Francie se snaží přesvědčit své občany, že chemický útok spáchala Assadova armáda

2. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Francouzská vláda vydala dokument, který vypracovaly francouzské výzvědné služby, v němž se tvrdí, že nedávný útok chemickými zbraněmi provedla Assadova armáda. Sedmistránkový dokument, který vydala francouzská vláda asi v 19 hodin v pondělí večer, tvrdí, že tyto informace "pocházejí z vlastních francouzských zdrojů".

Assadův režim toto obvinění popírá.

Z průzkumu veřejného mínění, provedeného ve Francii o víkendu, vyplývá, že 64 procent francouzských občanů je proti západnímu vojenskému zásahu v Sýrii.

Vladimíru Putinovi bude tento týden na summitu G20 předloženo větší množství západních výzvědných informací, včetně francouzského materiálu, který přímo spojuje syrské vládní jednotky s chemickým útokem z 21. srpna, při němž zahynuly stovky syrských civilistů. Budou naléhat na Putina, aby akceptoval, že syrský prezident Bashar al-Assad musí odstoupit.

V pondělí večer byl zveřejněn devítistránkový dokument francouzských výzvědných služeb, které tvrdí, že Assadovy jednotky zaútočily dne 21. srpna na předměstí Damašku, které ovládali vzbouřenci, "konvenčními i chemickými zbraněmi".

Součástí francouzského výzvědného materiálu jsou satelitní záznamy, na nichž útoky pocházejí z oblastí, které ovládají vládní vojska. Ve zprávě se uvádí, že od útoku Assadovy jednotky bombardovaly oblasti tak, aby byly zničeny důkazy.

Téměř 47 amatérských videozáznamů, které byly údajně natočeny během dopoledne 21. srpna, kdy došlo k chemickému útoku, dokumentujících dopad útoku na civilisty, ověřili podle francouzské rozvědky francouzští vojenští lékaři. Ve francouzské dokumentaci jsou také údaje o jiných údajných chemických útocích, v městech Saraqib a Jobar, k nimž mělo dojít letos v dubnu.

V rozhovoru s francouzským listem Le Figaro syrský prezident Assad znovu popřel použití chemických zbraní. "Ten, kdo někoho obviňuje, musí předložit důkazy," zdůraznil. "Vyzvali jsme Spojené státy a Francii, aby předložily aspoň jediný důkaz. Pan Obama a pan Hollande to nebyli schopni učinit. Blízký východ je sud prachu a dnes se blíží rozbuška."

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov také odmítl západní výzvědnou dokumentaci jako naprosto nepřesvědčivou: "Není v ní nic konkrétního, žádné zeměpisné koordináty nebo podrobnosti ... a žádný důkaz, že test provedli profesionálové."

Lavrov naléhal na Západ, aby přestal utajovat svá obvinění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8804

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2013