Na podporu hongkongských protestů vstoupilo do stávky 10 000 dělníků

3. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Odbory se začaly přidávat ke studentským protestům v Hongkongu. List Equal Times informuje, že ve středu, na čínský státní svátek, přerušilo práci asi 10 000 členů Hongkongské odborové konfederace (HKTCU).

Tyto odbory zastupují pracovníky v průmyslu, ve službách a profesionální pracovníky. Přidaly se k demonstrující mládeži a odsoudily potlačování demonstrantů. Současně vyzvaly k masovým stávkám. "Dělníci se musejí postavit proti nespravedlivé vládě a násilnému potlačování... Abychom bránili demokracii a spravedlnost, nemůžeme nechat studenty bojovat proti potlačování samotné," říká se v prohlášení konfederace.

Symbol prostestů - deštník - znamená jednak občanskost, jednak vůli pokojně vzdorovat brutalitě; demonstranti prostě žádají lidskou důstojnost.

Zároveň protestující upozorňují na spojení mezi nezodpovědnou vládou a propastí mezi plutokracií a lidem, kterou podle nich čínská komunistická strana navazující na britské kolonialisty ještě vyostřila.

Konstatují, že sice ani opravdu demokratický systém nemusí bezprostředně přinést zlepšení životů dělníků a demostrujících aktivistů, nicméně "nynější politický systém... [představuje] flagrantní porušení našich politických práv, stejně jako našeho práva být slyšeni. Pseudodemokratický systém pouze instaluje ještě více překážek na naší již tak složité cestě k lepšímu živobytí a pokrokové společnosti," prohlašují hongkongští demonstranti.

Současně se neomezují jen na politické požadavky a volají po sociální politice v oblasti bydlení a další státní podpory potřebným. Pětina obyvatel žije v bídě. Minimální mzda nedávno zvýšená na 3,60 dolaru za hodinu, sotva pokryje astronomické náklady na bydlení, inflaci a nezaměstnanost. Asi 80% hongkongských výrobců se přesunulo do pevninské Číny. Nejtěžší je zde život dělníků z řad migrantů, mladých a žen. Radikálové z organizace Ocuppy Central jsou dvacátníci unavení ekonomickou nejistotou a stagnujícím politickým systémem.

Peking však zatím neukazuje vůli splnit žádný z požadavků protestujících ohledně zavedení sociální demokracie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6022

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2014