Shrnutí vojenské situace na Ukrajině v předposledním květnovém týdnu

23. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Poté co ruský senátor narýsoval krymský scénář pro Donbas ZDE a lídr "DNR" Alexandr Zacharčenko oznámil plány na jeho vojenské dobytí ZDE, vyšlo najevo, že bývalý šéf amerického Senátu Trent Lott zbohatl na lobbistických zakázkách pro Kreml ZDE, PayPal z politických důvodů zablokoval účet pro shromažďování prostředků k vydání Němcovovy zprávy o ruských vojácích na Ukrajině ZDE a Facebook s masivními ruskými investicemi odmítá zasahovat proti blokaci ukrajinských stránek ruskými trolly pod záminkou "pornografie" ZDE, se čeká, "kdy uhodí". To ovšem neznamená, že by se na Ukrajině postižené "příměřím" nadále na mnoha místech nebojovalo - pouze ještě nezačala další ruská ofenzíva.

Ti kdo stále ještě nevidí ruské vojáky na Ukrajině bezpochyby nemohou sledovat oficiální stránky "separatistů" jako třeba tuto ZDE, kde se například dnes objevily čerstvé fotografie s textem "Kolona ruské vojenské techniky u Luganska 22.05.2015". Nebo nikdy neviděli osobní stránky ruských vojáků na sociálních sítích plné jimi samotnými pořízených fotografií z Ukrajiny ZDE.

15. května propukly boje v ukrajinských obcích Krymske ZDE, a Zolote ZDE, Ukrajina předala OBSE údaje o umístění taktických raketových systémů Točka-U z výzbroje "separatistů" nedaleko demakrační linie, kde podle Minské dohody nemají co dělat ZDE. Dále se bojuje u Mariupolu ZDE a Stanice Luhanské ostřelované raketomety ZDE. OBSE byla informována o "barbarském" ostřelování Dzeržinsku ZDE. Bojovalo se v Novomihajlovce ZDE a Trojickém ZDE, Piskách ZDE, Katerynivce ZDE, Popasné ZDE, Hranitném ZDE, Staroignaťjevce a Kamjance ZDE, došlo k útoku na Marinku ZDE a Avdějevku ZDE. Souběžně Ukrajina vyklidila obrovské podzemní skladiště zbraní v Arťomovsku, který se stal po pádu Debalceva frontovým městem a pravděpodobným dalším terčem útoku ZDE. Generální štáb v Kyjevě ohlásil dokončení 95% opevňovacích prací na frontě v rámci přípravy na ruskou ofenzívu ZDE. BBC publikovala mapu území na Donbase, která Rusové dobyli od března 2015 ZDE.

17. května ukrajinské síly zajaly v obci Ščasťja dva ruské "speciály" z GRU ZDE. Ruská policie poté rozehnala protest u základny v Togliatti, odkud vojáci pocházejí ZDE. Následně zde byly nalezeny údajné hroby dalších vojáků z téže jednotky ZDE.

Americký profesor Philip Karber obvinil OBSE, že její ruští pozorovatelé předávají "separatistům" údaje o ukrajinských obranných instalacích ZDE.

A ještě lehce mimo téma: Komunisté z Luhanské oblasti označili v otevřeném dopise generálnímu tajemníkovi Světové odborové federace úřady "Luhanské lidové republiky" za "fašistické" a obvinili je z útlaku ZDE.

Archív klasiků sovětské sci-fi bratrů Strugackých byl tajně odvezen z Doněcka do Rostova na Donu ZDE.

Zájem západních novinářů o válku na Ukrajině upadá přímo úměrně mnichovanství politiků a obecně řečeno je trvající ozbrojený konflikt stále více "podreportován", aniž by snesl jakékoliv srovnání se zpravodajstvím např. z Iráku.

Sledování aktivit více jak padesátky ruských ultrapravicových a neonacistických organizací - což je nejvyšší počet takových organizací v jakékoliv zemi na světě - nebo byť jen těch šesti, které se přímo vojensky podílejí na okupaci území sousedního státu, případně extrémistických projevů strany Rodina vicepremiéra pro vyzbrojování Dmitrije Rogozina, by samo o sobě více než vyplnilo prostor, který je celkově na Britských listech pro témata "Ukrajina" a "Rusko" dohromady k dispozici.

0
Vytisknout
11486

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2015