Smrt: Sire Terry, nakonec musíme kráčet společně

13. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Andrew Brown: „Použil opovrhovanou literární formu a nechal ji tančit. Bez Terryho Pratchetta bude svět méně magický.“

Terry Pratchett, autor série fantasy románů Discworld (do češtiny přeloženo jako Zeměplocha) a celkově více než 70 románů, které podnítily imaginaci milionů čtenářů, zemřel osm let poté, co mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Bylo mu 66 let. Po celém světě se prodalo na 75 milionů výtisků jeho knih.  

Oznámení o jeho smrti se dostalo na veřejnost typicky "pratchettovským“, satirickým způsobem. Na jeho Twitteru se objevila série tweetů, začínající provoláním postavy z jeho nejznámější série, Smrti: „ Sire Terry, nakonec musíme kráčet společně“. Následující tweet sděluje: „Terry uchopil ruku smrti a následoval ji dveřmi na černou poušť pod nekonečnou tmou.“

„Svými více než 70 knihami obohatil Terry tuto planet jako nikdo před ním. Všichni, kdo četli vědí, že Zeměplocha byla prostředkem satirizujícím tento svět, a to brilantním způsobem, skvělým zpracováním, výjimečným vtipem a neutuchající nápaditostí,“ sdělil Larry Finlay, Pratchettův vydavatel.

Pratchett oznámil svou diagnózu v roce 2007, krátce poté, co u něj nemoc propukla, jako „drobnou nepříjemnost“. Letos odřekl účast na plánovaném festivalu Discworld s tím, že ho „drobná nepříjemnost nakonec dostihla“.

Se 75 miliony prodaných kopií je Pratchett jedním z nejoblíbenějších britských spisovatelů. První ze série knih o Zeměploše, The Colour of Magic (Barva kouzel) vyšla v roce 1983, čtyřicátá a poslední (Raising Steam, Stoupající pára) byla vydána loni. Autor svá poslední díla zkompletoval pomocí software rozeznávajícího hlas.

Už dříve se také spojil s autorem sci-fi Stephenem Barterem na tvorbě série novel s názvem Long Earth (Dlouhá Země), jejíž čtvrté pokračování (The Long Utopia, Dlouhá utopie) má vyjít v létě 2015.

Ke kondolujícím se okamžitě přidala řada lidí z celého světa. O tom, že Pratccett podnítil imaginaci milionů lidí, tweetoval britský premiér David Cameron, který ocenil také fakt, že vedl bez bázně Pratchett kampaň za to, aby se věnovala větší pozornost nebezpečí demence.

Novelista AS Byatt, po dlouhá léta propagátor Pratchettova díla, řekl deníku Guardian: „Žádný jiný autor mi nedal tolik radosti a štěstí.  Mohl být poněkud drsný pro školáky, ale v dospělém světě byl jemný, moudrý a velmi zábavný. Miloval jsem ho, protože téměř všechny postavy, které neměl rád, postupně dospěly do opravdovější, více zajímavé a více komplikované podoby. Možná k jeho vlastnímu překvapení.

Terry Pratchett se narodil v roce 1948 a už v 17 letech opustil školu kvůli práci v lokálních novinách Bucks Free Press (v překladu „Noviny ani za babku“). V roce 2011 Guardianu řekl, že nebylo lepšího zázemí pro autora než se dívat na lidstvo v mnoha jeho podobách okem lokálního reportéra.“ Začal psát sérii příběhů pro dětskou rubriku o kmeni Munrungů, kteří žijí ve světě zvaném Carpet (Koberec). Z toho vznikla jeho první novela publikovaná v roce 1971, The Carpet People (Kobercoví lidé). Možnost věnovat se literární tvorbě naplno mu dala až novela Barva kouzel, která mu vynesla smlouvu na 6 dalších knih. Novelu napsal, když pracoval jako úředník pro publicitu v Central Electric Generating Board. V roce 1996 se stal nejprodávanějším a nejvíce vydělávajícím britským autorem.

Postavy jeho fantastické Zeměplochy obývají svět, který je podepřen čtyřmi slony balancujícími na zádech obří želvy. Je to svět osídlený potrhlými čaroději, horami naruby, nechápavými barbary a ironickým vtělením Smrti. To, co začalo jako radostná parodie fantasy knih od Tolkiena k Le Guinové, se měnilo s ambicí Pratchetta vytvořit dílo, které obsáhne život, smrt a místo lidstva ve vesmíru, byť stále vtipnou, satirickou formou.

Pratchett se stal velmi hlasitým zastáncem asistovaného umírání, argumentujícím za „přísně neagresivní tribunál, který dobře posoudí fakta daného případu před tím, než dojde na asistovanou smrt.“

V roce 2009 byl Pratchett uveden do šlechtického stavu za své služby literatuře. V roce 2010 obdržel cenu World Fantasy za svůj celoživotní přínos.

Více v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7924

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2015