V předvečer obležení Mariupolu Obamova administrativa "udělala gesto"

12. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Aby měla pokoj od kritiků v obou politických stranách, Pentagonu i State Departmentu, Obamova administrativa, která zablokovala i výcvikový program pro ukrajinské ozbrojené síly ZDE, schválila v předvečer obležení Mariupolu další menší balíček neletální pomoci ZDE.

Uváděná cena dodaného vybavení, 75 milionů dolarů - bez automobilů Humvee, které ovšem nejsou o nic lepší než modely vyráběné ukrajinským průmyslem - odpovídá například pořizovací ceně 10 ks ruských tanků T-90. Ukrajinští "separatisté" přitom jen pro účely OBSE přiznali držení 400 ks těžké výzbroje, nezávislé odhady však hovoří o 1 000 ks těžkých zbraní, z toho nejméně 200 tanků. Většina vybavení byla dodána z Ruska. A dodávky pokračují.

Reportér Vice News Simon Ostrovsky natočil dvoudílnou reportáž z ukrajinského Mariupolu, který se připravuje na obléhání. Nenavštívil sice přístav, který je sám o sobě strategicky důležitý, nicméně promluvil vedle primátora také s hutníky, účastníky školení civilní obrany, příslušníky kontroverzního dobrovolnického praporu Azov či s příznivkyní "Doněcké lidové republiky". Všeobecně panuje přesvědčení, že útok začne v polovině dubna, není však vyloučeno, že k němu dojde již koncem března.

K tomu, aby obránci Mariupol udrželi, americká pomoc přispěje minimálně. Praktický význam mohou mít dělostřelecké radary schopné zaměřit těžká děla a raketomety ostřelující město a vedle toho ještě lékařské vybavení. Bezpečná pojítka mají zrovna ve statickém boji o město, kde lze velmi dobře využít alternativních metod spojení a komunikace, spíše menší význam. A letité americké průzkumné drony nechráněné proti ruským mikrovlnným zbraním budou snadným terčem stejně, jako všechny ostatní modely, takže brzy dojdou.

Označit novou americkou pomoc za "neefektivní" je jednoduše realistickým zhodnocením.

Phillip Karber ZDE v nedávném vystoupení před Center for Strategic & International Studies poznamenal:

Zatímco Rusko do konfliktu zapojilo tisíce zbraní, evropské a americké politické váhání pomoci Ukrajině získat náhradu za ztráty (a politické poselství, které se tím vysílá ostatním, kdo by chtěli pomoci) slouží jako virtuální vojenské embargo vůči Ukrajině. Ironické je, že nejúspěšnější západní sankce spočívají v předcházení tomu, aby se spřátelená země bránila.

0
Vytisknout
8380

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2015