila nová studie


Analýza z London School of Economics varuje, že brexit vytvoří druhý šok pro britskou ekonomiku. Zhorší podnikatelské podmínky pro ty sektory, v nichž byl dopad koronavirové krize relativně malý, a to ať se Johnsonovi podaří či nepodaří uzavřít s Bruselem obchodní dohodu.

Jak dlouho budeme přehlížet oběti domácího násilí?

28. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva České ženské lobby

Vláda stáhla z pondělního programu Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, kterou v pátek slíbil projednat premiér a předseda Rady vlády pro rovnost žen a mužů.

Pozn. red.: Istanbulská konvence se o právech homosexuálů vůbec nezmiňuje. Viz Informace pro polskou vládu: násilí proti ženám není "tradiční hodnota".

„Vláda stáhla kalhoty před brodem,“ říká Marta Smolíková, nová předsedkyně České ženské lobby. „Úmluvou by vláda i parlament měly deklarovat, že násilí na ženách a domácí násilí je v naší společnosti nepřípustné. Namísto soucitu s obětmi a potřeby jim zajistit účinnou pomoc však vyvolává v našich politicích, a bohužel  i političkách, spíše strach z klerokonzervativců, kteří varují před zahraničním tlakem na změnu našeho hodnotového rámce a ztrátou tradiční role mužů a žen,“ dodává.  

V ČR jen loni vyhledalo lékařskou pomoc 168 000 obětí domácího násilí.

Rozhovor Britských listů 292. Nevěřte, že autokratický stát se umí vypořádat s krizemi lépe

13. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)

" Myslím, že bychom měli být ostřejší v tom, jakým způsobem provážeme peníze s principy, které očekáváme, že budou [v Maďarsku] dodržovány." 

V druhé části rozhovoru Bohumila Kartouse s Věrou Jourovou, místopředsedkyní Evropské komise, se mluví o nebezpečí nesnášenlivosti, rasismu, nacionalismu a populismu především v nynější koronavirové krizi pro budoucnost Evropské unie. Věra Jourová zdůrazňuje, že chování Maďarska, které porušuje základní hodnoty Evropské unie, je nepřijatelné, a bude nutno proti tomu podnikout přísnější kroky. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. června 2020.


"I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with the principles that we expect to be adhered to."

In this second part of the Britské listy interview with Věra Jourová, the Vice President of the European Commission, we discuss how intolerance, racism, nationalism and populism, in particular in today's coronavirus crisis, threatens the future of the European Union. Věra Jourová says that the behaviour of Hungary, which infringes the fundamental values of the European Union, is unacceptable and it will be necessary to take stricter measures against this. The interview is broadcast by the Czech TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 17th June 2020.


See also: Věra Jourová: What will the European Union do against disinformation on the internet. A TV interview in Czech with English subtitles.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Spěchej si odplivnout před Pullmannem, jsi-li demokrat!

28. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Musím přiznat, že začínám mít pocit, že jsem se octla v podivné dystopii: Tón a lidová moudrost dlouhé konverzace, která následuje po statusu, který přikládám, pozoruhodným způsobem připomíná zprávy StB, které studuju už 25 let, píše Muriel Blaive. Tihle lidé vědí všechno, bez problémů soudí a odsuzují, konstruují protiklady jako "Jestliže si tohle myslíte, jste buď blb nebo manipulátor", atd. Jednou za čas do toho zasáhne někdo chytrý a bojuje tím vším s cílem přinést trochu kritičtější rozměr. Skoro všechno jsou to jen muži, kteří sem píší. Naplňuje mě to strašným steskem po mých archivech a mám pocit, že se mi chce smát a chtěla bych je všechny obejmout. Také jsem velmi ráda, že debatují o své minulosti, což je mým celkovým cílem. A potvrzuje to, po velkém odkladu, jakou kvalitu měly všechny ty informace, které StB shromažďovala.

Na druhé straně, téma, o němž hovoří s takovou vehemencí a s takovým odporem, většina z nich, ne-li s otevřenou nenávistí, je... historické teze Michala Pullmanna a moje. Je tomu, jako kdybych vyskočila z archívů a dívám se sama na sebe. Nedokážu vůbec popsat, jak podivně to působí.


Andrej Ruščák
4d ·
Muriel Blaive: obhajuje komunismus
Češi: ví o tom houby, plácá nesmysly, jako Francouzka se těžko může vžít do toho, co tu bylo
Muriel Blaive: "Vadí jim, že jsem cizinka"
Ne, paní Blaive, nám vadí, že obhajujete zákeřné vrahy, otrokáře a zloděje a operujete argumenty à la "monsieur Hitler a construit des autoroutes pour les gens ordinaires"...

Jan David
Ona neobhajuje komunismus, ona vi picu kulovy, co ten komunismus znamena, je to nevysvetlitelny, kdo nezazil, neuveri. Protoze to pro dnesni zapadaky samozrejme je neuveritelny, ze by i v roce 1988 mohlo existovat neco tak desnyho a nekteri Evropani ze by to celkem poslusne snaseli. Presto se porad snazim 🙂 . Uz par rudozelenejm Nemcum a Francouzum spadla brada, kdyz jsem jim vysvetlil, ze ten komunismus nebyl lazo plazo ziti s malem prace a levnym bydlenim v panelaku, ale spis otrocina, buzerace, clovek byl jen cislo zavreny za plotem, a mel se tak 'dobre', ze plechovka coly nebo mandarinek (dneska za 0.7 E) byla maly bohatstvi, prdel se utirala novinama, a ze kdyz clovekovi neco fakt bylo, toz chcipnul, protoze i na blbej ultrazvuk nebo CT bylo nemozny se dostat. A kdyz z toho bordelu chtel pryc, tak ho strelili do zad.

Ivoš Otcovský
Nějak se vám tu Andreji pod tímto postem slejzaji divné názory. "Komunismu nebyl totalitni", "normalizace fungovala" a další sragory. Takže stručně pro všechny mudrlanty. Komunismus je zrůdnost, co zabíjí lidi a potlačuje svobodu a ničí inteligenci. Tečka. Říkáte li cokoliv jiného, jste duševní mrzák, co nemá v pořádku hodnoty. Neokecate to. Děkan FF je normální kretén co háji totalitu.


(Atd., dále zde:)

https://www.facebook.com/finrod.felagund/posts/10221593929572567

Německo-dánský seriál, který předpověděl COVID-19

28. 7. 2020

čas čtení 1 minuta


V německé televizi se vysílal seriál Sløborn, natočený loni, právě v době, kdy svět bojuje proti koronaviru


Když je v severní Číně objevena nemoc podobná ptačí chřipce, která vznikla u holubů, lidé žijící na idylickém ostrově v Severním moři si myslí, že se jich to netýká.

Ale jednoho dne přistane na pláži plachetnice s mumifikovanými mrtvolami britské manželské dvojice. Posléze se ukáže, že virus na ostrov přivezli.

Moskva nad Temží: Nejvlivnější britské vládní kruhy jsou prolezlé ruskými oligarchy

28. 7. 2020

čas čtení 9 minut

 

Je tomu tak i v ČR?


Podnikatelé narození v Sovětském svazu hrají vlivnou roli v britském byznysu i v politice. Jiní investovali velké peníze do sdělovacích prostředků i do průmyslu. Všichni mají rezidence v Londýně a někteří z nich tam pravidelně dojíždějí z Moskvy.

 
Alexander Lebeděv si roku 2009 koupil prodělečný londýnský deník Evening Standard a učinil jeho vlastníkem svého syna Jevgenije. Lebeděv si později koupil i deník Independent a založil jeho zjednodušenou papírovou verzi, i. Redakce deníku Evening Standard je jen pár kroků od místa, kde Lebeděv pracoval v osmdesátých letech na sovětském velvyslanectví jako špion. KGB naverbovala Lebeděva v posledním roce jeho studia na Moskevské univerzitě. Naučil se špionáži v Ústavu Rudý prapor a pracoval na prestižním prvním ředitelství KGB, specializoval se na zahraniční špionáž. Po rozkladu Sovětského svazu přešel Lebeděv do bankovnictví a do médií.

29885

Aktivisté ze Seattlu a Portlandu: Protestujeme proti zásahům policie a federálních agentů a podporujeme agendu Black Lives Matter

28. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Už celé dva měsíce demonstranti v ulicích amerického Portlandu protestují proti policejní brutalitě, rasismu a proti nasazení federálních jednotek ve městě. Federální agenti po lidech střílejí slzný plyn a používají další „méně smrtících zbraně“, aby rozehnali dav před federální soudní budovou, která se stala středobodem nočních protestů.

Městská rada v Portlandu jednomyslně hlasovala proti spolupráci portlandského policejního sboru s federálními sílami. Federální úřady mezitím hlásí, že od začátku jejich působení v Portlandu bylo zadrženo nebo zatčeno 60 lidí. Oregonští kongresmani Earl Blumenauer a Suzanne Bonamici a asi dvanáct dalších zákonodárců požaduje rezignaci šéfa ministerstva vnitřní bezpečnosti Chada Wolfa kvůli tomu, jak se k probíhajícím protestům postavil, informuje web Democracy Now!

Je Boris Johnson v kapse Ruska?

28. 7. 2020

čas čtení 4 minuty



Neznamená to nutně, že je Boris Johnson někdo, kdo aktivně pracuje pro cizí stát. V kapse Ruska jsou i ti, které cizí stát má možnost zneužívat ke svým cílům. Jsou to lidé, kteří jednají - vědomě či nevědomě - ku prospěchu daného cizího státu, píše Carole Cadwalladr.

Dobrovolně v síti

28. 7. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Kterak v zájmu upevňování korporátního vlivu přituhuje infantilizace české společnosti a veřejného diskursu o minulosti

V polovině července uveřejnil Deník N text o financování nákupu CME (mediální společnost provozující televizní stanice v Bulharsku, Česku, Rumunsku, Slovensku a Slovinsku) skupinou PPF, či modernizace slovenské jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice skupinou EPH (ZDE).

Na financování obou projektů se podílí bývalá banka RVHP, tedy Mezinárodní investiční banka, ve které je Ruská federace se 47,63% největším podílníkem. Pro srovnání, tak Česko se svým podílem ve výši 9,64% se řadí na čtvrtou příčku (viz. například web MFČR).

Zoufalý k zoufalému

27. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 



Jiří Paroubek se vrací do ČSSD, má být poradcem šéfa strany Jana Hamáčka. Což o to, Jiří Paroubek nepochybně byl českým politickým gigantem, který získal ve sněmovních volbách 2006 přes 32 procent hlasů. Je to už 14 let.

Pak z ČSSD odešel, založil si vlastní politickou stranu, národně socialistickou, a ve volbách, žádných, nikdy už neuspěl. V roce 2018 zkoušel kandidovat do Senátu v obvodu Ostrava-město. Chtěl tehdy kandidovat za ČSSD, ale ta ho nechtěla. Nakonec do toho šel sám a se ziskem 6,9% skončil na krásném sedmém místě.

Socialistický realismus Donalda Trumpa

27. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta

Bílý dům údajně vydal tento obraz, na němž historické osobnosti Spojených států, včetně prezidentů Kennedyho a Reagana i četných afroamerických osobností podporují Donalda Trumpa, tvrdí jeho autor, nadšený stoupenec Donalda Trumpa Jon McNaughton ZDE

Podobnost se socialisticko-realistickými obrazy s Leninem v čele, kterého podporují všechny historické osobnosti, je čistě náhodná.

Pokud se opravdu nebojíte Facebooku, nedáváte pořádně pozor

27. 7. 2020

čas čtení 6 minut

 
Kdyby nebylo Facebooku, nedošlo by k brexitu


V roce 2016 jsme to ještě nevěděli. Byli jsme naivní. Ještě jsme si tehdy mysleli, že nás sociální sítě propojují a že je to prospěšné. Že se technologie rovná pokroku, píše Carole Cadwalladr.

O čtyři roky později víme už příliš mnoho. A přesto, ukazuje se, nerozumíme ničemu. Víme, že sociální sítě jsou požár v odpadkovém koši a že svět hoří. Ale je to jako nynější pandemie. V principu rozumíme, jak děsivě by to mohlo dopadnout. Avšak zůstáváme beznadějně lidskými. Stále optimisty. Samozřejmě, že bude vakcína. Protože přece musí vzniknout, ne?

V případě Facebooku se už to nejhorší stalo.   Jen si to nepřiznáváme. A žádná vakcína nás nezachránila. Co se týče roku 2020 - no, uvidíme. 

Informace pro polskou vládu: Násilí proti ženám není "tradiční hodnota"

27. 7. 2020

čas čtení 3 minuty


Rada Evropy je znepokojena rozhodnutím polské ultrapravicové vlády odstoupit od smlouvy zakazující domácí násilí

Rada Evropy zdůraznila, že jediným cílem Istanbulské konvence je bojovat proti násilí vůči ženám a vůči domácímu násilí. Konvence se explicitně nezmiňuje o jednopohlavních sňatcích

Rada Evropy konstatovala, že je znepokojena, že polská ultrapravicová vláda zamýšlí zrušit svůj podpis pod zásadní mezinárodní dohodou, jejímž cílem je bránit násilí vůči ženám.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro řekl v sobotu, že v pondělí zahájí oficiální proces, v jehož rámci Polsko odstoupí od Istanbulské konvence. Tato smlouva je prvním závazným světovým nástrojem, který zakazuje násilí proti ženám a činí opatření proti němu. Týká se to i znásilňování žen v  manželství, ale také tzv. "ženské obřízky", brutálního mrzačení ženských pohlavních orgánů.

Stalinský hon na Pullmanna

27. 7. 2020 / Tomáš Korda

čas čtení 6 minut

 

Až v samotném závěru debaty na DVTV s Michalem Klímou se děkan Filosofické fakulty strefil do černého a vystoupil z defenzivní pozice. Když mu Daniela Drtinová předhodila twitterový výrok pana Kalouska, že prý bolševickou slinou špiní pověst Filosofické fakulty, centra svobodného bádání a obhajoby svobody jednotlivce, Michal Pullmann snad nemohl reagovat lépe, když tento slovník Miroslava Kalouska označil za slovník stalinský.

Pullmannův zpětný úder – jinak známý především z bojových umění – se nesnažil pacifisticky zadržovat agresivitu útočníka, nýbrž humanisticky obrátit útočnou energii agresora proti němu samému a přemoci ho tak jeho vlastní silou.

O skutečné historii prolomení kódu Enigma

27. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

25. července 1939 dorazili zástupci britských a francouzských služeb do tehdejší vesničky Pyry nedaleko Varšavy, aby se zúčastnili konference polských kryptologů. Byli ohromeni, když slyšeli, že Poláci dokázali číst německý kód Enigma od roku 1932.

Rozhovor Britských listů 290. Přežije letecký průmysl?

8. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Koronavirová krize měla katstrofální dopad na leteckou dopravu. Vzpamatuje se z toho letecký průmysl nebo ne? Budou po koronavirové krizi letenky dražší nebo levnější než dnes? Měl by stát sanovat firmy jako Smart Wings a pokud ano, tak jak? O těchto tématech hovoří Bohumil Kartous s Martinem Štulajterem, ředitelem letecké společnosti Air Explore. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 11. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Protesty za Uralem ukazují unikátní rysy ruského imperialismu

27. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

V roce 1991 Moskva umožnila odtržení etnicky odlišné periferie, ale nikoliv té etnicky podobné. Proto čelí přesně opačnému historickému vývoji než evropské mocnosti, které nejprve ztratily etnicky podobné kolonie a ty ostatní držely silou po mnohem delší dobu, napsal Vladislav Inozemcev.

Memy, pandemie a nová taktika v informačním válčení

27. 7. 2020

čas čtení 1 minuta

Pandemie COVIDu-19 je důkazem, že Rusko a Čína zrychlily přizpůsobování svých starých taktik vlivových a dezinformačních kampaní moderní době, uvádějí experti na národní bezpečnost a lídři ozbrojených sil, napsal Mark Pomerleau.

Postkoronavirový plán EU poškodí populární program Erasmus

27. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Populární evropský výměnný program Erasmus, kterému v nadcházejícím programu EU byla odepřena část financování, nebude schopen poslat za hranice tolik lidí, kolik v roce 2021 doufal. A nejzranitelnější žadatelé mohou být ovlivněni nejvíce, varovala agentura Erasmus+ ve Francii.

Jak elegantně potlačit svobodu médií

27. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Babišova vláda hodlá v polovině srpna spustit reklamní kampaň za 2 miliardy zaměřenou na propagaci dovolených v ČR ZDE. Již v červnu přitom podle průzkumu agentury CzechTourism dovolenou v ČR - i bez kampaně - plánovalo 79 % Čechů ZDE. - Pokud ve svém okolí znáte více než jednoho člověka, který někdy letní dovolenou plánuje během druhé poloviny srpna, dejte mi prosím vědět.

Ekologie: Lidem dochází trpělivost

26. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Lidem dochází trpělivost. Protestovali za zdravou krajinu a její ochranu před dopady klimatické krize

PRAHA (26. července 2020) – Na Malostranském náměstí v Praze se  neděli sešlo přes čtyři stovky lidí, kteří chtěli upozornit na to, že vláda České republiky se dostatečně nestará o ozdravení české krajiny a řešení klimatické krize. Podle protestujících jsou vládní řešení nedostatečná, pomalá a někdy dokonce škodlivá. Demonstraci zorganizovalo sedmadvacet organizací. Podíleli se zemědělci, ekologická hnutí i lidé, které nečinnost vlády zasahuje nejvíce. Demonstrace se zúčastnili také zástupci zahrádkářů nebo obcí, kterým vadí plánované stavby přehradních nádrží nebo těžba nerostných surovin ohrožujících zdroje pitné vody.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Nemocnice v Texasu nucena ustavit "poradní výbor smrti"

26. 7. 2020

čas čtení 8 minut

Foto: Edinburk bez turistů

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  27.7.  bylo v ČR registrováno  15 324  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 115 případů.  v nemocnici bylo 149  osob a údajně celkem zemřelo 371 osob.  Alarmující je, že číslo R  v ČR je 1.3. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. Lidé v ČR neberou nutnost dodržování sociálního distancování a nošení roušek vážně. Nejsou si vědomi, že existují četné případy i mladých lidí, kteří se po nákaze koronavirem ani po třech měsících nezotavili. Infekce se nyní šíří do pečovatelských domovů (Jihlava), čímž napodobuje katastrofu, která vznikla v Británii v březnu.

- Nemocnice Starr Country Memorial Hospital v Texasu byla nucena ustavit "poradní výbor smrti". Bude určovat, kteří pacienti s koronavirem budou do nemocnice vpuštěni a kteří budou posláni domů zemřít. Má to lékařům umožnit, aby se soustředili na pacienty, kteří mají větší pravděpodobnost přežití. ZDE 

- Britská vláda potvrdila nákazu koronvirem u domácí kočky. Kočka se nakazila od lidí žijících v domácnosti. Osoby v domácnosti se mezitím uzdravily. Více takových případů bylo zjištěno v Evropě, v Severní Americe a v Asii, ale nejsou prý důkazy, že by se od koček koronavirem mohli nakazit lidi.  ZDE

- Trumpův poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien je nakažen koronavirem. Prý se nakazil na rodinné akci.

- Skotský pilot Stephen Cameron, 42, který strávil ve Vietnamu 10 týdnů na ventilátoru, varoval veřejnost, aby brali koronavirus vážně. "Jsem živým příkladem toho, co ten virus dokáže," řekl. Selhaly mu četné tělesné orgány, utrpěl množstvím krevních chuchvalců, selhaly mu ledviny a 68 dní byl ve Vietnamu na jednotce intenzivní péče na ventilátoru. Cameron byl ve Vietnamu slavným pacientem. Ve Vietnamu bylo jen 10 lidí nakažených koronavirem na jednotce intenzivní péče. Vietnam zaznamenal jen 420 potvrzených nákaz a žádná úmrtí. Kapacita plic u Camerona poklesla na 10 procent a lékaři mu chtěli transplantovat obě plíce. V umělém komatu zhubl o 30 kilogramů.  ZDE 

- V USA bylo nakaženo koronavirem více než 40 věřících, kteří se účastnili několikadenní náboženské akce v baptistickém kostele v severní Alabamě. "Dostali to v podstatě všichni přítomní," konstatovala duchovní Daryl Ross z Warrior Creek Missionary Baptist church v Marshallském okrese.

- V pondělí bylo globálně potvrzeno 16 167 872 nákaz a 646 199 úmrtí.

- Indie, která má 1,3 miliardy obyvatel, zaznamenala více než 1,4 milionu nákaz na koronavirus, třetí nejvyšší počet po USA a Brazílii. V Indii dosud na koronavirus zemřelo téměř 33 000 osob. V pondělí Indie registrovala rekordní počet nových 49 931 nákaz.

- Bavorsko zahajuje masové testování občanů navracejících se z dovolené ma letištích, na nádražích a na pohraničních přechodech.

- Koronavirová pandemie je nejhorší pandemií, jaké kdy čelila Světová zdravotnická organizace, řekl Tedros Adhanom Ghebreyesus. Svět ji překoná jen přísným dodržováním zdravotnických opatření, od nošení roušek až po neúčast na větších shromážděních. "Když se tato opatření dodržují, počet nákaz klesá. Když se nedodržují, stoupá," řekl Tedros a pochválil úspěchy Kanady, Číny, Německa a Jižní Koreje při potlačování ohnisek nákazy.

- Indonésie zaznamenala více než 100 000 nákaz a 4838 úmrtí.

Původní Hagia Sofia – dnes opět místem muslimské modlitby?

25. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

 


Na 31 kilometrů dlouhé a hodně těsné vodní hranici mezi Evropou a Asií na její jižní části, kde se na obou březích dnes vyčleňuje Istanbul, do roku 1453 (a už od roku 330 n. l.) to byl nemálo velkolepý Konstantinopolis (jako „Město Konstantinovo“), a předtím hodně dlouho Byzantion, tam včera (24. 7. 2020) rovněž – na podnět tureckého prezidenta – došlo po 86 letech v bývalé „Hagia Sofia“ poprvé k muslimskému náboženskému obřadu, při němž jako iniciátor tohoto aktu zároveň sám turecký prezident Erdogan četl z Koránu.

20639

Má teď v ČR „pravice“ pro příští volby vítězné šance?

25. 7. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut


Nedělejme si předběžně těžkou hlavu z toho, co asi ideově je v české politice „pravice“. (Aniž jí kvůli znovu nežádoucně bobtnajícímu koronaviru teď obrazně svou ruku naléhavě podáme a pak solidárně stiskneme, že?) Ono se to s tím „nasměrováním“ postupně rozmanitě měnilo (a mění). Nikoli vždy nutně sociálním zakotvením nebo vyhlašovanými programovými idejemi. Vizme též mj.: Odvěká polarita mezi námi stále vězí, i když rozmanitě ředěná a filtrovaná

Takže může se potom jednat především spíše o čísílka pod záhlavím jednotlivých rubrik závažných jejich a dalších – pak i konkurenčních – reprezentantů než o jejích historicky charakteristické ideové vyznání a sociální podhoubí.

Pro stoupence czexitu: Británie končí jako satelitní stát EU

25. 7. 2020

čas čtení 5 minut



Británie "po brexitu" bude dodržovat předpisy EU, ale nebude na jejich utváření mít vliv. Někoho po pár letech napadne, že by Británie měla sedět u stolu, kde se ty předpisy vytvářejí. Cesta odnikud nikam, píše Matthew Parris v deníku The Times


Asi před čtyřmi lety jsem napsal, že brexit bude mít jen dva možné výsledky: absolutní a totální odříznutí všech kontaktů s Evropskou unií, anebo nový status ekonomické kolonie Evropské unie, která bude muset dodržovat její předpisy, ale nebude mít na jejich utváření vliv. Jdeme nyní touto druhou cestou. Je nyní pravděpodobné, že Británie s EU uzavře dohodu o volném obchodu.

Oprava: USA neprovádějí denně 50 milionů testů

24. 7. 2020

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Dolejší,

mám drobnou poznámku k Vašemu textu v BL zveřejněnou pod názvem "Hloupá karanténa nefunguje. Nic jiného vláda nevymyslela", píše Jaromír Křepelka.

Ve skutečnosti v USA neprovádějí denně 50 mil testů na koronavirus (jak je chybně uvedeno), je to totiž celkový počet dosud provedených testů. Nyní to je přesněji 52 mil, což dělá 156 testů na 1000 obyvatel, to znamená 23. místo v relativním počtu testovaných ze všech zemí. Vzhledem k tomu, že zhruba 5 milionů bylo nakažených (tedy desetina z celkově testovaných) a každý z nich byl testován asi 2krát až 3krát, je protestovanost populace v USA nižší než 15,6 %, asi 13 %.

29953

O marném bušení do plechového bubínku

24. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Německý romanopisec Günter Grass se na sklonku života v autobiografii Při loupání cibule přiznal, že koncem války sloužil v jednotce SS. Loňská kniha filozofa Jürgena Habermase, Auch eine Geschichte der Philosophie - pravděpodobně autorova poslední - naproti tomu ukazuje, že se od tohoto prominentního obhájce demokracie již nedočkáme podobného přiznání ohledně vlastního působení v Hitlerjugend.

Průběžné zpravodajství

USA mají více než 4 miliony nákaz

24. 7. 2020

čas čtení 8 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  25.7.  bylo v ČR registrováno  15 130 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 281 případů.  v nemocnici bylo 151  osob a údajně celkem zemřelo 368 osob.  Alarmující je, že číslo R  v ČR vzrostlo už na  1,4. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. Lidév ČR neberou nutnost dodržování sociálního distancování a nošení roušek vážně. Nejsou si vědomi, že existují četné případy i mladých lidí, kteří se po nákaze koronavirem ani po třech měsících nezotavili. Infekce se nyní šíří do pečovatelských domovů (Jihlava), čímž napodobuje katastrofu, která vznikla v Británii v březnu.


- Británie znovu zavedla čtrnáctidenní karanténu pro turisty vracející se z dovolené ve Španělsku, po výrazném nárůstu nákazy koronavirem v Katalánsku a ve stovkách míst po celém Španělsku.

- V USA je registrováno více než 4,1 milionů nákaz a 145 000 úmrtí.

- Místní TV stanicie v USA vlastněné společností Sinclair Television o tomto víkendu odvysílají rozhovor s konspiračním teoretikem, který bez důkazů tvrdí, že hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci koronavirus vytvořil. Konspirační teoretik dr. Judy Mikovits také bude ve vysílání tvrdit, že vakcína proti koronaviru usmrtí miliony lidí a že přístup na mořské pláže by se neměl zakazovat, protože moře a písek na pláži jaksi dokáží koronavirus vyléčit. ZDE  


- Za posledních 24 hodin došlo dosud k největšímu globálnímu nárůstu nákaz, o 284 196, konstatuje Světová zdravotnická organizace. Největší počty nákaz jsou v USA, v Brazílii, v Indii a v Jihoafrické republice.

- Španělsko varuje, že už je tam zřejmě druhá vlna koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví sleduje více než 280 nových ohnisek nákaz v zemi. V pátek registrovalo 922 nových nákaz.

- V provizorní nemocnici v Pákistánu se uzdravil z COVIDU-19  muž ve věku 103 let.


- Vietnam zakázal prodej divokých zvířat. Účelem je zabránit vzniku nových pandemií.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22039