Kde jsou hranice svobody projevu?

28. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

K Vašemu článku "Porušily Britské listy zveřejněním reklamy na Suverenitu etické principy?" bych rád poznamenal toto, píše Petr Meluzín:

Jako váš pravidelný čtenář se nebojím, že by Bobošíková mohla reklamou na BL získat mnoho příznivců, pokud vůbec nějaké. Rovněž mne tato reklama neodradí od četby BL. Pan Čulík vyjádřil postoj redakce slovy: "Na jedné straně je to pouhá reklama, jinými slovy s názory BL to nemá co společného, na druhé straně si opravdu nejsem jist, zda máme odmítat reklamu pro česká politická seskupení nebo politické strany, jen proto, že mají program, s nímž slušný člověk nesouhlasí."

Jenže v tomto postoji vidím nejméně jeden pořádný "háček".

Suverenita je zatím legální (byť podle mého laického pohledu naplňuje svou kampaní i dlouhodobými postoji skutkovou podstatu trestného činu podněcování nenávisti proti skupině obyvatel -- "nepřizpůsobiví" přece nejsou jen Romové).

Základním principem BL je otevřenost a pluralita názorů, takže bych pochopil zveřejnění příspěvku paní Bobošíkové s komentářem redakce distancující se od jejího extremismu. Ale zveřejnit reklamu na extremismus a nechat si za to zaplatit s alibistickým vyjádřením, že to s postoji redakce nemá nic společného?

Zveřejnily by BL reklamu Dělnické strany v době, kdy ještě byla legální? Kde je hranice? Tohle přece se svobodným prostorem pro vyjádření každého názoru nemá nic společného.

BL nemohou odmítat uveřejnění politických programů a názorů, s nimiž redakce nesouhlasí. To myslím na BL většina čtenářů naopak oceňuje. Na rozdíl od pana Jana Čulíka jsem si ale jist, že BL mají odmítat reklamu pro česká politická seskupení nebo politické strany, právě proto, že mají program, s nímž slušný člověk nesouhlasí.

Pozn. JČ: Mám velký problém s uplatňováním cenzury, protože je velmi obtížné určit, kde mají být její hranice. Uvědomuju si, že se Britské listy zveřejněním reklamy na Suverenitu mohou otevřít obvinění, že vydělávají na neetické manipulaci, i když částka, o kterou jde, je skutečně zanedbatelná. Znovu opakuji: Domnívám se, že princip svobody projevu platí nejen pro články, uveřejněné v deníku, ale i pro reklamu. Hranice stojí tam, kde nějaký výrok neférově poškozuje nevinnou skupinu obyvatelstva. Nejsem si jist, zda to Suverenita svým programem skutečně činí, a proto se obracím na čtenáře s prosbou, ať nám sdělí, co si o tom myslí. Znovu opakuji: To, že nám mohou některé výroky připadat hnusné, není samo o sobě důvodem je zakázat.

Jak čtenáři vědí, Britské listy se snaží vyhýbat se rasismu, jehož podstatou je arbitrární a neférové přenášení určitých charakteristik nebo určité viny od jednotlivců či skupinek lidí na celou komunitu.

0
Vytisknout
8719

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012