Angela Merkelová míří do Ankary. Kvůli uprchlíkům na syrské hranici

8. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Německá kancléřka Angela Merkelová dnes cestuje do Turecka, aby jednala o nových opatřeních ke zvládnutí uprchlické krize. Jednání přichází v okamžiku, kdy na syrsko-turecké hranici čekají desítky tisíc uprchlíků z obleženého Aleppa a doufají v udělení azylu.


Merkelová bude jednat s premiérem Ahmetem Davutogluem a prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Kancléřka silně prosazovala loňskou dohodu s Tureckem, která mu poskytla 3 miliardy eur výměnou za pomoc při ochraně hranic EU.

Dohoda podepsaná v listopadu směřuje k péči o 2,7 milionu uprchlíků ze Sýrie, kteří jsou již v Turecku. Ale jen za poslední týden další desítky tisíc syrských uprchlíků dosáhlo hranice s Tureckem, kde se snaží uniknout zejména před nálety na Aleppo.

Turecko uzavřelo hranice a tvrdí, že nezvládne takový náhlý nárůst počtu uprchlíků. Je možné, že pod tlakem váhavě hranice opět otevře, i když tvrdí, že dosáhlo maximální kapacity pro ubytování uprchlíků.

Již vloni Ankara označila dohodnutou částku od EU za nedostatečnou a není jasné, zda Merkelová bude jednat o možnosti zvýšení plateb.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6187

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2016