Průběžné zpravodajství:

V Německu zjistili brazilskou variantu koronaviru

23. 1. 2021

čas čtení 4 minuty


V sobotu 23.1. bylo v ČR zaznamenáno 4222 nových denních nákaz. (O víkendech se řádně netestuje.) Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 937 617.  Zemřelo 15 369 lidí, to je od předchozího dne registrace o 99 mrtvých více.  V nemocnicích je 5741 lidí.MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Když nesvítí slunce, je koronavirus vražednější. Mírný průběh koronaviru je přímo spojen s nízkou zeměpisnou šířkou. Vážný průběh koronaviru nastal  v Evropě s příchodem podzimu. Znamená to, že nedostatek vitamínu D způsobuje vážný průběh koronaviru, píše časopis Nature. Je s tím přímá lineární souvislost.

- I osoby očkované první dávkou protikoronavirové vakcíny od firmy Pfizer covidem onemocněly, i když jejich nemoc má mírnější průběh, konstatoval v neděli v britské televizi izraelský ministr zdravotnictví Yuli Edelstein. Navzdory tomu, že podle OSN má Izrael povinnost poskytnout vakcínu i palestinské správě okupovaných území, Edelstein tvrdil, že jsou Palestinci "odpovědní sami za své vlastní zdraví". Izrael Palestince neočkuje a neposkytuje jim vakcínu. 

- Francouzská vláda žádá občany, aby při jízdě veřejnými dopravními prostředky nemluvili, i když nosí roušky. Mluvením se totiž koronavirus šíří nebezpečněji než kýcháním. Zůstává viset ve vzduchu.

- Německo zaznamenalo v Hessensku první případ vysoce nakažlivého brazilského kmenu koronaviru u osoby, která se vrátila z Brazílie. Německu se zatím podařilo izolovat případy nového brazilského, jihoafrického a britského koronaviru, takže tam zatím nevznikají ohniska epidemie nových kmenů.

- Vážné alergické reakce na protikoronavirovou vakcínu firmy Moderna jsou nesmírně vzácné. Dochází k nim ve 2,5 případech na milion očkovaných lidí. Do 10. ledna bylo zaznamenáno deset vážných alergických reakcí, přestože vakcínou byly už naočkovány 4,04 miliony lidí. Americká centra pro zvládání infekcí CDC uvádějí, že podobné množství alergických reakcí bylo zaznamenáno i u vakcíny firem Pfiser/BioNTech.

- V ČR se šíří lživá tvrzení, že lidé na očkování zemřeli, případně že jsou vážně zdravotně postiženi. Nemocnice Motol podává v této věci trestní oznámení.

- Muslimští duchovní v Británii bojují proti koronavirovým dezinformacím a káží v mešitách a využívají svého vlivu v muslimských komunitách, že je vakcína bezpečná a přijatelná z islámského hlediska.

- Británie zaznamenala denní nárůst infekcí o 40 261 případů (počet mírně klesá), avšak hospitalizován je rekordní počet 38 562 osob a za posledních 24 hodin zemřel další rekordní pčoet 1401 osob. Byly však už očkovány první vakcínou 5,4 miliony lidí, celkem 8.1 procent britského obyvatelstva. 



- Izraelské ministerstvo zdravotnictví odmítá tvrzení, že první dávka vakcíny "není tak efektivní, jak se čekalo". ZDE 

- Britský zdravotnický regulační orgán MHRA jedná s výrobci vakcín o jejich potenciálních modifikacích pro případné nové varianty koronaviru. Zatím prý není důvodu vakcíny měnit, ale výrobci musejí být připraveni.

- Francie zaznamenala dalších 23 292 denních nákaz a 649 denních úmrtí.

- Firma AstraZeneca varovala, že v důsledku výrobních problémů nebude schopna dodat Evropské unii všechny nasmlouvané vakcíny. Rakousko varovalo, že by to byl vážný problém.

- Firma BioNTech bez zisku poskytne 50 milionů specializovaných jehel, zemím, které se snaží z lahviček dostat šest dávek vakcíny vzhledem k tomu, že se očkování v EU zdržuje v důsledku nedostatku vakcín.

- Maďarsko podepsalo dohodu o koupi 2 milionů dávek ruské vakcíny Sputnik V. Je to první členská země EU, která kupuje ruskou vakcínu.

- Španělsko vyšetřuje, zda šéfové armády byli nezákonně přednostně očkováni.

- Brazílie zaznamenala 56 552 nových denních nákaz a  1096 úmrtí. V silně nakaženém brazilském městě Manaus v Amazonii je 42 procent lidí nakaženo novou brazilskou variantou koronaviru.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6322

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2021