Aktivisté se obávají "bodu zlomu, z něhož není návratu", neboť požáry v amazonském deštném pralese prudce přibývají

4. 7. 2022

čas čtení 3 minuty
Brazilská vláda v pátek zveřejnila údaje, podle nichž bylo v amazonském deštném pralese minulý měsíc zaznamenáno více než 2 500 ohnisek požárů, což je nejvyšší počet za červen od roku 2007, který byl pro tento kritický ekosystém jedním z nejhorších v historii.

Nejnovější zpráva brazilského Národního institutu pro výzkum vesmíru ukázala, že brazilská Amazonie od začátku roku 2022 přišla o 1 450 čtverečních kilometrů džungle, píše Jake Johnson.

Brazilská pobočka Greenpeace v reakci na alarmující čísla uvedla, že za prudký nárůst požárů deštných pralesů a celkové odlesňování, které pomohlo přeměnit části Amazonie - dlouho známé jako klíčový "pohlcovač" uhlíku - na zdroje skleníkových plynů, které oteplují planetu, může systematické řádění krajně pravicové Bolsonarovy vlády.

Brazilští akademici v posledních měsících varovali, že Bolsonarovo vítězství v říjnových prezidentských volbách by pro brazilskou Amazonii znamenalo úplný zánik. Poslední průzkumy ukazují, že Bolsonaro zaostává za levicovým bývalým prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silvou, který slíbil, že v případě svého zvolení bude usilovat o "nulové odlesňování".

"Pokud Bolsonaro zůstane u moci, je to z hlediska životního prostředí beznadějné," řekl Marcio Astrini, výkonný tajemník Klimatické observatoře se sídlem v São Paulu - a to již v dubnu, který byl z hlediska odlesňování Amazonie rekordním měsícem.

"Odlesňování bude pokračovat," uvedl Astrini. "Amazonie se rychle posune k bodu kolapsu."Ekologické skupiny vyjádřily znepokojení nad tím, že se Bidenova administrativa nedokázala postavit Bolsonarovi na mezinárodní scéně kvůli útoku jeho vlády na Amazonii. USA jsou druhým největším obchodním partnerem Brazílie.

Minulý měsíc během Summitu Amerik v Los Angeles, který pořádaly Spojené státy, zašel prezident Joe Biden tak daleko, že pochválil Bolsonara za to, že se snaží "chránit Amazonii"."Kromě toho, že je Bidenovo prohlášení odtržené od reality, je pozoruhodně hluché," napsaly Maria Laura Canineu a Luciana Téllez Chávez z organizace Human Rights Watch v závěrečný den summitu, kde se oba lídři poprvé setkali.

"Biden hanebně promarnil příležitost využít setkání s Bolsonarem k podpoře odvážných obránců Amazonie.Tito obránci nasazují své životy, aby ochránili největší deštný prales na světě a důležitou hráz proti klimatickým změnám," pokračovali. "Biden by měl tuto chybu napravit a tlačit na Bolsonara, aby změnil svou škodlivou politiku, a naléhat na něj, aby Brazílii vrátil na správnou cestu v boji proti odlesňování a ochraně ochránců pralesů před násilím.

"Diana Ruiz, vedoucí oddělení pro lesy v Greenpeace USA, v pátečním prohlášení uvedla, že "až dosud Bidenova administrativa pouze legitimizovala protidomorodou a protiekologickou agendu brazilské vlády"."USA mají povinnost jednat a přestat uzavírat dohody s prezidentem Bolsonarem, který pokračuje v útoku proti původním obyvatelům a ochráncům životního prostředí," dodala Ruiz.

Celý článek v angličtině ZDE
--

0
Vytisknout
5718

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2022