Zaútočil syrský režim v Gútě raketou, kterou nemá ve výzbroji? - II.

31. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V jedné z reakcí na předchozí článek jsem byl velmi sebevědomým čtenářem "poučen", že se přece na snímcích z Gúty jedná o íránskou raketu Falaq-2, kterou prý syrský režim ve výzbroji má.

Nehledě na to, že neexistuje žádný doklad o vývozu komerčně neúspěšného modelu Falaq-2 kamkoliv, podívejme se na fotografii této zbraně v propagačních materiálech výrobce, tj. Shahid Bagheri Industries.

Falaq-2 je vcelku klasicky konstruovaná rotačně stabilizovaná dělostřelecká raketa s rážovou hlavicí plus osmi výstupními tryskami raketového motoru. Bez dostupného zobrazení v řezu můžeme pouze odhadovat, že v těle rakety bude umístěno buď paralelně několik prachových zrn menšího průměru na společném roštu, nebo jedno prakticky téměř stejného průměru jako vnější plášť rakety.

To co je vidět na fotografii z Gúty je zbytek rakety s jednou centrální výstupní tryskou pro spalné plyny, ležící v prodloužení relativně úzké spalovací komory, původně vybavené nadrážovou hlavicí připevněnou zhruba v polovině délky tělesa dosud přítomnou přírubou a na "ocase" se šesti šípovými stabilizátory. Nejedná se tedy o raketu stabilizovanou za letu výhradně rotací, jako je tomu u Falaq-2, ale o úplně jiný model stabilizovaný aerodynamicky.

Kdo se snaží trosky rakety na snímku z Gúty vydávat za Falaq-2, mohl by si přinejmenším umět spočítat, že je nesmysl předpokládat existenci nějakého dodatečného dílu, jenž by za jedinou centrální výstupní tryskou na snímku naráz přecházel v osm trysek umístěných kolem obvodu - byl by hned při zážehu s největší pravděpodobností utržen. Tohle by snad mohl zvládnout i student nějaké opravdu velmi měkké vědy, který nikdy neabsolvoval ani hodinu strojnictví. (Bez urážky, sám jsem mnohem déle studoval humanitní obory než technické.)

Další prapodivný detail reprezentuje fakt, že propovstalečtí "experti" vyhodnocující snímky z Gúty konstatují nálezy sovětských časových zapalovačů ATK-9B v těsné blízkosti zbytků těchto raket. Ovšem žádný sebeubožejší výrobce na světě - kromě improvizované garážové dílničky pracující v podmínkách greerovské "salvage economics" například se zapalovači vymontovanými z nedávno ukořistěných leteckých pum, protože nic jiného ani nemá k dispozici - by takovouto raketu nevybavil ničím jiným než standardním nárazovým zapalovačem. A je docela jisté, že by to neudělala ani íránská SBI.

Je skutečně těžké říci, jaká raketa je zachycena na snímku z Gúty. Opravdu nejspíše připomíná některé velmi zastaralé sovětské či americké modely z období 2. světové války. Ale je co do konstrukce docela podobná i improvizovaným povstaleckým zbraním odpalovaným po jedné z trnu připomínajícího dělostřeleckou lafetu, jak to zachycuje např. video, jež mi poslal pan Lubomír Kadlec.

Jestli ovšem mohu něco prohlásit s naprostou určitostí, je to následující: Dám klidně hlavu na špalek, že na snímku z Gúty rozhodně není zachycena íránská raketa Falaq-2.

0
Vytisknout
8738

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2013