Společné prohlášení ministrů obrany severských zemí k obraně Ukrajiny

22. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Tiskové prohlášení ministrů obrany Dánska, Finska, Islandu, Norska a Švédska k současné bezpečnostní krizi v Evropě. 

My, ministři obrany severských zemí, sledujeme poslední události na Ukrajině a kolem ní s velkým znepokojením. Nedávná ruská vojenská aktivita, zejména mimořádné hromadění vojenských sil kolem ukrajinských hranic, je znepokojující událostí, která může mít destabilizující dopad na naše společné bezpečnostní prostředí.

Transparence, upuštění od použití vojenské síly a dodržování litery i ducha závazků a principů OBSE a Vídeňského dokumentu z roku 2011 jsou prvořadé.

Dál pozorně sledujeme situaci na Ukrajině a kolem ní. V roce 2019 organizace Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO) zřídila Krizový konzultační mechanismus umožňující rapidní konzultace o urgentních tématech společného zájmu. Nedávno jsme provedli ministeriální konzultaci k diskusi o současné situaci u ukrajinské hranice a budeme dál udržovat úzké kontakty.

Severské země pokračují ve své jasné podpoře ukrajinské územní celistvosti, suverenity a práva rozhodovat o kurzu své vlastní zahraniční a bezpečnostní politiky bez vnějšího vměšování. Odmítáme pojetí vlivových sfér v Evropě.

Základnou pro řešení konfliktu na východní Ukrajině zůstávají Minské dohody a politický dialog.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5422

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2021