Rusové se války začínají bát

5. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
V prvních týdnech po 24. únoru mnoho Rusů popíralo Putinovu válku na Ukrajině a předpokládalo, že brzy skončí a neovlivní je. Ale teď už téměř každý vidí, že tato válka bude pokračovat dlouhou dobu a reakce většiny se posunuly od popírání ke strachu, tvrdí psycholožka Anastasija Rubcovová.

Obavy, které mají Rusové, zesilují dva faktory. Na jedné straně jsou ještě nesoustředění. Lidé nevědí, co přijde dál, a proto nemají dobrý způsob, jak válku začlenit do svého myšlení a tak se s ní vyrovnat.

A na druhé straně nevědí, komu mají věřit a spolehnout se na něj, že by jim pomohl. Ruští autoritativní vládci těží z toho, že lidem zabránili ve vzájemné důvěře - ale země nyní čelí situaci, kdy lidé nevěří nikomu mimo nejužší kruh své rodiny a přátel. A mnohé z těchto kruhů jsou ještě navíc rozdělené podle generačních, vzdělávacích nebo bytových linií.

V takové situaci je pro Rusy obtížné orientovat se ve vlastním životě a jsou připraveni podřídit se režimu, dokud nepřijde bod, kdy individuálně i kolektivně uznají, že je to vede ke katastrofě. To se ještě nestalo, ale mnoho věcí, které tento výsledek blokovaly, slábne.

V důsledku toho hrozí, že dnešní psychologické problémy přerostou v politické, i když ne nutně rychle nebo tak, jak mnozí očekávají. Přinejmenším prozatím budou odpovědi pravděpodobně spíše individuální než kolektivní, protože si lidé navzájem nedůvěřují; a režim se bude moci vyrovnat s individuálními akcemi, i když ne s těmi kolektivními.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5102

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2022