Klíčová část Bidenova projevu

21. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Jedna klíčová část Bidenova projevu:

"Je pravda a jsou lži, lži šířené v zájmu moci a pro zisk. A všichni z nás mají povinnost a odpovědnost bránit pravdu a porazit ty lži."



Podle britských komentátoru (Matt Frei z Washingtonu v Channel 4 News, který tam pracoval jako reportér dlouhá léta) upozorňují, že inaugurační projev nového prezidenta je pro Američany výsostně důležitý a považují ho vždy za zásadní politický mezník.

A ještě druhá důležitá věc z Bidenova projevu (cituje po paměti Jan Čulík): "Když se budeme nadále neustále hašteřit a zlovolně navzájem nenávidět, povede to k chaosu. Čehokoliv můžeme dosáhnout jen, pokud budeme jednotni. Můžete mít opačný názor, ten musíme respektovat, jsme v demokracii. Ale nemůže to znamenat vyloučení ze společnosti."

A dodává: Obávat se už v první den inaugurace,  že média budou na Bidena příliš mírná, je poněkud předčasné. (Paradoxně si na to stěžuje nejen Daniel Veselý, ale i četní ultrapravicoví komentátoři v USA.) Je docela přirozené, že po neuvěřitelných hrůzách posledních čtyř až pěti let v USA si lidé nyní oddychli a pociťují v první řadě neuvěřitelnou úlevu a klid. Bidenova kritika přijde brzo.

Nezapomínejte, že republikáni v Senátu neztratili možnost blokovat jakékoliv Bidenovy zákonné návrhy nekonečnými, nikdy nekončícími debatami (filibustering, obstrukce). Nic není vyhráno.

Murdochova Fox News se nevzdá šíření lží.

USA
0
Vytisknout
8865

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021