Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Globální počet nákaz dosahuje 20,5 milionu

13. 8. 2020

čas čtení 7 minut
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  13. 8.  bylo v ČR registrováno  19075 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 292 případů. To je alarmující počet. V nemocnici je nyní  131 osob a  celkem zemřelo 391 osob.Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. - Český rozhlas varuje, že průběh nemoci může být tvrdý i u mladých lidí.

- Jedním z nejdůležitějších opatření proti šíření koronavirové nákazy kromě nošení roušek je intenzivní větrání. Bohužel, ve většině autobusů a tramvají v ČR funguje klimatizace, která koronavirus cirkuluje, a okna jsou uzavřená. V zájmu veřejného zdraví by bylo opravdu záhodno klimatizaci vypnout a ve vozech veřejné dopravy otevřít všechna okna.

 - Koronavirová pandemie už usmrtila 750 000 lidí. Český rozhlas Plus vysílá bláboly jakéhosi "evolučního biologa" Zrzavého, že koronavirus je "banální virózka". Mezitím v časopise The Conversation píše epidemioložka, že se ani po čtyřech měsících z koronaviru neuzdravila a že je nutno studovat tzv. "long haulers", lidi, kteří se po dlouhé měsíce z COVIDU-19 neuzdraví.   - Ponese Barbora Tachecí odpovědnost za to, že neodpovědnými nesmysly, které vysílá, ohrožuje život lidí?

Téměř 300 zaměstnanců výrobny sendvičů firmy Marks and Spencers v anglickém Northamptonu testovalo pozitivně na koronavirus. ZDE 

- Francie ve čtvrtek registrovala 2669 nových nákaz. Je to druhé denní maximum od zrušení uzamčení země. Zdrojem nákazy jsou především pracoviště a lidé by měli pokud možno znovu pracovat  z domova.

- Světová zdravotnická organizace si myslí, že nákaza se příliš nešíří balením potravin. Prý byly testovány tisíce balení a nákaza koronaviru byla nalezena jen asi v deseti.

-- Vystavení znečištěnému vzduchu zřejmě zvyšuje riziko úmrtí na COVID-19, zjistila velká studie britského Státního statistického úřadu. ZDE 

- Španělsko zaznamenalo 2935 nových infekcí za jediný den, ale tvrdí, že to druhá vlna pandemie ještě není.

- V prvních dvou měsících pandemie zemřelo v New Yorku více lidí než v pandemii r. 1918.

- V některých amerických školách, které znovu otevřely, už vznikají ohniska pandemie. Zejména špatné je to v Georgii, kde republikánský guvernér Brian Kemp odmítl vydat příkaz, aby školáci nosili roušky.

- Dvě města v Číně nalezla stopy koronaviru v dovozených mražených potravinách a na balení potravin. Vyvolává to obavy, že kontaminové zásilky potravin mohou vyvolávat nová ohniska nákazy. O tomtéž se spekuluje na Novém Zélandu.

- Německo registrovalo nových 1445 koronavirových infekcí za posledních 24 hodin, je to nejvyšší míra od 1. května. Nárůst je registrován především v Severním Porýní-Vestfálsku a v Hamburku. Dochází k nárůstu nákaz především mezi mladými lidmi. Průměrný věk nakažených je nyní 34 let, je to nejnižší věkový průměr od vzniku pandemie.

- Globální počet nákaz na koroanvirus přesáhl 20 450 000 osob. Zemřelo 745 530 lidí.

- Řecko zaznamenalo první infekci COVIDU-19 v jednom ze svých přeplněných uprchlických táborů na ostrově Chios. Pětatřicetiletý nakažený muž z tábora Vial byl dán v místní nemocnici do karantény. Dalších 30 lidí je testováno. V táboře Vial žije 3800 lidí, je to trojnásobek jeho kapacity.

- Španělský region Galície zakázal kouření s cílem omezit šíření koronaviru tam, kde není možno dodržovat dvoumetrovou distanci. Šéf tamější regionální vlády Alberto Nunez Feijoo upozornil, že experti varují, že kouření představuje vysoké riziko šíření infekce. Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že kuřáci jsou zranitelnější nákazou v důsledku častého kontaktu prstů se rty.

- Rusko má více než 907 000 nákaz. Celkový počet registrovaných mrtvých v Rusku je 15 384, za posledních 24 hodin zemřelo 124 lidí.

- Ukrajina ve středu zaznamenala rekordní nárůst infekcí o 1592, poté, co úřady zrušily určitá karanténní omezení a dovolily otevření kaváren, kostelů a provoz veřejné dopravy. Počet nákaz na Ukrajině dosáhl 86 140, včetně 1992 úmrtí.

- Peru po nárůstu nákaz rozšířilo uzamčení země na pět dalších regionů. Patnáct už bylo uzamčeno dříve.

- Itálie nařídila cestujícím z Chorvatska, z Řecka, z Malty a ze Španělska podrobit se testům na COVID-19 a přidala Kolumbii na seznam zemí, odkud je úplně zakázáno přijíždět, v důsledku tamějšího nárůstu nákaz.

- Francie zaznamenala za posledních 24 hodin 2524 nových infekcí, což je nový rekord po zrušení uzamčení země. Počet hospitalizovaných pacientů však klesá, nyní je jich v nemocnicích 4891, což jen poprvé od 19. března méně než 5000 osob.

- V úterý dosáhla Florida rekordního počtu )mrtí na COVID-9. Tak tamější šerif zakázal nosit roušky:


- Turecko odloží otevření škol téměř o měsíc. Každodenní nárůst nákaz je tam vyšší než 1000.

- Na Novém Zélandu byl identifikován devátý případ koronaviru, a to v druhé největší škole v zemi, která má 3000 studentů.  Experti se domnívají, že virus zřejmě přežíval v zemi dlouhé týdny.

- Jordánsko uzavře na týden hranici se Sýrií, za poslední dva dny registrovalo 25 nákaz lidí přicházejících přes hranici ze Sýrie.

- Britský HDP poklesl za čtvrt roky do června o 20,4 procent. Je to nejhorší hospodářský pokles v historii.

- Donald Trump kritizoval Demokratické guvernéry za karanténní opatření. Vyjádřil se, že nutí Američany, aby zůstávali doma, co je "jako by byli ve vězení." Ve skutečných americkýhc vězeních koronavirus usmrtil tisíce lidí. Jen v Kalifornii zemřelo na koronavirus 3200 vězňů. ZDE 

- Kamala Harris, nová Bidenova viceprezidentka, vystoupila ve středu společně s Joem Bidenem a oba obvinili Donalda Trumpa, že způsobil, že jsou USA "roztrhané na kusy" v důsledku neřešené koronavirové pandemie a hospodářské krize. ZDE    Trump se vyjádřil. že pokud Biden zvítězí v prezidentských volbách, "zničí americká předměstí, protože do nich vpustí menšiny - hispánce, Asiaty, Afroameričany".

- Hlavní americký epidemiolog Dr. Anthony Fauci vyjádřil vážné pochybnosti o ruské vakcíně. Mít vakcínu a dokázat, že je vakcína bezpečná a efektivní, to jsou dvě různé věci."


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6590

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020