Švédští postkomunisté darovali peníze "separatistům" na Ukrajině

12. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Švédská Levicová strana (Vänsterpartiet) vzniklá ze strany komunistické darovala desítky tisíc švédských korun "separatistům" na Ukrajině napojeným na Moskvu, informují švédská média.

Strana má 21 poslanců, je v opozici a měla poslat peníze organizaci Borotba, ultralevicové skupině napojené na Kreml a donbaské "separatisty" bojující proti vládě v Kyjevě.

Podle listu Aftonbladet z bankovního účtu spojeného s Levicovou stranou, konkrétně její organizací VIF, odešlo 219 000 korun na soukromý bankovní účet vedený na jméno bývalé přítelkyně šéfa Borotby Viktora Šapinova. Anglickojazyčný TheLocal.se se pokusil získat oficiální vyjádření postkomunistů, ale bez úspěchu.

V rozhovoru se švédským listem bývalá Šapinovova přítelkyně prohlásila, že její údaje byly použity proto, že právě ona měla valutový účet v bance, a neptala se, k čemu peníze poslouží. List spekuluje, že švédská strana mohla mít za to, že prostředky budou vynaloženy na humanitární aktivity.

Šapinov v minulosti pracoval jako politický konzultant pro Putinovu stranu Jednotné Rusko. Na Ukrajinu se přesunul v roce 2006 a v květnu 2011 zde pak založil hnutí Borotba. V listopadu 2014 byl zatčen v Moldavsku kvůli podezření, že zde propaguje ruský separatismus nebo dokonce svržení politického režimu. Moldavské orgány však zatím nezveřejnily přesný důvod zatčení.

Levicová strana v minulosti spolupráci s Borotbou připustila, avšak Aftonbladet tvrdí, že spolupráce skončila v prosinci loňského roku.

Skandál vypukl na pozadí návštěvy švédského premiéra Stefana Löfvena v Kyjevě, při níž politik nabídl ukrajinské vládě půjčku 850 milionů švédských korun.

Šapinov veřejně prezentoval své aktivity na Ukrajině coby boj proti "nacistům" v hnutí majdanu a tvrdil, že členové jeho hnutí byli biti a vězněni. Tvrdil také, že nedostává žádnou podporu z Ruska.

Šapinovova minulost však naznačuje, že se nutně nejedná o místního aktivistu, ale existuje podezření, že se v roce 2006 na Ukrajinu přesunul na základě rozkazu ruských nadřízených.

Zdroj ve švédštině: ZDE

0
Vytisknout
7411

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2015