Evropská unie zavede zákaz dovozu směsí s ruskou ropou

4. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Evropská komise poskytla upřesnění ohledně embarga na ruskou ropu, které bylo zavedeno na začátku června. Podle těchto vysvětlení bude zakázána nejen ropa z Ruska v čisté formě, ale také jako součást směsí, jejichž používání je v Evropě poměrně populární. 

Pokud se smísí ruská a neruská ropa, pak celá šarže spadá pod zákaz, uvádí se v objasnění. Výjimkou je schopnost dodavatele jasně prokázat, která část šarže nebyla vyrobena v Rusku, pak bude tato část povolena na evropský trh.

EU zároveň povolila dovoz ropných produktů vyrobených z ruské ropy v zahraničních rafinériích na své území.

Jak bylo oznámeno, rozhodnutí o částečném ropném embargu proti Rusku bylo přijato během summitu v Bruselu. Zákaz byl zaveden od června s přechodným obdobím (pro ropu do prosince 2022 a pro ropné produkty do února 2023) pro smlouvy uzavřené před účinností embarga a nové jednorázové transakce na spotovém trhu.

Embargo se vztahuje na offshore zásilky ropy, nikoli však na export ropovodem, přes který členské státy EU včetně Maďarska, Německa a Polska získávají zhruba třetinu ropy. Německo a Polsko se nezávisle na sobě rozhodly odmítnout jakoukoli formu ruských dodávek ropy, takže do konce roku bude do EU zasílána pouze jižní částí ropovodu Družba, který tvoří 10 % z celkového objemu ropy kupované EU z Ruska, vysvětlila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5716

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2022