ČSSD produkuje perverzní cirkus souboje frakcí

31. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Veronika Sušová-Salminen většinu svého textu "Tragická situace před předčasnými volbami v ČR" věnovala kritice TOP09, i když se zmínila také o nedostatcích levice, o její neschopnosti "manipulovat významy a symboly". Osobně si myslím, že kritika TOP09 či ODS, ani nedostatek manipulace s významy a symboly nevystihují dnešní pocity případného voliče levice. Že ODS a TOP09 nestojí za nic, to ukázaly během svého vládnutí, měli jsme možnost to sledovat se zdrcujícími odhaleními a komentáři po celou tu dobu těch necelých tří let. Ten hlavní problém těchto voleb je podle mne to, jaká je vlastně alternativa.

Budou ČSSD a KSČM jiné? Veronika Sušová-Salminen zmiňuje některá důležitá témata, jako je daňové zatížení, situace Romů, propad ekonomiky, stav vzdělání... jenže především ČSSD nejen že neumí s těmito tématy zacházet tak, aby upoutala veřejnost, ona dokonce produkuje před volbami perverzní cirkus souboje frakcí a různých žalob (jaké to lidi má nebo měla mezi svými členy, když ti podávají žaloby proti kandidátce do sněmovních voleb k soudu jako reakci na to, že prohráli v tajných volbách? a o co těm lidem vlastně šlo a jde v rámci politiky? a o co šlo a jde těm úspěšnějším, kteří nemají důvod podávat žaloby, ale jsou ze stejného hnízda?). To vůbec nenaznačuje, že by si po třech letech, kdy za ni dělala kampaň Nečasova vláda, uvědomovala vážnost situace v naší společnosti. Teď má vyhrát a boj o koryta začal ještě dříve, než je vyhráno.

"Romové, ekonomika, veřejné dobro...? Nebuďte směšní!" To je dlouhý nos, který na nás ČSSD dělá. Rád bych věřil, že pro ČR představují ČSSD a KSČM lepší budoucnost, jsem stále rozhodnut ČSSD volit, přeji si, aby vyhrála volby co nejdrtivěji, ale bojím se, že budu po volbách velmi zklamán. Být "levicový" totiž nestačí, nestačí pár ušlechtilých frází na přikrytí boje o koryta a vládnutí ve stylu Grosse a Paroubka. Myslím, že veřejnost se během působení tří posledních pravicových vlád změnila a ve své naštvanosti chce opravdu něco více než nějaké dávky, ale ČSSD se ještě neprobudila a místo reality veřejného života řeší své vnitřní problémy na veřejnosti, a to tak okatě, že lze těžko odolat podezření, že se po volbách tato strana nerozpadne nebo aspoň nezaplaví Sněmovnu mnoha přeběhlíky.

Postupná destrukce ČSSD v navlas podobných skandálech, jakými prošly ODS a TOP09, se možná stane jediným reálným výsledkem volby levicových voličů, kteří si přáli lepší budoucnost pro tuto zem. A tenhle pocit u středového voliče je největší faktická naděje pro Kalouska. Stejně jako Nečas a Kalousek svým jednáním nahnali voliče levici, tak levice teď svým jednáním začíná dělat totéž pro pravici. Jen volič má jaksi nával na zvracení, ať se podívá kamkoli.

0
Vytisknout
11906

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2013