Individuální odpovědnost v podání Petra Nečase

24. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Na postoji předsedy vlády Nečase k ústavou mu svěřené pravomoci spolupodepsat a tím teprve umožnit platnost amnestie a zastavení trestních stíhání mi ze všeho nejvíc vadí jedna věc: Flagrantní rozpor mezi rétorikou, kterou Nečas používá jako předseda vlády "rozpočtové odpovědnosti, práva a boje proti korupci", jako předseda ODS, podle jejíž "Vize 2020" má být Česká republika za deset let "zemí, kde vládne racionalita, odpovědná politika a právo", a jako člen dvou posledních politických vlád a poslaneckých sněmoven, které daly mj. obrovské pravomoci exekutorům při vymáhání pohledávek za občany vzniklých lichvou společností jako Home Credit, Cetelem a dalších, o jejichž praktikách by postižení a jejich rodinní příslušníci mohli vyprávět; a rétorikou, kterou obhajuje svůj spolupodpis pod amnestie a zastavení trestních stíhání, píše autor, jehož totožnost je redakci známa a který je zaměstnán na jednom pražském ministerstvu.

Podle té první Nečasovy rétoriky je jednou z klíčových vlastností a hodnot "individuální odpovědnost", včetně osobní odpovědnosti za to, co kdo podepisujeme. Odtud asi i široká práva exekutorům zabavovat majetek lidem, kteří -- ať už v jakémkoli rozpoložení či stavu posoudit, co všechno vlastně podepisují, se všemi důsledky -- jednou vlastní rukou podepsali, kolik si půjčují a co za to.

Podle té druhé rétoriky Nečas při spolupodpisu amnestie a zastavení trestních stíhání, které "jsou psány v první osobě jednotného čísla" a které jsou "aktem individuálního soucitu a individuálního milosrdenství", postupoval "stejně jako v předchozích případech Klaus a Tošovský", jeho podpis byl pouhou "ústavní zvyklostí". Soudě z následných reakcí samotného Nečase v okamžiku podpisu vůbec nevěděl, co všechno vlastně podepisuje a jaké to bude mít důsledky, zejména pokud jde o zastavení trestních stíhání.

Postoj Nečase je konkrétní ukázkou toho, jak to vypadá, když má předvést svou vlastní individuální odpovědnost: podepíše cokoli, bez ohledu na důsledky, jaké bude podpis mít. Dodejme v tomto případě -- důsledky pro zástupy poškozených a de facto celou společnost. Důsledky zpětně i do budoucna.

0
Vytisknout
8213

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2013