Britští konzervativci se rozhodli regulovat ceny energií

18. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

David Cameron přislíbil nový zákon, který zabrání svévolnému zvyšování cen energií poté, co čtyři energetické firmy zvýšily své ceny

Podle nového zákona, který navrhuje britský konzervativní premiér David Cameron, budou nuceny energetické společnosti poskytovat všem svým zákazníkům nejnižší ceny energií na trhu. V reakci na oznámení čtyř energetických firem v Británii, že zvyšují ceny energií nad průměrnou výši inflace, se Cameron zapřísáhl v Dolní sněmovně, že zavede nový zákon proti takovému zvyšování cen.

Mluvčí britského premiéra pak uvedl: "Požádali jsme energetické společnosti, aby daly jasně najevo, jaké jsou nejnižší možné ceny. Je fakt, že o nich někteří zákazníci vědí, a přecházejí k levnějším společnostem, ale většina zákazníků to nedělá. Zejména zranitelní členové společnosti přecházejí k levnějším firmám nejméně často."

Cameron se zavázal v Dolní sněmovně zavést nový zákon poté, co organizace, hájící zákaznická práva Which? mu poslala ostře formulovaný otevřený dopis, v němž požaduje nezávislou revizi neustále stoupající domácích cen energií.

Generální ředitel organizace Which? v dopise píše: "Je načase čelit faktům: trh s energiemi je rozbitý. Sektoru dominuje hrstka velkých a mocných hráčů, na které nemají normální konkurenční tlaky cen a služeb zákazníků vůbec vliv."

V reakci na Cameronovo prohlášení v Dolní sněmovně Lloyd pak uvedl: "Rozhodnutí zavést nový zákon, který donutí energetické společnosti nabízet svým zákazníkům jen nejlevnější možné ceny, je od pana premiéra významné prohlášení. Přiznal tím, že konkurence na maloobchodním trhu energií přestala fungovat. Pro zákazníky je to důležitý okamžik: musíme nyní zajistit, aby byla premiérova slova proměněna v činy a že se objeví v novém zákoně o energetice (který má být v Británii přijat letos na podzim).

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7859

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2012