BBC nebude vysílat dokument Davida Attenborougha o ničení přírody v Británii kvůli obavám ze záporné reakce pravičáků a britské vlády

10. 3. 2023

čas čtení 6 minut

 
Rozhodnutí zpřístupnit dokument o ničení přírody pouze na internetu rozzlobilo tvůrce programu.


BBC se rozhodla neodvysílat jeden díl nového stěžejního seriálu Davida Attenborougha o britské divoké přírodě, protože se obává, že by jeho témata o ničení přírody mohla vyvolat hněv konzervativních politiků a pravicového tisku.

Toto rozhodnutí rozzlobilo tvůrce pořadu a některé zasvěcené pracovníky BBC, kteří se obávají, že korporace podlehla tlaku lobbistických skupin s "dinosauřími zvyklostmi".

Tato informace ohledně potlačení Attenboroughova filmu  přichází v době, kdy byla jiná britská televizní hvězda, fotbalový moderátor Gary Lineker, odstraněn pod nátlakem vlády z televizní obrazovky, protože upozornil, že výroky britských ministrů v souvislosti s kontroverzní blokací příchodu uprchlíků do Británie jsou podobné tomu, jak mluvili nacisti v Německu ve třicátých letech.



 
Nová kontroverze se týká nového, velmi očekávaného Attenbouroghova seriálu Wild Isles, který se zabývá krásami přírody na britských ostrovech a který se začne vysílat v neděli.

Očekává se, že se stane hitem a že pět epizod bude vysíláno v hlavním vysílacím čase na prvním programu BBC One.

Natočen byl také šestý díl, který by měl být ostrým pohledem na mizení přírody ve Velké Británii a na to, co tuto likvidaci přírody způsobilo. Je známo, že bude obsahovat také některé příklady rewildingu, což je koncept, který je v některých pravicových kruzích kontroverzní.


Dokument, který byl částečně financován charitativními organizacemi WWF a RSPB, nebude vysílán společně s ostatními a místo toho bude k dispozici pouze na internetu. Všech šest dílů namluvil Attenborough a natočila je produkční společnost Silverback Films, zodpovědná za předchozí Arrenboroughovy dokumentární seriály, včetně seriálu Our Planet, ve spolupráci s přírodovědným oddělením BBC.

Vysoce postavené zdroje z BBC konstatovaly,  že toto rozhodnutí bylo učiněno s cílem vyhnout se potenciální kritice ze strany politické pravice. Deník Telegraph tento týden napadl BBC za to, že seriál vytvořila a že přijala finanční prostředky od "dvou charitativních organizací, které byly dříve kritizovány za svůj politický lobbing" - WWF a RSPB.

Jeden ze zdrojů ve vysílací společnosti, který si nepřál být jmenován, uvedl, že "lobbistické skupiny, které se zoufale drží svých dinosauřích způsobů", jako je zemědělství a lovecký průmysl, by "explodovaly", kdyby měl seriál příliš politické vyznění.

Dodali: "Upřímně řečeno, ten nápad, že to dáte do samostatného pořadu, je neupřímný. Proč tyto problémy filmaři neintegrovali do všech dílů toho seriálu?".

Laura Howardová, která pořad připravila a dříve pracovala v přírodovědném oddělení BBC, uvedla, že si nemyslí, že by jeho dopad byl politický.

Konstatovala:  "Myslím, že fakta mluví sama za sebe. Víte, velmi úzce jsme spolupracovali zejména s RSPB, která je schopna ověřit fakta ve všech našich scénářích a poskytnout nám podrobné vědecké údaje a informace o úbytku volně žijících živočichů v této zemi. A je nepopiratelné, že jsme neuvěřitelně ochuzeni o přírodu. A nemyslím si, že je to politická záležitost, myslím, že jsou to prostě fakta."

Producentka uvedla, že film hovoří o tom, jak zemědělské postupy poškodily divokou přírodu, ale zároveň bude profilovat zemědělce, kteří se zachovali správně.

"Tito farmáři jsou tam proto, aby poukázali na to, že každá farma v zemi by měla mít možnost dělat alespoň trochu to, co dělají oni, a že je možné hospodařit vedle přírody, dosahovat zisku, produkovat zdravé potraviny a ještě podnikat," řekla Howardová.

 
Caroline Lucasová, poslankyně za Stranu zelených, uvedla:  "To, že BBC cenzuruje jeden z nejinformovanějších a nejdůvěryhodnějších hlasů národa o přírodních a klimatických mimořádných událostech, není nic jiného než neodpustitelné zanedbání povinnosti veřejnoprávního vysílání. Tato vláda se pustila do ničení našeho životního prostředí - [v důsledku brexitu] ohrozila více než 1 700 právních předpisů v oblasti životního prostředí, stanovila cíl pro znečištění ovzduší, který se opozdil o deset let, a zanedbala skandál našich odpadních vod, [do nichž je volně vypouštěna kanalizace a výkaly].

Dodala, že doufá, že film najdou mladí diváci, kteří jsou zvyklí spíše streamovat na internetu než sledovat vysílání.

Rozhodnutí kritizoval také Chris Packham, který na BBC uvádí pořad Springwatch. Řekl:  "V této době, kdy bojujeme za záchranu světové biologické rozmanitosti, je nezodpovědné, aby se tato otázka nedostala do popředí vysílání o divoké přírodě."

Stephen Moss, přírodovědec a televizní producent, který pracoval pro BBC na přírodovědných pořadech, řekl, že zaměření na hledisko ochrany přírody by mohlo získat politickou podporu pro tuto věc:  "Často se stává, že když se věnujete otázkám ochrany životního prostředí, lidé se skutečně odvrátí. Ale pokud je v rámci pořadů postupně podáváte a na konci lidi zasáhnete poselstvím, kdy je přesvědčíte o tom, jak je divoká příroda skvělá, má to tendenci fungovat.

V případě dokumentárního seriálu Our Planet  se tehdejší premiérka Theresa Mayová za něj postavila a Philip Hammond, tehdejší konzervativní minsitr financí, řekl: "Tohle je BBC v její nejlepší podobě."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3707

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2023