Znečištění vzduchu výrazně zvyšuje riziko infarktu

15. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Znečištění vzduchu oxidem uhelnatým, oxidem dusičitým, oxidem siřičitým a pevnými částicemi výrazně zvyšuje krátkodobé riziko infarktu myokardu. Ukázala to metastudie analyzující data z 34 jednotlivých studií zdravotních dopadů znečištění, kterou publikuje únorové vydání časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

Krátkodobá expozice (kratší než 7 dnů) většině hlavních polutantů s výjimkou ozónu vede ke zvýšení rizika srdečního infarktu. Potenciální škodlivý efekt byl předpokládán déle než 50 let. 

V průmyslových zemích jsou kardiovaskulární onemocnění hlavní příčinou úmrtnosti a jsou spojena s významnou nemocností. Tyto země mají vysoké úrovně znečištění. Od 90. let řada epidemiologických studií demonstrovala spojení mezi úrovní znečištění vzduchu a lidským zdravím vyjádřené v počtech osob přijatých do nemocnic a v celkové úmrtnosti., včetně úmrtnosti na respirační a kardiovaskulární choroby. Některé studie ukázaly jasné spojení mezi znečištěním vzduchu a krátkodobým rizikem infarktu, jiné ovšem takovou souvislost neukázaly, nebo jen pro některé polutanty.  

Hazrije Mustafic a kolektiv postulují existenci několika mechanismů, jež by mohly zprostředkovat zmiňovanou souvislost. Jedním z nich je zánět, druhým abnormální regulace autonomního srdečního systému (zvýšení frekvence srdečního tepu, snížení jeho variability).  Třetí představuje zvýšení viskozity krve v důsledku znečištění; to by mohlo vyvolat vznik trombů, zrychlit postup arterosklerózy a snížir stabilitu arterosklerotických usazenin. 

Výzkumníci konstatují, že prokázaná souvislost je ve srovnání s klasickými rizikovými faktory jako kouření, vysoký krevní tlak nebo cukrovka relativně slabá. Nicméně zanedbatelná není, protože široké skupiny obyvatelstva jsou vystaveny znečištění, zejména v městských oblastech. Proto by zvýšení kvality vzduchu mělo významný dopad na veřejné zdraví.  

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8884

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2012