Blíží se EU neodvratně k svému rozkladu?

19. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Nejenže Evropskou unii ohrožuje z východu vzdorný postoj středoevropských zemí, odmítajících se jakkoliv podílet na solidárním řešení uprchlické krize, nyní se k tomu intenzivně přidalo naprosto podružné téma, které svou neobratností vytvořil britský premiér David Cameron, který proměnil posedlost určité části britské Konzervativní strany s touhou opustit Evropskou unii v celostátní britský a nyní celoevropský problém.

Jak na to drsně, ale velmi přesně poukazuje komentátorka listu Guardian Poly Toynbee, Cameron svou politickou neobratností a z čistě vnitrostranických a vnitropolitických problémů vytvořil z euroskeptismu extremistického křídla Konzervativní strany a pravicového bulvárního britského tisku celoevropský problém.

Přislíbil extremistům ve své straně, o nichž je známo, že nikdy neustoupí a nikdy nepřijmou žádné kompromisní řešení, že uspořádá referendum o možném odchodu Británie z Evropské unie poté, co se pokusí vztah Británie vůči EU "zreformovat".

Zpočátku usiloval o zákaz imigrace středoevropských občanů do Británie. Když se ukázalo, že to neprosadí, Cameron se aspoň snažil diskriminačně zrušit, a nyní jen snížit přídavky na děti pro občany středoevropských zemí pracujících v Británii. Jak ukázaly analýzy, toto opatření je naprostý nesmysl, protože v Británii dostává přídavky na děti žijící v domovských zemích jen několik desítek tisíc Středoevropanů a ušetřené peníze by byly naprosto mizivé. Cameron doufal přesvědčit euroskeptiky, že jestliže Středoevropanům odebere přídavky na děti, přestanou do Británie jezdit za prací. (Přitom má ze středoevropských imigrantů Británie obrovský ekonomický prospěch.) Studie ukazují, že se to nestane, protože "reforma", o niž Cameron usiluje, bude mít naprosto mizivý dopad.

Není příliš překvapivé, že se středoevropské země proti tomuto diskriminačnímu návrhu postavily.

Cameronovo jednání s předsedou Evropské komise Donaldem Tuskem skončilo v 5.30 v pátek ráno bez výsledku.

Stále ještě nedošlo k dohodě o tzv. "nouzové brzdě", kdy má mít Británie právo zrušit Stredoevropanům jakékoliv sociální dávky, pokud by se cítila vlnou středoevropských imigrantů "zahlcena". Nedošlo k dohodě ani o snížení přídavků na děti pro Středoevropany pracující v Británii, ani o změně smlouvy o EU tak, aby už nesměřovala k "stále těsnější integraci".

Britští euroskeptikové nejsou ochotni stejně přijmout žádný kompromis, s nímž by Cameron z Bruselu přijel, nyní jásají nad tím, že se mu nepodaří přivézt nic.

Pokud by Británie skutečně v referendu, které se má konat v červnu 2016, z EU vystoupila, znamenalo by to její vážné oslabení, posílení ruského vlivu v Evropě, výrazné posílení ultrapravicových seskupení v Evropě a rychlý sešup Evropy k všeobecnému rozkladu. Nevylučuje se také, že eurofilní Skotsko by protentokrát hlasovalo v referendu o opuštění Velké Británie a o návratu do Evropy. Anglie by se tak stala irelevantním ostrůvkem na pokraji Evropy. Varují proti tomu všichni, angličtí euroskeptici však neposlouchají - jsou oslnění nerealistickými sny o možnosti znovuvytvoření britského impéria... Argumentace, že Evropská unie byla vytvořena, aby zabránila běsům z minulosti převzít v Evropě znovu moc a vyvolávat mezi evropskými národy vraždění a války, na anglické euroskeptiky nepůsobí.

Je s podivem, jak rychle nyní dochází v Evropské unii k vážné krizi. EU by měla solidárně a kompetentně řešit především obrovský problém s uprchlíky, které je naléhavý už z lidského a morálního hlediska, evropští politikové zuří, že se místo toho musejí zabývat pitomostmi ohledně Velké Británie.

Jak na to poukazují komentátoři, EU nyní čelí celé řadě naprosto zásadních problémů najednou. Pokud se skutečně rozpadne, bude Evropa a s ní především středoevropské země, nyní silně flirtující s neofašismem, ve velmi nezáviděníhodné situaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10444

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2016