Bitva o Kusajr:

Co bude znamenat vítězství na poslední syrské frontě?

24. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Pátý den v řadě pokračují boje o strategické syrské město Kusajr, kde se povstalci zoufale snaží zabránit provládním silám věrným Bašáru Asadovi ve vítězství, které může rozhodnout o průběhu války. Vládní tanky, dělostřelectvo a bojová letadla zasahují pozice povstalců po celém městě, zatímco ti se snaží zastavit postup pozemních jednotek odstřelovačskou taktikou. Podle povstalců je o jednu z nejhorších bitev celé války. V některých místech jsou protistrany od sebe vzdáleny pouhé tři metry.

Podle informací Abú al-Baráa, polního velitele islamistické Fronty an-Nusra spojené s al-Kajdou, se nyní boje soustřeďují do východní části města, kde se nachází 2 000 bojovníků odhodlaných položit životy, aby zabránili režimu zmocnit se města. Ale režimní vojska jsou obdobně odhodlána znovu se vrátit do města, které bylo několik měsíců pod kontrolou povstalců.

Kusajr má 30 000 obyvatel a prochází jím strategicky významný koridor mezi hlavním městem Damaškem a pobřežím Středozemního moře, kde se nachází přístav Tars. Odsud mohou ruské tankery a dopravní lodi zásobovat vládní síly palivem a zbraněmi i v případě, že by došlo ke zničení letiště v Damašku. Tars je také bránou k pobřežní oblasti osídlené sektou alávitů, která by se stala posledním útočištěm Asada, pokud by Damašek padl.

Pro povstalce je Kusajr důležitým logistickým uzlem. Zbraně a zásoby jsou pašovány přes děravou libanonskou hranici vzdálenou deset kilometrů, povstalci také za hranicí odpočívají. Členové proíránského šíitského hnutí Hizballáh postupují přes hranici v opačném směru, aby Asadovu režimu pomáhali.

Po dvou letech války, která si vyžádala kolem 80 000 životů, je bitva o Kusajr klíčovým testem pro obě strany. A to nejen z čistě vojenského, ale také z propagandistického hlediska. Vládní zdroje tvrdí, že se armáda již města zmocnila, zatímco místní zdroje hlásí, že kontroluje asi 80% rozlohy Kusajru. Povstalci se nacházejí v západní části města a tvrdí, že drží 60% města včetně centra.

Podle jednoho z povstaleckých lékařů je polovina domů ve městě zničena, řada lidí je zraněna a chybí "vše", ale "nevzdají se".

Americký ministr zahraničí John Kerry připustil, že režim zaznamenal v posledních dnech "jisté zisky", ale podle něj jde o střídavé úspěchy obou stran a Asad se přepočítal, pokud si myslel, že jeho postup bude mít rozhodující význam. Jenže téměř rok západní pozorovatelé předpovídají brzký pád režimu, který se stále znovu a znovu nedostavuje. Dokud má režim podporu Íránu a Ruska, je nepravděpodobné, že by padl, nehledě na to, jak dobře budou povstalci vyzbrojeni.

Ať už v Kusajru zvítězí kdokoliv, povede to k dlouhodobým důsledkům pro celý region. Za měsíc má proběhnout mezinárodní konference o politickém řešení. Pokud by se Asad zmocnil Kusajru a západní části země ještě před summitem, získal by velmi silnou vyjednávací pozici. Pro Rusko to znamená, že si udrží strategicky důležitou námořní základnu v Tarsu, jediný nezamrzající přístav, který má k dispozici, i kdyby zbytek země padl do rukou povstalců. Pro Írán to znamená, že udrží spojení s libanonským Hizballáhem, který může zásobovat zbraněmi pro případný boj proti Izraeli. Právě z tohoto důvodu Izrael bedlivě sleduje, jak bitva skončí.

Ale hlavním rizikem případného pádu Kusajru by mohlo být rozšíření konfliktu do Libanonu. Už teď zachvátil severolibanonský přístav Tripolis, kde alávité a sunnité vedou pouliční boje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16070

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2013