Režisér Oliver Stone a historik Peter Kuznick varují ve Financial Times:

Obama buduje základy dystopické budoucnosti

12. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

(Napíše k tomu zase něco hlubokého Mirka Spáčilová? pozn. JČ)

Když se v předvolební kampani ucházel Barack Obama o prezidentskou funkci, ostře kritizoval politiku George W. Bushe a konstatoval, že se v jejím důsledku Spojené státy staly mezinárodním páriem - kvůli válce a pohrdání vůči lidským právům. Obama nyní realizuje - a to v daleko větší míře - některé myšlenky, na něž zaútočil. A nemyslí si to pouze levice. Ari Fleischer, bývalý tiskový mluvčí prezidenta Bushe, se vyjádřil: "Je to, jako kdyby byl George Bush ve funkci na čtvrté funkční období. Obama je pokrytec," píší v deníku Financial Times filmový režisér Oliver Stone a historik Peter Kuznick.

Upřímně řečeno, je to trochu zjednodušené. Obamova vláda víceméně zastavila mučení, odvolala vojska z Iráku, teoreticky hovoří o zrušení jaderných zbraní a odmítla provést invazi do Íránu. Takže Obama není Bush. Jene lze argumentovat, že v klíčových věcech je Obama horší než jeho předchůdce. Z nedávných odhalení od Edwarda Snowdena víme, jak obrovské možnosti má více než jeden milion Američanů s bezpečnostním oprávněním. Tato armáda se používá k sledování domácího a zahraničního obyvatelstva v měřítku, jaké bylo dosud nepředstavitelné.

Obama tvrdí, že existují záruky, že shromážděné množství informací nebude zneužito. Věřme mu. Mysleme si o Obamovi jen to nejlepší. Avšak i když jeho vláda nebude prohledávat biliony emailů, fotografií a telefonních rozhovorů, které shromažďuje National Security Agency, někdo to udělá. Jakmile budou taková data jednou uložena, nakonec se budou prohledávat. Je to příliš velké pokušení.

J. Edgar Hoover, ředitel FBI v letech 1935-1972 tuto pravdu dokázal během své dlouhé a ostudné kariéry. Nechal sledoval Martina Luthera Kinga. Byl to jen jeden z vedoucích občanských aktivistů, jehož se Hoover snažil zdiskreditovat. Budoucí politikové nebudou muset proti demonstrantům používat vodních děl a slzného plynu. Nebudou ani muset instalovat odposlouchávací zařízení. NSA má nyní odposlouchávací mašinérii, o níž se východoněmecké Stasi mohlo jen zdát.

A nadto, pokud jemné vydírání nebude fungovat a bude zapotřebí větší síly, Obama a politikové po něm budou mít k dispozici systém, jímž se mohou zaměřit na kohokoliv, s naprostou přesností a smrtícími účinky. Spojené státy si vytvářejí absolutní nadvládu nad zemí, moře, vzduchem, vesmírem a kybernetickým prostorem.

Jsme svědky toho, jak se to formuje. Každý týden Obama studuje seznam osob, které mají být usmrceny. Určuje, koho mají zabít bezpilotní letadla. Ignoruje skutečnost, že tyto programy vytvářejí víc teroristů než kolik jich eliminují. Nikde nejsou Spojené státy nenáviděny víc než v Pákistánu, kde americká bezpilotní letadla usmrtila tisíce lidí.

Kromě toho, americká technologická nadřazenost Spojené státy neochrání. Ve čtyřicátých letech byl přesvědčen prezident Harry Truman, že Sovětský svaz ještě dlouho nedokáže vyrobit jaderné zbraně a že budou mít Spojené státy dlouho jaderný monopol. Trval jen do roku 1949. Spojené státy udělají tutéž chybu, jestliže budou do celého světa posílat americká bezpilotní letadla a normalizovat kybernetické válčení.

Obama buduje základy děsivého dystopického systému. Slučuje absolutní špehování všech s absolutní vojenskou nadřazeností.

To, že Obama tvrdošíjně pronásleduje odvážného Snowdena po celém světě je jen poslední ostudný důkaz jeho chování. Je tomu téměř přesně 60 let, co Jean-Paul Sartre varoval Američany: "Vaše země je nemocná strachem... nebuďte překvapeni, jestliže budeme křičet z jednoho konce Evropy na druhý: Pozor! Amerika má vzteklinu! Přerušme s ní veškeré styky, jinak nás taky kousne a my také zešílíme!"

Obama, za jehož vlády jsou nuceně vyživováni hladovkáři a whistlebloweři stíhání se zuřivostí, která nemá obdoby, musí změnit svou politiku. Jinak zatluče poslední hřebíky do rakve kdysi hrdé americké republiky.

Kompletní článek v angličtině ZDE (zpoplatněno)

0
Vytisknout
21561

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2013