USA žádají Vietnam, aby neposkytoval základnu k ruským "provokativním" letům

12. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Spojené státy požádaly Vietnam, aby přestal poskytovat leteckou základnu v zátoce Cam Ranh k akcím ruských strategických bombardérů schopných nést jaderné zbraně. Tyto letouny se podílejí na demonstracích síly v asijsko-pacifickém regionu, také v okolí americké základny Guam, a ohrožují zlepšující se americko-vietnamské vztahy.

Žádost, o níž Reuters informoval představitel State Departmentu, přichází poté, co podle amerických představitelů ruské bombardéry po anexi Krymu vystupňovaly aktivitu v regionu, který je již zatěžován napětím mezi Čínou, Japonskem a zeměmi Jihovýchodní Asie.

Velitel americké armády v Pacifiku generál Vincent Brooks prohlásil, že ruské letouny provádějí "provokativní" lety, včetně letů kolem americké letecké základny Guam.

V zátoce Cam Ranh se nachází bývalá americká letecko-námořní základna. Ruské bombardéry Tu-95 působící v oblasti Guamu podle Brookse doplňují palivo z ruských leteckých tankerů Il-78 působících z vietnamské základny.

Washington by sám rád získal přístup k této základně v rámci politiky strategického obratu od evropských záležitostí - politiky "pivot to Asia". Americké lodě v posledních letech základnu několikrát navštívily a prodělaly zde opravy.

Vietnam zase usiluje o sblížení s USA kvůli rostoucím obavám z možnosti čínské agrese. Zachovává však současně spolupráci s Ruskem v oblasti obrany a energetiky. Z Cam Ranhu nyní působí tři v Rusku zakoupené ponorky a dvě další mají následovat napřesrok.

V rozhovoru pro Reuters představitel State Departmentu pod podmínkou anonymity sdělil, že USA respektují právo Hanoje uzavírat dohody s jinými zeměmi. Dodal však, že americká strana žádá Vietnam, aby nedovoloval ruské aktivity, které zvyšují napětí v regionu.

Vietnamská reakce není k dispozici.

Spojené státy v rámci snahy o zlepšení vztahů s Vietnamem poskytují pomoc v oblasti zdravotní péče, vzdělání, odminování, vědy a jaderné energetiky. Spolupráce v oblasti obrany je omezena embargem na dodávky smrtící výzbroje. To začalo být uvolňováno v říjnu 2014.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8699

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2015