Turecká policie násilím potlačila protesty proti zabití patnáctiletého mladíka

12. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Policie s použitím vodních děl, slzného plynu a plastových projektilů potlačila v tureckých městech demonstrace připomínající výročí smrti patnáctiletého mladíka, který byl těžce zraněn při minulých protivládních protestech.

Berkin Elvan byl zasažen do hlavy granátem se slzným plynem, poté co během protivládních demonstrací v roce 2013 vyšel z z domu nakoupit chléb. Upadl do kómatu a zemřel v březnu 2014.

Elvanova smrt vyvolala další demonstrace, když nedošlo k trestnímu stíhání pachatelů. Rodiče a příznivci obviňují úřady, že tají jména zodpovědných osob.

Současný prezident Erdogan byl v roce 2013 premiérem a tvrdil, že Elvan byl napojen na "teroristické" skupiny. Jeho rodina však tvrdí, že se neúčastnil ani protivládních demonstrací.

V hlavním městě Ankaře policie ve středu zadržela jedenáct osob, které blokovaly dopravu v dělnické čtvrti. Žije zde řada osob hlásících se islámské odnoži alevitům (kteří nejsou totožní s alávity). Patřil k nim i zabitý Elvan.

V istanbulské čtvrti Okmeydani, kde Elvan žil, stovky protestujících pochodovaly na hřbitov, kde je pochován. Nesli přitom rudé závoje a plynové masky, radikálnější účastníci útočili na policii v bočních uličkách Molotovovými koktejly a výbuškami. Zasáhla proti nim obrněná policejní vozidla s vodními děly a policisté odpovídali slzným plynem a gumovými projektily.

Náboženská menšina alevitů je v Turecku diskriminována.

Další akce proběhla v Gezi Parku v centru Istanbulu, kde policie zatkla osm studentů. Dalších deset osob v davu zatkli policisté v civilním oděvu.

Protesty proběhly v asi dvaceti tureckých městech, informují místní média.

Vláda nedávno zavedla a parlament schválil zákon, podle nějž policie může "předejít" útoku Molotovovým koktejlem nebo podobným prostředkem na veřejných místech s použitím střelných zbraní.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6122

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2015